خانه > گوی سیاست > ایران > عدم تحمل منتقد یا پرهیز از فضای انتخاباتی؟ | |||
عدم تحمل منتقد یا پرهیز از فضای انتخاباتی؟مریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comمبارزه برای دمکراسی و آزادی در ایران، همواره لنگری در دانشگاه و میان دانشجویان ایرانی داشته است. به همین علت است که دانشجویان و دانشگاهیان ایران، مُهر و نشان خود را به فهرست زندانیان سیاسی، قربانیان خشونتهای سیاسی و حتی به تقویم مناسبتها، روزها و بزرگداشتها در تاریخ ایران زدهاند. شانزدهم آذر یکی از آن مناسبتها است که دانشگاه هر سال از اولین روزهای پاییز در تب و تاب برگزاری آن بهسر میبرد. امسال با توجه به تلاش حکومت برای جلوگیری از بروز فعالیتهای مخالف حکومت در دانشگاهها و پیدایش نظرات و گرایشهای گوناگون میان دانشجویان، برگزاری این روز در روزها و دفعات مختلف تقسیم شد. روز رسمی دانشجو، شانزدهم آذر را دانشجویان هوادار دولت برگزار کردند و البته سخنرانی مقام رهبری نیز که قرار بود در دانشگاه علم و صنعت برگزار شود، بدون اعلان تاریخی برای برگزاری مجدد آن، لغو شد. «دانشجویان دفتر تحکیم وحدت»، روز هفدهم آذر را در دانشگاه تهران برگزار کردند و دانشجویان مسلمان دانشگاههای تهران نیز که قرار بود در همین روز میزبان آقای خاتمی در دانشگاه باشد، برنامهی خود را به روز دوشنبه، بیست و پنجم آذر، منتقل کرد. نکتهی جالبی که روز یکشنبه در خبرگزاریهای داخل انتشار یافت، خبر حضور رهبری در دانشگاه علم و صنعت، بعد از پایان مراسم بود. در این میان، در حالی که انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاههای تهران و علوم پزشکی تهران در صدد اجرای برنامهی خود در دانشگاه تهران با حضور آقای خاتمی هستند، بیانیهای به نام «دانشجویان و دانشآموختگان لیبرال دانشگاههای تهران»، خطاب به آقای خاتمی منتشر شد که خواهان اختصاص ۱۰ دقیقه وقت برای پاسخ به سوالهای حضوری و شفاهی آنان در جلسه بودند. برای اطلاع از چگونگی این امر، امکان حضور این دانشجویان در جلسهی روز دوشنبه یا عدم امکان آن و خواستههای دو طرف، با دانشجویان گفت و گو کردهام.
نخست از آقای مهرداد بزرگ، دانشجوی دانشگاه تهران و فعال این نهاد، میخواهم در مورد تشکل خود توضیحاتی بدهند: هستهی اولیهی «دانشجویان و دانشآموختگان لیبرال» از تابستان ۱۳۸۵ شکل گرفت. یک گروه فکری بودیم که از اوایل سال تحصیلی ۱۳۸۵، حول مانیفست دانشجویان لیبرال متشکل شدیم. هستهی اولیه در دانشگاه تهران بود. بعد از دانشجویان دانشگاههای دیگر مثل علامه طباطبایی، شریف و… هم به جمع ما پیوستند. یک گروه بیشتر فکری هستیم و این مانیفست هم یک یا دو ماه دیگر منتشر میشود.
میتوانید به یکی، دو محور اصلی از پایههای فکری این جریان اشاره کنید؟ این مانیفست در ۱۶ بند تدوین شده و سعی شده با توجه به وضعیت جامعهی ایران، بحثهای مختلفی را پوشش بدهد. بحثهای مربوط به وضعیت دولت، قانون کار و تأمین اجتماعی، جنبش زنان، اقتصاد بازار که ما از حامیان آن هستیم، جنبش دانشجویی و مواردی از این دست. چه مسایل مشخصی شما را از نحلههای فکری دیگر دانشجویی جدا میکند؟ اعتقاد اصلی گروه ما بر خردورزی انسان، آزادی فردی و دفاع از اقتصاد بازار آزاد، دفاع از حقوق بشر و حقوق فردی انسانها است. نامهای خطاب به آقای خاتمی منتشر کردهاید، با توجه به اینکه ایشان روز دوشنبه در دانشگاه تهران به دعوت دانشجویان مسلمان حضور دارند و خواهان ۱۰ دقیقه وقت برای طرح سوالاتتان شدهاید. چرا این را مستقیماً با برگزارکنندگان مطرح نکردید؟ تجربهی سالهای گذشته از برگزارکنندگان این برنامهها که انجمن سنتی دانشگاه تهران است، نشان میدهد به دانشجویان منتقد آقای خاتمی و منتقد دورهی اصلاحات که قاعدتاً منتقد این تشکل هم است، اجازهی داشتن تریبون نمیدهند. به این دلیل خواستیم این خواسته را بهصورت علنی مطرح کنیم تا اگر این شعار آقای خاتمی که میگوید «زنده باد منتقد من»، واقعاً صحت دارد و اصلاحطلبان حکومتی بپذیرند، بتوانیم سوالهایی را که در طول این سالها همچنان مسکوت مانده، از ایشان بپرسیم. ممکن است که برگزارکنندگان این مراسم نگران باشند تنشی که در دور آخر حضور آقای خاتمی در دانشگاه اتفاق افتاد، تکرار بشود؟ آیا شما در صورت پذیرش این تقاضایتان میتوانید نظم آن جلسه را در حین طرح سوالاتتان تضمین کنید؟ قصد تنشزایی نداریم، نه در اندیشه و نه در عملکرد ما چنین چیزی پذیرفته شده نیست. قصد به چالش کشیدن آقای خاتمی را جهت تخریب ایشان هم نداریم. فقط قصد داریم جهت پاسخگویی، از ایشان سوالهایی بپرسیم که در طول این مدت مسکوت مانده است. از جانب ما هیچ تنشی ایجاد نخواهد شد. اگر ایشان این تحمل را نداشته باشد که منتقدش با وی گفت و گو داشته باشد و بخواهد از ایشان سوال کند، سطح تحمل ایشان و حامیان ایشان را نشان میدهد. یعنی شما قصد دارید سوالات خودتان را در یک محیط مدنی با ادبیات دانشجویی مطرح کنید. کاملاً مدنی. این سوالها تدوین و پرسیده میشود. کسی که تربیون به او داده شده، میخواهد از این تریبون حداکثر استفاده را بکند و گذشتهی هر تشکلی هم نشان میدهد که چگونه از این تریبون استفاده میکند.
سعی میکنم با یکی از برگزارکنندگان جلسهی روز دوشنبه تماس بگیرم. پس از تلاش فراوان، تلفن خانم عباسی، از برگزارکنندگان این جلسه را بهدست میآورم و در مورد تقاضای این گروه دانشجویی از ایشان سوال میکنم. پس از معرفی خودم و رادیو و طرح سوال، ایشان میگوید: من هیچ مصاحبهای با شما نمیکنم. خداحافظ قاعدتاً نباید این برخورد، حتی اگر غالب باشد، برخورد همهی دانشجویان این طیف باشد. با آقای حسین نقاشی، از اعضای انجمن و برگزارکنندگان سال گذشتهی این مراسم، گفت و گو میکنم. از این مطالبه و خواست دانشجویان خبر دارید؟ بگذارید اول یک مسأله را روشن کنم، خبرگزاری فارس این مسأله را منعکس کرد و به شکل خیلی بدی هم منعکس کرده بود. اول تعجب کردیم. چون دیدیم متن خیلی تند و پرخاشگرانهای نسبت به آقای خاتمی بوده است. بعد که با خود این بچهها صحبت کردم، دیدم طبق معمول خبرگزاری فارس مطالب را قلب کرده است. خود این دانشجویان هم به من گفتند خبرگزاری فارس نامهی آنها را تحریف کرده است. فکر میکنید، آنها این ۱۰ دقیقه را در اختیار خواهند داشت؟ تا آنجایی که اطلاع دارم و در صحبتهایی که با آنها داشتهام، میگویند «ما نسبت به آقا ی خاتمی موضع خصمانه نداریم. مسألهی ما این است که میخواهیم موضع انتخاباتی خودمان را در آینده مشخص کنیم. از این جهت سوالاتی داریم که میخواهیم آنها را با آقای خاتمی در میان بگذاریم و جواب آنها را بشنویم.» آقای خاتمی یکی از کاندیداهای محتمل و در واقع قطعی ما اصلاحطلبان است و از این جهت آنها میخواهند دغدغهها و سوالات خودشان را با ایشان طرح کنند و یکسری جوابها را داشته باشند که بدانند تصمیمگیری آیندهشان چگونه خواهد بود. به این ترتیب، فکر میکنید آنها این ۱۰ دقیقه وقت را در اختیار خواهند داشت؟ برگزارکنندگان برنامه، انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران است. این اطلاعات را به عنوان کسی که در جریان قضایاست، به شما میدهم. اما آنطور که بهنظر میرسد، برگزارکنندگان برنامه تنها سوالات کتبی را آنجا میخوانند و سوال شفاهی ندارند. سال گذشته هم برنامه به همین روال پیش رفت. سال گذشته هم که خود من در مجمع و دبیر انجمن بودم، فضای آنجا خیلی متراکم است، نزدیک سه، چهار هزار دانشجو جمع میشوند، اگر قرار باشد سوال شفاهی مطرح شود، با توجه به حجم بالای دانشجویانی که آنجا حضور دارند، امکان ادارهی جلسه وجود ندارد. به این دلیل، چنین چیزی بعید بهنظر میرسد که بتوان آنجا سوال شفاهی مطرح کرد.
فکر نمیکنید حالا که این مسأله، اعلان قبلی شده و با آداب و ترتیب معین هم عنوان شده، ندادن این وقت به آنها موجب سوء استفادهی دیگران یا موجب تنش بشود و در نهایت به سود آقای خاتمی هم نباشد؟ به عنوان کسی که در جریان قضایا هستم و از حامیان آقای خاتمی هستم و به عنوان یک فعال دانشجویی که شرایط دانشگاه را میشناسم، خدمتتان عرض میکنم، هفتهی گذشته وقتی برنامهی تحکیم برگزار شد، یکسری صحبتها با این دوستان صورت گرفت و آنها درخواست کردند در برنامهی دفتر تحکیم وحدت که روز هفدهم آذر برگزار شد، دانشجویان حامی آقای خاتمی از هرگونه حرکتی، مثل بالا بردن عکس یا سر دادن شعارهایی در حمایت از کاندیداتوری ایشان، خودداری کنند. خواستند برنامهشان در فضای کاملاً غیرانتخاباتی برگزار شود. از جمله همین دانشجویانی که این نامه را منتشر کردند، جزو همکاران و همیاران دوستان دفتر تحکیم وحدت بودند که این قضیه را در دانشگاه تهران پیگیری میکردند. چنین همراهی با این دوستان انجام شد و بچههای انجمن و طیف حامیان آقای خاتمی در حالی که در برنامهی آنها حضور داشتند، هیچگونه تبلیغات یا عکسی از آقای خاتمی بالا نبردند و هیچ شعار تبلیغاتی برای آقای خاتمی در برنامهی آنها منعکس نکردند. توقع دانشجویان حامی آقای خاتمی هم این است که برنامهای که برای آقای خاتمی برگزار میشود، از حاشیههای اینچنینی خالی باشد. مسألهی اصلی هم این است. آن نامه منتشر شده و قطعاً به دست آقای خاتمی خواهد رسید، اگر آقای خاتمی بنا داشته باشد وارد فضای انتخاباتی بشود، قطعاً به اینگونه سوالات و سوالهایی هم که دیگر فعالان سیاسی دانشجویی و غیر دانشجویی (که کم هم نیستند) دارند، جواب خواهد داد. ولی اینکه حتماً در این برنامه به این سوالات پاسخ داده شود، این الزام را خیلی الزام منطقی نمیدانم، چون برنامه به مناسبت ۱۶ آذر بوده است. مجددا به آقای بزرگ مراجعه میکنم و میپرسم که حاضرند سوالات خود را کتباً در اختیار انجمن برگزارکننده قرار بدهند؟ در این مورد هم سابقهی این دوستان نشان داده است که سوالها را گلچین میکنند. اگر به ما اجازه بدهند، ما نمیخواهیم با آقای خاتمی حتی رو در رو گفت و گو داشته باشیم، فقط میخواهیم سوالاتمان را خودمان از ایشان بپرسیم. به ما این اجازه را بدهند که اگر سوالها پرسیده میشود، کاملاً پرسیده شود. چون این سوالها کاملاً به صورت گلچین شده و سوالهایی که به نفع برگزارکننده و به نظر آنها مطلوب است، مطرح میشود. همیشه رویه اینطور بوده، انجمن سنتی دانشگاه تهران تحمل منتقدینش را نداشته است. در همین رابطه: • هفدهم آذر، روز دانشجویان غیردولتی یا تقابل دانشجویی؟ • «تکرار اشتباه تاریخی جنبش دانشجویی» • برگزاری تجمع «دانشگاه، فریاد آزادی»
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
لیبرال هایمان که این باشند وای به حال مرتجعینمان.
به هر حال هر مراسمی از قبل برنامه ریزی شده و در مورد انچه باید انجام شود برنامه ای هست. اگر قصد دوستان لیبرال رسیدن به جواب سوالاتشان است راههای متعددی برای رساندن سوالات و درخواست جواب هست. اگر فکر میکنند که حتما باید سوالاتشان در مراسم خاص و در شرایط خاص باشد خو دلیلش را هم بفرمایند بد نیست.
در ضمن سوال شونده این حق را دارد که جواب سوالی را بدهد یا خیر.
-- Ali ، Dec 15, 2008