تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۳۸۹ • چاپ کنید    
گفت‌وگو با مهدی خان‌باباتهرانی، تحلیل‌گر سیاسی و از بنیان‌گذاران کنفدارسیون جهانی محصلین و دانشجویان ایرانی

«اشغال سفارت، مبارزه‌ی خشونت‌آمیز نیست»

شکوفه منتظری
shokoofeh@radiozamaneh.com

روز سه‌شنبه، ۶ آوریل ۲۰۱۰، عده‌ای از معترضان جوان ایرانی با همراهی گروهی از جوانان هلندی وارد محوطه‌ی بیرونی سفارت ایران در شهر لاهه هلند شدند و ضمن پایین کشیدن پرچم جمهوری اسلامی، پرچمی سیاه رنگ با عکس ندا آقاسلطان را جایگزین آن کردند.

Download it Here!

خواسته‌های آن‌ها به گفته‌ی خودشان بسیار ساده است: «ما ایرانیان و غیرایرانیان در کنار هم ایستاده‌ایم، برای پشتیبانی از یک اصل ساده و آن این است که ما و شما، یعنی مردم ایران، و نه دولت و روحانیت و نه آمریکایی‌ها، حق دارید سرنوشت‌تان را خود تعیین کنید و راه خوشبختی را بیابید.»


هرچند در ماه‌های اخیر نمونه‌هایی از این نوع حرکت در شهرهای مختلف اروپا ازجمله فرانکفورت، برلین، استکهلم و پاریس هم دیده شده است.

با نگاهی به تاریخ نمونه‌های آن در دوره‌ی سلطنت پهلوی هم به چشم می‌خورد. مهدی خانباباتهرانی تحلیل‌گر سیاسی و از بنیان‌گذاران کنفدارسیون جهانی محصلین و دانشجویان ایرانی است که در سال‌های پیش از انقلاب ۵۷ به شکلی تریبون جنبش دانشجویی ایران، مخصوصا در خارج از کشور، محسوب می‌شده است.

به سراغ مهدی خانباباتهرانی رفتیم تا از تجربیاتش برای ما بگوید و نگاهش نسبت به حرکت‌های اعتراضی از این دست:

من خودم شخصا نخستین بار نیم قرن پیش، یعنی در آستانه‌ی سال ۱۹۶۰ میلادی در اعتراض به عدم تمدید گذرنامه‌ی دو تن از فعالین آن زمان جنبش دانشجویی در آمریکا، آقایان شاهین فاطمی و صادق قطب‌زاده که سفارت در آن زمان گذرنامه‌ی ‌آن‌ها را تمدید نمی‌کرد، ما به عنوان اعتراض به این عمل دولت شاهنشاهی رفتیم به کنسولگری ایران در شهر مونیخ و اعتراض خودمان را بیان کردیم و از کنسول آن موقع آقای سپهبدی خواستیم این اعتراض ما را به تهران انتقال دهد و بخواهد که هرچه زودتر گذرنامه‌ی این‌ها تمدید شود.

وقتی آقای سپهبدی پرهیز کرد از قبول خواست ما، در نتیجه ما گفتیم ما در اینجا می‌مانیم. چون کنسولگری ایران بخشی از خاک کشور ما است و ما هم به عنوان شهروندان آن حقی بر این خاک داریم. و در آنجا به عنوان اعتراض یک اعتصاب نشسته کردیم و گفتیم، تا زمانی که جواب از وزارت فرهنگ نیاید درباره‌ی عدم تمدید گذرنامه‌ی این دو تن ما اینجا خواهیم ماند. ایشان پلیس صدا کرد و پلیس ما را که در حقیقت ۹۰ نفر بودیم از آنجا بیرون و به زندان برد. این نخستین تجربه‌ی من بود.


آخرین نمونه‌ای که مهدی خانباباتهرانی شخصا در آن حضور داشته است، به ۳۱ سال پیش برمی‌گردد. شهریور ۱۳۵۷. تنها چند ماه پیش از قیام بهمن در همان سال.

در حقیقت بعدها در اثر رشد جنبش و غلظت خشونت و سرکوب در ایران در سال‌های ۶۰ و ۷۰ چندین بار سفارتخانه‌های ایران در کشورهای مختلف اروپایی اشغال شد به عنوان اعتراض به کشتارها، شکنجه و نقض حقوق بشر در ایران. ما در آخرین عملی هم که شرکت داشتم، زمانی بود که بحران رژیم شاه شروع شده بود.


زمانی بود که آقایان طالقانی و این‌ها هم از زندان آزاد شده بودند. بعد از سرکوب در حقیقت جنبش خونین میدان ژاله ما به عنوان اعتراض به نقض حقوق بشر رفتیم سفارت ایران در شهر بن. آنجا اعتراض خودمان را به حکومت نظامی و دولت شاه اعلام کردیم. در آنجا ما سفارت را اشغال کردیم و خواستیم که این اعتراض به تهران انتقال داده شود. یعنی سفیر با تلفن اعتراضات ما را به آنجا انتقال دهد. از آنجایی که سفیر از این خواست ما امتناع می‌کرد، ما مجددا سفارت را اشغال کردیم و آنجا ماندیم، تا زمانی که پلیس آمد و ما را برد.

سؤال اینجاست که آیا می‌شود اعتراضاتی از این دست را به بهانه‌ی غیرمسالمت‌آمیز بودن از فهرست مدل‌های گوناگون مبارزات مردمی حذف کرد و به حاشیه راند؟

در حقیقت اعتراضات عمومی مردمی که خواهان آزادی هستند، خواهان برخی از موارد نقض شده‌ی حقوق‌شان در ایران هستند، همواره یک شکل نبوده است. یعنی زمان‌هایی هم بوده که ما با نمایندگان دولت ایران در گفت‌وگو بودیم. ولی از آنجایی که روز به روز شرایط اختناق در ایران تشدید و سرکوب‌ها دامن گسترتر می‌شد، ما مجبور بودیم اعتراض خودمان را بلندتر و تا حدودی هم به صورت اعتراض‌های اشغال سفارتخانه‌ها انجام دهیم.


در اینجا اشاره به این نکته را لازم می دانم، در فرایند پیکار آزادی نمی‌توان شیوه یا شکلی‌ از ابراز نافرمانی مدنی را در صورتی‌ که مورد میل یا پسند ما نباشد، به بهانه مغایرت با مشی یا رفتار اصلاح طلبی دولتی نفی و به سخره گرفت. به باور من چنین رفتاری، معنایی نخواهد داشت، جز انکار عنصر مقاومت در پهنه‌ی پیکار جنبش رنگین کمان ملی ایران.

آیا می‌شود از اعتراضاتی مثل اشغال مکان‌های رسمی و دیپلماتیک جمهوری اسلامی تفسیری خشونت‌آمیز ارائه داد؟ و آیا اصولا این گونه از اعتراضات را در رده‌ی نافرمانی مدنی تعریف می شوند؟ مهدی خانباباتهرانی معتقد است:

من باور براین ندارم که اعتراض مسالمت‌آمیز عده‌ای در مراکز سیاسی یا دیپلماتیک کشور ایران جزیی از مبارزات خشونت‌آمیز باشد. این را من جزیی از حقوق مدنی شهروندان هر کشوری می‌دانم که با مراجعه به مراکز دیپلماتیک کشورشان، اعتراض کنند به آن نوع استبداد و سرکوبی که در کشور دارد اعمال می‌شود.

من این نوع حرکاتی را، که در گذشته انجام دادیم و یا در آینده انجام خواهد گرفت، بخشی از نافرمانی مدنی شهروندان ایرانی در برابر استبداد دینی می‌دانم. تا زمانی که به نظر من دست به اسلحه برده نشود، تخریب نشود، من فکر نمی‌کنم اعتراض کردن و حتی پایین آوردن پرچم نظامی که خودش را بالای سر حاکمیت مردم ایران مسلط کرده است، خشونت باشد.


عکس‌ها مربوط به اشغال سفارت ایران در لاهه توسط معترضان

ببینید، تجربه‌ی تاریخ جهان را در نظر بگیرید. در کشور آلمان که من زندگی می‌کنم، در اعتراض به احداث پایگاه‌ها و پالایشگاه‌های اتمی، بزرگترین نویسندگان این کشور از هاینریش بل بگیرید تا آلبر شهردار سابق برلین، تا آدم‌های بزرگ و دانشمند و پرفسورهای دانشگاه‌های آلمان که رفتند خطوط راه‌‌آهن اینجا را به صورت زنجیره‌ای اشغال کردند، رویش نشستند تا قطارها نتوانند زباله‌های اتمی را انتقال دهند.

من فکر می‌کنم برخی از عناصری که امروزه به بهانه‌ی مسالمت‌آمیز بودن حرکت جنبش سبز ایران یک تفسیر خودسرانه و دولتمدارانه از این مسأله‌ی عدم خشونت می‌کنند، این‌ها به نظر من مبارزات را هضم نکرده‌اند. این‌ها به نظر من بیشتر در حال و هوای حفظ منافع نظام موجود دارند حرکت می‌کنند.

واقعیت این است که جنبش سبز ایران گوناگونی دارد. در آینده هم بعید نیست همان طور که دیدیم در عاشورا یا در صحنه‌های دیگری بسیاری از جوانانی که به تنگ آمده بودند، تندتر از دیگرانی می‌رفتند که فقط از طریق نوشتار یا از طریق گفتار اعتراض می‌کردند.

این است که من فکر نمی‌کنم مبارزه‌ی مسالمت‌آمیز فقط یک شکل دارد. یعنی اگر استبداد سیلی به سمت صورت شما زد، آن طرف صورت را هم نگه دارید تا یک سیلی دیگر هم این‌ور بزند. نخیر! نافرمانی مدنی به نظر من حق مسلم جنبش مدنی ایران است و این در اشکال گوناگون در آینده هم بروز خواهد کرد و باید هم بکند.


مهدی خان‌باباتهرانی، تحلیل‌گر سیاسی

خانباباتهرانی اصل مقاومت را حق مسلم تمام آن‌هایی می‌داند که می‌خواهند به نقض حقوق انسانی خودشان اعتراض کنند. او می‌گوید:

به باور من اگر مبارزه‌ی اعتراض‌آمیز مردم ما به صورت نافرمانی مدنی هم بخواهد نفی شود، با این عنوان که خشونت است، این در حقیقت نفی مقاومت است و به نظر من بدون عنصر مقاومت ملتی زنده نخواهد ماند.

نقدهای بسیاری به حرکت‌های اعتراضی از این دست شده است. بسیاری معتقدند چنین اقداماتی منجر به مخدوش کردن چهره‌ی مسالمت‌آمیز جنبش آزادی‌خواهانه‌ی مردم ایران در جهان می‌شود. خانباباتهرانی اما این نظر را قبول ندارد:

فکر نمی‌کنم با سیمایی که جمهوری اسلامی در جهان از خود نشان داده است، شهروندان اروپا و یا افکار عمومی جهان چنین اعتراضی از طرف شهروندان ایرانی را نفی نمی‌کنند و آن را حق مسلم مردم ایران می‌داند. من با هر نوع خشونت، با هر نوع قهر و اعمال قهر در رابطه با جنبش کنونی آزادی‌خواهانه‌ی مردم ایران مخالفم، چه در ایران چه در خارج از کشور.

اما اعتراض مدنی مردم خودم را جزیی از هستی اصل مقاومت می‌دانم. حتی همین کشورهای اروپایی جنبش‌های مدنی یا جنبش‌های صلح‌خواهانه‌اش با نافرمانی مدنی آغاز شد. از آقای ژان پل سارتر بگیرید که می‌آمد اعتراض می‌کرد تا آقای هاینریش بل که روی ریل‌های راه‌آهن آلمان نشست برای ممانعت کردن از عبور قطارهایی که حامل زباله‌های اتمی بودند.

این‌ها هم جزیی از خیزش مدنی مردم است. من فکر نمی‌کنم مردم اروپا با تاریخ فاشیستی که پشت سر داشتند، با تاریخ خونینی که اروپا به خودش در دو جنگ دیده است، حرکت اعتراض‌آمیز یک جوان را در نمایندگی‌های دیپلماتیک‌ کشورش به عنوان قهر و مبارزات خشونت آمیز تلقی کند.

اما آن چه مسلم است، این است که عده‌ای جوان، مستقل از هر گونه تشکل یا حزب سیاسی، ضرورتی را احساس می‌کنند که آن ضرورت آن‌ها را به سمت سفارت ایران می‌کشاند. آن گونه که از نوشته‌های وبلاگ آن‌ها برمی‌آید، دغدغه‌ی آن‌ها تنها رسیدن به آزادی برای مردم کشوری است که دارند برای حقوق خودشان مبارزه می‌کنند. نظر شما در این مورد چیست؟

آیا شما حرکت‌هایی از این دست را در رده‌ی مبارزات خشونت‌آمیز دسته‌بندی می‌کنید، یا این که آن را تنها تلاشی می‌دانید برای رسیدن به فرداهای بهتر. تلاش و مبارزه‌ای که می‌تواند خودش را در حیطه‌ی نافرمانی مدنی تعریف کند.

Share/Save/Bookmark

نظرهای خوانندگان

گفت و گوی خوبی است و آقای خانبابا تهرانی با زبانی متین و واقعگرا به ابهامات کسانی که دغدغه شان ظاهرا حفظ نظام است، مثل آقای ابراهیم نبوی که میدان را خالی دیده و می تازند، خوب پاسخ داده اند. اما در انتها، متن به هم ریخته و جای پرسشگر و پاسخ دهنده بعضا مشخص نیست. یعنی آدم نمی فهمد که خانم منتظری دارد نظر می دهد یا اقای تهرانی. در یک مصاحبه حرفه ای، پرسش ها همیشه با یک حروف و پاسخ ها با یک حروف دیگر می آید تا چنین اشتباهی پیش نیاید.

به هر حال خسته نباشید. حرف های کسی را که به خودش جرات می دهد یک عده جوان معترض را، چون از حرکات آنان خوشش نمی اید "عوضی ها" بنامد باید پاسخ داد که آقای تهرانی خیلی خوب و منطقی پاسخ داده اند.

-- جواد طالعی ، Apr 10, 2010

می خواهند حق مقاومت را از ما بگیرند تا از بحران جان سالم درببرند

-- مهدی ، Apr 11, 2010

ممنون از تلاشی که دارید برای گرفتنه سمت و سوی درست برای انسجامه بیشتر و کارآمده اعتراضی بهتر .من موافقه نظراته آقای تهرانی هستم اما چیزی که برای من در این اعتراض سوال میباشد اینست که چرا از جوانانه طرفداره جنبشه سبز دعوت نشده بود ؟ و اکثر شرکت کنندگان دارای خطه فکری سازمانی مشخصی هستند و الیه جنبشه سبز بیانه رسمی دادند درست ۳ ماه از جنبش گذشته بود ! اگه جنبشه سبز دعوته عمومی کنه من هم حمایت میکنم از این عمل در جهته انسجامه بیشتر.

-- reza - holland ، Apr 11, 2010

مصاحبه اقای خان باباتهرانی من رابه یاد سالها پیش انداخت. احساس غمی به من داد که لازم دیدم در این رابطه چیزی بنویسم . ایشان میتویسند:
" من فکر می‌کنم برخی از عناصری که امروزه به بهانه‌ی مسالمت‌آمیز بودن حرکت جنبش سبز ایران یک تفسیر خودسرانه و دولتمدارانه از این مسأله‌ی عدم خشونت می‌کنند، این‌ها به نظر من مبارزات را هضم نکرده‌اند. این‌ها به نظر من بیشتر در حال و هوای حفظ منافع نظام موجود دارند حرکت می‌کنند. "
برای من سوال هست که تفسیر اقای خان باباتهرانی از واژه " خشونت " برچه اساسی است ؟ براساس تعریف علمی و جهانی از این واژه/موضوع یا تفسیر به میل براساس منافع گروهی و شخصی ؟

از نظر اقای خان بابا تهرانی تنها زمانی که دست به اسحه برده میشود میتوان ازخشونت صحبت کرد!

بر اساس این منطق به هم زدن مجالس سخنرانی افراد وسازمانهای که مرام و نظرشان با مامتفاوت هست خشنونت محسوب نمیشود . کاری که فالانزهای جمهوری اسلامی نجام میدادند بر علیه گروهها و افراد دگر اندیش و ما حرکت غیرمتمدنانه و عمل نقض دمکراسی مینمامیدیم ومینامیم اما اگر خود ما همین عمل را بر علیه دیگران انجام دهیم نام دیگری خواهد گرفت و مجاز محسوب میشود . سوال این هست که تفاوت در کجاست زمانی که ناقض دمکراسی و مدعی دمکراسی هردو ازیک شیوه مشابه استفاده میکنند؟از نظرجمهوری اسلامی هرکاری مجاز است زمانی که علیه ضد انقلاب ( ازنظرانها) باشد. از نظر برخی از مدافعان دمکراسی هرکاری مجازهست زمانی که علیه جمهوری اسلامی باشد حتی پایین کشیدن پرچم ملی کشو ر که به هرحال در سراسر دنیابه عنوان پرچم ایران به رسمیت شناخته میشود نه پرچم جمهوری اسلامی. ای کاش به جای حرکات ناشی ازخشم و کینه توزی تلاش کنیم حرکاتی ناشی از پرنسیب های دمکراسی (تفسیر علمی و جهانی ) از خود نشان دهیم.سخت هست ولی تا زمانیکه نتوانیم این راپیاده کنیم همین اوضاع را داریم چه در این حکومت ویا در هر حکومت دیگرِی . به امید ان روز.

-- بدون نام ، Apr 11, 2010

ابراهیم نبوی با حیله گری خاص جمهوری اسلامی و اصلاح طلبان سعی کرد زشتی رفتاری را که همفکرانش در اشغال سفارت آمریکا در تهران کردند را به جوانان ایرانی اشغالگر سفارت ایران نسبت دهد. او ذکر نمی کند که جوانان ایرانی در لاهه دست به خشونت نزدند. مگر اینکه فریاد زدن در خیابان را خشونت بنامیم! در لاهه بر خلاف تهران کسی از کارمندان سفارت به گروگان گرفته نشد٬ به کسی چشم بند زده نشد٬ دستان کسی از پشت بسته نشد٬ حتی فضای داخلی سفارت اسغال نشد و این جوانان تنها به حیات سفارت رفته و پرچم را پایین کشیدند. پیاده نظام جمهوری اسلامی همواره واژگان را از معنای اصلی خود تهی می کنند. آنها جمهوریت را گند کشیدند٬ جامعه‌ی مدنی زا با صفت اسلامی از معنا تهی کردند٬ آزادی را بی معنا کردند و حال در هال قلب واژه‌ی «خشونت» هستند. خیر آقایان٬ پایین کشیدن پرچم خشونت نیست٬ زمانی که در وزارت کشور نشسته بودید و همکارانتان مجموز راهپیمایی برای حزب اللهی ها صادر می کردند٬ یادتان نبود به آتش زدن پرچم کشورهای دیگر تحت عنوان خشونت اعتراض کنید؟

-- TM ، Apr 22, 2010

نظر بدهید

(نظر شما پس از تایید دبیر وب‌سایت منتشر می‌شود.)
-لطفا به زبان فارسی کامنت بگذارید.
برای نوشتن به زبان فارسی می توانید از ادیتور زمانه استفاده کنید.
-کامنتهایی که حاوی اتهام، توهین و یا حمله شخصی باشد هرز محسوب می شود و منتشر نخواهد شد.


(نشانی ایمیل‌تان نزد ما مانده، منتشر نمی‌شود)