خانه > گزارش ويژه > اقتصاد و معیشت > دولت نمیتواند تمامی اوراق قرضه را به فروش رساند | |||
دولت نمیتواند تمامی اوراق قرضه را به فروش رساندمریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comچهارم دیماه سال جاری، آقای احمدینژاد لایحهی بودجهی سال ۸۹ را برای بحث و بررسی به مجلس ارائه کرد. این یعنی تأخیری نزدیک به دو ماه از مهلت قانونی که تقریبا در تمامی پنج سال گذشتهی ریاست دولت آقای احمدینژاد اتفاق افتاده است.
این امر همیشه مورد انتقاد مجلسیان بوده است. زیرا که به گفتهی برخی از آنان موجب میشود در آستانهی سال نو و بدون دقت لازم لایحهی بودجه بررسی و مصوب شود. بودجهی امسال بهویژه با افزودهای چون طرح تحول اقتصادی دولت که تاثیرات آن در بودجه باید بررسی میشد و اختلاف دولت و مجلس بر سر میزان حذف یارانهها، بحثانگیزتر و میتوان گفت جنجالی شد. تا جایی که رفتوآمدهایی را میان نمایندگان دولت با ولی فقیه از یک سو و مجلسیان با ایشان و همچنین گمانهزنیهایی را در مورد موضع رهبری نسبت به این اختلاف موجب شد. آنچه در پایان اتفاق افتاد، این بود که مجلس علیرغم اصرار و دوبار حضور خارج از برنامهی رییس جمهوری در مجلس، فقط با نیمی از مبلغ مورد تقاضای دولت در افزایش یارانهها موافقت کند و لایجهی بودجه پس از یک بار رفت و آمد میان مجلس و شورای نگهبان، سرانجام با تغییراتی به تصویب برسد. نتایجی که آشکارا مورد اعتراض دولت و حامیان آن قرار گرفت. در این برنامهی «روی خط زمانه» به این مجموعه پرداختهام و اولین پرسشی که در این رابطه پیش میآید، این است که دلیل اختلاف محاسبهی ۵۰درصدی میان دولت و مجلس چه بوده است؟
آقای محمدرضا بهزادیان، رییس پیشین اتاق بازرگانی تهران معتقد است که اساساً چنین درخواستی از جانب دولت فراقانونی بوده است: سقف یارانهها، مطابق قانون مصوب، حداقل ۱۰هزار میلیارد تومان و حداکثر ۲۰هزار میلیارد تومان بود. آنچه دولت به مجلس آورده بود، عملا خلاف قانون و یا ورای قانون بود. ولی به هرشکل مجلس آن را به حد مقرر قانونیاش رساند. بودجهی مورد تقاضای دولت در مجموع ۳۶۸هزار و ۵۵۰میلیارد تومان بود و با وجود کاهش ۵۰درصدی درآمد یارانهها، بودجهی ۳۶۸هزار میلیاردتومانی، یعنی بودجهای نزدیک به مبلغ مورد تقاضای دولت در مجلس تصویب شد. در بارهی این که چگونه چنین اتفاقی میافتد، آقای بهزادیان میگویند: به طور خیلی روشن، ارقام (شاید بشود گفت) بادکردهی درآمدی که در لایحهی دولت بوده و با همهی جرح و تعدیلی که در مجلس شده، چون برای آن هزینه تراشیده شده بوده نتوانسته خیلی اصلاح شود، به دلیل این است که عملا دولت برای جواب دادن به هزینههای بالای خود و بریزو بپاشهایی امثال سفرهای استانی و … که دارد، حجم هزینهای بودجه را بسیار بالا پیشبینی کرده بود. حتی درآمد نفت را غیرواقعی دیده بود و عددی هم که برای درآمد هر بشکه نفت در بودجه بود، حتی اگر رقمهای مخفی که در سایر مواد و ردیفها بود را نگاه میکردیم، شاید حدود ۲۰دلار بالاتر از این رقم را پیشبینی کرده بود. اما به هرحال، وقتی مجلس در جاهایی مثلا مانع از دستاندازی به صندوق توسعهی ملی میشود و یا در حجم پرداخت یارانهها، جلوی دولت را میگیرد، باید جایی را افزایش بدهد که توازن بههم نخورد. یکی از مواردی که کاهش درآمد دولت را در ارتباط با یارانهها جبران میکند، به گفتهی نمایندگان مجلس، افزایش تعرفههای واردات کالاها است. برخی معتقدند این امر باعث افزایش قیمتها و فشار به واردکنندگان میشود. آقای بهزادیان به این تاثیر خیلی باور ندارند: در اقتصاد ما و هر اقتصادی وقتی ضرایب مالیاتی را بسیار بالا میبرند، تقلب و فساد مالیاتی افزایش پیدا میکند. در کشور ما هم در وضعیت موجود چنین است. طبیعتاً در تعرفههای بالا این امر تشدید خواهد شد و تقلب تعرفهای افزایش پیدا میکند.
در گمرک ایران برای قیمتها سیدی وجود دارد. هیچ قیمتی در گمرک ایران عملا واقعی نیست. یعنی اگر درست دقت کنیم، قیمت جهانی اکثریت کالاها و مخصوصا کالاهای اساسی با قیمتی که گمرک ایران به عنوان ملاک محاسبهی تعرفه میگیرد، شاید تا ۵۰درصد تفاوت داشته باشد. اما ایشان تاثیرات سوء دیگری را در نتیجهی این افزایش قیمت تعرفهها نام میبرند: هرچه عدد تعرفه را بالا ببرند، این رقم غیرواقعیتر و کوچکتر میشود. هرچه عدد تعرفه را بالا ببرند، قاچاق بیشتر میشود. هرچه عدد تعرفه را بالا میبرند، اظهار غلط و رشوهی حاصل از آن و فساد اداری حاصل از آن، بیشتر میشود. البته در سالهای اخیر دیدهایم که تعرفهها بسیار شناور بودهاند. در زمانهای مختلف و در عرض دو ماه مانند آنچه اخیراً در مورد مرکبات دیدیم، خود دولت تعرفه را از صفر تا ۵۰درصد تغییر میدهد. بنابراین میتوان از افزایش قیمت تعرفهها، به عنوان یک عددسازی در بودجه برای تامین هزینههای دولت نام برد. ممکن است این عددها بعداً تغییر هم بکند. به این ترتیب، این افزایش آنطور که مجلس توضیح میدهد، برای دولت هم درآمدی نخواهد بود؟ درآمدی نخواهد بود؛ همانطور که گفتم، رقمی که به عنوان ملاک اصل تعرفه در گمرک ایران منظور میشود، بعضاً ۵۰درصد قیمت جهانی است. در این مورد که تعرفههای بالای واردات ماشینهای کشاوزی موجب افزایش قیمت مواد غذایی خواهد شد، آقای بهزادیان میگویند: تصور نمیکنم؛ کشاورزی ما متأسفانه به آن معنا مکانیزه و صنعتی نیست. در حدی، ماشینالاتی در داخل تامین میشود. ولی کشاورزی ما هنوز کشاورزی سنتی خرده پای برزگر کوچک است که عمدتاً با وسایل ابتدایی کار انجام میشود. اگر کشت و صنعتهای بزرگ داشتیم، شاید تا حدی این نکته درست بود. ضمن این که ماشینآلات برای مصرف یک ساله نیست، بلکه یک دورهی ۲۰-۳۰ ساله عمر دارد. لذا امسال ورود ماشینآلات کشاوری محدودتر خواهد بود. نه این که تاثیری روی قیمت بگذارد. نکتهی قابل توجه دیگر در بودجهی سال آینده، تعیین ۵۰هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت داخلی و هشت میلیارد یورو اوراق قرضهی بینالمللی برای کمک به سرمایهگذاری در حوزهی نفت و گاز است. اما ایران در شرایطی که در حال حاضر در صحنهی بینالمللی دارد، تا چه میزان امکان فروش این اوراق را خواهد داشت؟ این پرسش را با آقای مهرداد عمادی، کارشناس اقتصادی اتحادیهی اروپا مطرح کردهام: در حال حاضر دولت ایران با دو مؤسسهی حسابداری متخصص در بازارهای خارجی در حال مشورت است که طوری این اوراق را ارائه کند که حداکثر تقاضا را ایجاد کند. پیشآگاهیهایی که از مؤسسین بانکی و بازار بورس گرفتهایم، حاکی از آن است که مقداری از این اوراق نسبتاً راحت فروش خواهند رفت. چون هم چینیها و هم مؤسسات بانکی امارات متحدهی عربی، اظهار علاقه کردهاند. ولی میزان تقاضای آنان به اندازهای نخواهد بود که دولت بتواند تمام آنها را بدون مشکل بهفروش برساند. هرچند شاید گمانهزنی باشد، اما پیشبینی ما این است که علیرغم بهرهی بسیار بسیار جذابی که دولت ایران ارائه میکند، شاید فروش نیمی از این اوراق با مشکل روبرو شود.
آقای عمادی، این بهره چقدر است؟ دو رقمی که ما اخیراً از مؤسسات حسابداری خارجی شنیدهایم، میزان این بهره بین ۶/۵ تا ۸/۵ و حتی ۱۰درصد است. این میزان بهرهوری رقم خیلی بالایی است؟ بله؛ این رقم حدود ۲/۵ برابر نرخ بهرهای است که کشورهای دیگر طی ۱۲ ماه اخیر بر روی اوراق قرضهی خود تعیین کردهاند. خود این مساله نشاندهندهی آن است که دولت ایران میداند که ریسک سرمایهگذاری در ایران و در صنعت نفت ایران، بسیار بالا است و از طریق ارائهی بهرهی بالا میخواهد مقداری این ریسک را جبران کند. آقای عمادی، پرسش دیگر این است که اگر مسالهی تحریمها جدیتر شود، بر روی فروش این اوراق قرضه هم تاثیراتی خواهد داشت؟ بله؛ چون این اوراق قرضه در صنعتی است که در صدر جدول تحریمها قرار دارد. هفتهی پیش سخنگوی اتحادیهی اروپا، در فنلاند گفت که حتی اگر شورای امنیت تحریمها را تایید نکند، اتحادیهی اروپا حاضر است رهبری تحریمها را بهدست بگیرد و امریکا و ژاپن هم روی این مساله کاملا توافق پیدا کردهاند، از سوی دیگر الان روسها هم نظر مثبتتری نسبت به انجام این تحریمها نشان میدهند. در نتیجه، اگر تحریمها که در دو سه هفتهی آینده اعلام خواهند شد، میزان فعالیتهای صنعت نفت را آنقدر که ما انتظار داریم محدود کند، جذابیت این قرضهها بسیار ضعیف خواهد شد و با توجه به این که این قرضهها در صنعتی است که در صدر جدول تحریمها است، ریسک صنعت نفت ایران بسیار بالاتر از حدی خواهد بود که حتی ۸درصد نرخ بهره بتواند آن را جبران کند. |
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|