ورزشی


گفت‌وگو با ماری امیر، طراح لباس در آلمان
طرح لباسی برای خانم‌های هوادار فوتبال

بامداد اسماعیلی: هنگام مسابقه‌های جام جهانی فوتبال، بسیاری از علاقه‌مندان فوتبال، در سالن‌های عمومی و در کنار صدها یا شاید هزارها تماشاچی، لباس‌‌های تیم‌های مورد علاقه‌ی خود را می‌پوشند. امسال تا نوزدهمین جام جهانی فوتبال در آفریقای جنوبی، چندروزی بیش‌تر نمانده بود که یک خانم آلمانی به این فکر افتاد که چرا برای زنان طرفدار تیم‌های مختلف فوتبال، لباس مخصوصی وجود ندارد و خانم‌ها باید همیشه لباس‌های گشاد مردانه بپوشند؟



امجدیه را از تاریخش نمی‌توان گرفت

ایرج ادیب‌زاده: در ماه‌های باقی‌مانده به جام جهانی ۲۰۱۰ این رویداد مهم دنیای فوتبال، این ورزش پرحاشیه، به‌بررسی اخبار و رویدادهای اخیر آن پرداخته‌ام. از اتفاقات لیگ اروپا گرفته تا پینوکیو شدن سرمربی تیم ملی فرانسه و از همه مهم‌تر جداشدن ورزشگاه قدیمی و پیر و پرخاطره‌ی امجدیه از فوتبال و واکنش ستارگان فوتبال ایران در گفت‌وگو با دو تن از خاطره‌داران این زمین، همایون بهزادی و مرتضی شمس.



گفت‌وگو با تونیا ولی‌اوغلی، دختر جهانگیر ولی‌اوغلی
ورزشی بری از تنگ‌نظری‌های جنسیتی

اختر قاسمی: جهانگیر ولی‌اوغلی از پیش‌کسوتان ورزشی ایران، قهرمان و مربی سرشناس رشته‌های مختلف ورزشی در سال‌های پیش از انقلاب، چندی پیش در سن ۷۶ سالگی دچار ایست قلبی شد و از میان ما رفت. شنبه‌ی گذشته بزرگداشتی به سپاس از زندگی مفیدش در شهر کلن برگزار شد. ولی‌اوغلی هفت فرزند داشت که شش تن از آن‌ها ورزش‌کار حرفه‌ای و در سطح ملی رکورددار بودند. از جمله یکی از دخترانش تونیا که گفت‌وگویی با او داشتم.



گفت‌وگو با فردین معصومی و مهدی تقوی
فردین معصومی: زورم به حریف روسی نرسید

فرنگیس محبی: چهل و یکمین دوره‌ی مسابقات جهانی کشتی آزاد، با قهرمانی روسیه به پایان رسید. ایران که با هفت کشتی‌گیر و پس از یک اردوی ۸ ماهه در این مسابقات شرکت کرده بود به رتبه سومی بسنده کرد. فردین معصومی، کشتی‌گیر قدرتمند ۱۲۰ کیلوگرمی ایران، علی‌رغم ارائه کشتی ارزشمند به کسب مدال نقره رضایت داد. در این زمینه با فردین معصومی و نیز مهدی تقوی، کشتی‌گیر وزن ۶۶ کیلوگرم گفت و گوی کوتاهی کرده‌ام.



قطبی: دیگر در ایران امنیت نداشتم

ان‌آرسی، ترجمه‌ی فرهاد امیرمنش: در یکی از شماره‌های پیشین روزنامه ان‌آرسی، نوشتاری از یان رولْفس منتشر شد که از قول افشین قطبی، مربی فوتبال می‌گوید: «من همواره باید مواظب باشم. با وجود عنوانی که دارم خیلی‌ها می‌خواهند مرا از صحنه بیرون کنند زیرا محبوبیتم زیادی شده ‌است. سعی می‌کنند بازیکنانم را تحت تأثیر قرار بدهند. مدرکی در این مورد ندارم ولی می‌دانم چه خبر است. من واقعاً فکر می‌کنم رهبران سیاسی در رقابت‌های قهرمانی دخالت می‌کنند.»



‫فلپس، کودکی که کم‌توجه بود

سال ۹۶ در زندگی فلپس سال سرنوشت سازی بود. چرا که در همان سال او با باب بومن آشنا شد، مربی شنا و کسی که در همان نگاه اول متوجه استعداد بالای این پسر یازده ساله شد. همان‌جا هم بود که بومن به مادر فلپس گفت که پسرش دست‌های بزرگ و پاهای بلندی دارد و این یعنی درست همان خصوصیاتی که در ورزش شنا، تماماً یک موهبت به حساب می‌آیند. اما چیزی که در واقع در این میان از نظر مربی فلپس مهم‌تر بود، تمرین مداوم، گوش دادن به حرف مربی و همین‌طور هم مضطرب نشدن او در مسابقه‌ها بود.



کارنامه افغانستان در المپیک
یک مدال برنز؛ پیروزی ارزشمند افغانستان

احمد اقبال: افغانستان، برای اولین بار در تاریخ خود، صاحب یک مدال المپیک شد. این مدال برنز، ممکن است برای کشورهایی که ده‌ها و صدها ورزشکار راهی پکن کرده‌اند و میلیون‌ها دلار خرج ورزشکاران خود می‌کنند، رنگی نداشته باشد، اما برای کشوری با شرایط افغانستان، پیروزی ارزشمندی محسوب می‌شود.



یک هفته با فوتبال ایران
جام جهانی هم نشد، دایی باید بماند

کیا بهادری: اظهارات تازه‌ی علی کفاشیان در نوع خودش بسیار جالب توجه است. کم‌تر پیش می‌آید گفته‌های فردی در جایگاه ریاست فدراسیون فوتبال به یک‌باره حاوی چند نکته‌ی بدیع باشد. شگفت‌زده کردن اهالی فوتبال گویا از زمان انتخاب ناگهانی دایی برای هدایت تیم ملی به خط مشی فدراسیون فوتبال تبدیل شده است. کفاشیان گفت اگر تیم صعود هم نکند، دایی باید بماند؛ زیرا تیم ملی با تغییر هر روزه‌ی مربی نتیجه نمی‌گیرد.



یک هفته با لیگ فوتبال ایران

کیا بهادری: به نظر می‌رسد پس از مرفاوی و حجازی، اینک فیروز کریمی نیز خود را ماندنی نمی‌بیند و از هم‌اکنون زمزمه‌هایی مربوط به جدایی این مربی از استقلال و بازگشت احتمالی او به استقلال اهواز به گوش می‌رسد، مگر آن‌که خروج از بار روانی جنگیدن در لیگ موجب شود کریمی و شاگردانش با آرامش بیشتر برای فتح جام حذفی خیز بردارند.



چشم و هم‌چشمی استقلال و پرسپولیس

یک هفته با فوتبال، کیا بهادری: «اصولا این سئوال برای علاقمندان فوتبال در ایران بی‌پاسخ مانده است که چگونه از تیمی مانند سپاهان که قدرت اول فوتبال باشگاهی ایران است تنها یک بازیکن در تیم ملی حضور دارد، و در مقابل پنج بازیکن از تیمی مانند سایپا به تیم ملی دعوت می‌شوند، و از آن میان دو بازیکن نیز بدون هیچ سابقه‌ی قبلی به‌طور فیکس بازی می‌کنند. در حال حاضر این مسئله که با تیم ملی مانند یک مقوله‌ی شخصی برخورد شود مهم‌ترین عامل نگرانی فوتبال ملی ما به شمار می‌رود.»



فوتبال کنترل‌شده و بلیت‌فروشی کنترل‌نشده

یک هفته با فوتبال، کیا بهادری: نظارت گسترده موجب فرهنگی شدن فضای ورزشگاه‌های ما و به‌خصوص ورزشگاه آزادی نشده است. در واقع مطابق معمول این‌بار نیز روز پنج‌شنبه تنها بستن صدای ورزشگاه در هنگام پخش تلویزیونی راه را بر شنیدن فحاشی‌ها و شعارهای آشنای فوتبال ما می‌بست و به‌طور مصنوعی فوتبالی بدون صدا و ورزشگاهی پاک و فرهیخته را به نمایش می‌‌گذاشت.



یک هفته با فوتبال

کیا بهادری: تیم ملی فوتبال ایران ویژگی ارزشمندتری را از دست داده است، این ویژگی همانا سازماندهی و انسجامی است که یک تیم باید در موقعیت‌های مختلف یک بازی از خود بروز بدهد، یعنی بداند در صورتی‌که با دو گل از حریف پیش افتاد چگونه باید بازی کند یا برعکس. این خصوصیت در تیم ملی ایران در زمان «برانکو ایوانکویچ» و حتا «امیر قلعه‌نوعی» به طور نسبی وجود داشت و اکنون اثری از آن به چشم نمی‌خورد.



یک هفته با فوتبال؛ ناکامی تیم ملی، معجزه برای سپاهان

کیا بهادری: علی دایی باید قبل از هر چیز تلاش کند شکست در مقابل بحرین، یک ضربه‌ی روحی برای تیمش نشود. با توجه به آن‌که تیم ملی تا روز دیدار با کویت فرصت انجام چهار جلسه‌ی تمرینی کامل را دارد، این فرصت همچنان باقی هست تا اشتباهات بازی با بحرین ترمیم شود و شاهد بازی هماهنگ‌تر و سرانجام همراه با گلزنی از سوی ملی‌پوشان فوتبال‌مان باشیم.



یک هفته با فوتبال ایران

کیا بهادری: «از دیگر نکات عجیب در لیست جدید تیم ملی عدم حضور دروازه‌بانانی چون «طالب‌لو» و «عباس محمدی» و در عوض وجود نام «میثاق معمارزاده» دروازه‌بان جوان تیم سایپا است. معمارزاده در نیم‌فصل دوم رقابت‌های سال پیش لیگ برتر و رقابت‌های امسال عملکرد قابل قبولی داشته است با این وجود در بازی چهارشنبه‌شب در کویت درون دروازه‌ی تیم خود سایپا قرار نداشت. از این رو اعتماد کردن و میدان دادن به او به‌عنوان یکی از سه دروازه‌بان تیم ملی در نوع خود جالب به نظر می‌رسد.»



یک هفته با فوتبال ایران

کیا بهادری: انتخاب «علی دایی» به عنوان سرمربی تیم ملی واکنش‌های متفاوتی را در فوتبال ایران به‌همراه داشت. مطابق معمول عده‌ای از مربیان و بازیکنان به تعریف و تمجید از او پرداختند و با خوشبینی از موفقیت فوتبال ایران با دایی سخن گفتند. در این میان سکوت نسبی مطبوعات و چند تن از مربیان و کارشناسان مطرح فوتبال ایران به تدریج سئوال‌برانگیز و معنادار شده است.



یک هفته با فوتبال ایران
یک هفته با فوتبال ایران

کیا بهادری: در طی روزهای اخیر نام اغلب مربیان دم دست مشغول در لیگ و حتا بیکار فوتبال ایران به‌عنوان گزینه‌های مورد نظر فدراسیون مطرح شده است اما به نظر می‌رسد «امیر قلعه‌نوعی»، «بیژن ذوالفقارنسب» و «افشین قطبی» سه گزینه‌ای هستند که شانس بیشتری برای احراز این پست دارند. این در حالی است که بلاتکلیفی، فرصت‌سوزی، اخبار ضد و نقیض و انتظار را می‌توان تنها ره‌‌آورد این هفت‌ماه از تقویم فوتبال ملی کشور به‌حساب آورد.



ایرانی‌ها، بسکتبالیست‌های آمریکایی را دوست دارند

جان هبارد، ترجمه‌ی بنفشه سرتیپی: کمتر کسی از شهر "‌فورت ورث" در ایالت تگزاس آمریکا به شهر گرگان در شمال ایران می‌رود و "میشل بایرز داوسون" آخرین فردی است که جرات کرده به‌خاطر بسکتبال، از ایران دیدن کند. بازیکن سابق دبیرستان "دانبر" به‌صورت حرفه‌ای برای تیم "بیم" شهر بابل واقع در سواحل جنوبی دریای خزر بازی می‌کند.



یک هفته با فوتبال ایران
فوتبالِ احتمالی

کیا بهادری: شاید باور‌پذیری این واقعیت کمی دشوار باشد، اما ایران یکی از معدود کشورها در آسیا و بلکه جهان است که پیدا کردن یک سرمربی برای تیم ملی فوتبال آن تاکنون هفت‌ماه طول کشیده و هنوز به نتیجه‌ی قطعی نرسیده است.



یک هفته با فوتبال ایران
شانس آوردیم گل نخوردیم

کیا بهادری: عده‌ای از کارشناسان و مربیان ایرانی بر این عقیده‌اند که زمان تغییر نسل در تیم ملی فرا رسیده و به‌خصوص بایستی از بازیکنان با انگیزه‌تر و شاغل در لیگ ایران استفاده کرد، غافل از این‌که فوتبال ایران هفت ماه است با کشمکش‌های درونی بر سر مدیریت این فرصت را سوزانده است. زمان این تغییر و تحول در همین تابستان گذشته و پس از ناکامی در جام ملت‌های آسیا بود.



ورزش ده سال انسان را جوانتر می کند

پیش از این نیز برخی تحقیقات از تاثیر فعالیت بدنی مرتب در پیشگیری از دیابت، چاقی، اضافه وزن غیر طبیعی، بیماریهای قلبی و پوکی استخوان خبر داده بودند. اما تحقیق جدیدی که روی دوقلوها انجام شده، نشان می‌دهد افرادی که به صورت مرتب ورزش می‌کنند از نظر جسمی از افراد هم سن غیر فعال خود، ده سال جوانتر می‌مانند.