زندان و مجازات


فوتبال کثیف

آسیه امینی: در آهنی و سنگین طبقه‌ی همکف زندان زنان اوین، همانی که با قفلی بزرگ بسته می‌شود، با سر و صدای زیاد باز و بسته می‌شد. ما هفت نفر بودیم؛ هفت زن کلافه از هوای سرد اوین؛ هفت نفر از آن ۳۳ نفر زنی که به اتهام ایستادن در مقابل دادگاه انقلاب بازداشت شده بودند. در همان اتاقی که آقای شاهرودی، رئیس وقت قوه قضائیه آن را سوئیت خوانده بود. اتاق به نسبت بزرگی که گوشه‌اش توالتی کثیف بود و با پرده از بقیه‌ی اتاق جدا می‌شد.



نگاه هفته به حقوق اقوام
ده کشته طی هفت روز

محسن کاکارش: طی هفته‌ی گذشته بر اثر تیراندازی نیروهای انتظامی و افراد ناشناس در مناطق مختلف ایران، ده نفر کشته و شش نفر دیگر زخمی شدند. بیشتر این موارد در مرزهای بلوچستان و کردستان رخ داده و قربانیان آن افراد مدنی بودند. کشته‌شدن افراد مدنی در حالی صورت می‌گیرد که فشار بر شهروندان، صدور حکم و بازداشت‌ها علاوه بر این مناطق در آذربایجان هم ادامه دارد.



نگاه هفته
نگرانی سازمان ملل از نقض حقوق بشر در ایران

محسن کاکارش: طی هفته‌ی گذشته، هم‌زمان با تصویب قطعنامه‌ی محکومیت نقض حقوق بشر از سوی سازمان ملل متحد، فشارها بر اقوام ایرانی ادامه پیدا کرده است. کمیته‌ی سوم سازمان ملل از نقض حقوق بشر در ایران ابراز نگرانی کرد و از مواردی چون «تشدید سرکوب مدافعان حقوق بشر، استفاده‌ی بیش از حد از زور، محاکمات غیر عادلانه، شکنجه، قطع اعضای بدن، سنگسار و نقض حقوق اقلیت‌های قومی و دینی ...» نام برد.



نسرین ستوده نماد اعتراض و مقاومت

پانته‌آ بهرامی: کمتر کشوری در دنیا مانند ایران وجود دارد که وکلای دادگستری در آن تا به این میزان در زندان‌ها باشند. برخی از ناظران، نسرین ستوده را نماد مقاومت در دفاع از زندانیان، بخصوص زندانیان سیاسی می‌دانند و معتقدند که اعتصاب غذای نسرین ستوده، نه برای رسیدگی به وضعیت پرونده‌ی شخصی خودش بلکه اعتراض به سیستمی است که قوه قضاییه‌ی آن می‌رود تا کاملاً استقلال خود را از دست بدهد و موضوع دفاع از پرونده‌ها از صورت مسئله حذف شود.



احتمال راه‌اندازی اردوگاه‌های کار اجباری

بهنام دارایی‌زاده: دیروز سه‌شنبه سردار "حسین آبادی" رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران، خبر داد که به زودی در اطراف شهرهای بزرگ ایران اردوگاه‌های کار اجباری ساخته خواهد شد. به گفته‌ی جناب سردار، قرار شده است که در این اردوگاه‌ها، افراد "در سخت‌ترین شرایط به کار گماشته شوند" و "خرده‌فروشان مواد مخدر نیز نخستین گروهی هستند که پس از جمع‌آوری از زندان‌ها" به این اردوگاه‌ها اعزام خواهند شد.



شایعه اعدام سکینه محمدی به چه قیمتی؟

محمد مصطفایی: از دو روز پیش شایعات گسترده‌ای پیرامون اعدام قریب الوقوع سکینه محمدی در سایت‌های خبری و روزنامه‌ها صورت گرفت. تنها یک منبع غیرموثق، نظرات بسیاری از دلسوزان و اندیشمندان و سیاسیون و فعالین اجتماعی را به خود جلب کرد. در حالی که مجازات اعدام با طناب دار در پرونده خانم سکینه محمدی نبوده است. عده‌ای حکم به محکومیت خانم سکینه محمدی به اعدام صادر کردند؟ صدور این حکم چه قیمتی داشت؟



برای نوید محبی
تکرار سکوت

بنیامین بیروتی: نوید محبی جوان ۱۸ ساله‌ایی است که نزدیک به ۵۰ روز از بازداشتش می‌گذرد و همچنان در وضعیتی بلاتکلیف قرار دارد. قرار بود مهر ماه امسال در کنار هم‌‌دانشجویی‌هایش روی صندلی کلاس‌های درس دانشگاه آزاد تهران بنشیند، اما حالا در اتاقی حدوداً ۳۰ متری همراه ۲۹ نفر دیگر که عموماً متهم به قتل و قاچاق و آدم‌ربایی و دزدی هستند در زندان ساری به سر می‌برد.



غیر قانونی بودن احکام حبس در تبعید

محمد مصطفایی: صدور احکام حبس تعزیری توام با تبعید توسط قضات دادگاه انقلاب برای فعالین حقوق سیاسی و مدنی در زندان‌های دور افتاده‌ی ایران، به طوری که خانواده‌‌های آنها نتوانند به راحتی با ‌آنها ارتباط داشته باشند، از جمله مباحث مورد مناقشه و چالش برانگیزی است که در ماه‌های گذشته، نگرانی و دغدغه‌هایی را ایجاد کرده و رفته رفته اوج بیشتری به خود گرفته است.



دیوار حاشای مقامات، بلندتر از زندان‌هاست

اردشیر زارع‌زاده: در حالی که صدور احکام وحشت برای فعالان سیاسی و اجتماعی هم‌چنان ادامه دارد، رییس سازمان زندان‌ها روز پنجشنبه ۱۵ مهر ۱۳۸۹ گفت در ایران زندانی سیاسی وجود ندارد. ادعای غلامحسین اسماعیلی، رییس سازمان زندان‌های کل کشور، مبنی بر اینکه این زندانیان به ارتکاب جرم امنیتی، زندانی هستند و تعداد آنها بسیار کم است، تنها چهار روز پس از صدور حکم ۱۵ سال زندان برای حسین رونقی ملکی معروف به بابک خرمدین، مطرح شد.



اعدام؛ انتقام دولتی

بهنام دارایی‌زاده: دهم ماه اکتبر، روزجهانی مبارزه با مجازات اعدام است. در سال‌های اخیر در ایران در باب مجازات اعدام و دلایل مخالفت با این مجازات خشن و غیر انسانی یادداشت‌ها و مطالب به نسبت خوبی نوشته شده است. افکار عمومی ایرانیان تا حدودی نسبت به این مسئله حساس شده و امید به تغییر قوانین مربوط به اعدام، البته در چهارچوب حاکمیتی دموکرات و مترقی افزایش یافته است.



گفت‌وگو با نسیم سرابندی درباره‌ی بهاره هدایت و دانشجویان زندانی
دهه‌ی سی‌سالگی در زندان

آسیه امینی: بسیاری از زنان تولد سی‌سالگی‌شان را به طور ویژه جشن می‌گیرند؛ زیرا آن را آغاز دوره‌ی جوانی و تکامل زنانگی‌شان می‌دانند، اما بهاره هدایت، فعال زن جنبش دانشجویی، طی حکمی سنگین، قرار است همه‌ی دهه‌ی سی‌سالگی‌اش را در زندان به سر ببرد! حکم سنگینی که درواقع به فعالیت‌های او در شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت و دبیر سابق کمیسیون زنان دفتر تحکیم برمی‌گردد.



حکم اعدام حبیب‌الله گلپریپور تایید شد

بهداد بردبار و احسان شفقت: در روزهای گذشته حکم اعدام حبیب‌الله گلپریپور، جوان بیست و هفت ساله‌ی سنندجی از سوی دیوان عالی کشور تایید شد. گلپریپور در تاریخ دوم اردیبهشت ماه ۱۳۸۹ به اتهام محاربه از طریق فعالیت تبلیغی و عضویت در یک حزب مخالف نظام به استناد ماده‌ی ۱۸۶ و ۱۹۰ قانون مجازات اسلامی از سوی دادگاه انقلاب مهاباد به اعدام محکوم و در شهریورماه این حکم توسط دیوان عالی کشور تایید شد.



گفتگو با بهاره شرقی، درباره‌ی وضعیت بهاره هدایت
بهاره هدایت؛ نامزد جایزه‌ی ساخاروف

پانته‌آ بهرامی: آخرین دستگیری بهاره هدایت، روز نهم دی‌ماه سال ۱۳۸۸ در حوادث پس از عاشورا صورت گرفت. دادگاه تجدیدنظر حکم قطعی وی را نه سال و نیم حبس اعلام کرده‌اند که سنگین‌ترین حکم قضایی‌ای است که از ابتدای تاسیس انجمن‌های اسلامی دانشگاه‌ها برای یکی از اعضای آنها صادر شده است. در همین زمینه با بهاره شرقی گفتگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با رضا معینی، مسئول دنیای فارسی‌زبان سازمان گزارشگران بدون مرز
«صدور حکمی بی‌سابقه برای یک وبلاگ‌نویس»

ایرج ادیب‌زاده: به گفته‌ی سازمان گزارشگران بدون مرز، حسین درخشان معروف به «پدر وبلاگ‌نویسی ایران» به نوزده‌سال و نیم زندان و پنج سال ممنوعیت از هرنوع فعالیت رسانه‌ای محکوم شده است. حسین درخشان که در سال ۲۰۰۰ تهران را ترک کرد و در تورنتوی کانادا مقیم شد، در سال ۲۰۰۶ با پاسپورت کانادایی‌اش به اسراییل رفت؛ کشوری که از سوی جمهوری اسلامی دشمن نامیده می‌شود. در این‌باره با رضا معینی گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با مهدی سحرخیز، درباره‌ی صدور حکم سه سال حبس برای عیسی سحرخیز، روزنامه‌نگار زندانی
سحرخیز: «تقاضای تجدیدنظر نمی‌کنم»

مریم محمدی: عصر روز دوشنبه، پنجم مهرماه، خبر ابلاغ حکم محکومیت عیسی سحرخیز، روزنامه‌نگار زندانی، به سه سال حبس تعزیری و چندین سال محرومیت‌های اجتماعی منتشر شد. عیسی سحرخیز از چهره‌های فعال سیاسی و مطبوعاتی منتقد حکومت در ایران است. او در دوره‌ی ریاست جمهوری محمد خاتمی، مدتی مدیرکل مطبوعات داخلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. در این‌باره با پسر وی، مهدی سحرخیز گفت‌وگو کرده‌ام.



نقض حقوق بشر در هفته گذشته

اردشیر زارع‌زاده: در هفته‌ای که گذشت عده‌ای از فعالان سیاسی و مدنی روانه‌ی زندان‌ها شدند و یا حکم زندان دریافت کردند. هم‌چنین محدودیت‌ها برای دانشجویان افزایش یافته است، اما رییس دولت جمهوری اسلامی در ارتباط با نقض حقوق بشر، نه تنها از پاسخگویی در سازمان ملل طفره رفت بلکه در برابر خبرنگاران خارجی به دروغگویی پرداخت و از جمله خبر محکومیت سکینه آشتیانی به سنگسار را ساخته‌ی غرب دانست.



بلاگر زندانی در خطر است

امیررضا نیکو: چند تن از نزدیکان خانوادگی حسین درخشان، بعد از انتشار خبر درخواست حکم اعدام برای این زندانی از سوی قاضی صلواتی، با انتشار نامه سرگشاده‌ای او را قربانی اختلافات بین قوه قضائیه، دولت و سپاه دانسته‌اند. این نامه که متن آن در اختیار رادیو زمانه قرار گرفته است، خطاب به «رسانه‌های آزاد و مردم آزاده جهان» نوشته شده و هدف از انتشار آن اطلاع‌رسانی درباره پرونده این زندانی ذکر شده است.



جان ارژنگ داودی در خطر است

پانته‌آ بهرامی: ارژنگ داودی، از فعالان حقوق مدنی است که اکنون، با بیش از دوماه اعتصاب غذای تر در زندان رجایی‌شهر در وضعیت بحرانی قرار دارد. این نویسنده و شاعر حدود هفت سال است که در زندان‌های ایران به‌سر می برد. با نازنین داودی همسر وی که به تازگی با او ملاقات داشته است، گفت‌وگویی انجام داده‌ام و از وی در مورد دستگیری دوباره‌ی این نویسنده پرسیده‌ام.



گفتار حقوق بشر هفته
سفیر حقوق بشر در زندان

حسن زارع‌زاده اردشیر: هفته‌ی گذشته در میان اخبار مهم پرونده‌های نقض حقوق بشر، از جمله دادگاه حشمت‌الهن طبرزدی، حکم سنگسار سکینه محمدی و بازداشت نسرین ستوده وکیل حقوق بشری، بار دیگر شاهد بی‌عدالتی و برخوردهای سرکوبگرانه‌ای بودیم. عبداله مومنی از توهین و هتک حیثیت از سوی ماموران امنیتی نسبت به خود و شکنجه‌هایی که شده پرده برداشت.



اعدام‌های دسته‌جمعی برای ترساندن جامعه است

پانته‌آ بهرامی: ۷۰ نفر از زندانیان مشهد در روز ۲۳ مرداد ماه سال جاری به صورت ناگهانی اعدام شدند. به گزارش خبرگزاری حقوق بشر، بعضی از این افراد گویا در رابطه با مواد مخدر دستگیر شده بودند و حکم‌های قضایی خود را پیش‌ از این دریافت کرده بودند. طبق احکام یاد شده، مجازات اعدام شامل حال آنها نمی‌شد اما به صورت ناگهانی، دستور قضایی دیگری مبنی بر اعدام این افراد صادر شده است.