خانه > گوی سیاست > اقتصاد > تأثیر تصمیم کمیسیون تلفیق بر پرداخت یارانههای نقدی؟ | |||
تأثیر تصمیم کمیسیون تلفیق بر پرداخت یارانههای نقدی؟مریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comبحث بودجه که همه ساله یکی از مهمترین مباحث مجلس در روزهای پایانی سال است، امسال در بودجهی ۸۸ سنگینتر و پرمناقشهتر شده است. زیرا که با «طرح تحول اقتصادی» رییس جمهور، احمدینژاد، گره خورده و این طرح خود شامل موارد مهمی چون حذف یارانههای انرژی و پرداخت نقدی یارانهها به مردم است. علاوه بر «کمیسیون برنامه و بودجه»، «کمیسیون اقتصادی مجلس» و «کمیسیون تلفیق» که همواره در مقطع رسیدگی به بودجه تشکیل میشد، اینبار «کمیسیون ویژهی بررسی طرح تحول اقتصادی» نیز تشکیل و دستاندر کار این امر است. به این ترتیب، تعداد اخبار و شایعاتی که از این کمیسیونها و نشستها بروز میکند، بیش از همیشه است. در آخرین خبری که روز شنبه، دهم اسفند در ارتباط با «طرح تحول اقتصادی» و به نوعی بودجهی ۸۸ منتشر شد، آمده بود که کمیسیون تلفیق پذیرفت درخواست رییس جمهور را در مورد لحاظ کردن طرح تحول در لایحهی بودجه، در نظر بگیرد. البته به جای سی و چهار هزار میلیارد تومان که پیشنهاد رییس جمهور بود، کمیسیون تلفیق با رقم بیست هزار میلیارد تومان موافقت کرده است. این به چه معناست؟ تأثیر آن بر افزایش حاملهای انرژی، پرداخت یارانههای نقدی به مردم و دیگر مسایل مرتبط با معیشت مردم، چگونه خواهد بود؟ گرچه تصمیم کمیسیون تلفیق هنوز به صحن علنی مجلس نیامده و تصویب نهایی نشده است. این برنامه را به بررسی این تصمیم و احتمالات مرتبط با آن اختصاص دادهام. در این زمینه با آقایان: دکتر پدرام سلطانی، عضو هیأت مدیرهی «اتاق بازرگانی تهران»، عبدالرضا ترابی، نمایندهی مردم گرمسار در مجلس شورای اسلامی و دکتر مصطفی کواکبیان، نمایندهی مردم سمنان در مجلس شورای اسلامی و مدیر مسئول روزنامهی «مردمسالاری»، گفت و گو کردهام.
آقای ترابی، دولت درآمد خود را از یارانهها سی و چهار هزار میلیارد تومان پیشبینی کرده بود، اما کمیسیون تلفیق با بیست هزار میلیارد تومان موافقت کرده است. چرا کمیسیون تلفیق این کاهش درآمد را قائل شده است؟ پیشنهاد دولت اصلاً این نبوده. در لایحهی بودجه هشت هزار و پانصد تا بوده است. نه تنها کم نشده، بلکه اضافه کردهاند. تقاضای دولت برای درآمد جاری یا عمرانی هشت هزار و پانصد میلیارد تومان بوده، ولی از سی و چهار هزار میلیارد تومان و نه از بیست هزار میلیارد تومان. این موجب میشود که یارانههای نقدی هم کاهش پیدا کند. اینطور نیست؟ یارانهها که اصلاً مطرح نشده است. لایحهی هدفمند کردن یارانهها، اصلاً به صحن کمیسیون و اینها، نیامده است. هدفمند کردن یارانهها از این بحث جدا است.
ولی چون دولت سی و چهار هزار میلیارد تومان محاسبه کرده بود، بر آن مبنا، قرار بود رقمی به هر کس پرداخت شود. ولی الان مجموع آن درآمد بیست هزار میلیارد تومان ارزیابی شده و این بیست هزار میلیارد تومان است که هم باید صرف هزینهی جاری عمرانی بشود و هم پرداخت یارانهی نقدی. خیر، بحث یارانهی نقدی هنوز مطرح نیست. اصلاً به نظر من، بحث پرداخت نقدی یارانهها، هنوز هیچ جایی مطرح نشده است. اگر نظر دولت هم هست، هنوز که هیچ چیز در مجلس مطرح نشده است. به صحن مجلس نیامده، ولی در کمیسیون تلفیق… نه، در کمیسیون تلفیق هم نیست. در کمیسیون تلفیق هم پرداخت نقدی یارانهها اصلاً مطرح نشده است. ولی دو روز است که این خبر در تمام رسانهها و روزنامهها منتشر شده است. آنچه در روزنامهی «ایران» و بقیهی روزنامهها آمده است، با آنچه در کمیسیون تلفیق مطرح شده، متفاوت است. روزنامهی ایران عنوان کرده: «پرداخت نقدی یارانهها تصویب شد.» در حالی که اینطوری نبوده. بلکه، بحث افزایش قیمت حاملهای انرژی به بیست هزار میلیارد تومان بوده است.
بحث من با آقای ترابی، ظاهراً به نتیجه نمیرسد. با آقای مصطفی کواکبیان، نمایندهی مردم سمنان گفت و گو میکنم: هنوز که تصویب نشده. فعلاً فقط کمیسیون تلفیق آن را تصویب کرده است. بعداً باید به صحن علنی مجلس بیاید. بله، فعلاً فقط کمیسیون تلفیق تصویب کرده است. اگر در مجلس تصویب شود، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ نه، بعید است تصویب شود. فعلاً در کمیسیون تلفیق است. آنها فعلاً، پیشنهاد دولت را قبول کردهاند. ولی باید به صحن علنی بیاید… تمام پیشنهاد دولت را قبول نکردهاند. سی و چهار هزار میلیارد تومان را به بیست هزار تومان رساندهاند. چرا این تفاوت را قائل شدهاند؟ نه، پیشنهاد قبلی خودشان را به پیشنهاد دولت نزدیک کردهاند. یعنی بیست هزار تا به جای سی و چهار هزار تای دولت و هشت هزار تای خودشان تصویب کردهاند. البته اینها همه هنوز در تلفیق است، باید بعداً به صحن علنی بیاید، ببینیم آنجا چه میشود. این تعریف کاملاً درست است. دولت سی و چهار هزار میلیارد تومان درآمد یارانهها را اعم از قطع یارانههای حاملهای انرژی و پرداخت یارانههای نقدی محاسبه کرده بود. مجلس رقم هشت هزار و پانصد میلیارد تومان را قبول داشت. اما آن را به بیست هزار میلیارد تومان افزایش داد و به این ترتیب خود را به خواستهی دولت نزدیک کرد. اما در مجموع خواستهی دولت برآورده نشد. در این میان، رییس کمیسیون تلفیق، آقای روحالله حسینیان گفتهاند که این مخالفت با دولت محسوب میشود و قصد سرنگونی دولت در این برنامه است. آقای کواکبیان در این باره میگویند: بالاخره، ایشان نظر خود را گفته است. چون ایشان به شدت طرفدار دولت است. طبیعتاً دوست دارد، مواردی که دولت میگوید، تحقق پیدا کند. ولی باید به میزان فشار بر مردم و تحمل آنان توجه کنیم.
آقای دکتر پدرام سلطانی، فعال اقتصادی، عضو هیأت مدیرهی اتاق بازرگانی تهران، بحث بودجه و تمهیدات مورد نظر مجلس را چگونه میبینند: مصوبهی جدید کمیسیون تلفیق، درآمد دولت را از محل کاهش یارانههای انرژی، به جای هشت هزار و پانصد میلیارد تومانی که پیشتر تصویب کرده بود، به بیست هزار میلیارد تومان افزایش داده است. یعنی افزایش یازده هزار و پانصد میلیارد تومانی انجام شده است. قبل از اینکه آقای احمدینژاد به آقای لاریجانی نامه بنویسد و اعتراض خود را مبنی بر اینکه در کمتر کردن یارانههای انرژی، منابعی برای اجرای «لایحهی هدفمندی سازی یارانهها» دیده نشده، اعلام کند، کمیسیون تلفیق منبعی را برای توزیع یارانهها پیشبینی نکرده بود. اما، به نظر میرسد که مجلس با نامهی آقای احمدینژاد و شاید هم به دلایل دیگری، قدری کوتا آمده و ظاهراً برای لایحهی هدفمند سازی یارانهها، یازده هزار و پانصد میلیارد تومان در نظر گرفته است. منشأ اختلاف دولت و مجلس یا کمیسیون تلفیق در این باره، چه بوده؟ یا چه هست؟ بحث اصلی که از یک سال پیش وجود داشته، این بود که دولت با طرح تحول اقتصادیاش میخواست یارانههای انرژی را به یکباره حذف کند و بخش عمدهی منابع حاصل از آن را به دهکهای کمدرآمد جامعه منتقل کند و بخش جزییتر آن را به بودجهی خود تزریق کند و مقداری هم به صنعت و تولید اختصاص بدهد. اما، این طرح و ایده زمانی مطرح شد که اوضاع اقتصادی دنیا به گونهی دیگری بود، نفت قیمت بسیار بالایی داشت و این وضعیت وخیم بحران و رکود اقتصادی در دنیا هنوز بهوقوع نپیوسته بود. وضعیتی که الان شاهدش هستیم، پیششرطهای خوبی برای اقتصاد ایران به همراه ندارد. یعنی، پیشبینی میشود که ما هم در سال آیند، اوضاع اقتصادی نابسامانی داشته باشیم، هم در بخش درآمدهای نفتی و درآمدهای دولت که اکثریت کارشناسان اقتصادی، کسر بودجهی کلانی را در سال آینده پیشبینی میکنند و هم به واسطهی رکود اقتصادیای که در جهان رخ داده، صادرات غیرنفتی ما کاهش پیدا خواهد کرد، واردات توان رقابت تولیدکنندگان داخلی را فرسایش میدهد و نهایتاً آنها را در آستانهی ورشکستگی قرار خواهد داد. با وضعیتی که امروز برای سال ۸۸ میتوانیم تصویر کنیم، حذف یکبارهی یارانههای انرژی، با هر هدفی که باشد، اسمش را هدفمندسازی، کمک به دهکهای کمدرآمد یا هر چیز دیگری که بگذارند، حرکت کاملاً اشتباهی است. چون میتواند وضعیت این اقتصاد ضعیف را که در آستانهی سقوط و ورشکستگی قرار دارد، بسیار فجیعتر و اسفبارتر کند. اما، بهنظر میرسد، دولت این احساس را ندارد که وضعیت اقتصادی نسبت به یک سال گذشته فرق کرده و کماکان مصر است که یارانههای حاملهای انرژی تقریباً به صورت صد در صد حذف شود و منابع آن در اختیار دولت قرار بگیرد که آن را در جامعه توزیع کند. متأسفانه، در این برنامه و این تفکر دیدگاه اقتصادی خیلی لحاظ نشده و همهی جمعبندیهای کارشناسان باسابقه و معتبر اقتصادی نشان میدهد که اگر این کار انجام بشود، قطعاً تبعات منفی آن بسیار بیشتر از تبعات مثبت آن خواهد بود؛ باز هم تکرار میکنم، در فضای اقتصادی امروز دنیا. در همین رابطه: • «لایحه حذف یارانهها پس گرفته نمیشود» • درخواست استرداد لایحه حذف یارانهها • لایحه بودجه سال ۸۸ تقدیم مجلس شد
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|