تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۸۶ • چاپ کنید    

تأثير طرحِ بودجه‌‌ آمريکايی در ايران

حسن اردشیر زارع‌زاده

چند روز پیش وزیر امور خارجه‌ی آمریکا از سنای این کشور درخواست کرد تا برای حمایت از جامعه‌ی مدنی و طرح‌های حقوق بشر در ایران، برنامه‌ی فارسی صدای آمریکا و رادیو فردا و همچنین امور کنسولی، 109 میلیون دلار بودجه اختصاص دهد. کاندولیزا رایس گفته است که از این بودجه 75 میلیون دلار را برای گسترش جامعه‌ی مدنی و دمکراسی در ایران در نظر گرفته است. طرح این موضوع، واکنش‌هایی را از طرف مدافعان حقوق بشر و فعالان سیاسی در ایران به دنبال داشته است.

در تازه‌ترین این واکنش‌ها عمادالدین باقی، رئیس انجمن دفاع از زندانیان، در نامه‌ای به رؤسای سازمان‌های بین‌المللی حقوق بشر از جمله شورای حقوق بشر سازمان ملل، سازمان عفو بين‌الملل، سازمان ديده‌بان حقوق بشر، سازمان اصلاحات جزايی بين‌المللی، گزارشگران بدون مرز، وكلای بدون مرز، انجمن ملی وكلای دفاع كيفری، از آنها درخواست کرد تا در موضوع طرح این بودجه وارد شوند و از دولت آمریکا بخواهند به صورت شفاف اعلام کند این بودجه را در اختیار چه کسانی قرار می‌دهد.


عکس از وب‌سايت نصيری‌فوتوز

عمادالدین باقی در گفت‌وگو با رادیو زمانه به انگیزه‌های نوشتن این نامه و تبعات طرح بودجه‌ی آمریکا در داخل کشور می‌پردازد و می‌گوید: "اقدام آمریکا جز افزایش فشار بر فعالان داخلی هیچ حاصلی ندارد و بهانه‌ای داده به دست کسانی که می‌خواهند رفتارشان را با فعالان مستقل حقوق بشری و جامعه‌ی مدنی مشروعیت ببخشند و وانمود کنند که همه‌ی این‌ها سر در آخور بیگانه دارند."

به گفته‌ی این فعال حقوق بشر، خود سازمان‌های حقوق بشری خارجی تمایل دارند این موضوع را پیگیری کنند به‌طوری‌که با بعضی از آنها قبلاً هماهنگی‌هایی نیز انجام شده است.

طرح کمک‌های مالی دولت‌های خارجی به خصوص آمریکا و اسرائیل در داخل کشور و آن هم توسط بعضی رسانه‌های وابسته به حکومت، به یکی از دغدغه‌های فعالان سیاسی، اجتماعی، فرهنگی تبدیل شده. چراکه آنها معتقدند طرح این مسائل در رسانه‌های وابسته به حکومت به قصد ضربه زدن به فعالیت‌های سالم داخلی صورت می‌گیرد. در همین زمینه علیرضا جباری، عضو کانون نویسندگان در تهران، به رادیو زمانه می‌گوید: "انتشار اخبار کمک‌های خارجی به فعالان داخلی توسط رسانه‌هایی مانند روزنامه‌‌ی کیهان که وابستگی عینی به رژیم دارند دامن زده می‌شود که هدف اصلی آن تخریب افراد است و ایجاد فاصله و اختلاف در درون نیروهایی که انتقاد دارند نسبت به بعضی عملکردهای نظام."

اما بودجه‌ای که دولت آمریکا برای گسترش دمکراسی و جامعه‌ی مدنی در ایران در نظر می‌گیرد در کجا صرف می‌شود؟ عمادالدین باقی می‌گوید که این بودجه غالباً به کسانی داده می‌شود که در خارج از کشور هستند اما این فعالان داخلی هستند که به واسطه‌ی آن آسیب می‌بینند.

رئیس انجمن دفاع از زندانیان هم‌چنين می‌گويد که گاهی ظنین می‌شود به این موضوع که این اقدام از طرف سیاستمداران آمریکايی آگاهانه انجام می‌شود یا ناآگاهانه و ادامه می‌دهد: "آنها باید به صورت شفاف اعلام کنند که این بودجه در اختیار چه کسانی قرار می‌گیرد."
علیرضا جباری نیز معتقد است باید دولت امریکا این موضوع را شفاف کند که این پول‌ها در کجا صرف می‌شود.

این گزارش را از «اینجا» گوش کنید.

Share/Save/Bookmark
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.

نظرهای خوانندگان

تصور کن آمریکا بیاد فاش کنه این قضیه رو و اسم افراد و سازمانها رو بگه . بابا بابا بابا بابا چی مییییییییییییییشه !
1- کل طرح شکست می خوره
2- تمام شرکتها و اسامی اعلام شده اسمشون توسط جمهوری اسلامی توی رسانه ها اعلام میشه
3- در نتیجه اعلام اسامی یک طیفی از افکار عمومی رو هم حکومت با خودش همراه می کنه و افراد رو دستگیر می کنه و یک موج وسیعی از نا آرامی ...
4- پایه های حکومت متزلزل تر میشه
5- احتمال حمله آمریکا قوت می گیره
6- دیگه بعدش معلوم نیست هر چیزی ممکنه

-- سلمان ، May 21, 2007

من نميدانم ما بايد دم خروس را باور كنيم يا قسم را. از يك ظرف امريكا فرياد وادموكراسيا سر ميدهد و از طرف ديگر يعني با اعلام اين بودجه نميداند هر نفسي را در قفس ميكنند و بالاي قفس هم يك تابلو ميزنند كه: نوكر اجنبي و وابسته به بيگانه؟
من نميدانم ما مردم ايران اگر چنين حمايتهائي را نخواهيم بايد خانم رايس را ببينيم يا خانم مونيكا لوينسكي را!
من راستش از اصل شك دارم كه در عالم واقع پولي در كار باشد و به عبارتي مردم را سر كار گذاشته اند و نگرانان حقوق بشر را در زندان.

-- شهاب ، May 21, 2007

نظر بدهید

(نظر شما پس از تایید دبیر وب‌سایت منتشر می‌شود.)
-لطفا به زبان فارسی کامنت بگذارید.
برای نوشتن به زبان فارسی می توانید از ادیتور زمانه استفاده کنید.
-کامنتهایی که حاوی اتهام، توهین و یا حمله شخصی باشد هرز محسوب می شود و منتشر نخواهد شد.


(نشانی ایمیل‌تان نزد ما مانده، منتشر نمی‌شود)