خانه > گوی سیاست > اروپا > نروژ و سوییس ایران را تحریم كردند | |||
نروژ و سوییس ایران را تحریم كردندشراگیم علیپوردر حالیكه بخشی از دیپلماتهای ایرانی درگیر پروندههستهای ایران به تكاپو افتادهاند تا پیش از اتمام مهلت تعیینشده شورای امنیت سازمان ملل یكباردیگر پرونده ایران را پشت میزی غیر از میز شورای امنیت تعیین تكلیف كنند اما به نظر میرسد نبود چشماندازی امیدواركننده ، كشورهای اروپایی و برخی از شركتهای اروپایی را به این جمعبندی رسانده است تا پیش از نهاییشدن نتیجه این تلاشها، راه تحریم ایران را در پیش بگیرند. كمتر از یك هفته به پایان فرصت ایران برای پذیرش قطعنامه ۱۷۳۷ شورای امنیت سازمان ملل و توقف فعالیتهای مربوط به غنیسازی اورانیوم باقیمانده است. برخی از مقامات ایرانی در روزهای اخیر پیامهای مثبتی برای گفتوگو برسر پیش شرطهای مذاكره ارسال كرده اند كه حتی گفتوگو برسر تعلیق غنی سازی نیز در این میان این پیامها شنیده شد. از سوی دیگر برخی كشورهای اروپایی نیز طرحهای جدیدی را برای از سرگیری مذاكرات و خروج از این وضعیت ارایه كردهاند كه البته هیچكدام از این مجموعه پیامها و طرحها به دلیل ابهام و چندگانگی حاكم بردستگاه دیپلماسی ایران جدی گرفتهنشده است . درمقابل آنچه قطعی تر از نتایج رایزنیهای دیپلماتیك سیاسی ها بهنظر می رسد ، جمعبندی اقتصادیها برای اتخاذ راهی محافظهكارانهتر درتداوم رابطه تجاری و اقتصادی ایران با دیگر كشورها به ویژهكشورهای اروپایی است كه هر دو طرف همزمان این كار را صورت داده اند.
اتحادیه اروپا روز دوشنبه اجراى تحریمهاى در نظر گرفته شده در شوراى امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران را تصویب كرد. با تصویب این تحریمها، تحریم تسلیحاتی ایران كه از ده سال قبل تا به حال در اتحادیه اروپا دنبال می شدهاست به تحریم سایر كالاها و تجهیزات گسترش می یابد.اگرچه این شرط وجود دارد كه تحریمها شامل كالاها و تجهیزات با مصرف دوگانه میشود كه مىتوانند در خدمت برنامه هستهاى و موشكى ایران قرار گیرند اما تجربه نشان دادهاست كه این شرط بر اساس تصمیم كشورهای تحریمكننده می تواند محدودهای بسیار گستردهتراز كالاها را شامل شود. نروژ؛ پیشقدم تحریمهای اروپایی سوییس بیطرف ، عقب نماند خبرگزاریهای فرانسه و شینهوای چین در گزارشهای جداگانهای با اعلام این خبر آوردهاند: در چارچوب این تحریمها داراییهای 12 شهروند و 10 شرکت ایرانی که در ارتباط با فعالیتهای هستهای هستند نیز مسدود میشود. جالب آنكه اعمال تحریمهای سوئیس علیه ایران تنها دو روز پس از دیدار غیر رسمی وزیر خارجه این کشور با علی لاریجانی در مورد مساله هستهای ایران صورت میگیرد. براساس مذاکرات مقامات دو کشور در برن، بر ضرورت حل دیپلماتیک بحران هستهای ایران تاکید شد. بنا به گفته لاریجانی مقامات سوئیس در این دیدار گفته بودند مایلند نقش فعالتری در حل مساله ایران برعهده بگیرند. به نظر میرسد سردرگمی و بلاتكلیفی هر دو طرف درگیر در پرونده هسته ای ایران به ویژگی این پرونده تبدیل شدهاست، این بلاتكلیفی و سردرگمی در ایران و برای فعالان اقتصادی این كشور دو چندان است، چراكه هر یك از مسوولان ایرانی با اظهارنظرهای متفاوت و گاه متناقض روند پرونده ایران را به گونهای تصویر می كنند، كه در نهایت هیچ چشمانداز شفاف و قابلفهمی به فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران ایرانی به دست نمی دهد.
تنزل روابط تجاری ایران آلمان پیامهای نه چندان دوستانه انتصاریان در خصوص اثر تحریمها بر كیفیت و واردات كالاها نیز یادآور شد: اگر تحریمهای شورای امنیت جدیتر شدند، تغییراتی در روند بازرگانی ایجاد خواهد شد از جمله اینكه امكان تهیه برخی كالاها از منابع قبلی وجود نخواهد داشت و باید به دنبال منابع جایگزین برویم. وی تصریح كرد: ممكن است در شرایط تحریم ما به جای كالای درجه یك از یك كشور اروپایی، كالاهای درجه سه را از كشورهای جهان سوم تهیه كنیم، اما این بدان معنا نیست كه كالا را با كیفیتی پایین تر از قرارداد تحویل بگیریم. آنچه این مسوول ایرانی در ارزیابی خود از اقتصاد ایران پس از تحریمهای گسترده گفتهاست، ارزیابی خوشبینانهای از هزینة هایی است كه اقتصاد ایران متحمل خواهد شد.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|