Jan 2009


گفت ‌و گو با اسماعیل گرامی‏مقدم، سخن‏گوی «حزب اعتماد ملی»
«مهم‌ترین تغییر کروبی بازگشت به برنامه‌محوری است»

مریم محمدی: اسماعیل گرامی‏مقدم، سخن‏گوی «حزب اعتماد ملی» در گفت‌وگو با زمانه می‌گوید: «آقای کروبی اعلام کرده است که برای تغییر شرایط موجود، با خرد جمعی وارد عمل خواهد شد. یکی از مهم‏ترین اتفاقاتی که خواهد افتاد بازگشت به برنامه‏محوری است. در دولت نهم آن‏چه که مورد انتقاد و واضح و مشخص است، انحراف از برنامه است. آقای کروبی رییس مجلس ششم بود که «برنامه‏ی چهارم توسعه» را تصویب کرد. اما این برنامه انحرافات زیادی پیدا کرد. بنابراین، آقای کروبی قطعا تلاش خواهد کرد جهت‏گیری دولت را به سوی برنامه‏محوری تغییر بدهد.



گفت‌وگو با محسن صفایی فراهانی و عزت‏الله سحابی پیرامون لایحه‌ی بودجه سال ۸۸
«علت کسر بودجه سال ۸۸ ریخت‌وپاش‌های دولت است»

مریم محمدی:‌ مشکلات جاری اقتصادی در کشور و بحران اقتصاد جهانی و کاهش بهای نفت، پیش‏بینی‏های نگران کننده‏ای را در باره‏ی بودجه‏ی سال ‏آینده‏ی دولت نهم موجب شده است. «لایحه‏ی بودجه‏ی سال ۸۸» که ارائه آن به مجلس، بر اساس تاریخ مصوب «برنامه‏ی توسعه‏ی سوم» که پانزدهم آذرماه تعیین شده بود، تا کنون بیش از یک ماه ونیم به تاخیر افتاده است. در این باره‏ با محسن صفایی فراهانی، معاون وزیر اقتصاد دولت اصلاحات و عزت‏الله سحابی، رییس سازمان برنامه و بودجه در دولت موقت پس از انقلاب بودند، گفت‏‌وگو کرده‏ام.



پایان دوران بوش و آغاز دوران اوباما

نیک‌آهنگ کوثر: صبح روز سه‌شنبه، باراک اوباما به کلیسای سنت جانز در همسایگی کاخ سفید رفت تا در مراسم دعای پیش از ادای سوگند شرکت کند. و سپس در ساعت نه و پنجاه و پنج دقیقه به کاخ سفید رفت تا کلید خانه جدیدش را از جورج بوش، مستأجر قبلی خانه بزرگ شماره ۱۶۰۰ خیابان پنسیلوینیا تحویل بگیرد. بوش و همسرش به استقبال باراک و میشل اوباما آمدند و با مستأجران جدید وارد کاخ سفید شدند. مطابق یک رسم، رییس جمهوری سابق، رییس جدید قوه مجریه را تا محل ادای سوگند در کنار کنگره مشایعت می‌کند.



گفت و گو با شیرین عبادی و دکتر ابراهیم یزدی
«کانون، سال ۸۳ مجوز گرفته است»

مریم محمدی: در هفته‌‏ی گذشته، در برخی سایت‌‏های وابسته به اصول‌‏گرایان، خبری مبنی بر تأسیس «کانون دانشجویی مدافعان حقوق بشر» منتشر شد. از طرف دفتر روابط عمومی کانون هرگونه ارتباطی با چنین گروهی تکذیب شد. در همین راستا، جلسه‌‏ای که پنج‌شنبه‌ی گذشته در منزل آقای یزدی برای بزرگداشت «شصتمین سالگرد روز بین‏‌المللی حقوق بشر» تدارک شده بود، لغو شد و سایت «الف» مدعی دیدار آقای یزدی با باراک اوباما، شد. پیرامون این موارد، با خانم شیرین عبادی و دکتر ابراهیم یزدی گفت و گو کرده‌ام.



اولین شهردار زن در افغانستان

لینا آریا‌: برای اولین بار در تاریخ افغانستان، در یکی از استان‌های افغانستان، زنی به عنوان شهردار تعیین شد. خانم عذرا جعفری به عنوان شهردار شهر نیلی استان دایکندی، تعیین شد. حضور زنان هزاره در سمت‌های دولتی خود نشانگر پیشرفت زنان هزاره نسبت به زنان دیگر اقوام، در افغانستان است. گرچه در قانون اساسی افغانستان آمده است که شهردارها باید از سوی مردم انتخاب شوند، اما تا کنون شهردار‌ها انتصاب می‌شوند و اولین استاندار زن نیز از میان زنان هزاره در استان دایکندی انتصاب و ایفای وظیفه می‌کند.



بحث‌هایی پیرامون واگذاری شرکت «توسعه‌‏ی پترو ایران» در گفت و گو با کارشناسان
واگذاری شرکت پترو ایران، در جهت خصوصی‌سازی؟

مریم محمدی: این روزها، در برخی سایت‌‏های داخلی، به ویژه سایت «الف»، که از منتقدان دولت آقای احمدی‌‏نژاد است، با انتشار خبری مبنی بر واگذاری یک شرکت مهم پتروشیمی در ایران ـ شرکت «توسعه‌‏ی پترو ایران» به شرکت ‏«انرژی دانا»ـ بحث‏‌ها و سوالات انتقادی فراوانی نسبت به عملکرد دولت در عرصه‏‌ی خصوصی‏‌سازی مطرح شده است. در همین رابطه با دکتر حبیب‏الله پیمان، دکتر پدرام سلطانی و مهندس فریدون رشیدی، مدیر مالی شرکت خریدار «شرکت پترو ایران» گفت و گو کرده‌ام.



ایران، نقشی در جنگ در نوار غزه دارد؟

مریم محمدی: در خبرها بود که دولت اسرائیل با آتش‌‏بس سه ساعته در هر روز برای رساندن مواد غذایی، دارویی و سوختی به مردم غزه موافقت کرده است. این آتش‌‏بس، ساعت ۱۱ به وقت محلی آغاز شده ولی پس از دقایقی با دو حمله‏ی هوایی اسرائیل نقض گردیده است‌. در گفت و گو با کارشناسان، پیرامون جنگ غزه، به مسایلی از جمله نقش ایران در جنگ غزه، بحث حقوقی جنگ غزه و حضور اسرائیل داخل نوار غزه می‌پردازم و نگاهی به جنبه‏‌ها و مشخصات نظامی جنگ غزه می‌اندازم.



ممنوعیت تجارت با شرکت‌های اسرائیلی، پیامی سیاسی؟

مریم محمدی: با وجود عدم هر نوع ارتباطی میان دولت ایران و اسرائیل، خواست توقف روابط تجاری با شرکت‏‌های حامی اسرائیل و یا تحریم کالاهای اسرائیلی طرح شد. و مجلس، در یک طرح دو‌فوریتی، الزام دولت به حمایت همه‌‏جانبه از مردم فلسطین را مصوب و در ماده‏‌ی ششم آن دولت را موظف کرد تمهیدات لازم در جهت جلوگیری از واردات کالاها و انعقاد قرارداد با شرکت‏‌هایی که سهام‌داران اصلی آن بنگاه‏‌های صهیونیستی هستند فراهم کند. در همین رابطه با دو کارشناس اقتصادی و دو تن از فعالان بخش خصوصی در تهران گفت و گو کرده‌ام.



مرور رخدادهای مهم ارتباطات و رسانه‌ها در سال ۲۰۰۸
دیجیتال شدن یا نشدن، مسأله این است

امید حبیبی‌نیا: سالی که چند روزی است آن را پشت سر گذاشته‌ایم در عرصه‌ی ارتباطات و رسانه‌ها، سالی سرشار از وقایع و رخدادهای مهم بود در این مرور به برخی از مهم‌ترین این رخدادها در سال ۲۰۰۸ نگاهی می‌اندازیم. شاید مهم‌ترین نقطه عطف سال گذشته، انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در عرصه رسانه‌ها بود. شرکت اپل در سال ۲۰۰۸ به موفقیت‌های چشمگیری دست یافت. پس از اپل، فایرفاکس راوی دومین خبر بد برای مایکروسافت بود.



گفت و گو با شیرین عبادی و نعمت احمدی، پیرامون موضوعات پیش آمده برای خانم عبادی
شیرین عبادی: من محافظ شخصی نمی‌خواهم

مریم محمدی: دفتر «کانون مدافعان حقوق بشر» محاصره و سپس پلمب شد. کمتر از ۱۰ روز بعد از این اقدام، بار دیگر مأموران انتظامی در دفتر وکالت خانم عبادی حاضر شده و کامپیوترهای او را که محتوی همه‏ی مدارک و پرونده‏های موکلین او نیز بود، ضبط کردند. تنها سه روز بعد از این حرکت، گروهی از جوانان تحت عنوان بسیجی در اطراف منزل خانم عبادی اجتماع کردند. سخنگوی قوه‏ی قضاییه کانون مدافعان را بدون مجوز خوانده بود و ضبط اموال دفتر خانم عبادی را نتیجه‏ی مشکلات مالیاتی او عنوان کرده بود. در مورد برخی از این ادعاها با خانم عبادی، نعمت احمدی، وکیل دادگستری گفت و گو کرده‏ام.



اعتراض هلندی‌ها به سکوت دنیا در قبال غزه

لیدا حسینی‌نژاد: در حالی که حملات اسراییل به غره، هر روز شدت می‌یابد، در نقاط مختلف جهان، به این حملات و کشتار صدها فلسطینی اعتراض کرده‌اند در هلند نیز تظاهرات و تجمع‌های متعددی برگزار شده است. روز شنبه هم تظاهرات گسترده‌ای در آمستردام هلند برگزار شد و تظاهرکنندگان با دادن شعارهایی در حمایت از غزه، خواستار بایکوت اسراییل و پایان دادن به این کشتار بودند. در این تظاهرات که حدود ده‌ هزار نفر شرکت داشتند، تظاهر کنندگان به موضع نخست وزیر هلند، وزیر امور خارجه هلند و پارلمان اروپا در مورد غزه انتقاد کردند.



کانادا در سال ۲۰۰۸، از نگاه مهاجرین

نیک‌آهنگ کوثر: در آخرین برنامه از آمریکای شمالی در سال ۲۰۰۸، به سراغ ایرانیان ساکن کانادا رفتیم، چه همکاران رادیو و چه کارشناسان و دانشجویان و مهاجرینی که تازه به کانادا آمده‌اند. ۲۰۰۸ سالی پرفراز و نشیب در کانادا بود و بحران اقتصادی بر نگرانی‌های بسیاری از ایرانی‌های ساکن کانادا افزوده است.



هدف‌‏مند کردن یارانه‏‌ها در گفت و گو با نسرین سعیدی، کارشناس اقتصادی و چند تن از شهروندان تهرانی
«استفاده‌‏ بهینه از منابع‌، راه حل کاهش هزینه‌ها»

مریم محمدی: پس از ماه‌‏ها، بحث‏‌های مخالف و موافق در مورد «طرح تحول اقتصادی» دولت نهم، به‏‌ویژه در بخش هدف‏‌مند کردن یارانه‌‏ها، سرانجام لایحه‏‌ی «هدف‌‏مند کردن یارانه‏‌ها» در مجلس، طرح و یک فوریت آن از جانب نمایندگان تصویب شد. طبق گزارشاتی که از بحث‏‌های مجلس منعکس شده، پرداخت سرانه‏‌ی یارانه‌‏ی نقدی با پیش‌‏بینی نفت ۳۵ تا ۴۵ دلار، برای هر ایرانی، رقمی بین نوزده هزار و پانصد تا نهایتاً چهل و سه هزار تومان منظور شده است. در همین رابطه، با نسرین سعیدی، کارشناس اقتصادی در تهران و چند تن از شهروندان تهرانی گفت و گو کرده‌ام.