Apr 2008


طلاق زن، به وکالت از مرد

طولانی بودن پروسه طلاق و خلاء‌ها و نواقص قانونی در این زمینه، باعث افزایش خشونت خانگی شده است. استفاده از ابزارهایی چون شروط ضمن عقد و حق طلاق،‌ می‌تواند راه گریزی برای زنان ایرانی باشد. در سومین قسمت از سلسله برنامه‌های مروری بر قوانین خانواده در ایران، زهرا مینویی به سراغ زنی ۲۵ ساله رفته که در مراحل پایانی پروسه طلاق خود به سر می‌برد.



احکام شلاق، نشان بارز شکنجه دولتی

منیره برادران: شلاق شکنجه محسوب می‌شود، یک ضربه هم باشد، شکنجه است. تفاونی هم نمی‌کند که با چه واژه‌ای جاری می‌شود، برای گرفتن اطلاعات است یا مجازات. شکنجه کردن، خود از بزرگ‌ترین جرایم است، در ردیف جنایت علیه بشریت. شکنجه، ضد شان انسانی است و منع شکنجه، حقی است که در هر شرایطی حتی در جنگ‌ها و ناآرامی‌ها باید رعایت شود.



آزادی بیان، یک گام به پس

بکتاش سیاووش: خواست‌های شورای علمای افغانستان یک گام دیگر فراتر رفت. پس از تسلیم شدن دو رسانه‌ی دیداری به دستور مشترک شورای سراسری علمای افغانستان، شورای ملی، شورای علمای شیعه و وزارت اطلاعات و فرهنگ، این بار شورای سراسری علمای افغانستان خواستار توقف پخش تمامی برنامه‌های تلویزیونی در این کشور گردیده که خلاف اصول اسلامی هستند.



۱۰۰ پرونده اعدام در انتظار حکم نهایی رئیس‌جمهور افغانستان

لینا آریا: پس از سقوط طالبان و روی کار آمدن دولت موقت، برای اولین بار حکم اعدام نزدیک به ۲۰ زندانی، سال گذشته از سوی حامد کرزی، رئیس‌جمهور افغانستان، صادر شد. گل رحمان قاضی رئیس اتحادیه‌ی حقوق‌دانان افغانستان در این رابطه می‌گوید که طبق ماده‌ی سوم قانون اساسی، دولت افغانستان می‌تواند مجرمینی را که قابل بخشش نیستند به اعدام محکوم کند. ولی به عقیده‌ی وی، دادگاه به‌صورت عادلانه قضاوت نمی‌کند و باید راه‌های دیگری برای حل این مشکل جستجو شود.



این روند عجیب در اداره سانسور کتاب

رضا شکراللهی: آقای وزیر ارشاد! فارغ از تفاوت دیدگاه‌ها و جدای از اقتداری که در رفتار و گفتار شما نسبت به اهل فرهنگ وجود دارد، و فارغ از مباحث فرهنگی و حقوق انسانی، بیش از دو سال است که در اداره‌ی زیر نظر شما، بی‌توجهی به قانون و حقوق ذی‌حقان به شکل اداری و گسترده در حال رخ دادن است و حقوق شهروندی شمار زیادی از اهل فرهنگ و نهادهای مستقل فرهنگی، در این اداره، با بی‌پاسخ گذاشتن درخواست‌ها و طولانی کردن زمان پاسخ‌گویی، در حال پایمال شدن است.



گزارشی درباره‌ی حکمِ جدید دانشجویان دانشگاه امیرکبیر:
محکومیت سه دانشجو، بدون مدرک

پس از آن ‌که دادگاه بدوی، احمد قصابان، مجید توکلی و احسان منصوری، سه دانشجوی دانشگاه امیرکبیر را تبرئه کرد، دادستان تهران به حکم تبرئه دانشجویان اعتراض کرده و خواهان تجدید‌نظر شد. در دادگاه تجدید‌نظر به گفته محمدعلی دادخواه دادخواه، وکیل مدافع دانشجویان علی‌رغم عدم ارایه ادله جدیدی از سوی نماینده دادستان، دادگاه حکم برائت را لغو کرد و حکم به محکومیت دانشجویان داد. درباره‌ی این احکام مریم محمدی با خانواده‌ی دانشجویان و وکیل پرونده گفت و گو کرده است.



شوهرکشی، تلاشی مقابل خشونت

ناهید کشاورز در گفت‌وگو با سیامک فرهی درباره‌ی پرونده‌ی اکرم مهدوی که به جرم قتل شوهرش در زندان به سر می‌برد: اکثر این زن‌ها قربانی خشونت خانوادگی بودند؛ قربانی ازدواج‌های اجباری، قربانی جهل ناشی از عدم تحصیل و قربانی عدم حمایت قانون و عدم حمایت خانواده. این زن‌ها اکثرا در یک چرخه خشونت گرفتار شدند که تمام تلاش‌شان را کرده‌اند تا بتوانند از این چرخه بیرون بیایند. ولی همه‌جا بن‌بست بوده است.



آخرین وضعیت محمد صادق کبودوند، دبیر سازمان حقوق بشر کردستان در گفت و گو با وکیلش:
«اراده‌ای برای آزادی کبودوند وجود ندارد»

محمد صادق کبودوند، فعال کرد و دبیر سازمان حقوق بشر کردستان از تیر ماه سال گذشته در زندان به سر می‌برد. نسرین ستوده، وکیل این فعال در گفت و گو با سیامک فرهی می‌گوید: «‌برای آقای کبودوند، وثیقه سنگینی معادل ۱۵۰ میلیون تومان صادر شده که البته خانواده وی قادر به تأمین این وثیقه نیستند. اما سؤال این‌جاست که چه جرم سنگینی آقای کبودوند مرتکب شده است؟ علاوه بر این با توجه به شخصیت فرد که یک فعالیت فرهنگی در منطقه کردستان است، چرا باید وثیقه‌ای به این سنگینی صادر بشود؟»



خطر سنگسار دو زن در ایران

اشپیگل/ مجید روشن‌زاده: زهره (۲۷ ساله) و آذر کبیری (۲۸ ساله) دو زنی هستند که به جرم «زنای محصنه» محکوم به سنگسار شده‌اند و قرار است که این حکم به زودی در کرج به مرحله اجرا در آید. جبار صولتی، وکیل این دو زن، در گفت‌و‌گویی با هفته‌نامه آلمانی اشپیگل به تشریح وضعیت این دو محکوم پرداخته و می‌گوید: «متداول‌ترین شکل اعدام در ایران، دار زدن در ملاء عام است. این حکم در مورد کودکان هم به مرحله اجرا در می‌آید.»



مومیا ابوجمال اعدام نمی‌شود

منیره برادران: ‌مدافعان ابوجمال شکی ندارند که در محکومیت او پیشداوری‌های نژادپرستانه نقش داشته است. هنوز بسیاری از مردم آمریکا در سیاهان یک مجرم بالقوه می‌بینند. اگر جرمی اتفاق افتد، ظن اول به یک سیاه پوست است و بدتر از همه اینکه این نوع پیشداوری‌های نژادپرستانه در سیستم قضائی هم - البته نه قوانین - عملکرد دارد.



قربانی دیکتاتوری آرژانتین پدر و مادر خود را به زندان انداخت

کاوه اسفندیاری: ماریا وقتی فهمید پدر و مادرش بیست و سه سال در مورد هویتش به او دروغ گفته‌اند و وی در واقع فرزند مخالفان چپ‌گرای دوران جنگ در آرژانتین است، با آدم‌ربا خواندن آنان و با کمک یک گروه مدافع حقوق بشر موفق شد پدر و مادر قلابی را روانه زندان کند. پدر و مادر واقعی وی در زمان جنگ و در زندان ناپدید شده بودند.