گفت و گو


گفت‌وگو با شکیب مصدق، خواننده‌ی افغان
«عاشقانه خواندن کافی نیست»

شهزاده سمرقندی: گروه «مورچه‏ها»، از حدود پنج سال پیش در افغانستان فعالیت می‏کند و اکنون حدود پنج‌ماه است که به دلایل امنیتی افغانستان را ترک کرده و اعضای آن در شهرها و کشورهای مختلف به‏سر می‏برند. این گروه چند وقت است که با اجرا در سبک «بلوز» با ته‏مایه‏ی موسیقی افغانی، توجه زیادی را به‏خود جلب کرده است. مجموع کارهای اخیر آنها نیز با عنوان «گزارش اقلیت» در وبلاگ شخصی شکیب مصدق، در دسترس عموم قرار دارد. با شکیب مصدق خواننده تک‌خوان این گروه گفت‌وگو کردم.



پری زنگنه، خواننده و پژوهشگر:
«با زندگی نابینایان آشنا شویم»

روز یکشنبه، چهاردهم آذرماه، شهر آمستردام میزبان پری زنگنه، خواننده‏‌ی سرشناس ترانه‌‏های محلی ایران بود. در این برنامه که در «کافه مضراب»، یکی از مراکز فرهنگی ایرانی شهر آمستردام برگزار شد، خانم زنگنه در باره‏‌ی کتاب‏ خود «آن سوی تاریکی» که توسط انتشارات کتابسرا منتشر شده به زندگی نابینایان در ایران پرداخت و قسمت‌‌هایی از کتاب خود را برای حاضران در جلسه خواند. به همین بهانه، با او به گفت‏‌وگو نشسته‏‌ام.



گفت‌‌وگو با هادی خرسندی، طنزپرداز:
«دموکراسی این نیست»

شهزاده سمرقندی: هادی خرسندی، مانند هزاران دوستدار هنر مرضیه، در سوگ دوست عزیز خود به‏‌سر می‏‌برد؛ دوستی که نام خود را با کارهایی ماندگار، در تاریخ هنر فارسی‌‏زبانان جاودانه کرده است. همین اجرای غزل «بوی جوی مولیان» از رودکی، از جانب مرضیه و بنان، کافی است تا او را در قطار اسطوره‏‌های هنر ایران جای دهد. اما چرا حضور در مراسم خاکسپاری این هنرمند، باعث جنجال شده و هنرمند دیگر ما هادی خرسندی، آماج بهتان و ناسزا قرار گرفته است؟



گفت‌وگویی با پروین میررحیمی، مدیر جشنواره فیلم افغانستان
جشنواره‌ی فیلم به جای نیرو‌ی نظامی

روز شنبه، سیزدهم نوامبر، قرار است در شهر آمستردام جشنواره‌ی فیلم افغانستان آغاز به کار کند؛ جشنواره‌ای که تنها به پخش فیلم‌های ساخته‌ی فیلمسازان افغانی محدود نمی‌شود و در برنامه‌ی آن اسم چند تن از خوانندگان جوان افغان و عکاس را هم می‌شود دید که کارهای هنری خود از افغانستان را عرضه می‌کنند.در این زمینه، گفت‌وگویی با پروین میررحیمی، مدیر این جشنواره انجام داده‌ام.



گفت‌وگو با فریناز خواننده رپ
بعد از دو سال سکوت

فریناز را به عنوان خواننده رپ گروه دخترانه «انتقام» هنوز خیلی‌ها در یاد دارند. گروهی که چند سال پیش در اروپا گل کرد. برای من کارهای مشترک او با سوگند بسیار دلنشین و گیرا بود. فریناز دختر جوان ایرانی مقیم هلند است و همین جوان بودنش به او اجازه می دهد که سبک و راه‌های متفاوت هنری و خوانندگی را دنبال بکند. اما او همان طور که حدود دو سال پیش در مصاحبه‌ای به رادیو زمانه گفته بود، ترجیح می دهد رپ بخواند و همین‏طور موسیقی راک را هم امتحان بکند.



جشنواره‌ی نروژی رومی در آرزوی بلخ

شاید جشنواره‌های زیادی را می‌شناسیم که راجع به رومی تا به حال فعال بوده‌اند. اما امروز می‌خواهم شما را با یک جشنواره دیگری آشنا کنم که هر زمستان در نروژ برگزار می‌شود. جشنواره‌ای که شاید به رومی و اشعار او کمتر وابسته باشد. برای آشنایی بیشتر با این جشنواره گفتگویی داشتم با امیر میرزایی و از او درباره‌ی زمان‌بندی و میهمان‌های جشنواره پرسیدم.



«افغان دی.جی» و دوستانش

مهمان امروز ما «روشن دی‌جی» و دوستانش هستند. روش دی‌جی در فیس‌بوک و در فضای اینترنتی با اسم «افغان دی‌جی» معروف است. روشن در محفل‌های عروسی و سالگرد‌های افغانان‌های مقیم اروپا برنامه اجرا می‌کند و مثل این است که اسم او شناخته‌شده‌تر از دیگر دی‌جی‌های افغانی مقیم اروپاست. فرصتی دست داد تا با او و دوستانش گفت‌وگو کنم. ابتدا روشن به ما می‌گوید که چرا اسم افغان دی‌جی را انتخاب کرده است؟



گفت‌وگو با محمود خوشنام، کارشناس و منتقد موسیقی مقیم آلمان
«سبک من سبک و فاخر است»

محمد نوری، سراینده‏ی ترانه‏های ماندگاری است که از میان آنها می‏توان از «جان مریم»، «ایران ای ایران»، «چه سفرها کرده‏ایم» و «گیلان جان» نام برد؛ ترانه‏هایی که حدود چهاردهه است در میان شنوندگان سنین مختلف هم‌چنان محبوب مانده‌‏اند. محمود خوشنام، کارشناس و منتقد موسیقی مقیم آلمان در گفت‌وگو با زمانه از سبک متمایز محمد نوری می‏گوید که خود نوری از آن به عنوان «موسیقی سبُک فاخر» نام برده است.



گفت‌‌وگو با اورزالا اشرف، فعال مدنی در افغانستان
«هلند در افغانستان به هدف نرسید»

دو روز است که رسانه‌های هلندی از خروج نیروهای نظامی خود در افغانستان که از سال ۲۰۰۶ در این کشور حضور دارندمی‌نویسند. اورزالا اشرف، فعال مدنی در افغانستان معتقد است که نیروهای نظامی هلند و همین‌طور نیروهای کانادایی بدون رسیدن به هدف خود، خاک افغانستان ‌را ترک می‌کنند و این مسئله باعث نگرانی است. نگرانی از اینکه شاید این تصمیم به قطع برنامه‌های توسعه و کمک‌های بشردوستانه این کشورها در افغانستان بینجامد.



گفت‌‌وگو با شهرنوش پارسی‌پور، درباره‌‌ی کسب جایزه‌ی ادبی فرانیا
«چیزی را که باید، به‏وجود آورده‏ام»

شهرنوش پارسی‏‌پور، نویسنده‏‌ی نام‏آشنای ایرانی، برنده‏ی نوزدهمین دوره‌ی جایزه‏ی ادبی «فرانیا» در سال ۲۰۱۰ شد. جایزه‏ی ادبی فرانیا یکی از معتبرترین جوایز ادبی در ایتالیا به‌شمار می‌رود و به نویسندگان خارجی اهدا می‌شود. این جایزه در سال ۱۹۹۱ بنیان‌گذاری شده و تاکنون به نویسندگان معروفی چون گونترگراس، آدونیس، میشل بوتور، اسماعیل کاداره و محمود درویش اعطا شده است. به این بهانه‏، با این نویسنده گفت‏وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با انوشه انصاری به بهانه‌ی گردهمایی زنان فارسی‌زبان
گفت‌وگوی زمینی از یک تجربه فضایی

شهزاده سمرقندی: گردهمایی دو روزه‏ی زنان فارسی‏زبان فعال در زمینه‏ی توانمند‏سازی زنان، روز شنبه ۲۶ ژوئن به ‏پایان رسید. موضوع‏ محوری این گردهمایی، توانمندسازی اقتصادی زنان و نقش رسانه‏ها در این زمینه بود. روز اول این گردهمایی، به معرفی کارها و تجربه‏های انوشه انصاری و همچنین رونمایی از کتاب خاطرات او به نام «رویای من از ستاره‏ها» اختصاص داشت. انوشه انصاری اولین زن ایرانی است که به فضا سفر کرده است.



گفت‌وگو با شهریار گیو، درباره‌ی نامه‌ی کمپین ۵۰درصد زنان فعال افغانستان و اعتراض آن‌ها به محکومیت ژیلا بنی‌یعقوب
اندیشه‌های بنی‌یعقوب منحصر به ایران نیست

وب‏سایت «کمپین ۵۰درصد زنان فعال افغانستان»، در نامه‏ای سرگشاده، محکومیت ژیلا بنی‏یعقوب و دیگر زنان فعال ایرانی را ناعادلانه خوانده است. در این نامه، به‏طور مشخص به محکومیت ژیلا بنی‏یعقوب به یک سال زندان و ۳۰ سال محرومیت از روزنامه‏نگاری و نوشتن، اعتراض شده است. در ارتباط با انتشار این نامه، با آقای شهریار گیو، از همکاران سازمان غیر دولتی «آرمان‏شهر» در کابل گفت‏وگو کرده‏ام.



گفت‌وگو با داریوش رجبیان درباره‌ی ناآرامی‌های اخیر در قرقیزستان، مقایسه‌ی آن با وقایع پس از انتخابات ایران و نقش اینترنت و شبکه‌های اجتماعی
قرقیزستان و انقلاب اینترنتی

آیا می‏توان درگیری‌های اوش و جلال‌آباد قرقیزستان را با آن‏چه سال گذشته در خیابان‌های ایران رخ داد و مردم جهان از طریق اینترنت و شبکه‏های اجتماعی شاهد آن بودند، مقایسه کنیم و متاثر از آن بدانیم؟ یا خود مردم ازبک‏تبار قرقیزستان، ناخودآگاه از شیوه‏های جدید اطلاع‌رسانی استفاده می‏کنند تا حرف خود و یا فاجعه‏ای را که بر آن‏ها گذشته، به گوش جهان برسانند؟ در این زمینه با داریوش رجیبیان، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر مسایل آسیای میانه در لندن گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با فرانکلین فم و آریا قوامیان، درباره‌ی فیلم کوتاه شرکت‌کننده در مسابقه‌ی دموکراسی
دموکراسی هنوز اول کار است

چند وقت است که در یوتیوب، فیس‌بوک و توییتر، تبلیغ مسابقه‌ی فیلم کوتاهی را با موضوع دموکراسی می‌بینیم.
این مسابقه از طریق یوتیوب برگزار می‌شود و فیلم‌ها را هم می‌توانید در همین سایت ببینید و به فیلم‌های مورد پسند خود رای بدهید. امروز سراغ دو تن از سازندگان این فیلم رفته‌ام، فرانکلین فم و آریا قوامیان تا درباره‌ی این فیلم سه دقیقه‌ای با آن‌ها گفت‌وگو کنم.



گفت‌وگو با شاکرجان حکیم‏اُف، تحلیل‏گر مسائل سیاسی در تاجیکستان درباره‌ی سفر وزیر دفاع ایران به دوشنبه
افزایش همکاری‌های نظامی بین تاجیکستان و ایران

دیروز پنجشنبه ۱۳ ماه می، احمد وحیدی، وزیر دفاع ایران در سفر خود به دوشنبه پایتخت تاجیکستان، با همتای تاجیکی خود دیدار کرد. در این دیدار گسترش همکاری‏های نظامی بین این دو کشور مطرح شد. درباره‌ی این موضوع با شاکرجان حکیم‏اُف، تحلیل‏گر مسائل سیاسی در تاجیکستان گفت‏وگو کرده‏ام و از او پرسیدم، چرا جمهوری اسلامی ایرانی اخیراً توجهی بیش از پیش نسبت به تاجیکستان پیدا کرده است؟



گشایش درهای ایران به‌روی تاجیکستان

بر سر این که آیا ایران و تاجیکستان برای آزاد گذاشتن مرزهای خود آمادگی کافی دارند یا خیر، بحث‌های مختلفی در رسانه‌های تاجیکستان درگرفته است. بعضی‌ها معتقدند که باز گذاشتن مرز با ایران به نفع تاجیکستان نخواهد بود، اما برخی دیگر می‌گویند که ایران هنوز آمادگی بازکردن درهای خود را به روی جامعه‌ی به‌نسبت سکولار تاجیکستان ندارد. در این زمینه با سعید مراد حسینی، معاون رییس حزب اسلامی تاجیکستان، و فروخ اومروف، تحلیل‌گر مرکز مطالعات ریاست جمهوری تاجیکستان گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با «جواد میرزاد»، دانشجوی افغان دکترای بخش بهداشت عمومی در دانشگاه سلطنتی آمستردام
زنان در پزشکی افغانستان هنوز اول راه هستند

«جواد میرزاد»، دانشجوی دکترای بخش بهداشت عمومی در دانشگاه سلطنتی آمستردام است. وی قرار است به زودی رساله دکترای خود را در موضوع «عملکرد شفاخانه های دولتی در افغانستان» به پایان برساند. آقای میرزاد اندکی پیش مهمان رادیو زمانه بود و از این فرصت استفاده کردم تا با او درباره تحولات در سیستم بهداشت عمومی در افغانستان و طبقه‌بندی آن و به خصوص نقش زنان در این راه گفت‌وگویی داشته باشم.



گفت‌وگو با یک خبرنگار افغان حاضر در محل در باره تظاهرات در کابل علیه رفتار حکومت ایران با مهاجران افغان
ایستادگی افغانستان در برابر برخوردهای دولت ایران

دیروز تعدادی از شهروندان کابل به همراه یکی از نمایندگان افغانستان برای بار سوم طی چند روز اخیر، در مقابل سفارت ایران تظاهرات کردند. آن‏ها به برخورد ناشایسته‏ی دولت ایران با مهاجرین افغانی که در این کشور زندگی می‏کنند، اعتراض داشتند. این تظاهرکنندگان مدعی هستند که ایران تاکنون بیش از ۴۰ شهروند افغانی را اعدام کرده و ده‏ها تن دیگر را به بهانه‏های مختلف دستگیر کرده است و برخی‏ها را هم بیرون کرده است.



گفت‌وگو با هومن شهبندی و پرواز همای در باره‌ی کنسرت آینده‌ی گروه مستان در بلژیک
پرواز مستانه‌ی همای در اروپا

چندی است که تور اروپای گروه «مستان» با خوانندگی «پرواز همای» شروع شده است. قرار است گروه مستان به‌رهبری «سعید جعفرزاده همایی» معروف به پرواز همای، در بروکسل نیز کنسرتی داشته باشد. این گروه از معدود گروه‌های موسیقی کلاسیک ایرانی است که تقریباً هر سال در یک تور اروپایی، کارهای جدید و معروف خود را برای علاقه‌مندان اجرا می‌کند. با «هومن شهبندی»، یکی از برگزارکنندگان تور اروپایی گروه «مستان» و پرواز همای در بروکسل گفت‌وگویی داشتم.



گفتگو با آرش، رهبر گروه موسیقی تارانتیست
«مغزهای مغشوش»

چندی پیش یک میان‌پرده موسیقی در معرفی از آلبوم تازه نشر «مغزهای مغشوش» برای رادیو زمانه آماده کرذم. اما امروز با بهانه نامزد شدن گروه موسیقی راک «تارانتیست»، پدیدآورندگان این آلبوم برای جایزه بهترین گروه موسیقی راک در قاره آسیا، با «آرش»، رهبر هنری این گروه تماس گرفتم و در ابتدای گفت‌وگو سوالی که چندی پیش مغز مرا به خود مشغل کرده بود پرسیدم: چرا مغزهای مغشوش؟