آسیای میانه


پیوند خجندیان با همسایگان هم‌زبان خود

نورعلی نورزاد، شاعر و روزنامه‌نگار تاجیک و همین‌طور استاد ادبیات در دانشگاه خجند است. نورعلی نورزاد از این که کتاب‌های تازه منتشرشده، به‌سختی به دست تاجیکان خجند می‌رسد گله‌مند است و معتقد است اینترنت فضای جدیدی را ایجاد کرده تا دستاوردهای روشنفکران و همین‌طور هنرمندان راحت‌تر و سریع‌تر به دست علاقه‌مندان آنها برسد. در گفت‌وگویی با نورعلی نورزاد از ویژگی‌های خجند می‌پرسم.



گفت‌وگو با علی عطار، پژوهش‌گر و مستند ساز ایرانی مقیم آلمان در مورد نوروز در کشورهای فارسی زبان
سنت‌های نوروزی در کشورهای همسایه

علی عطار، پژوهش‌گر و مستند ساز ایرانی مقیم آلمان از نوروز در کشورهای فارسی زبان می‌گوید. علی عطار فیلم مستندی از نوروز و نکات مشترک مراسم و سنت‌های نوروزی در کشورهای فارسی زبان ساخته است. او در گفت‌وگوی خود با رادیو زمانه مراسم‌های نوروزی کشورهای همسایه را با هم مقایسه می‌کند. عطار معتقد است نوروز در این کشورها، با ریشه و تاریخی یکسان، اما با شیوه‌های گوناگون برگزار می‌شود.



گزارشی درباره‌ی کمک اجباری مردم ازبکستان برای جمع آوری پنبه
طلای سفید و سرمایه‌ی مردم!

در همین روزها، در همین ساعت‌هایی که با شما صحبت می‌کنم، صدها هزار کودک و دانشجو در آسیای میانه در صحراهای پنبه از سرما می‌لرزند و با شکم‌های نیمه‌ سیر در حال کارند. کار جمع‌آوری پنبه! پنبه‌ای که مالک آن تنها دولت است. پنبه‌ای که سرمایه‌ی اصلی کشور محسوب می‌شود. سرمایه‌ای که با دستان کودکان زیر ۱۰ سال، زنان باردار و مردمان کهنسال جمع می‌شود.



نیمی‌ام ز ترکستان، نیمی‌ام ز فرقانه

پارلمان تاجیکستان به تازگی در مصوبه‌ای، کلمه «فارسی» از کنار نام زبان این کشور حذف کرد و آن را «تاجیکی» خواند. مسعود میرشاهی، پژوهش‌گر زبان فارسی در فرانسه که آشنایی خوبی با تاجیکستان و منطقه دارد، در این باره می‌گوید: «کسی مثل رودکی در تاجیکستان هزار سال پیش، زبانی را که اکنون تاجیکی می‌نامند، پارسی دری نامیده است.»



از شاه و گدا متنفرم

این روزها اسم گل‌رخسار صفیووا، شاعر تاجیک در تاجیکستان دوباره ورد زبان‌ها است. به‌خصوص این گفته‌ی او: « از شاه و گدا متنفرم!» او این جمله را چندی پیش در مصاحبه‌ای بیان کرد. شاعر شناخته‌شده‌ی تاجیک، گل‌رخسار، به تازگی کتابی به نام «سکرات» و مجموعه شعری به نام «جاودانه» به چاپ رسانده است.



چه‌گونه لباس بپوشیم

سبک لباس پوشیدن استادان مدارس تاجیکستان انگار این روزها زیر ذره‌بین است. وزارت معارف تاجیکستان دستورالعمل لباس‌های توصیفی برای آموزگاران مؤسسه‌های آموزشی در این کشور را به تصویب رسانده که در جامعه‌ی تاجیکستان سر و صدای زیادی برپا کرده است. این سر و صداها، بر خلاف انتظار، بر سر کوتاه یا بلند بودن دامن و آستین زنان نیست؛ بلکه بر سر آن است که ریش مردان تا چه حد می‌تواند بلند باشد.



دختر رییس‌جمهور ازبکستان، «بدترین دختر رهبران»

«بدترین دختران جهان» عنوان مجموعه ماهنامه «فارن پالیسی» آمریکاست که به دنبال گزارش مشابهی درباره بدترین پسران رهبران جهان منتشر کرده است. پنج دختری که این مجله به عنوان بدترین دختران رهبران جهان آورده است، عبارتند از دختر رییس‌جمهور ازبکستان، دختر صدام حسین، دختر رییس‌جمهور برمه، دختر نخست‌وزیر سابق تایلند و همین طور دختر رییس‌جمهور سابق نیجریه



«استیمیروا از دوستان نزدیک پولیتکوسکایا بود»

از روز چهارشنبه، پانزده جولای، مرگ ناتالی استیمیروا، مدافع معروف حقوق بشر در چچن خبر اول دنیاست. یکی از همکاران وی در چچن به بخش روسی بی‌بی‌سی گفت که پس از کشته شدن پولیتکوسکایا‌، ناتالی استیمیروا نیز انتظار چنین روزی را داشت، اما به‌هیچ‌وجه از کار خود دست نکشید و پیگیرانه در حال رو کردن جنایات در این کشور بود. الکساندر چرکاسوف یکی از اولین‌ها بود که از ربوده شدن استیمیروا خبر داد و اظهار نگرانی کرد. چرکاسوف در گفت و گوی خود با بخش روسی رادیو بی‌بی‌سی گفت که استیمیروا در کشوری فعالیت می‌کند که مرتباً افراد ربوده می‌شوند.



مجسمه‌های «سیار» سمرقند

دو هفته است که بین تاجیکان سمرقند موضوع برداشته شدن مجسمه‌های شاعران کلاسیک از مرکز شهر سمرقند ورد زبان‌هاست. اما در مدت دو هفته‌ای که از برداشته شدن مجسمه‌های «رودکی» در محل ریگستان سمرقند و مجسمه دوگانه «عبدالرحمان جامی» و «علی شیر نوای» از کنار هتل پنج‌ستاره «افراسیاب» در مرکز این شهر می‌گذرد، خبری در این باره در رسانه‌های محلی منتشر نشده است. تنها رسانه‌ای که در این باره مطلب منتشر کرده است، سایت فرغانه است که از سایت‌های مخالف دولت ازبکستان محسوب می‌شود.