خانه > شهزاده سمرقندی > گفت و گو > قرقیزستان و انقلاب اینترنتی | |||
قرقیزستان و انقلاب اینترنتیشهزاده سمرقندیshahzoda@radiozamaneh.comاخبار تازهای که از قرقیزستان میرسد، حاکی از آن است که وضعیت آشفته در مناطق اوش و جلالآباد، مسیری روبه آرامش طی میکند.
گفته میشود وضعیت تحت کنترل نیروهای مردمی است و از دستههایی که در چند روز گذشته در خیابانها پرسه میزدند به مکانها و خانههای مختلف حمله میکردند و آنها را مورد چپاول قرار میدادند، خبری نیست. بر اساس اطلاعاتی که بهطور رسمی اعلام شده، درگیریهای اخیر مناطق اوش و جلالآباد، تعداد ۳۸۷ کشته برجای گذاشته و صدها نفر نیز زخمی شدهاند. گفته میشود این، تنها رقم رسمی کشتهشدگان است. تعدادی از افراد هم اجساد بستگان خود را بلافاصله دفن کردهاند و به مقامات خبر ندادهاند. بههمین دلیل، تعداد واقعی بیش از رقم اعلام شده است. با این که در اخبار آمده که وضعیت از روز گذشته آرامتر شده است، اما افرادی با موبایل خود از اتفاقهایی که طی یک هفتهی اخیر روی داده، فیلم گرفتهاند. این فیلمها در سایتهای مختلف اینترنتی از جمله یوتیوب منتشر شدهاند و بهخوبی، شدت وحشت و درگیریهایی رخ داده در قرقیزستان را بهنمایش میگذارند.
آیا میتوان درگیریهای اوش و جلالآباد قرقیزستان را با آنچه سال گذشته در خیابانهای ایران رخ داد و مردم جهان از طریق اینترنت و شبکههای اجتماعی شاهد آن بودند، مقایسه کنیم و متاثر از آن بدانیم؟ یا خود مردم ازبکتبار قرقیزستان، ناخودآگاه از شیوههای جدید اطلاعرسانی استفاده میکنند تا حرف خود و یا فاجعهای را که بر آنها گذشته، به گوش جهان برسانند؟ گفتگو با داریوش رجبیان، روزنامهنگار و تحلیلگر مسایل آسیای میانه در لندن: حتماً میشود این مقایسه را انجام داد. ولی مطمئناً قبل از ایران هم افراد یا گروههای دیگری بودهاند که از این نوع رویدادها فیلمبرداری میکردند و به تارنماهایی مانند یوتیوب و... منتقل میکردند تا جهانیان بتوانند ببینند در گوشهی دیگری از دنیا چه اتفاقی میافتد. البته گستردهترین مقیاس آن را ما سال گذشته در ایران شاهد بودیم که خیلیها آن را به نوعی انقلاب اینترنتی تعبیر کردهاند. حتی اگر این جنبش به موفقیت سیاسی دست نیافت، اما توانست در اینترنت انقلابی بهپا کند. طوری که اتفاقاتی که امروز و یا حتی دقایقی پیش افتاده را میشد روی شبکههای اجتماعی تماشا کرد. در قرقیزستان هم همینطور بود. نیروها یا گروههایی که زیر ستم بودند و به آنها حمله شده بود، این فیلمها را میگرفتند و منتقل میکردند. برای این که به جهانیان نشان بدهند بر آنها چه میگذرد و حسن توجه جامعهی جهانی را بهخود جلب کنند. امکانی که بهخصوص تارنمای یوتیوب در اختیار این نیروها گذاشته، بهترین راه برای نشان دادن تصویرهایی است که در بسیاری موارد انسانها را دچار رقت میکند. درواقع مردم در سراسر جهان، میتوانند این تصویرها را ببینند و مردم بیدفاعی که مورد این حملهها واقع شدهاند، حمایت کنند. همانطور که میدانیم، ازبکتباران قرقیزستان بسیار مایل هستند که پاسداران صلح سازمان ملل وارد منطقه بشوند و از آنها حمایت کنند تا این درگیریها خاتمه پیدا کند. چه چیزی باعث شده که دو قومی که قرنها در کنار هم زندگی کردهاند، یکباره اینگونه با هم درگیر شوند؟ پشت صحنه چه میگذرد و به نفع چه کسی و چه گروهی است که این مردم بهجان هم بیفتند؟ درست است که مردم قرقیز و ازبک اشتراکات فرهنگی زیادی با هم دارند، ولی این اشتراکات از موارد تمایز و اختلافات بین این دو قوم کمتر است. تنها نقطهی مشترک و برجستهی هر دو قوم این است که زبان هردو از دستهی زبانهای ترکی است. البته زبان ازبکی بیشتر تحت تاثیر زبان فارسی است و واژههای فارسی بیشتری در این زبان بهکار گرفته میشود، اما زبان قرقیزی بسیار نزدیکتر به ریشههای ترکی- مغولی خود است. بهجز این نقطهی اشتراک، در سایر موارد ازبکها بیشتر با فرهنگ ایرانی و تاجیکی عجین هستند. البته این هم دلیل بر آن نمیشود که تاجیکها و ازبکها خیلی بههم نزدیک باشند. بههرحال واقعیت این است که تفاوت فرهنگی همیشه بین ازبکها و قرقیزها وجود داشته و در گذشته هم اختلافات فراوانی با هم داشتهاند.
اوج این اختلافات در ژوئن سال ۱۹۹۰ خود را نشان داد و اتفاقاتی افتاد که بهنام «خونریزی اوش» معروف است. در آن سال هم قرقیزها و ازبکها بهجان هم افتاده بودند. مهمترین مسئلهای که ازبکتباران قرقیزستان برجسته میکنند، این است که همیشه مورد تبعیض واقع شدهاند. مثلاً مقاماتی که در مناطق ازبکنشین قرقیزستان حکومت میکنند، عمدتاً قرقیز هستند. این یکی از نکات عمدهای است که ازبکتباران معمولاً مطرح و تقاضا کردهاند که خودشان حاکم بر مناطق خودشان باشند و بهنوعی خودگردانی در مناطق خودشان دست پیدا کنند. این درگیریها به نفع چه کسی و چه گروهی میتواند باشد؟ شاید در حال حاضر نتوان بهراحتی گفت که چه کسی از این درگیریها سود میبرد. در چنین رویدادهایی معمولاً طرفهای مختلف حضور دارند و در این مورد بهخصوص، دولت موقت قرقیزستان که غافلگیر شده است، انگشت اتهام را به سوی این و آن نشانه میرود. مقامات امنیت ملی و مقامات جاسوسی قرقیزستان، ابتدا آقای باقییف، رییسجمهور برکنار شدهی قرقیزستان را متهم کردند. بعد از تکذیب آقای باقییف، یکی از مقامات قرقیزستان، آقای بایبلوف اعلام کرد که افرادی که تابعیت تاجیکستان داشتهاند، هم به مردم قرقیز و هم ازبک در شهر اوش شلیک کردهاند و میخواستند این دو قوم را بهجان همدیگر بیاندازند. وزارت خارجهی تاجیکستان اما بلافاصله این اتهام را تکذیب کرد و از آقای بایبلوف خواست که شواهد و دلایل خود را برای این اتهام مطرح کند. بهدنبال آن، آقای بایبلوف هم طرح این اتهام از سوی خود را رد کرد. عدهای نیز روسیه را در این قضیه دخیل میدانند و معتقدند روسیه میخواهد از این طریق، کنترل خود بر منطقه را دوباره اعمال کند. چند تحلیلگر بهخصوص در تاجیکستان، علاقه دارند ازبکستان را بیشتر متهم کنند. از نظر آنها ازبکستان تلاش میکند تا هم تاجیکستان و هم ازبکستان نتوانند نیروگاههای عظیمی را که قصد ساختن آنها را دارند، بسازند. میخواهد قرقیزستان را دچار معضلی کند که نیروگاه و طرحهای مربوط به ذخایر آبی قرقیزستان را به بعد موکول کند و یا در کل ملغی کند. اینها همه در حد فرضیه هستند و دقیقاً نمیتوان گفت چه کسی، پشت پرده، چهکار کرده است. در حال حاضر سازمان «پیمان امنیت دستهجمعی» که عضو عمدهی آن روسیه است، اما قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان هم عضو آن هستند، اعلام کرده که تلاش میکند عوامل بهوجود آمدن این اتفاقها را روشن و اعلام کند.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
Dahshatnok ast. Kosh tamom shavad in hama khunrezie mardumi begunoh.
-- بدون نام ، Jun 18, 2010شهرزاده خانوم میشه لطفأ یک بار با خوده اقای داریوش رجبیان مصاحبه کنید که ما را بهتر بشناسیم کی هست از کجا میاد الان چکار میکنه ووووووو و. درمورد ناآرامها در قرقیزستان واقعن باعث تاسف است که یک ملت بجان هم بیافتند و رحم بهم نکنند اینده گان ان ملت انها را لعنت خواهند کرد که مشکلی که با سخن گفتن با یک دیگر میشود حل کرد با نابود کردن همدیگر میخواستند حل کنند
-- بدون نام ، Jun 18, 2010خیلی جالب است که چپ روسی به کشورهای سابقا کمونیست که میرسد (یعنی همان جا ها که چپ روسی آنرا بهشت برین به ما اعلام میکرد ) سعی در ماستمالی کردن افتضاحات در آنجا ها را دارد یا سانسور میکند
-- gherghizy ، Jun 20, 2010سوال این است : چرا این کشورها بعد از ۷۰ سال حکومت کمونیستی چنی فقیرند از جهت اقتصادی و از جهت فرهنگی ؟
چرا جنایت میکنند علیه یک دیگر ؟
چرا در کردستان و ترکمن صحرا اگر اتفاقی بیفتد تقصیر رژیم است اما در قرقیزستان تقصیر خارجی ؟
چرا رهبر انقلاب فعلی همان همکار انقلاب مخملی سابق و وزیر خارجه اوست و همان مقام ارشد سابق حزب کمونیست ؟
اما رضا پهلوی و مشروطه طلبان و گنجی و سروش و کروبی و .... به دلیل اینکه در گذشته کم یا زیاد نقش داشته اند نمیتوانند در جنبش امروز نقش داشته باشند ؟
این یک بام و دو هوا ی چپ روسی در ایران برای چیست ؟