خانه > حقوق انسانی ما > محاکمات > نگاهی به احکام اعدام در ایران | |||
نگاهی به احکام اعدام در ایرانایرج ادیبزادهadibzadeh@radiozamaneh.com«نگاهی به احکام اعدام در ایران»، موضوع یک نشست خبری بود که روز دوشنبه ۱۲ ژوئیه (۲۱ تیرماه) در باشگاه روزنامهنگاران خارجی پاریس برپا شد.
انجمن فرانسوی «همه بر علیه اعدام» در حال حاضر نگران خطر اجرای حکم اعدام بیش از پانزده زندانی سیاسی در ایران است و از روزنامهنگاران رسانههای خارجی در پاریس دعوت کرده بود تا در این نشست خبری حاضر شوند. در این نشست، خانم آریان گرسیون، دبیر کل انجمن «همه بر علیه اعدام» و آقای داوود آزادفر، فعال حقوق بشر، به وضعیت حقوق بشر در ایران اشاره کردند و اینکه نام ایران همچنان در بالای فهرست کشورهایی قرار دارد که مجازات اعدام در آنها اجرا میشود. بر اساس گزارشهای ارائه شده در این نشست، از زمان دهمین انتخابات ریاست جمهوری در ۱۲ ژوئن سال ۲۰۰۹ تا به امروز تعداد اعدامها افزایش یافته و ۱۲۰ نفر فقط امسال اعدام شدهاند. در حال حاضر پانزده زندانی سیاسی دیگر که بیشتر آنها را کردهای ایرانی تشکیل میدهند، در سلول مرگ قرار دارند؛ از جمله زینب جلالیان زندانی سیاسی کرد. در این نشست خبری که با حضور دهها تن از روزنامهنگاران و رسانههای فرانسوی برگزار شد، صبا نصری، زندانی سیاسی پیشین و کیانوش رمضانی به عنوان شاهد حضور داشتند.
دکتر خلیل بهرامیان، وکیل حقوق بشری نیز که چهل سال است دفاع از زندانیان سیاسی را بر عهده دارد، در یک تماس تلفنی، از تهران به پرسشهای روزنامهنگاران در بارهی احکام اعدام در جمهوری اسلامی پاسخ داد. دکتر خلیل بهرامیان گفت که تاکنون ۹ نفر از موکلان او از جمله اکبر محمدی، فرزاد کمانگر، شیرین علمهولی و مهدی اسلامیان اعدام شدهاند. به گفتهی او، آنها قربانی سیستم قضایی جمهوری اسلامی شدند. وی افزود: «آنچه مجازات اسلامی در ایران شمرده میشود، برداشتی است مربوط به ۱۴۰۰ سال پیش که از قوانین یهود، قوانین انتقامی چشم در برابر چشم گرفته شده است.» دکتر خلیل بهرامیان گفت که وی وکیل زینب جلالیان، زندانی سیاسی کرد نیز هست، اما هنوز اجازه نیافته با او ملاقات کند. زینب جلالیان در سلول مرگ قرار دارد. در پایان این نشست خبری، از صبا نصری، دانشجوی پیشین علوم سیاسی دانشگاه تهران و زندانی سیاسی پیشین، پرسیدم که در این نشست چه موضوعی بیش از همه مورد توجه روزنامهنگاران خارجی بود؟ بیشتر روزنامهنگاران در این کنفرانس خبری روی سؤالاتی تاکید میکردند که به وضعیت زندانیان محکوم به اعدام برمیگشت. میپرسیدند شرایط این زندانیان چگونه بوده است و مثلاّ یک روز را چگونه سر میکردهاند.
این روزنامهنگاران دوست داشتند بدانند وضعیت زندانها در ایران چگونه است. وضعیت برخورد نهادهای اطلاعاتی- امنیتی با یک زندانی در مرحلهی بازجویی چگونه است و وقتی زندانی به زندان منتقل میشود، برخورد سیستم قضایی و امنیتی و سازمان زندانها با او چگونه است. صبا نصری، بهتازگی به پاریس آمده است. او بیشترین آزاری را که به زندانیان سیاسی در جمهوری اسلامی وارد میشود، بلاتکلیفی میداند: خیلی چیزها میتواند زندانی سیاسی را اذیت کند. ولی آنچه بیشتر از هر مورد دیگری قابل توجه است، بلاتکلیفیهای طولانیمدت زندانیان سیاسی است که کاملاً عامدانه از طریق نهادهای امنیتی اعمال میشود. قرارهای بازداشت موقت زندانیان، بدون هیچگونه توجیه قانونیای با فشار نمایندهی دادستان و دادستان که در واقع مدیر اجرایی دستورات مقامات اطلاعاتی به مقامات قضایی و دادگاه است، مرتب تمدید میشود و زندانی را در شرایط بلاتکلیفی میگذارند که حالت فوقالعاده ناخوشایندی برای او دارد. مورد دیگر میتواند انفرادی باشد. انفرادیهایی که اندازهی آنها یکونیم در دومتر است و سیستم نگهداری خیلی نامناسبی دارد. این سلولها دستگاه تهویهی هوا ندارند و معمولاً در فصل تابستان گرم و در زمستان فوقالعاده سرد هستند. این حالت در بخش ۲۰۹ وجود داشت. مسئلهی دیگر فشار بر خانوادههای زندانیان سیاسی، تهدید آنها به اخراج از کار، از بین بردن اعضای خانواده در حادثههای ساختگی و حتی تهدید به تجاوز است. آنها میخواهند از طریق خانوادهها به زندانی فشار بیاورند تا بهقول خودشان اعتراف کند به کاری که نکرده و همچنین به اعتراف تصویری و تلویزیونی رضایت بدهد. در کل حالتی که زندانی سیاسی، مخصوصاً در دورهی بازجویی دارد، حالت فوقالعاده ناخوشایندی است و به صورت بسیار غیرانسانیای با او رفتار میشود. صبا نصری چند ماهی در زندان اوین، در همان سلولی زندانی بوده که فرزاد کمانگر و فرهاد وکیلی، دوتن از پنج زندانی سیاسی اعدام شده بهسر میبردهاند. او میگوید که هیچکس باور نمیکرد آنها را اعدام کنند آنها اصلا تصور نمیکردند که این اعدام صورت بگیرد. مدتی که من با آنها بودم، از حالتها و صحبتهایشان مشخص بود که مطلقاً به اعدام فکر نمیکنند و معتقدند حکم اعدامی که به آنها داده شده، به این دلیل است که حکومت میخواهد از طریق آن سیگنالی برای فضای فعالیتهای سیاسی در ایران بفرستد و هشدار بدهد و بعد حکم آنها را بشکند. چون پروندهی آنها اصلاً در حدی نبود که به آن حکم اعدام داده شود. مخصوصاً پروندهی فرزاد کمانگر. تا جایی که من اطلاع دارم و بارها در مورد آن با فرزاد صحبت کردهام، حتی در حد چند سال زندان هم نبود، چه برسد که به او حکم اعدام بدهند. در پروندهی فرزاد کمانگر موارد زیادی وجود دارد که شما میتوانید در سیستم قضایی ایران به آن استناد کنید که چرا فرزاد کمانگر را که بیگناه بوده و اصرار داشته که بیگناه است اعدام کردهاید؟
او خود در نامههایش به این مسئله اشاره کرده و وکیلش هم بارها این مسئله را تکرار کرده و حتی گفته است که حاضر به مناظره با مقامات قضایی ایران است تا بحث کند و بگوید چرا معتقد است فرزاد کمانگر بیگناه بوده است. خود فرزاد هم بارها در نامههایش اصرار بر بیگناهیاش دارد و تاکید کرده که در پروندهی او هیچ موردی نیست که سزاوار حکم اعدام باشد. او حتی تصور نمیکرد که بعد از شکستن حکم اعدام، حبسی طولانی برایش تعیین کنند. میگفت که در صورت تعیین حبس طولانی، به شدت به آن اعتراض خواهد کرد و دست به اعتصاب غذا خواهد زد. میگفت که نباید مدت زیادی در زندان بماند و همین مدتی که او را به ناحق در زندان نگاه داشتهاند، کافی بوده و باید آزادش کنند. زندانیان سیاسی محکوم به اعدام، در حال حاضر در چه شرایطی در ایران قرار دارند؟ حدود بیست زندانی سیاسی کرد به اعدام محکوم شدهاند که بیشتر در زندانهای شهرهای کردنشین بهسر میبرند و چند نفرشان در زندان اوین هستند. حکم بیشتر آنها در دیوان عالی کشور هم تایید شده و به اجرای احکام رسیده است و هر آن احتمال دارد که اجرا شوند. در این نشست چه انتظاری از روزنامهنگاران خارجی داشتید؟ احتمال اجرای حکم اعدام زینب جلالیان به مراتب بیش از سایر زندانیانی است که اجرای حکمشان در دستور اجرا قرار گرفته است. هر لحظه امکان اعدام او وجود دارد. من از روزنامهنگاران خواستم که روی این مسئله بهطور جدی کار کنند تا بتوانند جان انسانی را از مرگ نجات بدهند. مشکل بینالمللی داوود آزادفر، روزنامهنگار و فعال حقوق بشری، آماری از زندانیان سیاسی ارائه میدهد که حکم اعدام آنها صادر شده و در سلول مرگ بهسر میبرند: در مجموع قریب ۳۹ زندانی سیاسی منتظر اجرای حکماعدامشان هستند که ۲۰ تن از آنها در کردستان و ۱۰ نفر دیگر در زاهدان زندانی هستند. این روزنامهنگار میگوید که ۳۹ نفر در سلولهای مرگ انتظار میکشند. از او میپرسم که چه انتظاری از مجامع بینالمللی دارد؟ یکی از هدفهایی که یک فعال حقوقبشر و روزنامهنگار ایرانی دنبال میکند، این است که به دنیا نشان بدهد که نقض حقوق بشر در ایران، خط قرمز خود را پشت سر نهاده و به یکی از معضلهای مهم مجامع بینالمللی تبدیل شده است. ما باید کماکان از متهمینی که متأسفانه از هرگونه حقوق انسانی محرومند، دفاع کنیم و فریادهای آنها را به مجامع بینالمللی و بهخصوص از طریق چنین تریبونهایی به رسانههای اروپایی برسانیم. |
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
نسل ما نسل صدف نيست مايه است قرن ما قرن غزل نيست حماسه است.
-- شكوه ، Jul 24, 2010