Oct 2008


گفت و گو با بهاره منشی رودسری، دختر یکی از اعدام شدگان تابستان ١٣٦٧
«ما مجبور بودیم از خودمان دفاع کنیم»

منیره برادران: در گفت و گو با وابستگان زندانیان سیاسی اعدام شده در تابستان ١٣٦٧، بهاره، دختر عباسعلی منشی‌رودسری، دانشجو اخراجی رشته پزشکی که در شهریور همان سال اعدام شد، صحبت کردم. او می‌گوید: «یک‌بار ناظم مدرسه‌ی ما آمد و گفت که می‌دانم که تو شرمنده می‌شوی بگویی پدر‌ت برای چه فوت شده است. اشکالی ندارد و نمی‌خواهد بگویی. گفتم: من شرمسار نمی‌شوم. بعضی از آدم‌ها مثل شما در این مورد نمی‌فهمند و شعورشان نمی‌رسد.»



اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر و ایران ـ بخش پنجم
ماده پنجم: ممنوعیت شکنجه

محمد میرزاخانی: ماده‌ی پنجم اعلامیه جهانی حقوق بشر می‌گوید: «هیچ کس را نباید تحت شکنجه یا رفتار یا کیفر ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز قرار داد» طبق اصل سی‌ و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی نیز «هر گونه شکنجه برای گرفتن اقرار و یا کسب اطلاع ممنوع است.» اما کیست که نداند هیچ یک از این دسته اصول قانون اساسی به درستی رعایت نمی‌شوند؟



استمداد خانواده دکتر زهرا بنی‌یعقوب از مردم ایران

خانواده دکتر زهرا بنی‌یعقوب پس از گذشت یک‌سال از مرگ مشکوک فرزندشان در بازداشتگاه امر به معروف و نهی از منکر همدان، با نوشتن نامه‌ای خطاب به مردم ایران، به‌ویژه فعالان حقوق بشر‌، روند پیگیری‌های خود را شرح داده‌اند و دست یاری به سوی آن‌ها دراز کرده‌اند. خانواده دکتر زهرا در نامه خود نوشته‌اند‌: «متاسفانه تاکنون پرونده مرگ فرزندمان به نقطه روشنی نرسیده است و متهمان هم‌چنان آزاد هستند و مجازاتی برای آن‌ها در نظر گرفته نشده است و هیچ‌کس پاسخ مشخصی به ما نمی‌دهد».



گفت و گو با بانو صابری، همسر یکی از اعدام شدگان تابستان ١٣۶۷
ولی تو مجبوری بغضت را بخوری

منیره برادران: خانواده‌های زندانیان سیاسی اعدام شده در تابستان ١٣۶۷ هنوز هم از محل دفن آن‌ها بی‌اطلاع هستند؛ در این باره با «بانو صابری» همسر یکی از جان‌باختگان صحبت کردم. او می‌گوید: «به خاوران می‌رفتم و خانواده‌ها را می‌دیدم؛ ولی تو مجبوری بغضت را بخوری. دو بچه داری که چشم‌شان به تو است. به‌خصوص دختری که به خاطر شنیدن خبر اعدام پدرش فلج شده بود. باید این بغض را فرو بخوری که این بچه متوجه نشود و همیشه باید لبت پرخنده باشد برای این‌که روی بچه‌هایت تاثیر منفی نداشته باشد.»



اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر و ایران ـ بخش چهارم
ماده چهارم: ممنوعیت بردگی

محمد میرزاخانی: با دقت در گفته‌ها و نوشته‌های عالمان و فقیهان اسلامی آشکارا درمی‌یابیم هنوز در هزاره‌ی سوم هستند کسانی که از حکم «برده و برده‌داری» به اسم اسلام و قرآن دفاع کنند و در تأیید آن آیه و حدیث و حجت بیاورند. از چند منظر می‌توان به برده و برده‌داری نگریست: تاریخ برده‌داری در جهان و از جمله در دنیای اسلام و ایران. نظریات و ادله‌ی موافق یا مخالف برده‌داری در دنیای اسلام. برده‌داری به معنای مدرن و امروزی آن که مصداق‌هایش غالباً با موارد سنتی متفاوت است.



پرونده مرگ دکتر زهرا بنی‌یعقوب در گفت و گو با دو فعال زنان و پدر زهرا
«گفتند، بیا با هم کنار می‌آییم»

مریم محمدی: روز سه‌شنبه جمعی از فعالان «کانون زنان»، «جنبش مادران صلح» و «مادران کمپین»، دانشجویان دانشکده‏های پزشکی، دندان‏پزشکی و داروسازی با همراه داشتن طوماری که به امضای ۱۰۰۰ دانشجوی دانشکده‏های پزشکی رسیده بود، به دفتر رییس قوه‏ی قضاییه، مراجعه کردند. آنان خواستار پی‏گیری پرونده‏ی این مرگ مشکوک و مجازات عاملان آن بودند. در‌باره‏ی این دیدار با دو تن از خانم‏هایی که در این دیدار شرکت داشته‏اند و هم‏چنین پدر دکتر زهرا بنی‏یعقوب، گفت و گو کرده‏ام.



اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر و ایران ـ بخش سوم
ماده سوم: حق حیات، آزادی و امنیت شخصی

محمد میرزاخانی: ماده‌ی سوم اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر از مواد بدیهی و در عین حال کلیدی آن است. به نظر نمی‌رسد که هیچ شخص حقیقی یا حقوقی‌ای به صراحت با آن مخالفت کند و بخواهد قولی خلاف آن بگوید. اما دقت در مصداق‌های این ماده موجب روشن‌تر شدن وضعیت آن در جمهوری اسلامی خواهد شد. در آغاز می‌بینیم که با قید «هر کس» این ماده چنان شمولی یافته که دیگر نیازی به توضیح بیشتر ندارد. ایجاز تمام برای نشان دادن وسعت این قول و مصداق‌های آن.



گزارشی از وضعیت ابوالفضل جهاندار و سعید درخشندی، دو فعال دانشجویی:
«به موادفروش‌ها مرخصی می‌دهند، به پسر من نه»

مریم محمدی: ابوالفضل جهاندار و سعید درخشندی، دو فعال دانشجویی دانشگاه یزد هستند که مردادماه سال ۱۳۸۵، پس از بازگشت از مسافرت به آلمان برای تماشای جام جهانی فوتبال، دستگیر شدند و با اتهامات «براندازی نرم» و «اقدام علیه امنیت کشور»، در زندان به سر می‌برند. طبق قوانین قضایی ایران، زندانیان پس از گذشت نیمی از مدت محکومیت، می‌توانند مشمول حق آزادی مشروط شوند. اما این دو زندانی علی‌رغم وضعیت جسمی نامناسب و تلاش خانواده‌ها و وکلایشان، هم‌چنان از این حق محروم هستند. در این زمینه با محمدعلی دادخواه وکیل این زندانیان، منصوره درخشندی همسر سعید درخشندی و همین‌ طور خانم کجوری مادر ابوالفضل جهاندار گفت و گو کردم.



گزارشی از نقض حق تحصیل فعالان دانشجویی
نسل سوم دانشجویان ستاره‌دار

کوهیار گودرزی: با آغاز اعلام نتایج آزمون کارشناسی ارشد، نسل سوم دانشجویان ستاره‌دار پا به عرصه گذاشتند. با این حال دانشجویان محروم از تحصیل طی این سال‌ها تلاش‌های بسیاری جهت احقاق حقوق از دست رفته خود نموده‌اند. از آن جمله می‌توان به نشست‌های خبری شورای ‌دفاع از حق تحصیل دانشجویان اشاره کرد که آخرین آن، جمعه‌ ۲۶ مهرماه ۱۳۸۷ در دفتر نشریه نامه برگزار شد. در این نشست دکتر محمد ملکی، فعال ملی‌ مذهبی و نخستین رییس دانشگاه تهران پس از انقلاب، مهندس کیوان صمیمی، مدیر مسوول نشریه‌ توقیف شده‌ی نامه، مهندس کوروش زعیم، عضو شورای رهبری جبهه ملی ایران و نیز میلاد اسدی، عضو کمیته دفاع از حق تحصیل دفتر تحکیم وحدت به ایراد سخنرانی پرداختند.



اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر و ایران ـ بخش دوم
ماده دوم: ممنوعیت تبعیض

محمد میرزاخانی: از آنجا که ماده دو اعلامیه حقوق بشر، خود ـ ارجاع است، یعنی به برخورداری همه‌ی انسان‌ها از حقوق همین اعلامیه بدون هیچ محدودیت یا تبعیضی اشاره دارد، نمی‌توان نظر سران و حاکمان این کشور را راجع به آن به روشنی مشخص کرد. چرا که خودِ پذیرفتن اعلامیه زیر سؤال است تا چه رسد به این‌که تبعیضی در آن اعمال شود یا نشود. در قانون اساسی جمهوری اسلامی اصلی وجود دارد که تا حدودی شبیه به ماده‌ی دوم اعلامیه است.



گفت و گو با ابراهیم مددی و اسدالله صادقی:
«مسئولین اصلاً حاضر به مذاکره با کارگران نیستند»

مریم محمدی: به گزارش پایگاه خبررسانی «فدراسیون جهانی کارگران حمل و نقل جاده‌ای» این فدراسیون این هفته را که از روز دوشنبه سیزدهم اکتبر، برابر با بیست و دوم مهرماه آغاز می‌شود، هفته‌ی همبستگی کارگران حمل و نقل جهان، به‌ویژه اعلام همبستگی با جنبش مستقل کارگری ایران و به‌ویژه منصور اسانلو، اعلام کرده است. در مورد این خبر با آقای ابراهیم مددی، نایب‌رییس سندیکای کارگران شرکت واحد که از کارگران اخراجی این صنف هم محسوب می‌شوند، و هم‌چنین آقای اسدالله صادقی، عضو ‌اتحادیه‌ی کارگران خدماتی نروژ‌ که سابقه‌ی فعالیت در‌ سندیکای فلزکاران تهران بعد از انقلاب را نیز داشته‌اند، گفت و گو کردم.



اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر و ایران ـ بخش اول
ماده یک: شأن انسان

محمد میرزاخانی: به طور کلی و بدون ریز شدن در اصل مساله، می‌توان از همین آغاز حکم کرد که در ایران حقوق بشر چندان به درستی رعایت نمی‌شود و حق و حقوق بسیاری از مردم، هر یک به دلایلی، تضییع می‌گردد. قصد این نوشتار این است که وضعیت تک‌تک ماده‌های اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر را در ایران مورد بازبینی و بازخوانی قرار دهد و از رهگذر این بینش و خوانش به خواست و نظر سران سیاسی ـ مذهبی امروز این سرزمین از حقوق بشر برسد.



روزی که گیتا اعدام شد

زویا امین: می‌دانستم از گیتا علیشاهی دختری که در سال ۶۰ اعدام شد، خبر زیادی در دسترس نیست. در جست‌وجوی اینترنتی هم چیزی پیدا نکردم. از سر اتفاق با «زهره» یکی از همکلاسی‌های دانشگاه گیتا که روز قبل از اعدام او شاهد دستگیری‌اش بوده، آشنا شدم. زهره می‌‌گوید: «مطمئن بودم گیتا همان شب آزاد می‌شود. بس که این دختر محجوب و بی‌آزار بود.»



گزارشی از نشست آزادی عقیده و حقوق اقلیت‏های دینی
«در قوانین، حکم ارتداد نداریم»

مریم محمدی: روز چهارشنبه در ایران مراسم متعددی به مناسبت عید فطر، برگزار شد. یکی از این مراسم در تهران و در دفتر سازمان دانش‏آموختگان تحکیم یا ادوار تحکیم، به ابتکار فعالان این سازمان برگزار شده است. نکته‏ی قابل توجه، آن‌که عنوان این برنامه «نشست آزادی عقیده و حقوق اقلیت‏های دینی» است. در‌مورد این برنامه، دلیل و اهمیت برگزاری آن در روز عید فطر، گزارشی تهیه و با آقای محمد هاشمی، عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم گفت و گو کرده‌ام.