Feb 2008


پروین اردلان:
جنبش یک میلیون امضاء در حال باردادن است

منیره برادران: امسال برای اولین بار، جایزه «اولاف پالمه» به پروین اردلان تعلق گرفت. او که یکی از پایه‌گذاران مرکز فرهنگی زنان و از اعضای اولیه کمپین یک میلیون امضاء برای تغییر قوانین تبعیض‌آمیز علیه زنان است، به زمانه می‌گوید: «ما توانسته‌ایم با گسترش آگاهی، با ایجاد بحث در فضایی که بحث‌گریز است از طریق شیوه‌های خلاقانه، دموکراتیک و گفت‌وگو، اعتراض‌مان را به تبعیض‌های قانونی و بدیهی فرض شده، مثل نابرابری در طلاق، دیه و تعدد زوجات را به گوش مردم برسانیم.»



گفت‌وگو با محسن حکیمی درباره‌ی آخرین وضعیت محمود صالحی، فعال کارگری:
دو دادگاه برای یک پرونده

محمود صالحی، فعال کارگری در پی تلاش برای برگزاری مراسم اول ماه می، روز جهانی کارگر، از فروردین ماه امسال در زندان سنندج به سر می‌برد. سیامک فرهی با محسن حکیمی درباره آخرین وضعیت و دیگر فعالان دستگیر شده کارگری گفت‌وگو کرده است.



دشواری‌ها و ضرورت تغییر روش مبارزه
روایتی از تاریخ معاصر جنبش زنان

زارا امجدیان: آیا در حال حاضر فضای جنبش یک میلیون امضاء با سال گذشته فرق کرده است؟ آیا فضای سیاسی و اجتماعی پیشین که جنبش زنان و به ویژه کمپین یک میلیون امضاء در آن فعالیت می‌کرد، با مانع روبرو شده و به معنای مصطلح کلمه "بحرانی" پدید آمده یا همان "موانع"است که بود فقط کمی گسترده تر شده است؟ آیا اگر دردی هست ناشی از "بحران" است یا واقعا "درد زایمان" تولد استراتژی‌ها و راهکارهای جدید است که احساس "بسته شدن" فضا را بین گروه هایی از زنان ایجاد کرده؟



گفت‌وگو با محمد مصطفایی وکیل مدافع بهنام زارع
«سن کیفری در قانون مجازات اسلامی مشخص نیست»

محمد مصطفایی در گفت‌وگو با سیامک فرهی: «الان 4 سال است که یک لایحه‌ای در مجلس مطرح است و در حال رسیدگی است که متاسفانه این لایحه در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس همچنان خاک می‌خورد و هیچ کدام از نمایندگان اهمیتی به این لایحه ندادند. اگر آن لایحه به تصویب برسد، بسیاری از مشکلات ما در مورد اطفالی که محکوم به اعدام شدند، برطرف می‌شود. چراکه در آنجا مجازات اعدام، منتفی شده و به جای آن، حبس در نظر گرفته شده است که متاسفانه من فکر نمی‌کنم با توجه به شرایطی که الان در مجلس وجود دارد، اصلا این لایحه به صحن علنی مجلس بیاید.



نگاه دوباره به وضعیت حقوقی زنان در ایران

زهرا مینویی: معمولاً زنان آسیب‌دیده، هم اطلاعات حقوقی کافی برای پیگیری وضعیت پرونده‌شان را ندارند و هم استطاعت مالی برای گرفتن وکیل. خلاءهای فراوان قانونی و نیز رویکرد سازش‌انگارانه قانون در مورد طلاق نیز مزید بر علت شده تا پرونده طلاق عسر و حرجی حداقل دو تا سه سال به طول بیانجامد و در این مدت، زن‌های آسیب‌دیده یا از طلاق منصرف می‌شوند و یا در معرض آسیب‌های بیشتری قرار می‌گیرند.



«جایزه عدنان حسن پور سیاسی نیست»

جایزه سال آزادی مطبوعات سازمان گزارشگران بدون مرز در سوئد به «عدنان حسن‌پور» تعلق گرفته است. در بیانیه این سازمان، آزادی «عدنان حسن‌پور» و «هیوا بوتیمار»، دو روزنامه‌نگار در بند درخواست شده است. ناصر سینا که جایزه را به جای او دریافت کرد، در بخش کردی رادیو بین‌المللی سوئد کار می‌کند و با زمانه درباره‌ی چند و چون این جایزه می‌گوید.



سرنوشت کارگران شلاق‌خورده‌ی کارگران سنندجی در گفت و گو با وکلایشان:
شلاق، دستمزد کارگران سنندجی

مریم محمدی: صالح نیکبخت، وکیل دادگستری درباره اجرای حکم شلاق در مورد سه کارگر سنندجی می‌گوید: «این ده ضربه شلاق درواقع تحقیر حیثیت کارگران، به عنوان نمایندگان یک طبقه است که با خانواده‌هایشان نزدیک به نیمی از جمعیت کشور ما را تشکیل می‌دهند. جای تاسف که چرا باید کارگران کشور ما را، به خاطر برگزاری مراسم روز کارگر که یک روزی است متعلق به تمام کارگران و تمام دنیا (حتی عقب مانده‌ترین کشورهای دنیا، این روز را به رسمیت شناخته است) به خاطر برگزاری چنین روزی، به این مجازات‌های تحقیر‌آمیز محکوم بکنند.»



قتل‌های ناموسی در گفت و گو با شیرین عبادی و نسرین ستوده:
قتل‌های ناموسی، خشونتی که قانون آن را ترویج می‌کند

رضا جمالی: اگر مردی، همسر خود را با مرد اجنبی مشاهده کند که عمل خلاف انجام می‌دهند؛ در این صورت می‌تواند هر دو نفر آنها را به قتل برساند‌، قانون می‌گوید که حیات مردان محترم است اگر کسی مردی را به قتل رساند، باید قصاص شود. با شیرین عبادی و نسرین ستوده برای بررسی جنبه‌های حقوقی و عوامل دخیل در اینگونه قتل‌ها گفتگو کردیم.



گفتگو با آسیه امینی فعال جنبش زنان
سنگسار خانوادگی در سیستان و بلوچستان

آسیه امینی در گفتگو با لیلا موری: «در اتفاقی که متاسفانه روز گذشته در حوالی زاهدان افتاد؛ سعیده، دختری چهارده ساله به وسیله‌ی پدر، برادر و چند تن از دوستانش، سنگسار شد. مادر این دختر تشریح کرده که این اتفاق فقط به‌خاطر بدگمانی پدر به دختر مجرد و نوجوانش افتاده است.»



گفت‌وگو با نسرین ستوده، یکی از وکلای کمپین یک میلیون امضاء
«اجازه همراهی با موکلانم را نداشتم»

نسرین ستوده در گفت‌وگو با معصومه ناصری: «اتهاماتی که تا الان علیه فعالان جنبش زنان مطرح شده، اقدام علیه امنیت ملی بوده، تبلیغ علیه نظام بوده و همین‌طور تمرد در مقابل پلیس. به خانم‌ها راحله عسگری‌زاده و نسیم خسروی،هر دو اتهام تبلیغ علیه نظام تفهیم شده است. معهذا، اشکال عمده‌ای که در این پرونده وجود دارد، ممانعت از حضور وکیل در مراحل مختلف بازجویی از این دو فعال جنبش زنان بوده است.»



گفت و گو با جبار صولتی، وکیل دو خواهر محکوم شده به سنگسار:
دو بار مجازات برای یک جرم

کوهیار گودرزی: چندی پیش اعلام شد که زهره و آذر نیت، دو خواهر به جرم زنای محصنه به سنگسار محکوم شده‌اند. این در حالی است که این دو خواهر قبلاً در همین پرونده به شلاق محکوم شده بودند. همه‌ی حقوقدانان اتفاق نظر دارند که یک نفر را برای یک فعل واحد، دو مرتبه محاکمه نمی‌کنند. در همین زمینه گفت و گویی کردم با جبار صولتی، وکیل این دو خواهر.



«من دیدم صورت «رها» و «نسیم» چطور نور بالا می‌زد»

زویا امین: «ورقه امضا را یواشکی درمی‌آورم و به خانم بغل دستی‌ام می‌دهم. می‌گویم در مورد برابری حقوق زنان و مردان است. بخوان. اگر موافق بودی امضا کن! سرش که توی کاغذ می‌رود با خواندن هر جمله نچ‌نچی می‌کند و سری به تأسف تکان می‌دهند، بقیه خانم‌های ردیف شش‌تایی کنجکاو می‌شوند، می‌گویند اگر داری یکی هم به ما بده تا بخوانیم.»



مجازات زبان، در سال بین‌المللی زبان‌ها

بکتاش سیاووش- وزارت اطلاعات و فرهنگ جمهوری اسلامی افغانستان تاکید برآن دارد که در قانون اساسی افغانستان زبان دری به رسمیت شناخته شده است نه فارسی (که وزارت اطلاعات و فرهنگ آن را ایرانی میخواند) حال آنکه زبان‌شناسان بدین باورند که فارسی-دری زبانی‌ست که در سه کشور افغانستان،تاجیکستان و ایران با لهجه‌های متفاوت بکارمی رود. نه اینکه دری زبان جدا از فارسی باشد.



گزارشگران بدون مرز: افغانستان بیش از پیش پرخشونت

پیمان باختری: سازمان گزارشگران بدون مرز، در گزارش سالانه خود از وضعیت آزادی مطبوعات در جهان می‌گوید: «افغانستان برای دفاع از روزنامه نگاران مشکل دارد.»‌ این گزارش با برشمردن نمونه‌هایی از خشونت علیه روزنامه‌نگاران افغان در یک سالی که گذشت، این کشور را بی‌ثبات شده در اثر جنگ و بیش از پیش پرخشونت توصیف می‌کند.



گفت‌وگویی با عباس حکیم‌زاده، یکی از بازداشت‌شدگان دانشگاه امیر کبیر
«بازداشت کردند که بتوانند اعتراف بگیرند»

کوهیار گودرزی: احمد قصابان، مجید توکلی و احسان منصوری، سه دانشجوی دانشگاه امیرکبیر، علی‌رغم صدور قرار وثیقه کماکان در زندان اوین بسر می‌برند. عباس حکیم‌زاده، از دانشجویان بازداشت شده در مرحله اول می‌گوید: «فشارهای روحی و روانی بطور مرتب بود. مثلا حین بازجویی تهدید، تحقیر و توهین‌های مختلف به خود من و اعضای خانواده‌ام می کردند. مثلا یک‌سری از تهدید‌هایی که مدام حین بازجویی وجود داشت، این بود که من را می‌اندازند سلول القاعده و اعضای القاعده هر کاری که با من بکنند، مسئولیتش پای من است.»



رفع ممنوعیت حجاب در دانشگاه‌های ترکیه

منیره برادران: هفته گذشته مجلس نمایندگان ترکیه تغییر قانون ممنوعیتِ حجاب در دانشگاه‌های این کشور را تصویب کرد. از این پس ورود دختران محجبه به دانشگاه آزاد می‌شود. این تصمیم که با دو سوم آرای مجلس تصویب شد، در بیرون از مجلس اما مخالفت‌های زیادی برانگیخت.



مقاله‌ای از طاهر بن جلون نویسنده فرانسوی
استفاده از بمب‌های خوشه‌ای را ممنوع کنید!

طاهر بن جلون / شهرزاد سامانی: سازمان دیده‌بان حقوق بشر، فیلمی چند دقیقه‌ای بدون شرح تهیه کرده است. فقط کافی است به این تصاویر نگاه کنید تا بفهمید این سلاح‌ها چه اندازه خطرناک، موذی، ساکت، فروتن و به‌موقع خود، کشنده هستند.



«احضار و تعلیق، انقلاب فرهنگی دوم»

رشید اسماعیلی در مصاحبه با کوهیار گودرزی: «اگر در انقلاب فرهنگی اول به یکباره دانشگاه را بستند و تعطیل کردند، الان آرام آرام استادان را اخراج می‌کنند. آرام آرام دانشجویان را اخراج می‌کنند و خلاصه قرار است این انقلاب وصل شود به انقلاب حضرت مهدی.»



نگاهی به زندگی ژنرال محمد سوهارتو
زخم‌های باز، میراث سوهارتو

منیره برادران: بیش از ٤٠ سال از حوادث دردناکی که در اندونزی اتفاق افتاد، می‌گذرد، اما زخم آن‌ها بر کسانی که آن را تجربه کرده و درگیرش بودند، ترمیم نیافته است. زخم‌های باز، در سر بزنگاه‌ها سربرمی‌آورند و گریزی از آن نیست.