Jan 2008


٢٧ ژانویه، سالگرد آزادی آشویتس

منیره برادران: همان‌طور که آشویتس سمبل جنایت علیه بشریت است، آزادسازی آن هم در تاریخ معنایی سمبلیک دارد، هیچ رنجی ابدی نیست و مخوف‌ترین زندان‌ها و بلندترین دیوارها هم روزی فرو می‌ریزند. اما آن بازمانده آشویتس- یکی از آن ٧٦٠٠ پیکر اسکلت مانند - در لحظه آزادی نه رمقی برای شادی داشت و نه یارای فهم این معنای سمبلیک را.



کمیسیون حقیقت فراموش شده در سری‌لانکا

منیره برادران: در سری‌لانکا کمیسیون حقیقت‌یاب زمانی به وجود آمد که کشور هنوز در گیر کشمکش‌های ناشی از مسئله قومی بود. کمیسیون حقیقت در سال ١٩٩٤ و به حکم رئیس‌جمهور سری‌لانکا، به وجود آمد و ماموریت داشت درباره کسانی که از سال ١٩٨٨ در این کشور ناپدید شده بودند، تحقیق كند. این گزارش به بررسی عملکرد این کمیسیون ها و نتیجه فعالیتشان می پردازد.



ظرفیتهای دینی ما برای گسترش حقوق بشر

گفتمان های درون دینی می تواند با سوء برداشت های دینی یا جهالت دینی مقابله کند. به یاد دارم در یک کارگاه آموزشی در مورد کنوانسیون حقوق کودک یکی از شرکت کنندگان که روحانی بود به رسمیت شناختن حق آزادی مذهب را برای کودکان توطئه بیگانگان برای بیدین کردن مسلمانان دانست اما روحانی دیگری که در جلسه بود گفت اگر این حق را از جامعه بین المللی بگیریم چگونه ممکن است به فرد غیر مسلمان حق دهیم که مسلمان شود؟



و غزه در تاریکی غرق خواهد شد ...

چند وقت پیش از ویوین که تازه به غزه بازگشته بود پرسیدم با اسلام گرایان چه می کنی؟ گفت همانطور که زنان و دختران شما گرفتارآنها هستند. با این حال هنوز از غزه نشانه های آزادی نسبی رخت نبسته است، چند نشریه لائیک منتشر می شود و زنان و دختران بسیاری هستند که بی واهمه از اسلام گرایانی که با غیظ و تعصب با آنها روبرو می شوند بدون حجاب سرکار و درس می روند.



نامه چهل حقوقدان به کمیسیون اصل نود مجلس
«تعرض به مردم، به‌نام قانون»

معصومه ناصری: چهل نفر از حقوقدانان و وکلای دادگستری در نامه‌ای به کمیسیون اصل نود مجلس، در مورد برخورد نیروی انتظامی با شهروندان ایرانی بویژه زنان، که در غالب طرح ارتقای امنیت اجتماعی انجام می‌شود، شکایت کرده‌اند. مریم کیان ارثی، مینا جعفری و مریم قنبری سه نفر از امضا کنندگان این نامه از چند و چون طرح امنیت اجتماعی و دلایلی که این حقوقدان‌ها را وادار کرده به کمیسیون اصل 90 مجلس شکایت کنند می گویند.



زندگی نابسامان پناهجویان ایرانی در ترکیه- قسمت آخر
ایرانیان، بی پناه ترین پناهجویان در ترکیه

سامناک آقایی: شمار پناهجویانی که قربانی زندگی سخت و پرمخاطره پناهجوئیی در ترکیه هستند، کم نیست. ساده‌ترین مشکلات در زندگی پناهجویان منجر به اتفاقات ناخوشایندی می‌شود که به دور از چشم هر سازمان و نهادی مرتب در حال تکرار است و مرتب قربانی می‌گیرد، بدون آنکه چاره‌ای اندیشیده شود.



گزارشی از وضعیت زندگی زنان و کودکان پناهجو در ترکیه- قسمت سوم
یک پناهجو: فقط خدا می‌داند ما چه می‌کِشیم

سامناک آقایی: قبلاً در تركيه یک بنیاد ایرانی به نام «بنیاد نوروز» فعالیت می‌کرد و هر چند ماه یک بار به پناهجویانی که درخواست کمک می‌کردند، کمک می کرد. کمک‌های این بنیاد بیشتر مواد غذایی و بهداشتی بود. اما اکنون بیشتر از یک سال است که دفترش در وان تعطیل شده است.



کمی تا قسمتی از زندگی نابسامان پناهجویان ایرانی در ترکیه- قسمت دوم
زندگی ما پناهجویان فقط زنده ماندن است و بس

سامناک آقایی: در قسمت دوم نگاهی به زندگی نابسامان پناهجویانِ ایرانی در ترکیه، رحیم مولود‌زاده، پناهجوی سی و سه ساله‌ای که دو سال است در شهر وان اقامت دارد می‌گوید: «تاکنون هیچ نهاد و سازمان حقوق بشری به ما کمک و یا حتا از ما حمایت هم نکرده است. هیچ‌جا و هیچکس در قبال ما احساس مسوولیت نمی‌کند.»



یک مجری اعدام سابق: اعدام مشکلی را حل نمی‌کند

کمتر پیش می‌آید که یک مجری احکام اعدام در باره‌ی جنبه‌های مختلف شغل خود سخنی بگوید. اما جری گیونس که اجرای ۶۲ حکم اعدام را در کارنامه‌ی خود دارد، اخیراً در یک برنامه‌ی تلویزیونی لب به سخن گشود. مصاحبه‌ی او باعث شده که جبهه‌ی مخالفان مجازات اعدام در آمریکا بیش از پیش تقویت شود.



رئیس جمهور «الماس خونین» در برابر دادگاه

منیره برادران: محاکمه چارلز تیلور، دیکتاتور پیشین لیبریا در دادگاه بین‌المللی در لاهه پس از توقف چند ماهه بار دیگر از سر گرفته شد. وی متهم است که در دهه نود در کشور سیرالئون، با اسلحه و پول یک گروه شبه نظامی جنایتکار را که نام «جبهه وحدت انقلابی» بر خود نهاده بود، هدایت و رهبری می کرده و حاصل این جنگ داخلی بین نیروهای دولتی و شورشیان جبهه متحد انقلابی ٥٠ هزار كشته و دهها هزار نقص عضو بود. گفته می شود ٧٠ درصد زنان و دختربچه های سیرالئون در طی این جنگ مورد تجاوز قرار گرفتند.



زندگی نابسامان پناهجویان ایرانی در ترکیه

سامناک آقایی: غیبت پرسش‌برانگیز نهادها و سازمان‌های بین‌المللی دفاع از حقوق بشر، و دفاع از حقوق پناهجویانی که میان انبوهی از مشکلات و مصائبی تاسف‌بار به‌حال خود رها شدهاند؛ به‌خودی خود در کنار وضعیت نابسامان و سرنوشت نامشخص هزاران پناهجو در ترکیه می‌تواند میزان مشکلات و گرفتاری‌های موجود برای پناهجویان در حوزه عمومی را کم‌اهمیت جلوه دهد.



گفتگو با الهه هیکس، فعال حقوق بشر پیرامون وضعیت حقوق بشر در سال ۲۰۰۷
حقوق بشر قربانی «مبارزه با تروریسم»

وضعیت حقوق بشر در جهان، در طول یک سال گذشته نیز همواره مورد نگرانی و انتقاد گروه‌ها و شخصیت‌های فعال در این زمینه بوده است. الهه هیکس، فعال و مدیر سازمان حقوق بشر و برنامه‌ریزی در این باره به زمانه گفت: «در سال گذشته، وضعیت حقوق بشر توسط کشورهای دموکراتیک در کشورهایی که حاکمیت قانون در آن‌ها برقرار است، در رابطه با مبارزه با تروریسم به صورت قربانی در آمده بوده است.»



مهاجرت یهودیان ایرانی: حق مهاجرت یا ابزار سیاسی؟

۴۰ نفر از یهودیان ایرانی، که به طور دسته جمعی و مخفیانه ایران را ترک کرده بودند، روز ۲۵ دسامبر وارد فرودگاه بین‌المللی بن گوریون در اسراییل شدند و به طور رسمی مورد استقبال قرار گرفتند. ترک خانه و کاشانه و مهاجرت وابستگان به اقلیت‌های دینی، ناشی از وضعیت تلخی است که آن‌ها در ایران تحت حکومت جمهوری اسلامی با آن روبه‌رو هستند.