Jul 2009


جامعه‌شناس و پژوهشگر شهری
فضاهای شهری و حوزه عمومی

کیومرث مسعودی: در دوران معاصر، شهرها عالی‌ترین تجلی کالبدی و عملکردی پدیده مدرن محسوب می‌شوند، و خواسته و ناخواسته زمینه‌های گسترش حوزه عمومی را فراهم می‌آورند. در این میان فضاهای شهری علی‌رغم نقش مهمی که در گسترش قلمرو عمومی دارند، چندان مورد توجه قرار نگرفته و ظرفیت‌های آن بلا استفاده مانده است. بر این اساس نگارنده سعی کرده با طرح جوانب مختلف فضاهای عمومی، نظر مردم، پژوهشگران، شهرسازان و سایر صاحب‌نظران را به این مهم جلب نماید.



خارج از محدوده
حرف‌های داخلی و صادراتی

کامران ملک‌مطیعی: گفتم آقا شما این خبر رو شنیدی که آقای پورمحمدی رییس سازمان بازرسی کل کشور در سومین مجمع بین‌المللی حقوق بشر به تفصیل راجع به رویکرد تاریخی به حقوق شهروندی در اسلام و کرامت و هویت انسان‌ها و برابری آن‌ها در احراز حق، در خصوص اهمیت رعایت حقوق اقلیت‌های دینی و حقوق زنان در اسلام و جایگاه اون‌ها در قانون اساسی جمهوری اسلامی صحبت کردن؟ رحمت‌علی‌خان گفت: ببین بابا جان تو مملکت ما همه چی صادراتی و غیر صادراتی داره. از میوه بگیر برو تا ماشین. این حرف‌ها مرغوب‌تر از جنس مصرف داخلیه.



گفت و گو با حسن نائب هاشمی، پزشک عمومی
«اعتصاب غذا می‌کنم تا ناعدالتی را فریاد بزنم»

اعلام همبستگی با ایرانیان، این روزها به شکل اعتصاب غذا در بسیاری از شهرهای اروپایی نمود دارد. تعدادی از ایرانیان در شهر وین، بیش از ۲۵ روز است که در مقابل دفتر سازمان ملل تحصن کرده‌اند. آن‌ها در آستانه هجده تیر اعتصاب غذایی ۲۴ ساعته داشتند. حسن نائب هاشمی که پزشک عمومی است و یکی از برگزار کنندگان این تحصن و اعتصاب غذا در این باره به زمانه می‌گوید: «با همه‌ی ضررهایش، از این شیوه استفاده می‌کنم، برای این‌که آن ناعدالتی را که وجود دارد به شکلی فریاد بزنم و این توجه عمومی را جلب بکنم.»



دور بی‌افتخار دولت ایران با کنسرت مدونا در اروپا

نیکولاس نیک‌سادات:حمایت هنرمندان کم و بیش نامدار سراسر جهان از معترضان به نتایج انتخابات اخیر ایران به شکل‌های گوناگون ادامه دارد. پس از آن‌که مچ‌بندهای سبز به سالن مُد رم راه پیدا کردند، یک ویدیو کلیپ مدونا هم با توجه به ناآرامی‌های ایران به روز شده است. اگر در این ویدیو معترضان ایرانی در کنار برخی مشاهیر آزادی‌خواه تاریخ قرار گرفته‌اند، دولتشان (سه بار)، همردیف بدنام‌ترین دیکتاتوری‌های جهان به نمایش در می‌آید.



بررسی کوتاهی پیرامون پدیده نوظهور مزدک در جامعه ایرانیان خارج از کشور - قسمت دوم
چرا مردان «مزدک» می‌شوند

ونداد زمانی: گزارش اول ما درباره مزدک یا به عبارتی مردان زن در کانادا، معطوف شده بود به تصدیق و گواهی این امر که این شیوه مهاجرتی این روزها به طرز کمابیش فراگیری در بین خانواده‌های مهاجر ایرانی‌ تجربه می‌شود. این بار تلاشمان را به کمک خانم دکتر محبی به جنبه‌های آسیب‌‌شناسانه پدیده مزدک معطوف می‌‌کنیم و هم‌چنین دیده‌ها و شنیده‌ها و تجربه‌های ایرانیان تورونتو در مورد این پدیده را مورد بررسی قرار می‌دهیم.



سکان‌دار بعدی کشتی توفان‌زده محیط زیست که خواهد بود؟

سام خسروی‌فرد: عملکرد زیست‌محیطی دولت نهم چنان رقت‌بار بود که برخی هشت سال مدیریت ابتکار را دوران طلایی محیط زیستِ پسِ از انقلاب نامیدند. فاجعه تالاب پریشان، ساخت کنارگذر انزلی، مرگ دلفین‌ها در خلیج فارس، سقوط ۱۴ پله‌ای وضعیت محیط زیست ایران در سال ۲۰۰۶، فعالیت‌های نفتی در پارک ملی کویر، واگذاری بخشی از تالاب بین‌المللی هورالعظیم به تشکیلات نفت و ... تنها گوشه‌ای از عملکرد دومین زن رییس محیط زیست است.



بررسی کوتاهی پیرامون پدیده نوظهور مزدک در جامعه ایرانیان خارج از کشور
مردان زن در کانادا

ونداد زمانی: مزدک، مخفف «مردان زن در کانادا» اصطلاحی است که چندی بیش نیست در گفت و گوها می‌شنویم. اصطلاحی که در واقع ضرورت ایجاد آن به شکل‌گیری پدیده‌ای نوظهور به نام «مردان زن در کانادا» برمی‌گردد و به مردانی که همسر، فرزندان و در کل خانواده خود در کانادا را به هدف کسب و کار در داخل کشور رها کرده و به ایران بازگشته‌اند، اشاره دارد. مردانی که موقعیت‌های شغلی و سطح درآمد آن‌ها در داخل کشور به نحو چشمگیری بالاتر و درخشان‌تر از جامعه کاری کانادا به عنوان کشوری که به آن مهاجرت کرده‌اند، است. پدیده‌ای که به صورت کاملاً مستقیم چهارچوب خانواده را متأثر کرده است.



گفت و گو با دیوید لوین، کاریکاتوریست
«صاحب نشریه، به راحتی آدم را حذف می‌کند»

نیک‌آهنگ کوثر:‌ کاریکاتور، هنر اغراق هوشمندانه شوخ‌طبعانه هر شکل است. کاریکاتور چهره، نوعی نبش قبر یک آدم زنده است. نوعی جن‌گیری مضحک است. کاریکاتوریست چهره باید بتواند روح فرد را در تصویری ساده بگنجاند. جری رابینسون، کاریکاتوریست بزرگ آمریکایی به راحتی دیوید لوین را برترین برترین‌ها می‌خواند. فیلیپ بورک، یکی از برترین‌های کاریکاتور مدرن، لوین را بزرگ‌ترین کاریکاتوریست نیمه دوم قرن بیستم می‌داند و بسیاری دیگر فقط با حسرت درباره او صحبت می‌کنند. با این کاریکاتوریست بزرگ در خانه‌اش در بروکلین گفت و گو کرده‌‌ام.



عزیزان من، این دشمن

رسول پدرام: رییس قوه قضاییه، طی بخش‌نامه‌ای از مسئولان قضایی کشور خواست تا با دایر کردن شعبه‌های ویژه‌ای در دادسرا‌ها و دادگاه‌های جزایی با «توسعه روزافزون شبکه‌های ماهواره‌ای مخالف نظام» که خود به خود سایت‌های اینترنتی را هم شامل می‌شود؛ برخورد جدی کنند. انتشار خبر مربوط به آن بخش‌نامه در سایت رادیو زمانه، واکنش سریع خوانندگان را به دنبال آورد که در نظرات ارسالی خود به این سایت، به نکاتی بسیار خواندنی و در خور تأمل اشاره کرده‌اند. روحانیان در اروپا همه‌ی این راه‌ها را در قرن‌های گذشته رفته‌اند که جز بی‌آبرویی حاصل دیگری برایشان نداشته است.



«شمس‌النهار کابل» نخستین نشریه در افغانستان

نجم کاویانی: تاریخ مطبوعات افغانستان، با انتشار هفته‌نامه‌ی «شمس‌النهار کابل» آغاز می‌شود. این نشریه‌ی فارسی زبان در سال ۱۲۹۰ هجری قمری برابر با ۱۸۷۳ میلادی به اهتمام میرزا عبدالعلی در شهر کابل آغاز به نشر کرد و بدین‌سان افغانستان نزدیک به ۱۴۰ سال پیش، برای نخستین بار صاحب وسیله‌ی جدید ارتباط جمعی و اطلاع‌رسانی شد و گام در تجربه روزنامه‌نگاری گذاشت.



محاکمهٔ لا گواردیا

رسول پدرام: رسانه‌های جمهوری اسلامی ایران در اواسط ماه خرداد از اعدام برادر عبدالملک ریگی در شهر زاهدان خبر دادند. ولی روز پنجشنبه (یازدهم تیر ماه) سایت رادیو زمانه و رسانه‌های دیگر، با درج خبری به نقل از خبرگزاری ایسنا، نوشتند که «رئیس کل دادگستری استان سیستان و بلوچستان می‌گوید که متهمی که اواسط خرداد ماه جاری به نام عبدالحمید ریگی اعدام شد، برادر عبدالمالک ریگی نبوده‌است.» خواندن این موضوع مرا به یاد محاکمه‌ای انداخت که در تاریخ اسپانیا به "محاکمهٔ لا گواردیاً معروف است. در پایان محاکمهٔ مزبور هشت نفر را، بی آنکه گناهی مرتکب شده باشند، به دستور روحانیان زنده در آتش سوزاندند.



باید به خانه، به ایران، برگردم

مرجان ساتراپی، نیویورک تایمز، ترجمه مینا ملکیان: «این نسل، با همهٔ امیدها، رویاها، هراس‌ها و طغیانش برای همیشه جریان تاریخ را تغییر داد، هیچ چیز دیگر مثل سابق نخواهد بود. از حالا، دیگر کسی ایرانیان را با رییس جمهور به اصطلاح منتخب شان داوری نخواهد کرد. از حالا دیگر ایرانیان هراسی نخواهند داشت، آنان اعتماد به نفس خود را باز یافته‌اند. علیرغم همهٔ خطرات آنان گفتند: نه»



خشونت: گفتمان ناخوش‌آیند

جهان ولیان‌پور: روزانه هزاران انسان قربانی خشونت‌های بدنی و زبانی می‌گردند. به علت تنوع گسترده در اشکال خشونت و دلایل بروز آن، پژوهشگران از نامیدن یک علت قطعی یا اصلی پرهیز می‌کنند. پاره‌ای از خشونت‌ها احساسی هستند و حالت پیش‌بینی نشده و انفجاری دارند و معمولاً سریع متوقف می‌شوند. اما درصد کوچکی از آدم‌های عصبانی در مرحله‌ای صدای خود را کلفت می‌کنند و به خود، خدا یا طرف مقابل ناسزا می‌گویند. هیجان، تحریک پذیری، ناآرامی افزاینده و حرکات عصبی همراه با لرزش از نشانه‌های مرحله تحریک است.