Sep 2008


رمضان در مالزی و احترام به غیر مسلمان‌ها

ساغر رفیعی: در کوالالامپور همه چیز در وضعیت پیشین است. ماه رمضان آن‌چنان که باید، حضورش را بر شهر تحمیل نکرده است. اگر نبودن توریست‌ها را فاکتور بگیریم، هیچ نشانه آشکاری از آن نوعی که در ایران می‌بینیم، وجود ندارد تا یادتان بیاورد که ماه رمضان است. مالایی‌ها با سیگار کشیدن، غذا خوردن و نوشیدن‌تان در طول روز کاری ندارند. شما حتی متوجه نخواهید شد که آیا خود آن‌ها روزه هستند یا نه. زندگی هیچ تغییری برای شما نکرده است.



تاریخ اجتماعی روابط جنسی در ایران

ویلم فلور، ترجمه‌ی رضا شوقی: به تازگی کتابی با نام «تاریخ اجتماعی روابط جنسی در ایران» اثر ویلم فلور در آمریکا به چاپ رسیده که در آن نویسنده به بررسی ۲۵۰۰ سال تاریخ اجتماعی روابط جنسی در ایران پرداخته است. «در تاریخ ایران برتری مرد در مسایل جنسی یک شرط ضروری بوده و زن هدف مسایل جنسی واقع می‌شده است. یک زن حتی در چارچوب پیوند زناشویی نیز نمی‌تواند تمایلات خود را ابراز کند.‌»



گفت و گو با محمود صالحی، مسئول بخش فارسی مسابقه وبلاگ‌نویسی دویچه‌وله
برترین وبلاگ با ذائقه ‌جمعی

آزاده اسدی: امسال پنجمین باری است که دویچه‌وله، مسابقه جهانی بهترین وبلاگ‌ها را برگزار می‌کند. این کار در راستای اهداف این رادیو و برگزار‌کننده‌های این مسابقه، برای حمایت از آزادی بیان و آزادی‌مطبوعات و رسانه‌هاست. این رقابت‌ها در سه مرحله برگزار می‌شود. از دهم شهریور تا نهم مهر یعنی تا ۲۰ روز دیگر علاقه‌مندان به وبلاگ‌نویسی در سراسر جهان می‌توانند کاندیدای خودشان را معرفی کنند.



در مسجد سلیمان از خانه و محله نفت می‌جوشد

کوروش ایران‌نژاد: چشمه‌های خودجوش نفت به مشکل زیست محیطی خطرناک مسجدسلیمان تبدیل شده و نیاز به اقدامی کارشناسی و سریع برای نجات جان مردم شهر دارد. بوی گاز موجود در محله غیر ‌قابل کنترل است و بسیار آزار‌دهنده. اما ساکنان محله برای چانه‌زنی با مجریان طرح خرید منازل‌، هم‌نشینی با چشمه‌های نفت را تحمل می‌کنند.



ماه رمضان در اندونزی
اسلامی که برای آن‌ها محترم است

ساغر رفیعی: اندونزی با بیش از ۳۰۰ میلیون نفر جمعیت، که بیش از ۹۰ درصدشان را مسلمانان تشکیل می‌دهند، بزرگ‌ترین کشور مسلمان دنیاست. ماه رمضان دراینجا با آنچه ما از ماه رمضان در یک کشور مسلمان می‌شناسیم بسیار متفاوت است. قضیه کمی شبیه به مساله حجاب زنان مسلمان اندونزیایی است. زنان مسلمان این کشور اجباری در داشتن حجاب ندارند.



بازی تلخ زمانه

مسیح علی‌نژاد: از مرگ خسرو بیش از ۴۰ روز گذشت و شاید این ۴۰ روز فرصت خوبی بود برای فراموشی آن‌چه رادیو زمانه در نخستین روزهای رفتن خسرو نوشت و دل‌های بسیاری را آزرد؛ اما گذشتن آسان نبود. اندکی پس از فوت شکیبایی، مطلبی با عنوان «بازی تمام شده است» در رادیو زمانه منتشر شد تا پیروزمندانه و مقتدرانه به مخاطبی که داغدار از دست دادن خالق خاطره‌ها و شاعرانه‌ها و عاشقانه‌های این سال‌های دشوار در ایران است، بگوید سر از زانوی غم بیرون آرید که هنرمند رفته «معتاد به مواد مخدر» بوده و مرگش تعحبی نیافریده است.



گفت و گو با نیما افشار نادری به یاد محسن رسول‌اُف
دیوارنگاری‌های محسن رسول‌اُف به نام «زنمو»

لیدا حسینی‌نژاد: محسن رسول‌اُف، کارگردان، عکاس، کاریکاتوریست و هنرمند کشور که برای پروژه عکاسی فیلم مستندی به قرقیزستان رفته بود، در سانحه هوایی روز سوم شهریور به همراه ۶۸ نفر دیگر جان خود را از دست داد. محسن رسول‌اُف در کنار تمام کارهای هنری‌اش، دیوارنگاری هم می‌کرد. اما نه به نام خودش؛ بلکه با نام مستعار «زنمو».



گزارشی از فروشندگان زن در متروی تهران
بازار مکاره‌ای به نام متروی تهران

سمیرا ندایی: متروی تهران، بازار مکاره‌ای است؛ از نوع متفاوتی که تا به حال نمونه‌اش را زیاد ندیده‌ایم. بازار خوبی است برای خریدن همه چیز. اگر چه از شیر مرغ تا جان آدمیزاد، چندان برایش مصداق ندارد، اما اجناسی که در آن‌جا به فروش می‌رسد گاهی تعجب‌تان را بر می‌انگیزد. اگر مسیری از محل کارتان تا خانه را در مترو می‌گذرانید، حتماً با فروشندگان زنی که کیفی بزرگ بر دوش دارند و یا ساک‌های بزرگی را حمل می‌کنند، مواجه شده‌اید. از دخترهایی ۲۰ ساله گرفته تا خانم‌های ۶۰-۵۰ ساله. با قیافه‌ها و پوشش‌های مختلف و البته با تبلیغات متنوع.



به بهانه یازدهم شهریور، روز صنعت چاپ
صنعت چاپ در اروپا و ایران

حسین نوش‌آذر: پیش از آن که گوتنبرگ ماشین چاپ را اختراع کند، نوعی صنعت چاپ قالبی با حروف چوبی در اروپا پیدا شده بود. هر حرف را روی تکه چوبی کنده‌کاری می‌کردند و از حروف مُهر می‌ساختند و با مهر کردن و نشاندن حروف کنار یک‌دیگر، می‌توانستد با زحمت بسیار کتابی را در شمارگان اندک منتشر کنند. اما مشکل اینجا بود که نه تنها این کار، بسیار وقت‌گیر و پرهزینه بود، بلکه شکل حروف، بسته به سلیقه و مهارت مهرساز تغییر می‌کرد. گوتنبرگ برای حروف، قالب سربی ساخت و نوعی خط چاپی واحد را ابداع کرد.