خانه > حقوق انسانی ما > حقوق بشر در ایران > درون و بیرون اجلاس شورای حقوق بشر | |||
درون و بیرون اجلاس شورای حقوق بشرحسین علویalavi@radiozamaneh.comدر اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو که ویژهی بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران بود، نمایندگانی از نهادهای مستقل مدافع حقوق بشر، از جمله مدافعان حقوق اقلیتهای مذهبی نیز، به عنوان ناظر حضور داشتند. دایان علایی، نمایندهی بهاییان در سازمان ملل، از جملهی این ناظران بود.
در مقابل محل اجلاس نیز صدها ایرانی مدافع حقوق بشر از سراسر جهان، برای بیان پیشنهادات خود به اجلاس، گردآمده بودند. ابتدا در گفتوگوی کوتاهی با خانم دایان علایی پرسیدم که حقوق اقلیتهای مذهبی در ایران، تا چه حد مورد توجه این اجلاس قرار گرفت؟ تعداد زیادی از دولتها، به خصوص دولتهایی که حقوق بشر برایشان مهم است، راجع به وضعیت اقلیتهای مذهبی و از جمله بهاییان، صحبت کردند. کشورهای اتحادیهی اروپا، امریکا، استرالیا و حتی کشورهایی مانند برزیل، مکزیک، رومانی و… نگرانی خود را در مورد وضعیت بهاییان در ایران ابراز کردند و از دولت ایران خواستند که آزادی ادیان را در این کشور بپذیرد و برای پیروان دیانت بهایی دیگر نقض حقوق بشر وجود نداشته باشد. البته پاسخ نمایندههای جمهوری اسلامی و مخصوصاً آقای لاریجانی این بود که در جمهوری اسلامی آزدی دین وجود دارد و اگر بهاییان الان در ایران در زندان هستند، به خاطر اعتقاد دینیشان نیست، بلکه به خاطر مسائل دیگر و به خصوص انجام کارهای فرقهای از سوی آنان است.
در حالی که اصلا معلوم نیست کارهای فرقهای به چه معنا است. ما میدانیم که متاسفانه پیروان دیانت بهایی نه تنها به خاطر بهایی بودنشان در زندان هستند، بلکه حتی معلمان روی کودکان بهایی در مدارس فشار میآورند. همینطور سالمندان بهایی تحت فشار هستند و قبرستانهای بهایی را خراب میکنند و کلاً نقض حقوق بشر در مورد بهاییان در ایران گسترده است. بقیهی نمایندگان حاضر در اجلاس نسبت به اظهارات نمایندهی جمهوری اسلامی در این زمینه چه واکنشی نشان دادند؟ با چند نفری از نمایندگان کشورهای عضو شورای حقوق بشر که توانستم بعد از جلسه صحبت کنم، هیچکدام حرفهای نمایندهی جمهوری اسلامی را باور نکرده بودند. برای این که وضعیت در ایران از این بابت آنقدر بد است که نادرست بودن این حرفها کاملا روشن است و فکر نمیکنم کسی صحبتهای نمایندهی جمهوری اسلامی را باور کرده باشد. شما تصور میکنید که تاکید بر رعایت حقوق اقلیتهای مذهبی در ایران، جزو مواردی باشد که در توصیههای کشورهای عضو شورا به ایران گنجانده شود؟ بله رعایت حقوق اقلیتهای مذهبی از جمله توصیههای داده شده به ایران بود. حال باید دید که ایران این پیشنهادها را میپذیرد یا خیر. ولی با توجه به پاسخ آقای لاریجانی، ممکن است به خصوص در ارتباط با بهاییها، توصیهای را نپذیرد. اما خارج از اجلاس شورای حقوق بشر، بیش از ۸۰ گروه و نهاد ایرانی مدافع حقوق بشر در اروپا و امریکا، با تدارک قبلی در اعتراض به نقض حقوق بشر در ایران و برای ارائهی توصیههای خود به اعضای شورا، در برابر محل اجلاس در ژنو گرد آمده بودند. رها بحرینی از مدافعان حقوق بشر در کانادا که به عنوان ناظر در اجلاس شورای حقوق بشر نیز حضور داشت، در بارهی روند تدارک این گردهمآیی به رادیو زمانه گفت: روند مثبت کار این گردهمآیی، تهیهی فراخوانی با امضای ۸۸ گروه و نهاد حقوق بشری بود. این نهادها از سرتاسر اروپا و امریکا اعلام حمایت کردند. طی مدتی هم که حمایت این سازمانها جمع میشد، از حدود دو هفتهی پیش از آن، نامههایی به تمام اعضای دائم شورای حقوق بشر سازمان ملل فرستاده شد و از آنها خواسته شد در این اجلاس از کارنامهی حقوق بشر ایران انتقاد کنند و یک سری خواستههای واحد را مطرح کنند. این خواستهها تا چه حد در دستور کار این کشورها قرار گرفت؟ صحبتهایی که در جلسهی روز دوشنبه مطرح شد، خیلی به موضعگیریهای سیاسیای که معمولا در دنیا میبینیم نزدیک بود؛ کشورهای غربی و امریکا و کانادا، طبق معمول از نقض حقوق سیاسی و مدنی شهروندان ایرانی انتقاد کردند و پیشنهاداتی هم که دادند، در رابطه با این بود که مثلا زندانیان سیاسی باید آزاد شوند و یا از ایران درخواست کردند به پروندهی تمام افرادی که به طور خودسرانه بازداشت شدهاند، رسیدگی کند.
همچنین پیشنهاد داده شد که گزارشگران ویژهی سازمان ملل در رابطه با شکنجه، زندان و دیگر موضوعات مربوط به حقوق بشر، به ایران سفر کنند. این پیشنهادها از سوی کشورهایی مانند کانادا، امریکا، اتریش، دانمارک، آلمان و هلند داده شد که از این جهت موفقیتآمیز بود. کشورهای دیگری مانند برزیل، سودان، زیمبابوه، عربستان سعودی هم که معمولا از ایران حمایت میکنند، موضع چندان خوبی نداشتند. برخی از آنان تا حد حمایت از ایران هم پیش رفتند. حال باید دید که روز چهارشنبه لابینگی که طی دو ماه گذشته از سوی همهی نهادهای حقوق بشر ایرانی و بینالمللی مانند سازمان عفو بینالملل و دیدهبان حقوق بشر انجام شد تا چه حد اثر داشته است و چه پیشنهاداتی بیرون میآید. خانم بحرینی، آیا مجموعه برنامههای گردهمآیی ایرانیان در مقابل ساختمان سازمان ملل، به طور مشترک برگزار شد؟ یعنی نوعی اتحاد عمل در میان ایرانیانی که آنجا حضور داشتند، به چشم میخورد؟ در سخنرانیهایی که انجام شد، هرکدام از زوایای مختلف به مسائل حقوق بشری پرداختند. همچنین بیانیههای حمایتی از سوی اتحادیهی دانشجویان اروپایی خوانده شد. سه اتحادیهی کارگری ایرانی از جمله شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و نیشکر هفت تپه نیز از ایران، بیانیههایی در حمایت از این گردهمآیی فرستاده بودند که در آنها به نقض حقوق بشر در ارتباط با کارگران پرداخته شده بود. بیانیهی حمایتی دیگری از سوی شبکهی مدافعین حقوق بشر امریکا و اروپا داشتیم. کمیتهی گزارشگران حقوق بشر در ایران نیز که بیشتر اعضای آن در ایران یا دستگیر هستند و یا در جایی مخفی، بیانیهای حمایتی فرستاده بودند. بنابراین از این جهت که حمایت خوبی از این گردهمآیی شد، کار بسیار موفقیتآمیز بود. دکتر حسن نایبهاشم، فعال حقوق بشر در اتریش نیز از هماهنگ کنندگان گردهمآیی اعتراضی ایرانیان در محل برگزاری اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل بود. او در بارهی موفقیت این گردهمآیی و موضوع توصیههای مدافعان حقوق بشر به اجلاس این شورا، به زمانه گفت: به نظر من، برنامهی بسیار موفقی بود. مسلم است آنچه ما تدارک دیده بودیم، به خاطر وجود مشکلات زیاد لجیستیکی به طور کامل اجرا نشد. ولی حضور حدود ۱۰۰۰ نفر از ایرانیان در مقابل مقر سازمان ملل متحد، موفقیت بزرگی است.
این گردهمآیی اعتراضی، سه نکتهی مهم را در نظر داشت؛ یکی این که کسانی که در مقر سازمان ملل متحد از وضعیت حقوق بشر ایران گزارش میدهند، نمایندگان واقعی ملت ایران نیستند. بلکه نمایندگان واقعی در میان مردم هستند و حساب ما با آنها جدا است. نکتهی دیگر این که ما به خوبی نشان دادیم، به رغم اختلافنظرهایی که طبعا وجود دارد، میتوانیم متحدانه همه با هم باشیم و امروز به خوبی بیانگر این مساله بود که ما همه با هم هستیم. نکتهی سوم این که ما همهی حقوق بشر را برای همهی ایرانیان میخواهیم. امروز باز هم توانستیم به اشکال مختلف نشان بدهیم که چه عرصههایی از حقوق بشر در کشور ما نقض میشود. خوشبختانه این امکان نیز به وجود آمد که آقای دکتر لاهیجی که در اجلاس حضور داشتند و از نزدیک روند جلسه را تعقیب کرده بودند، در این جمع سخنرانی کنند و توضیح بدهند که اجلاس شورای حقوق بشر چگونه پیش رفت و در عین حال ما چه برنامههایی در زمینهی گسترش حقوق بشر داشته باشیم. یکی از خواستهای مشخص ما این است که گزارشگران موضوعی و ویژهی حقوق بشر بتوانند به ایران سفر کنند و گزارش خود را بدهند. خواست دیگرمان هم این است که گزارشگر ویژهی کشوری در رابطه با ایران داشته باشیم. در میان کشورهایی که به خاطر نقض شدید حقوق بشر در مجمع عمومی سازمان ملل، علیه آنها قطعنامه صادر میشود، علاوه بر ایران تنها دو کشور کرهی شمالی و برمه هستند. این دو کشور گزارشگران ویژه دارند. اما متاسفانه بعد از آقایان گالیندوپول و کاپیتورن، گزارشگر ویژهای برای ایران نداشتهایم. |
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|