خانه > گوی سیاست > اروپا > بررسی نتایج انتخابات اخیر آلمان | |||
بررسی نتایج انتخابات اخیر آلمانحسین علویalavi@radiozamaneh.com سوسیالدمکراتها نتوانستند باور مردم را جلب کنند. انتخابات اصلی و سراسری پارلمان آلمان در روز بیست و هفتم سپتامبر برگزار شد و احزاب دمکراتمسیحی و لیبرالدمکرات این کشور، موفق به کسب آرای لازم برای تشکیل یک ائتلاف جدید در دولت آینده شدند. این انتخابات از جهات مختلف، شگفتی ناظران را برانگیخت. از جمله این که حزب سوسیالدمکرات این کشور دچار شکست سختی شد و با کسب تنها ٢٣ درصد آرا، به پایینترین موقعیت انتخاباتی خود، از زمان جنگ دوم جهانی، سقوط کرد. حزب لیبرالدمکرات، موفقترین حزب در این انتخابات بود که موفق شد، بیش از یک میلیون از آرای دو حزب دمکراتمسیحی و سوسیالدمکرات را از آن خود کند.
مهران براتی، تحلیلگر سیاسی مقیم آلمان، در مورد دلایل شکست حزب سوسیالدمکرات آلمان و چشمانداز ائتلافهای سیاسی آیندهی این کشور، به زمانه میگوید: حزب سوسیال دمکرات با سه خواست مرکزی، وارد مبارزات انتخاباتی شد که یکی از آنها، ایجاد چهار میلیون شغل برای بیکاران، در ده سال آینده و دیگری خاموش کردن نیروگاههای اتمی در آلمان و سومی هم خروج برنامهریزی شده از افغانستان بود. در هیچکدام از این زمینهها، تصور مشخصی به انتخابکنندگان ارائه نشد؛ به خصوص در زمینهی ایجاد ٤ میلیون شغل که میتوانست طرفداران یا لااقل کسانی را که سنتاً، به حزب سوسیالدمکرات رأی میدادند؛ جلب کند. آن هم در شرایطی که اکنون، به علت بحران مالی بینالمللی، پیشبینی میشود که میزان بیکاری در پایان امسال در آلمان و دیگر کشورهای اروپایی تشدید شود. خود بحران مالی تا حد زیادی به پایان میرسد، ولی عوارض آن از سال آینده بروز خواهد کرد که مهمترین بخش آن، گسترش بیکاری است. برخی از تحلیلگران، یکی از دلایل پیروزی خانم مرکل را اتفاقاً، مهار همین بحران مالی - اقتصادی آلمان، در شرایطی که بحران بینالمللی جریان دارد، میدانند. این ارزیابی تا چه حد میتواند درست باشد؟ مهار اصلی بحران، از طریق وزیر دارایی آلمان انجام گرفت که اتفاقاً، یکی از وزرای متعلق به حزب سوسیالدمکرات، در دولت ائتلافی بود و این دو همه جا مشترکاً ظاهر میشدند. به نظر من، علت اصلی این نبوده است. بلکه این بوده که حزب سوسیالدمکرات نتوانست به ترس و وحشت بسیاری که در اقشار میانی و پایین جامعه، از بیکاری و از، از میان رفتن خدمات اجتماعی دولتی، وجود دارد؛ پاسخی بدهد. حزب دمکراتمسیحی نیز در این انتخابات، نه تنها رأی بیشتری از انتخابات چهار سال پیش کسب نکرد، بلکه حتا حدود یک ونیم درصد از آرای این حزب کاسته شد. بنابراین، بخش اعظم رأیدهندگان به حزب سوسیالدمکرات، به سمت حزب چپ آلمان رفتند که به خواستهای محوریشان در زمینهی ایجاد اشتغال، مسائل مربوط به رفاه اجتماعی و به خصوص به تغییر سیستم مالیاتی، پاسخ بهتری میداد.
بزرگترین پیروزی در این انتخابات، از آن حزب لیبرالدمکرات آلمان بود. اگر بنا را بر این نیاز جامعه که مطرح کردید، بگذاریم؛ آیا این حزب در ارتباط با چشمانداز بیکاری و ایجاد اشتغال، برنامهی مشخصتری ارائه کرده بود؟ خیر، اتفاقاً پیروزی حزب لیبرالدمکرات، علت دیگری داشت و آن این که حزب سوسیالدمکرات و حزب چپ آلمان و یا حتا حزب سبزها، شعار عدالت مالیاتی را طرح میکردند و نظرشان این بود که درآمدهای ۱۰۰ و ۲۰۰ هزار یورو به بالا در سال، به طور تصاعدی مالیات بسیار بیشتری پرداخت کنند و مالیات درآمدهای کمتر، به نسبت کمتر شود. ترس از این طرح مالیاتی در بخش میانهی صاحب رفاه در جامعهی آلمان، آنها را به سوی حزب لیبرال دمکرات سوق داد. چرا که این قشر اساساً، تمایلی ندارد که با درآمد بیشتر، مالیات بیشتری پرداخت کند. یک علت دیگر نیز این بود که توجه حزب لیبرال دمکرات به علوم، سرمایهگذاری در بخش تحقیقات و علوم مربوط به سیستمهای رایانهای، ماشینسازی و تکنولوژی پیشرفته که در سطح جهانی با رقابت زیادی روبرو است؛ از توجه احزاب دیگر بیشتر است. یعنی، احزاب لیبرالدمکرات، چپ و سبزهای آلمان، در مجموع، توانستند بخش بزرگی از رأیدهندگان حزب سوسیال دمکرات را به سوی خود جلب کنند. حزب سوسیالدمکرات نتوانست برنامههای خوبی را که داشت، طوری به جامعه عرضه کند که برای رأیدهندگان قابل باور باشد. به این ترتیب، ائتلاف حزب دمکراتمسیحی، به رهبری خانم مرکل (Merkel) و لیبرالدمکراتها، به رهبری آقای وستروله (Westerwelle)، اجتنابناپذیر خواهد بود. این ائتلاف در آلمان، چه تأثیری بر سیاستهای این کشور در قبال ایران و اتحادیهی اروپا خواهد داشت؟ این که چه حزبی در آلمان حاکم بشود، در سیاست خارجی و سیاست این کشور در قبال اتحادیهی اروپا، تأثیر زیادی نمیگذارد و تغییری پیش نمیآورد. اگر هم تغییری باشد، در جزئیات خواهد بود. الان هم به خصوص در مورد ایران، اتفاق عجیب و غریبی نخواهد افتاد. فکر میکنم، دولت آلمان، همراه با دولتهای انگلیس، فرانسه و امریکا، یک هستهی مرکزی مقابله با سیاست اتمی و با سیاست خاورمیانهای ایران را تشکیل خواهد داد.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|