خانه > گوی سیاست > انتخابات ایران > «این اتفاق در سی سال اخیر بینظیر بود» | |||
«این اتفاق در سی سال اخیر بینظیر بود»مریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comبا شروع انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری و آغاز رایگیری، بسیاری از چهرههای سرشناس و هنرمندان هم به پای صندوقهای رای رفتند. برای اینکه از حال و هوای فضای انتخابات مطلع شویم به سراغ بعضی از اشخاص متنفذ و هنرمندان رفتم و از آنها در ارتباط با فضای کلی انتخابات پرسیدم.
آیا آقای منتظری هم در انتخابات شرکت کردند؟ بله ایشان هم شرکت کردند. صندوق سیار که مخصوص مراجع تقلید است، به دفتر ایشان آمد، بعضی از اعضای دفتر هم بودند که رأی دادند. ایشان هم رأیشان را دادند. آقای منتظری چگونه به این تصمیم رسیدند؟ ایشان در همهی انتخاباتها شرکت نکردند، ولی در بسیاری از آنها هم شرکت کردند. در این چند سال، ایشان در برخی انتخاباتها به دلایلی شرکت نمیکردند، ولی در برخی هم شرکت میکردند. تعیین نکرده بودند که به کدامیک از نامزدها رآی خواهند داد؟ خیر، ایشان همیشه رأیشان مخفی است. حتا بعد از رأی دادن هم مخفی نگاه میدارند. به کسی اعلام نمیکنند. قبل یا بعد از رأی دادن صحبتی نکردند؟ توصیههایی داشتند که در سایت منتشر خواهیم کرد. خلاصهی آن این بود که: «کسی که رأی میآورد، انشاالله موفق باشد و از نیروهای سه کاندیدای دیگر هم دعوت به کار کند. اینطور نباشد که فقط افراد گروه خود را به کار بگیرد. سعی کند از نیروهای کارآمد که وابسته به کاندیداهای دیگر هستند، نیز استفاده کند».
با خانم شهلا شرکت، مدیر مسئول ماهنامهی توقیف شدهی «زنان»، برندهی جایزهی بینالمللی «شهامت در روزنامهنگاری» در سال ۲۰۰۵ میلادی و معرفی شده به عنوان یکی از پنج روزنامهنگار برتر سال ۱۳۸۵ خورشیدی، صحبت میکنم: خیلی شلوغ است، حتا از دوم خرداد هم شلوغتر است. کدام قسمت از شهر هستید؟ در قیطریه هستیم. اینجا خیلی شلوغ است. کسانی در صف هستند که میگویند تا بهحال رأی ندادهاند و اولینبارشان است که میخواهند رأی بدهند. تحلیلتان چیست؟ فضا به سمت کدام یک از کاندیداها هست؟ تا نتایج معلوم نشود، نمیتوانم نظر قاطعی بدهم. ولی فکر میکنم خیلی روشن است. به نظر من، آقای موسوی است.
با آقای علی مصفا، بازیگر و کارگردان سینما، تماس میگیرم: آقای مصفا، الان در حوزهی رأیگیری هستید؟ بله، الان در صف هستم و هیچ یاد ندارم که صفهایی به این بلندی، برای هیچ انتخاباتی تشکیل شده باشد. میتوانم بپرسم، در کدام حوزه هستید؟ در یک مدرسه، در منطقهی هفت تهران هستم. به نظر شما، فضا به سمت کدام کاندیدا گرایش بیشتری دارد؟ خُب، هر کسی از دید خودش صحبت میکند، ولی آنطور که به نظر من میآید، همه از طرفدارهای آقای موسوی هستند. چقدر امید دارید به این که انتخابات همانطوری که هنرمندان و دیگر جریانهای اجتماعی اعلام کردند، سالم و عادلانه برگزار شود؟ با جمعیت بالایی که در همهی حوزههای رأی دیده میشود، امیدها خیلی زیاد شده است. من خیلی امید دارم. آقای مصفا، خانم حاتمی هم با شما هستند؟ نه، ایشان زودتر از من رأی داد. چون ما نوبتی باید سراغ بچهها برویم. خانم آسیه امینی، روزنامهنگار، فعال حقوق بشر و حقوق زنان، عضو فعال «کمپین یک میلیون امضا» و «جنبش همگرایی زنان»: من در حوزهای در مرزداران، در غرب تهران، هستم. بر مبنای تحلیلی که داشتید، جمعیت بیش از انتظار شما است؟ بسیار بیشتر از حد انتظار. میخواهم حتما ذکر کنید که نظر شخصیام است. چون من عضو همگرایی زنان هستم و ما در بیانیههایمان اعلام میکنیم که نه تشویق و ترغیب میکنیم برای شرکت در انتخابات، نه از کاندیدای خاصی حمایت میکنیم، ولی نظر شخصی خودمان را میتوانیم بدهیم. به نظر من، رأی دادن این دوره، انتخاب صرفاً، رییس جمهوری است. یعنی رییس دولتی که دستگاههای اجرایی کشور و همچنین نویسندگان لوایحی که برای تغییر شرایط و تغییر قانون، به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد میشوند، امروز تعیین میشوند. بنابراین، من رأی میدهم و به کسی هم رأی میدهم که فکر میکنم شرایط را برای جامعهی مدنی ایران، برای کنشگران ایران مهیاتر میکند. به هیچ عنوان اعتقاد ندارم که رییس دولت قرار است معجزه کند. به هیچ عنوان اعتقاد ندارم که توان تغییرات اساسی در یک نفر هست و معتقدم که تغییرات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی کشور، حتما باید به دست نخبگان مردمی و پیشگامان اجتماعی رخ بدهد. اما شرایط برای بروز چنین اتفاقی، مسلما، باید در دستگاههای سیاسی هم وجود داشته باشد.
آقای قاسم شعلهسعدی، یکی از کاندیداهای این دوره از انتخابات که صلاحیت او مورد تایید شورای نگهبان قرار نگرفت: به دلیل این که حداقل معیارهای دمکراسی رعایت نشده و شورای نگهبان با سوءاستفاده از تفسیری که کرده و نظارت استصوابی را قرار داده و بدون رعایت مقررات حتا همان نظارت استصوابی، صلاحیت همه، به جز چهار کاندیدای حکومتی را رد کرده است، در اعتراض به چنین تخلف بزرگی، من شخصا، در انتخابات شرکت نمیکنم. آقای شعله سعدی، پیشبینی شما در مورد نتیجهی انتخابات چیست؟ آنچه که روشن است، آقای مهندس موسوی با رأی بالایی انتخاب خواهد شد. در دور اول یا دور دوم؟ به نظرم، حتا در دور اول هم این امکان وجود دارد. چون برآوردها نشان میدهد که درصد بالایی (شصت هفتاد درصد) از رأی دهندهها به آقای موسوی رأی میدهند و قاعدتاً، ایشان باید در همان مرحلهی اول انتخاب شود.
خانم رفعت بیات، دیگر کاندیدای این انتخابات که صلاحیت او نیز تایید نشد: بسمالله الرحمان الرحیم. انتخابات نمونهی اصلی مردم سالاری و جمهوریت و در کشور ما جمهوریت اسلامی است. یقیناً، شرکت در انتخابات یک وظیفهی شرعی و ملی است. شما رأی دادهاید؟ بله، شرکت کردم. در حوزهی شمیران بودم. خوب بود، از همهی اقشار و با همهی خواستههایی که داشتند، پای صندوق رأی حاضر شده بودند. به عنوان یک نامزد انتخابات که صلاحیتتان مورد تایید قرار نگرفت، با این مساله چطور برخورد کردید، وقتی پای صندوق رأی میرفتید؟ برای شرکت کردنم که آن را وظیفهی شرعی و ملی میدانستم، احساس غرور داشتم. اما این که این تاییدیه را نداشتم و نتوانستم گفتمان تازه و نوی را از نوع گرایشات اجرایی به مردم ارائه کنم، تاسف داشتم. خانم منیژه حکمت، کارگردان سرشناس سینمای ایران: الان در حسینیهی ارشاد، با تمام هنرمندان، رأی دادیم، آمدیم. فضا چطور بود، خانم حکمت؟ عالی بود! تمام هنرمندها در حسینیهی ارشاد بودند. بازیگران سینما، کارگردانها و صف عظیم مردم، برای این که آن اتفاقی که دوست دارند، بیفتد؛ یک «نه» بزرگ به چهار سال گذشته. پیشبینی شما از نتیجهی انتخابات چیست؟ فکر میکنم، طی هفتهی گذشته، حضور جوانان، زنان، مردان، بهخصوص زنان، در سطح شهر تهران و تمام شهرهای ایران، حاکی از این بود که میخواهند یک تکلیف را روشن کنند. شما در حسینیهی ارشاد رأی دادید که قسمت مشخصی از سطح رفاه را نشان میدهد. فکر میکنید در قسمتهای جنوبی شهر، وضع چگونه باشد؟ الان، ما داریم در سطح شهر میگردیم. صفها بسیار طویل است. حضور افرادی که برای تغییر میخواهند رأی بدهند، به رنگ سبز میخواهند رأی بدهند، کاملا مشخص است. این خیلی در سطح شهر چشمگیر بود. من بسیار خوشحال هستم از این که ملت ایران از انزوا درآمدهاند و به حضورشان باور کردهاند که بعد بتوانند مطالبات بعدی را بگیرند. این اتفاق در سی سال اخیر، بینظیر بوده است.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|