خانه > گوی سیاست > انتخابات ایران > نهضت آزادی از کروبی حمایت میکند؟ | |||
نهضت آزادی از کروبی حمایت میکند؟مریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comهرچه به زمان انتخابات نزدیکتر میشویم، فعالیتها و تحرکات انتخاباتی یا تبلیغاتی بیشتر میشود. از جملهی این فعالیتها، دیدارهای پنهانی یا آشکار میان کاندیداها یا نمایندگانشان با چهرههای شاخص اجتماعی یا نمایندگان جریانها و احزاب گوناگون است. یکی از این فعالیتها دیداری بود که روز یکشنبه، بیستم اردیبهشتماه، میان اعضای رهبری «نهضت آزادی ایران» با مسئولان ستاد آقای مهدی کروبی، یکی از کاندیداهای اصلاحطلب، صورت گرفت. آیا این دیدار به نتایج مشخصی، نظیر حمایت نهضت آزادی ایران از کاندیداتوری آقای کروبی منجر خواهد شد؟ این دیدار اساساً، چرا برنامهریزی شده و محور گفت و گوهای آن چه بوده است؟
آقای غلامحسین کرباسچی، رییس ستاد آقای مهدی کروبی، در این باره میگوید: یکی از فعالیتهای ستادها در فصل انتخاباتی این است که با گروههای مرجع، گروههای سیاسی و با شخصیتهای مختلف بنشینند هم راجع به برنامههای انتخابات و هم راجع به حضور آنها در انتخابات، مطالباتشان و… بحث کنند. ما با گروهها و شخصیتهای مختلف، از این جلسات زیاد داریم. این هم یکی از همان جلسات بود. چه شخصیتهایی از نهضت آزادی ایران در این ملاقات حضور داشتند؟ آقای دکتر یزدی، هندسی، آقای محققی، آقای عبدالعلی بازرگان و آقای بهآور.
محورهای اصلی گفت و گوها چه بود؟ بخش عمدهی صحبت راجع به حضور و شرکت در انتخابات و تحلیل شرایط موجود بود. تحلیل شرایط کنونی تقریباً مشترک بود، مبنی بر اینکه ضرورت دارد صداهای مختلف در انتخابات شرکت کنند و حضور داشته باشند. همچنین راجع به برنامههای آقای کروبی و ستاد ایشان صحبت شد. طبیعتاً، من بخشهایی را که در آن فرصت کوتاه امکان داشت، در کلیات آن، توضیحاتی دادم. بخشی از سوالهایی که آقایان داشتند، به همین برنامهها برمیگشت و بخش دیگر آن هم به مسایل خاصی که به خصوص نهضت آزادی در این مدت، به لحاظ فعالیتهایش، با مشکلاتی مواجه شده است. نهایتاً قرار شد که آقایان نتایج صحبتها را در بین خودشان بررسی کنند و تصمیم بگیرند. در مجموع، برنامهی ارائه شده از طرف ستاد آقای کروبی، مورد توجه نهضت آزادی بود؟ این را البته، باید از آن دوستان سوال کنید. برداشت من این بود که دوستان با بخشهای قابل توجهی از برنامه توافقنظر داشتند. ولی فکر میکنم، قضاوت آنان راجع به برنامههای آقای کروبی را باید از خودشان سوال کنید. نهضت آزادی ایران و نیروهایی مانند آنان، در مجموعهی نیروهای ملی مذهبی، علیرغم سابقهی دهها سال فعالیت سیاسی، همواره هم در آن نظام و هم بعد از انقلاب، تحت فشار بودهاند. آیا برای رفع این تضییقات، خواستههایی از طرف آنها مطرح شد یا از سوی شما، برنامهای ارائه شد؟ آقای کروبی در برنامهی حقوق شهروندی، روی بخشهایی از قانون اساسی تأکیده کرده است که به نوعی به آن عمل نمیشود یا فراموش شده است. بخشی از آن هم مربوط به فعالیت آزاد احزاب و گروههای سیاسی است. خود آقای کروبی هم با خیلی از این آقایان و بهخصوص شخصیتهای مبارز قدیمی، ارتباطات شخصی و روابط نزدیکی دارد. در مورد گروههای سیاسی، دیدگاه ایشان فراهم کردن زمینهای است که همهی گروههایی که در چهارچوب قانون اساسی، میتوانند در داخل کشور فعالیت سیاسی کنند، امکان و زمینه برایشان باشد.
با آقای دکتر ابراهیم یزدی، دبیرکل نهضت آزادی ایران گفت و گو میکنم: ستاد انتخابات آقای کروبی که زیر نظر آقای کرباسچی است، اطلاع دادند که مایل هستند با ما جلسهی دیدار و گفت و گویی داشته باشند. در این دیدار، بخشی از صحبتهای ما، مبادلهی اطلاعات و اخبار بود. تحلیل شرایط و وضعیت کنونی ایران، به لحاظ سیاسی و اقتصادی، نیز مبادله شد. در نهایت، آنها اظهار تمایل کردند که نهضت آزادی ایران از کاندیداتوری آقای کروبی حمایت کند. البته ما شرایط خودمان را داریم. در حال حاضر، آمادگی برای اعلام حمایت از هیچ یک از کاندیداها را نداریم و باید بررسی کنیم. ما پیشگزارشمان را به شورای مرکزی خواهیم داد. شورای مرکزی نظیر انتخابات ریاست جمهوری دورهی گذشته، اگر بخواهد از آقای کروبی حمایت کند، شرایطی را که برای این حمایت در نظر دارد، به اطلاع آنها خواهد رساند و اگر چنانچه بر سر آن شرایط با هم به توافقهایی برسند، آنوقت اعلام خواهند کرد. فعلاً، در مرحلهی گفت و گوی اولیه بود. آنها صحبتهایشان را کردند، قرار شد ما هم پیشنهادات خودمان را به آنها اطلاع بدهیم. آقای یزدی، هر دو کاندیدای اصلاحطلب برنامههای خود را ارائه کردهاند. نکات مثبت و منفی در برنامههای این دو کاندیدا، به نوعی که معیار گزینش شما میان این دو کاندیدا (آقای کروبی و آقای موسوی) باشد، مورد توجه شما هست؟ در حال حاضر، هیچ نوع اظهار نظری نسبت به برنامهها نمیکنم. به بررسی آنها از سوی شورای مرکزی و اعلام نظر این شورا موکول میکنم. شورای مرکزی اعلام نظر که کرد، من هم به تبع نظر شورای مرکزی، به اطلاع عموم خواهم رساند. میتوانم بپرسم که مطالبات شما مورد تایید آنها بود؟ ما مطالباتمان را مطرح نکردیم. قرار شد ما پیشنهادات خودمان را بعداً مطرح کنیم. فکر میکنید، این کار چه مدت طول خواهد کشید؟ ظرف روزهای آینده. زمان تقریبی را هم نمیتوانید بگویید؟ الان نمیتوانم. برای اینکه شورا را فراخوان کردهایم. باید بیایند، جلسه تشکیل شود و بررسی کنیم.
اما این دیدار و گفت و گو ناظران بیطرفی نیز داشته است؛ نظیر آقای عیسی سحرخیز، تحلیلگر سیاسی و روزنامهنگار در تهران: آنچه را من به عنوان یک ناظر بیطرف شاهد آن بودم، این بود که جلسه بسیار خوب شروع شد، بسیار خوب پیش رفت و به انتها رسید. به این معنا که دو طرف نگاه خود را نسبت به مسایل جامعه، بحرانی که در اثر روی کار آمدن آقای احمدینژاد، کشور را با خود مواجه کرده است و باید برای نجات آن کاری کرد، طرح کردند. بحث برگزاری یک انتخاب سالم و صیانت از آرای مردم هم از سوی دو طرف، مورد تأکید قرار گرفت. مشورتهایی هم در مورد چگونگی به کار بردن ساز و کارهای مناسب، جهت صیانت از آرا، مطرح شد. ولی به این دلیل که این اولین نشست ستاد آقای کروبی و نهضت آزادی ایران بود، طبیعتاً آنها مباحث عمومی را داشتند که باید مورد بحث و بررسی قرار میگرفت و بعد هم احتمالاً بر اساس مباحث مطرح شده، نشستهای بعدی برگزار شود. به نظر شما، رویکرد مثبت نهضت آزادی ایران نسبت به آقای کروبی و آقای موسوی، هنوز برابر است؟ بر مبنای آنچه آقای بازرگان در مصاحبه با یکی از سایتهای خبری مطرح کرد، نگاه مثبتی را در آنها دیدم. البته باید توجه کرد که رویکرد هر دو گروه در مورد مسایل دمکراسی و حقوق بشر، بسیار مثبت است. منظورتان از رویکرد مثبت در اظهارات آقای بازرگان، نسبت به برنامههای آقای کروبی است؟ خیر، منظورم این است که هر دو گروه بحث دمکراسی و حقوق بشر را به صورت جدی دنبال میکنند و از آنجایی که در برنامههای آقای کروبی از چند وجه، حقوق شهروندی طرح شده، نوع واکنش ایشان به حوادثی که پیش میآید و پیشینهی آقای کروبی در دفاع از این گروههای تحت ستم در دورانهای مختلف (از زمانی که رییس مجلس بود و بعد از آن، همیشه پیگیر این جریانها بود)، یک موضع مثبت است. بحث صیانت از آرا، صحبتی که در مقابل آقای شریعتمداری شد، بحثی که در مورد نظامیان پیش آمد و مورد آقای جعفری، پیشزمینههایی را میسازد که نگاه هر حزبی، به ویژه کسانی که پیشینهی تشکیل جبههی دمکراسی و حقوق بشر را داشته باشند، مثبت است. متأسفانه، در مورد آقای موسوی چنین رویکردهای شفاف و روشنی را نمیبینیم و نداریم. تصور من این است که نهضت آزادی ایران با توجه به بحث مطالبهمحوری که دارد و بر اساس بیانیهای که خطاب به هر دو نامزد اصلاحطلب، امضا کرده است، خیلی از مسایلشان را میتوانند در برنامهی آقای کروبی منطبق ببینند. طبیعتاً این انطباق میتواند در تصمیمگیریشان در آینده موثر باشد که من نشانههایی از آن را در صحبتهای آقای بازرگان دیدم. ولی همانطور که خودشان تأکید میکنند، قرار است این هفته جلسهای داشته باشند، مجموعهی نگاهشان به برنامههای نامزدهای اصلاحطلب و همینطور تعاملی را که در مورد درخواست برای ملاقات و طرح مطالبات صورت گرفته، مورد بررسی قرار بدهند و بر اساس آن موضعگیری کنند. به نظر شما، انتخاب دیگر سازمانها و جریانهایی که بیانیهی مطالبهمحور را امضا کردهاند، با انتخاب نهضت آزادی ایران ارتباطی خواهد داشت؟ باور من این است؛ با جایگاهی که نهضت آزادی ایران دارد، تصمیم نهضت میتواند روی دیگر جریانهایی که آن بیانیه را امضا کردهاند، تأثیر داشته باشد.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
عبدالعلی بازرگان پسر مرحوم بازرگان مدتها است در ایران حضور ندارد، بازرگان مورد اشاره در متن ابوالفضل بازرگان برادرزادۀ مهندس بازرگان است. در ضمن "هندسی" نیست، هندت صحیح است.
-- کاوه ، May 13, 2009یک ماه مانده به انتخابات و بازار تبلیغات کاندیدا ها هم بگی نگی رو به گرمی می رود ولی یک موضوع ذهن مرا قلقلک میده و آن اینکه چرا سید خندان ( محمد خاتمی ) این میر حسین موسوی را با هر کلکی که بود وارد بازی انتخابات کرد و سپس پشت او را خالی کرد ؟
-- آشنا ، May 13, 2009بطوریکه تمام طرفداران و موریدان و مشاوران هواداران او همه و همه در کنار مهدی کروبی قرار گرفته و به جرات میتوان گفت که هیچ چهره شاخصی از اصلاح طلبان حکومتی را پشت سر میرحسین موسوی نمی توان دید .
البته گمان می کنم که همان تاکتیک 76 را دوباره دارن باز سازی می کنند. یعنی اینکه اون زمان مردم از رهبر و اکبر متنفر بودنند و به همین منظور به محمد خاتمی رای دادند و خالا هم از همه جا رانده و چون اصلاح طلبان نوع خاتمی را جدی نمی گیرند پس برای رو کم کنی از رهبر و اکبر و خاتم به سراغ حسین می روند که هم با اوباما هم اسم هست و هم در امریکا درس خوانده و انگلیسی راهم مثل دکتر ابراهیم یزدی بدون لحجه حرف می زند . به او رای می دهند و یک دوم خرداد دیگری راه می افتاد و طبق معمول " از این ستون به آن ستون فرج است " باز همه با هم به نظام رای می دهند .خلاصه این انتخابات خیلی شباهت به انتخابات اخیر امریکا هم دارد . اینکه جه کسی پیروز شود هیچ تعغییری در برنامه برقراری ارتباط با آمریکا نخواهد داشت . مطمئن باشید که دیگر شعار " مرگ بر امریکا " هرگز شعار رسمی نخواهد بود و چه بسا مشمول جرم نیز بحساب آید . اما بد نیست سری هم به تاریخ بزنیم و این اصولگرا ها را هم به ناحق محکوم نکنیم . کیست که نداند که حمله به سفارت امریکا را نه اصول گرایان که همین اصلاح طلبان فعلی تدارک دیده و اجرا کردنند!! کیست که نداند تداوم جنگ را نه اصول گرایان که همین اصلاح طلبان فعلی تبلیغ و ترویج می کردنند !! کیست که نداند در دوران حکومت همین اصلاح طلبان فعلی بیشترین کشتار های تاریخ سیاسی ایران اتفاق افتاده است !!و دها نمونه دیگر که مجالش نیست . این اصول گراها که نام سابق شان محافضه کاران بود همیشه طرفدار سر سخت اقتصاد آزاد بودنند و درست روی خط امریکا و به موازات آن حرکت می کردنند . درست است که سرو وضع مناسبی ندارند لباس مناسبی هم نمی پوشند اما برای سرمایه جهانی سود مهم است نه ریش و پشم . ( نگاه کنید به رابطه 15 ساله امریکاه با مجاهدین افغان و القاعده و طالبان )
اقای کروبی و اقای یزدی و دگر شخصیت های مبارز قدیم ذکر شده در این گفتگوها مثل این است که نمی خواهند هم چون خامنه ای این واقعیت مسلم را قبول کنند که ایشان همه در جامعه جوان کنونی غریبه اند و شعارهایشان دیگر پشیزی نمی ارزد. جامعه ما رهبر جوان می طلبد و هیچ یک از کاندیداهای کنونی نمی توانند تغییری در ساخت نظام پوسیده ومومیای شده بوجود اورند. افکار و عقاید مومیای شده ویا منجمد در زمان راه حل مشکلات روز افزون جامعه نیست و رییس جمهور هرکه باشد فقط اب تازه ای در هاون جدید خواهد کوبید.
-- بدون نام ، May 14, 2009شهادت اول:
آقای موسوی در یکی از مصاحبه هایش خود را دوست مهندس بازرگان معرفی کرده است ، در حالی که من به عنوان یک دانش آموز دوران نخست وزیزی ایشان شهادت می دهم که شعار درد آور "بازرگان پیر خرفت ایران" به طور سازمان یافته ، در مدارس آن موقع ترویج می شد.
از آنجا که موسوی همه اعتبارش را مدیون دوران طلایی نخست وزیریش می داند ، خواستم مشتی نمونه خروار از ناروایی هایی که به طور سازمان یافته علیه ملیون و پیروان بازرگانی که دوست ایشان بوده است نشان داده باشم . پر پیداست اگر اینچنین بر دوست رفته است ، بر دشمنان چگونه رفته است.
شهادت دوم:
مراسم سالگرد مهندس بازرگان بود در حسینیه ارشاد. گمان می کنم اولین مراسم سالگرد بود. در آن مراسم دکتر سروش سخنرانی کرد و طعم شیرین آن سخنرانی هنوز در کام من هست ، چرا آن را نشانه ای یافتم از پشت کردن سروش به جبهه قدرت پرستان بی اخلاق و روی آوردن به جبهه اخلاق مداران بی قدرت. آن زمان ، شرکت در مراسم بازرگان ، "نه" ای بزرگ بود به حاکمیت ، و سخنرانی کردن در آن بستن شمشیر از رو.
این را گفتم که بگویم در آن مراسم ، کروبی هم حضور داشت ، در میان تعجب همگان از جمله خود من.
شاید این دو مورد خیلی جدی نباشند ، ولی نشانه هایی به دست می دهند از حقیقت وجودی این دو آدم. یکی با ادعای دوستی ، در مقابل آن همه جفای سازمان یافته سکوت می کند ، دیگری بدون ادعای دوستی ، ولی برای اثبات دوستی ،خطر طرد شدن از جناح حاکمان را بر خود می خرد. پر بی دلیل نیست که سروش این یکی را بر آن یکی ترجیح داده است.
-- علی ، May 14, 2009please, put a question sign in the title of this article. I mean the title appeared in the homepage of your website (radiozamaneh.com)
-- hamid ، May 14, 2009حضور کروبی در مراسم ختم بازرگان در حسینیه ارشاد را شخصا دیدم . در حال حاضر؛ من به اطرافیان کروبی (از جمله عبدی) بیشتر اعتماد دارم تا اطرافیان موسوی که بسیاری از آنها را نمی شناسم (نظیر بهزادیان که گویا رئیس ستادش است)
-- همایون ، May 15, 2009نظر نهضت آزادی ایران هنوز اعلام نشده است. از سایت زمانه توقع نداشتم این قدر غیر حرفه ای تیتر بزند. باید صبر کنید تا در این هفته بیانیه انتخاباتی نهضت بیرون بیاید
-- میم. خ ، May 15, 2009