Jun 2008


گفت و گو با حسین باستانی، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر سیاسی:
«ایران، خودش را برای دفاع آماده می‌کند»

نیک‌آهنگ کوثر: حسین باستانی، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر سیاسی درباره‌ی نگرانی‌های اخیر درباره وقوع جنگ و سخنان فرمانده سپاه می‌گوید: «‌آن‌ها می‌گویند اصولاً همکاری با سازمان‌های بین‌المللی، آژانس یا نهادهای دیگر‌،‌ نهایتاً باعث نمی‌شود که آمریکایی‌ها بخواهند به ما حمله نکنند. ته آن مثل این می‌شود که مثل عراق‌؛ عراق از یک جایی به بعد همکاری کرد؛ وقتی کامل خلع سلاح شد و دیگر هیچ چیز برای دفاع از خودش نداشت، آن وقت باز به یک بهانه‌ای به او حمله می‌کنند.»



نگاهی به دیکتاتور زیمباوه
جمهوری‌های بی تاریخ

نادر فتوره‌چی: انتخابات ریاست جمهوری در زیمباوه را می‌توان آخرین نسخه خنده‌دار و تهوع‌آور رفتارهای مالیخولیایی رهبران دیکتاتور جهان دانست. عالیجناب موگابه که ۸۴ سال سن دارد، باز هم می‌کوشد تا تنها چهره مؤثر در ساخت سیاسی کشوری عقب‌مانده و گرفتار باقی بماند. این تلاش برای باقی ماندن بی‌شک ارتباطی مشخص با ساخت روانی عالیجناب دارد. قتل عام هواداران رقیب، برگزاری انتخابات تک نامزدی، میلیشیای وحشی‌ای که پوپولاس را با کتک و چاقو و دشنه به پای صندوق می‌کشد و... آیا این هزینه‌ها برای جنون است یا دموکراسی؟



انجمنی که با یک بیانیه منحل شد

نادر فکوهی:‌ در واپسین انتخابات انجمن صنفی، جناح محافظه‌کار با ارائه لیستی از دشمن‌ترین چهره‌ها با «آزادی بیان» در انتخابان انجمن شرکت کرد. اما هیچ کدام از محافظه‌کاران نتوانستند در ترکیب هیات مدیره انجمن جای بگیرند. بنابر این وازرت کار «ضد کارگر» دولت احمدی‌نژاد تصمیم به عدم پذیرش نتایج انتخابات گرفت و با استفاده از خلاء‌های موجود در قوانین ایران فرآیندی فرسایشی را برای انحلال انجمن در پیش گرفت و سر انجام در هفته گذشته و بعد از آنکه خیالش از بابت تشدید تحریم‌های اقتصادی و سیاسی راحت شد، آنرا اعلام کرد.



گفت و گو با دکتر علی‌رضا حقیقی پیرامون تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا علیه ایران:
«اروپا می‌خواهد جلوی حمله به ایران را بگیرد»

نیک‌آهنگ کوثر: درست سه سال پس از انتخاب محمود احمدی‌نژاد به ریاست جمهوری ایران، اروپا تحریم‌ها را علیه ایران تشدید کرد. دکتر علی‌رضا حقیقی در گفت و گو با زمانه در این باره می‌گوید: «اروپایی‌ها می‌خواهند با انجام این تحریم کاری بکنند که اسراییل یا بخش‌های تندرو آمریکا از حمله نظامی به ایران منصرف بشوند. یعنی می‌خواهند نشان بدهند که ما در مسأله‌ی تحریم‌های اقتصادی جدی هستیم و این تحریم‌ها کارآمد است؛ بنابراین نیازی به حرکت نظامی نخواهد بود.»



اپیزود اول «هفت ماه جهنمی»

نادرفكوهی: با تصمیم اتحادیه اروپا مبنی بر اعمال تحریم‌های تازه بر ایران، سرانجام مشخص شد كه مقامات تهران حتی در مذاكره كوتاه، اما تاریخی و شاید واپسی‌شان با سولانا در هفته گذشته، شرط تعلیق غنی‌سازی را نپذیرفته‌اند و سولانا در حالی به بروكسل بازگشت كه خبر های تازه‌ای برای ۵+۱ برده بود: «ایران تعلیق را نپذیرفت».



آیا دانشگاه مرده است؟

نادر فکوهی: ماجرای اخیر دانشگاه زنجان و تعرض معاون دانشجویی این دانشگاه به یک دانشجوی دختر - که حال به نظر می‌رسد‌، با گذشت چند روز بی‌اعتنایی عمومی در سراسر دانشگاه‌ها، جای متهم و شاکی در حال تغییر است -‌ خاطره اقدام هماهنگ دانشجویان در ماجرای اعدام هاشم آقاجری را به تلخی به یاد می‌آورد.



سناریوی حمله نظامی به ایران و پیامدهای آن

مرکز مطالعات جیمز مارتین، برگردان بنفشه سرتیپی: در صورت حمله پیش‌دستانه به تأسیسات هسته‌ای ایران، ممکن است این کشور به صورت توجیه‌پذیری ادعا کند که به منظور دفاع در برابر تجاوز خارجی و محافظت از تمامیت ارضی خود، تسلیحات هسته‌ای در اختیار دارد و بالطبع در چنین شرایطی اعلام خواهند کرد که می‌خواهد از پیمان منع گسترش هسته‌ای خارج شود و روند کنونی تحرکات بین‌المللی را تغییر دهد.



سر و صدای حمله به ایران ادامه دارد

هفته‌نامه تایم، برگردان بنفشه سرتیپی: در حال‌حاضر نامزدهای جمهوری‌خواه در کنگره آمریکا با بدترین کابوس انتخاباتی نسل روبرو هستند و به همان میزان، تمایلی هم به حمایت از اقدام نظامی علیه ایران ندارند. حتی مقامات کابینه بوش، کاندولیزا رایس وزیر امورخارجه و رابرت گیتس وزیر دفاع هم به طور مکرر و علنی با این مساله خونسردانه برخورد کرده‌اند.



گفت‌وگو با محمدعلی ابطحی
انتخابات ریاست جمهوری؛ یک اصلاح‌طلب و احمدی‌نژاد

مریم محمدی: نزدیک به یک‌سال به انتخابات ریاست جمهوری در ایران باقی مانده است. یکی از عمده‌ترین محورهای بحث انتخابات آتی حضور یا عدم حضور محمد خاتمی‌ است. درباره‌ی آرایش و صف‌بندی سیاسی انتخابات آتی میان اصلاح‌طلبان و اصولگرایان با محمدعلی ابطحی گفت‌وگو کردم. او معتقد است که میدان رقابت اصلی در انتخابات ریاست جمهوری، میان یک کاندیدای اصلاح‌طلب و احمدی‌نژاد از اصولگرایان شکل می‌گیرد.



گفت و گو با دکتر سعید رهنما، استاد علوم سیاسی دانشگاه یورک تورنتو:
«بوش و احمدی‌نژاد از جنگ استقبال می‌کنند»

نیک‌آهنگ کوثر: دکتر سعید رهنما، استاد علوم سیاسی دانشگاه یورک تورنتو می‌گوید: « اگر آمریکایی‌ها جنگی را علیه ایران شروع کنند، در انتخابات شانس مک‌کین ‌در مقابل اوباما خیلی بیشتر می‌شود. چرا؟ چون مسأله ترس و وحشت و بُعد امنیت آمریکا را مطرح می‌کنند. در داخل ایران هم ‌برای احمدینژاد و دولت او هم همین‌طور است. فکر می‌کنم آن‌ها هم استقبال می‌کنند. چون فکر می‌کنند به این ترتیب برسر قدرت می‌مانند و جنگ، مسایل و مشکلات زیادی را که در داخل ایران ایجاد کردند، به حاشیه می‌راند.»



نقدی بر گفت و گوی سعید حجاریان و عباس عبدی
حجاریان و بحران

نادر فتوره‌چی: سعید حجاریان با وجود آن‌که در گفت و گوی اخیرش با عباس عبدی به بی‌تأثیری «اصلاح‌طلبان» در «وضع واقعاً موجود» با شجاعت «اعتراف می‌کند و اتفاقاً نشانه آن را نتایج و نحوه برگزاری انتخابات دور هشتم مجلس می‌داند» اما باز حاضر نیست که با عبدی همراه شود که برای خروج از این وضعیت، تنها راه ممکن «شرکت الی‌الابد در انتخابات» نیست.



پیشنهاد تغییر قانون اساسی در گفت و گو با یزدی، عطریانفر و منصوری:
ابراهیم یزدی: «راه حل، قانون اساسی بدون ولایت فقیه»

مریم محمدی: دکتر ابراهیم یزدی، دبیر کل نهضت آزادی به تازگی در مصاحبه‌ای پیشنهاد کرده به قانونی برگردیم که قبل از تصویب قانون اساسی فعلی نوشته شده و رهبر انقلاب نیز با آن موافق بوده است. در آن قانون اساسی، جایگاهی برای ولایت فقیه منظور نشده بود. درباره این پیشنهاد با وی، محمد عطریان‌فر از حزب کارگزاران و آذر منصوری از حزب مشارکت گفت و گو کردم.



«اروپا، در پی گفت و گو با ایران بر سر حقوق بشر»

نوشابه امیری - حسین باستانی: برنارد کوشنر، وزیر امور خارجه فرانسه، در گفت و گوی اختصاصی با روز (که در زمانه بازنشر می‌شود) بر تمایل کشور خود به ‌‌«توسعه روابط ویژه با ایران و تحکیم روابط دراز مدت می‌شودشر میان ایرانیان و فرانسویان» تاکید می‌کند. وی می‌گوید اتحادیه اروپا در پی از سرگیری گفت و گو با ایران بر سر حقوق بشر است که «توسط تهران قطع شده».



شهید عباس پالیزدار

نادر فکوهی: در کوران افزایش بی‌سابقه نرخ تورم و عیان شدن نا‌کارآمدی مطلق دولت در مهار گرانی و گام زدنش در مسیر تشدید اوضاع وخیم اقتصادی در سایه سنگین کردن تحریم‌های جهانی و حتی احتمال وقوع برخورد نظامی، عباس پالیزدار نامی‌ ناگهان پیدا می‌شود و پرونده‌هایی نه چندان سری از دست داشتن برخی مقامات ارشد سیاسی و روحانی کشور - منهای عالیجنابان مصباح یزدی و جنتی - را رو می‌کند. معنی عملیات انتحاری سیاسی او چه می‌تواند باشد؟



نگاهی به سفر سولانا به تهران و بوش به اروپا
این هفت ماه جهنمی

نادر فکوهی: سخنان اخیر شائول موفاز درباره «لزوم حمله به ایران» و سفر جرج بوش به اروپا که اولین ثمره آن، محکومیت مجدد تهران به خاطر ادامه دادن فعالیت‌های مربوط به غنی‌سازی اورانیوم بود، نشانه‌های ماه‌های نفس‌گیر باقی‌مانده تا پایان دوران ریاست جمهوری بوش را بر ملا می‌کند. هفت ماهی که بی‌شک، ایران و مقامات ارشدش بیش از هر کس در جهان - حتی مک کین و اوباما- خواهان پایانش هستند.



بازی ظریف ایران و عراق در برابر آمریکا

واروژ میناسیان: سفر مالکی به تهران شاید از برخی جهات تاریخی باشد، اما واقعیت در ظاهر این است که وی آن چنان که تصور می‌کرد، نتوانست به خواسته خود، یعنی ارائه تضمین روشن عراق به ایران برای همراهی تهران با توافق‌نامه امنیتی بغداد - واشنگتن دست یابد. نوری مالکی شاید می‌توانست با طرح موضوع ادعاهای آمریکا و همین طور بغداد در خصوص دخالت‌های ایران در عراق و زیان‌های ناشی از آن، توپ را به زمین ایران بیندازد، اما بر اساس آن‌چه که از سوی دو طرف اعلام شده، وی دست به چنین کاری نزد، چرا؟



گفتگو با دکتر منصور فرهنگ و دکتر هوشنگ امیراحمدی پیرامون انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و تأثیر آن بر ایران
«ماه‌های حادثه در پیش است»

مریم محمدی: مبارزات انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری و به ویژه مواضع نامزدها درباره ایران، به دقت از سوی ایرانیان دنبال می‌شود. در این باره با دو استاد دانشگاه تحلیل‌گر مسائل سیاسی در آمریکا، آقایان دکتر منصور فرهنگ و دکتر هوشنگ امیراحمدی گفت و گو کردم. آقای امیراحمدی به زمانه گفت: «من اعتقاد دارم در این چهار پنج ماه آینده، چهار پنج ماه سیاست‌گذاری نخواهد بود؛ بلکه چهار پنج ماه حادثه خواهد بود.»



گفت و گو با علی مزروعی و سعید شیرکوند پیرامون سیاست‌های اقتصادی دولت و تأثیر آن‌ها بر نرخ تورم
«دولت، برای کاهش تورم، حتی تلاش هم نمی‌کند»

مریم محمدی: بر پایه آمارهای رسمی بانک مرکزی، در سه سال گذشته شاهد افزایش نرخ تورم بوده‌ایم؛ به نحوی که در در ۱۲ ماه منتهی به اردیبهشت‌ امسال، این نرخ به ۱۹.۸ درصد رسیده است. دکتر سعید شیرکوند در گفت و گو با زمانه در این باره می‌گوید: «اگر دولت در سال ۸۷ حتی بخواهد سیاست انقباضی را اجرا کند که تورم را مهار کند، بالاخره پدیده‌ی مربوط به افزایش نقدینگی در سال گذشته، امسال گریبان‌گیر دولت خواهد بود و لذا کاهش نرخ تورم در سال ۱۳۸۷ یک امر بسیار مشکلی خواهد بود. اما ما حتی قرینه‌ای را هم مشاهده نکردیم که دولت سیاست انقباضی را دنبال کرده باشد.»



گفت و گو با حسین باستانی پیرامون افشاگری‌های اخیر اقتصادی در ایران
«افشاگری‌ها دارد از حد تحمل جمهوری اسلامی می‌گذرد»

نیک‌آهنگ کوثر: چندی پیش دبیر اجرایی هیأت تحقیق و تفحص مجلس از قوه قضاییه در مورد پرونده‌های مفاسد اقتصادی، مطالبی را بیان کرد که به عقیده کارشناسان، باعث ایجاد اختلاف‌های شدید درون نظام سیاسی ایران خواهد شد. حسین باستانی، عضو شورای سردبیری روزنامه روزآنلاین در گفت و گو با زمانه در این باره می‌گوید: «تصورم این است که این افشاگری‌ها دارد از حد تحمل نظام جمهوری اسلامی می‌گذرد. البته وقتی این افشاگری‌ها صورت می‌گیرد، نمی‌تواند بدون نوعی موافقت یا همراهی ذهنی از طرف مقامات بالاتر افشاکنندگان صورت گرفته باشد.»



نگاهی به تهدید نظامی ایران از سوی اسرائیل
ایران دیگر «آس» ندارد

نادر فکوهی: زمانی هنری کیسینجر در گفت‌وگو با مجله تایم در سال ۲۰۰۶ در پاسخ به این سؤال که در صورت درگیری نظامی با ایران تکلیف قیمت نفت چه خواهد شد؟ گفته بود: «به هر حال جامعه جهانی باید یک بار هم که شده برای مبارزه با تروریسم هزینه جدی بدهد؛ اما برای همیشه واکسینه می‌شود.» گفته کیسینجر دقیقاً منطق با موقعیت جاری جامعه جهانی است.