Jul 2007


جنسیت و جامعه - بخش شانزدهم
سکس، دیپلماسی، و سیاست‌پیشِگان

ماه‌منیر رحیمی در شانزدهمین بخش از برنامه‌ی جنسیت و جامعه بحث "سکس و سياست" را ادامه می‌دهد و دو موضوع را مطرح می‌کند؛ یکی ارتباط جنسیت با دیپلماسی و دیگری حریم خصوصی سیاست‌مداران.



سیاراتی با چهار والد

منظومه‌ی HD98800 با عمر تقریبی ۱۰ میلیون سال، در فاصله‌ی ۱۵۰ سال نوری از ما واقع شده است. چهار ستاره‌ی این منظومه به صورت زوج‌های دوتایی به دور هم و زوج‌ها نیز با فاصله‌ی ۵۰ واحد نجومی به دور هم در حال گردشند.



پیروزی عراق در فوتبال آسیا

عراقی‌ها در سراسر جهان پیروزی تیم ملی فوتبال خود را در آسیا جشن گرفتند. در محله‌ی اجوررد لندن، که محل تجمع خاور میانه‌ای‌هاست، صدها اتومبیل که پرچم عراق بر روی آن‌ها نصب شده بود، بوق‌زنان در خیابان می‌رفتند و عراقی‌های خیابان هم از پیاده‌روهای اطراف نقل و شکلات بر سر عابران و اتومبیل‌ها می‌ریختند.



گفتگو با مهدی بوترابی مدیر پرشین بلاگ
پرشین‌بلاگ در امن و امان است

مهدی بوترابی مدیر پرشین بلاگ می‌گوید دامنه دات کام پرشین بلاگ از دست هکرها خارج شده و بزودی به پرشین بلاگ بر می‌گردد. او این اتفاق را یک نقص امنیتی نمی‌داند و معتقد است فقط انگیزه تجاری در میان بوده است.



سفرنامه‌ی ایران، بخش هفتم
دانشنامه‌ی زنده‌ی نیشابور

هفتمين قسمت از سفرنامه‌ی ايرانِ يک خبرنگار ازبک: «ماشین ما از باغ عطار به سوی باغ خیام حرکت می‌کند. فاصله‌ی میان آرامگاه این دو مرد بزرگ زیاد نیست و هر دو در شادیاخ، در حومه‌ی شهر نیشابور کنونی، قرار دارند. اکنون در این منطقه هیچ آثاری از ساختمان‌های شادیاخ قدیمی به نظر نمی‌رسد. اما می‌گویند که اگر کاوش‌های باستان‌شناسی صورت بگیرد، بی‌شک خرابه‌ی این شهر باستانی پیدا می‌شود. ایرانا، چه‌قدر راز نهفته در دل خاک گهربارت داری؟»



شگفتی عراق، شکست ایران

در مجله ورزشی این هفته رادیو زمانه، فرنگیس محبی در باره عملکرد تیم ملی فوتبال ایران در مالزی با نادرمحمدخانی کاپیتان تیم ملی فوتبال ایران، که هم‌اکنون یک مدرسه فوتبال در لندن را اداره می‌کند، به گفت‌وگو می‌نشیند. نادرمحمدخانی دل پردردی از فدراسیون فوتبال و مسوولان ورزش ایران دارد.



سفرنامه‌ی ایران، بخش ششم
ازبک‌ها و نوستالژی شوروی

ششمین قسمت از سفرنامه‌ی ايرانِ يک خبرنگار ازبک: «دل عمو حسن برای عمو حسین بسیار تنگ می‌شود و مانند قبل‌ها راه قوقند را پیش می‌گیرد اما همین که به روستاهای ازبک‌نشین نزدیک می‌شود، می‌بیند که در وسط راه آسفالت ساختمان بزرگی با نرده‌های آهنین ساخته شده و نظامیان زیادی با سگ‌های بوگیرشان ایستاده‌اند.»



قتل قبل از عادت ماهانه

از زمان شناخت سندرم پیش از عادت ماهیانه از سال 1931 تا کنون زمان زیادی نمی‌گذرد اما این مشکل قرن‌هاست که زنان را سردرگم کرده است. سندرم پیش از عادت ماهیانه عبارت است از یک‌سری تغییرات بیولوژیکی و هورمونی در بدن که عمده‌ی آن را کاهش هورمون پروژسترون خون در برابر میزان طبیعی یا بالای هورمون استروژن شامل می‌شود. این تغییرات هورمونی موجب به‌هم‌ریختگی رفتاری و جسمی فرد می‌شود.



بیروت؛ پایتخت کتاب

درآمد لبنان، کشوری با حدود سه میلیون جمعیت، بیشتر از صنعت توریسم و تا حدی صنعت نشر است. ناآرامی درونی لبنان و آزمندی دولت‌های منطقه برای تأمین منافع سیاسی خود در این کشور، صلح و امنیت را از «عروس خاورمیانه» دریغ کرده و این دو صنعت را به شکل جبران‌ناپذیری زیان‌پذیر کرده است.



بخش دوم:
نقش داوطلبان در پیاده‌روی چهار روزه

دومین قسمت از گزارش پیاده‌روی چهار روزه در هلند: «بخش بزرگی از مسئولیت‌های اجرایی برنامه‌ها را داوطلبان به عهده دارند. امسال ۲۷۰ داوطلب برای طول مسیر، ۳۲۰ داوطلب از صلیب سرخ هلند و ۴۰ داوطلب ماساژور در اجرای برنامه‌ها کمک می‌کنند...»



سفرنامه‌ی ایران، بخش پنجم
نیشابور، سنگ صبور

پنجمين قسمت از سفرنامه‌ی ايرانِ يک خبرنگار ازبک: «بنزین سهمیه‌بندی شده بود و مردم آن قدر اظهار نارضایتی و شکایت می‌کردند که حد نداشت. خشونت بنزینی مردم چنان بالا گرفته بود که در تهران و مشهد به چند پمپ بنزین آتش زدند و چند نفر جراحت برداشتند. بعدتر فهمیدم که ایرانی‌ها برای 8 لیتر بنزین فقط هشتصد تومان یا کمتر از یک دلار پرداخت می‌کنند. قیمت بنزین درایران تقریباً از آب ارزان‌تراست اما روزهای بعد با شگفت‌زدگی کامل درمی‌یابم که مردم دلشان می‌خواهد بنزین رایگان شود.»



بخش اول:
پیاده‌روی چهار روزه

طبق سنتی طولانی، هر سال در هلند راه‌پیمایی چهار روزه‌ای برگزار می‌شود که هزاران تن در آن شرکت می‌کنند. امسال نود و یکمین برنامه‌ی پیاده‌روی چهار روزه از هفدهم تا بیستم ژوییه در شهر نایمیخن، قدیمی‌ترین شهر هلند، برگزار شد.



دو دوچرخه‌سوار ایرانی در حال کشیدن «کمربند سبز» به دور جهان

هم زن، هم شوهر مهندس کامپیوتر هستند. به من گفتند که دوماه پیش با هدف ترویج شعار حفظ محیط زیست، با دوچرخه از ایران راه افتاده‌اند. هدف اصلی آن‌ها رکاب زدن به دور دنیاست و در سر راه خود، در شهرهای مختلف، با هم‌کاری شهرداری‌ها، یک درخت می‌کارند، و با ادامه‌ی این کار خط سبز یا کمربند سبز، به دور دنیا می‌کشند.



جنسیت و جامعه- بخش پانزدهم:
سکس و سیاست جمهوری اسلامی

قسمت پانزدهم رشته برنامه‌ی «جنسیت و جامعه» مبحث «سکس و سیاست» را پی می‌گیرد. ماه‌منیر رحیمی این بار به دوره‌های مختلف طی سه دهه‌ی اخیر ایران می‌پردازد؛ از زاویه‌ی سیاست‌های رسمی مربوط به جنسیت.



سفرنامه‌ی ایران، بخش چهارم
پهلوانان توسی و هویت ایرانی و تورانی

چهارمين قسمت سفرنامه‌ی يک خبرنگار ازبک از ايران: « در وسط میدان فراخی زیر آفتاب سوزان چند جفت از مردان تهمتن و روئین‌تن با پوشاک نیمه‌برهنه‌ی پهلوانی به جان هم درافتاده بودند. زیر درختان هزاران تماشابین می‌نشستند که همه مرد بودند و بنابراین من و رخشانه از وارد شدن به این میدان مردان خودداری می‌کنیم.»



فوتبال ایران در یک‌چهارم نهایی حریف کره شد

در مجله ورزشی این هفته رادیو زمانه، فرنگیس محبی با جهانگیر کوثری روزنامه‌نگار و کارشناس فوتبال در تهران درباره عملکرد تیم ملی فوتبال ایران و شانس قهرمانی ایران در آسیا گفت‌وگو می‌کند. جهانگیر کوثری معتقد است با این‌که تیم ایران تاکتیک و برنامه فنی مشخصی ندارد، از آنجائیکه تیم‌های دیگر این تورنمنت، به‌جز عربستان سعودی و ژاپن هیچ‌یک در سطح آمادگی مطلوب نیستند، احتمال رسیدن ایران به مرحله نهائی وجود دارد.



جنسیت و جامعه- بخش چهاردهم
رابطه‌ی جنسی، ابزاری سیاسی

بخش چهاردهم رشته برنامه‌ی «جنسیت و جامعه‌» ، دومین قسمت از موضوع «سکس و سیاست» است. ماه‌منیر رحیمی امروز این پرسش را درمیان می ‌نهد که چه‌گونه سکس، یعنی خصوصی‌ترین امر فردی، به موضوعی در پیچیده‌ترین قلمرو اجتماعی، یعنی سیاست تبدیل می‌شود و ابزاری می‌گردد برای مهار مخالفان سیاسی؟



«گيله‌وا»: حافظ هويت گيلان

«گیله وا علاوه بر همه محدودیت‌هایی که به صورت عمومی بر مطبوعات حاکم است، دو محدودیت خودخواسته هم برای خودش دست و پا کرده است. یکی از این محدودیت‌ها این است که صرفاً به مباحث و مسائل گیلان و مازندران می‌پردازد. قبل از گیله وا نشریه با اهمیتی که در رشت منتشر می‌شد چنین محدودیتی نداشت.»



سفرنامه‌ی ایران، بخش سوم:
از تاريخ بيهقی تا آرامگاه متروک غزالی

«در نزدیکی توس، نرسیده به باره‌ی آن، همواری گسترده‌ای در منظر ما قرار می‌گیرد. باورم نمی‌آید که در سینه بریان این دشت، جسد امام محمد غزالی، متفکر و عارف بزرگ ایران، مؤلف "احیای علوم دین" و "کیمیای سعادت" به خاک سپرده شده است. پانزده سال قبل چند تن از دانشمندان خراسانی با کوشش و پژوهش‌های زیاد گور امام را پیدا کردند. در مراسم بازگشایی آن دولتمردان ایران قول آبادی این مکان را دادند، اما تاکنون هیچ کاری انجام نشده است.»



گردشگری ملی و آثار توسعه‌بخش آن

گردشگری ملی اغلب فقط از جنبه‌ی فراغتی مورد توجه قرار می‌گیرد و به آثار توسعه‌بخش آن در سایر عرصه‌ها کمتر پرداخته می‌شود. در مقاله‌ی حاضر، تلاش شده است که آثار و پیامدهای توسعه‌آفرین روند گردشگری در حیطه‌ی ملی تشریح شود.