Dec 2008


گفت و گو با حسن هاشمیان درباره‌ حمله‌های اسراییل به نوار غزه
بهانه از حماس، فرصت‌طلبی از اسراییل

حملات هوایی اسراییل به غزه هم‌چنان ادامه دارد. حسن هاشمیان، استاد دانشگاه در تهران و تحلیل‌گر سیاسی خاورمیانه در گفت و گو با زمانه درباره این رویدادها می‌گوید: «محمود عباس علناً اعلام کرد که یک جلسه‌ی مشورتی بین همه‌ی گروه‌های فلسطینی از جمله حماس و جهاد اسلامی تشکیل بشود. ولی بلافاصله حماس این پیشنهاد را رد کرد. معتقدم جنایت‌هایی که الان دارد در غزه اتفاق می‌افتد، فرصت‌طلبی اسراییلی‌ها را نشان می‌دهد که در فاصله‌ی تحویل قدرت در آمریکا و جشن‌های سال نو و تعطیلاتی که در آمریکا صورت گرفته است، دارند این کار را می‌کنند و متأسفانه حماس هم با عملکرد خود این بهانه را به آن‌ها داد.»



گفت و گو با دکتر منصور فرهنگ پیرامون حملات اسراییل به نوار غزه
«موشک‌پرانی حماس، خشونت اسراییل را توجیه نمی‌کند»

حملات جت‌های جنگنده‌ی اسراییلی به نواز غزه در پاسخ به پرتاب موشک و راکت از غزه به جنوب اسراییل ادامه دارد. دکتر منصور فرهنگ، استاد روابط بین‌الملل در نیویورک در گفت و گو با زمانه درباره این خشونت‌ها می‌گوید: «بدون تردید، خشونت فلسطینی‌ها علیه مردم بی‌گناه اسراییل همیشه مورد انتقاد و محکومیت طرفداران حقوق بشر بوده است. ولی وقتی ما این را با خشونت وسیع اسراییل علیه مردم فلسطین و خصوصاً نوار غزه مقایسه می‌کنیم، هیچ تناسبی بین این‌ها وجود ندارد.»



گفت و گو با حسین لطفعلی‌زاده، عکاس بین‌المللی و مسوول انجمن «اس‌او‌اس بم»
هنرکده‌ای برای یاری زنان بم

پنج سال از زلزله ویرانگر بم می‌گذرد. به جز مردمی که از شهرهای اطراف به یاری بازماندگان و قربانیان شتافتند، بیش از ۶۰ کشور جهان کمک‌های مالی، دارو و تجهیزات فرستادند. یک انجمن ایرانی که مقر آن در پاریس است با هدف توسعه‌ی پایدار با ایجاد هنرکده‌ای برای آموزش بافت گبه و نیز صنایع دستی از الیاف خرما به یاری زنان و دختران بم رفت. عکاس بین‌المللی و مسوول انجمن «اس‌او‌اس بم» می‌گوید: «مسأله اصلی برای من ایجاد رونق اقتصادی در بم است. رونق اقتصادی بر اساس تولید‌، خودکفایی و آن زمینه‌ای است که ما روی آن کار می‌‌کنیم.»



‌گفت‌وگو با دکتر محمد ملکی، رییس سایق دانشگاه تهران در رابطه با آیین‌نامه پوشش دانشجویی
«دانشگاه، پادگان نظامی نیست»

پوشش ویژه برای دانشجویان از مدتی پیش در جمهوری اسلامی به صورت پراکنده مطرح شده و بعد مسکوت مانده بود. حالا با توزیع آیین‌نامه آن در دانشگاه آزاد اسلامی اهواز گویی به مرحله‌ی عمل وارد می‌شود. دکتر محمد ملکی رییس پیشین دانشگاه تهران در این رابطه به زمانه می‌گوید: «دانشگاه جایی نیست که بشود با آن در افتاد و در آن برنامه‌های ارتجاعی و عقب‌مانده را عملی کرد. دانشجو خودش تصمیم می‌گیرد، خودش انتخاب می‌کند و خودش می‌داند راه خود را چگونه باید بپیماید و کسی نیست که زیر بار این تحمیل‌ها برود.»



«بدبخت ملتی که محتاج قهرمان است»

میلیون‌ها نفر مسیحی در سراسر جهان چهارشنبه بیست و چهارم دسامبر را، به مناسبت سالگرد تولد مسیح، در کنار درخت‌های سبز کریسمس یا نوئل که با چراغ‌ها و روبان‌ها‌ی رنگی تزیین شده گذراندند. در این جشن مسیحیان رویداد ظهور «پسر خدا و نجات دهنده‌ی بشریت» را بزرگ می‌دارند. قرن‌هاست که با هر گردش سال این مراسم تکرار می‌شود. گاه با اندکی تغییر در رنگ و ترکیب. مانابودن و جاودانگی این سنت دیرین را برخی به معنای دینی آن دانسته‌اند و برخی دیگر آن را شکل تغییریافته‌ی یک سنت بسیار کهن‌تر دانسته‌اند که آغاز زمستان را شروع سال می‌شناختند.



گفت و گو با قاسم شعله‌سعدی درباره شمار بی‌سابقه پرونده‌های قضایی و فساد اداری در ایران
«همه را به گرگ تبدیل کرده‌ایم»

در حال حاضر از هر هشت ایرانی، یک نفر در قوه قضاییه پرونده دارد. معاون قوه قضاییه نیز خبر از تشکیل سالانه ۹ میلیون پرونده داده است و از این ز ابراز نگرانی می‌کند. دکتر قاسم شعله‌سعدی، وکیل دعاوی و نماینده سابق مجلس در این باره به زمانه می‌گوید: «این یک زنگ خطر بسیار جدی است. قرار بود که ما با جمهوری اسلامی مدینه فاضله درست کنیم و گرگ و میش در کنار هم حضور پیدا کنند؛ اما همه را به گرگ تبدیل کرده‌ایم.»



خاموشی استاد منوچهر لطیف در گفت و گو با همسر این روزنامه‌نگار ورزشی پیشکسوت
منوچهر لطیف؛ مردی که جانش را فدای کشتی کرد

استاد منوچهر لطیف، روزنامه‌نگار و کارشناس کشتی ایران که مدت زیادی با بیماری مهلک سرطان دست و پنجه نرم می‌کرد، سرانجام بامداد روز دوشنبه در بیمارستان فیاض‌بخش تهران خاموش شد. ساعتی بعد با همسر او گفت و گو کردم که می‌گفت:‌ «حتی روز پنجشنبه از کمیته المپیک تعدادی از دوستانش آمده بودند، می‌گفت من همان طور که در کشتی ضربه فنی هست، من هم این مریضی را حتماً ضربه فنی می‌کنم.»



گفت و گو با شیرزاد عبداللهی پیرامون طرح مدارس مسجدمحور
طرح مدارس مسجدمحور «خدمت به دین نیست»

مشاور عالی وزیر آموزش و پرورش ایران اعلام کرده طرح برچیده شدن ساختار فعلی مدارس در ایران و جایگزینی آن با طرح «مسجد-محور» در دست اجراست. شیرزاد عبداللهی، کارشناس آموزشی در گفت و گو با رادیو زمانه در این باره با اشاره به کسری بودجه آموزش و پرورش و مطالبات معوقه معلمان می‌گوید: «در یک چنین فضایی، طرح چنین مسائلی به نظر من نه تنها خدمت به دین نیست.»



گفت و گو با دایان علایی، نماینده جامعه بهاییان در سازمان ملل متحد:
«نگرانی اعضای سازمان ملل، یک نشانه است»

در گزارش بان کی‌مون، دبیر کل سازمان ملل به فقدان سیستم قضایی مستقل در ایران اشاره شده است و در آن آمده است کمیسیون حقوق بشر اسلامی در ایران با اصول بیانیه‌ی پاریس انطباق ندارد. دایان علایی معتقد است: «چون دبیر کل سازمان ملل این گزارش را می‌دهد، یک دید کامل راجع به وضعیت حقوق بشر در ایران می‌دهد و کشورها می‌توانند ببینند ایران سال دیگر به تمام این قول‌هایی که در سازمان ملل و جاهای دیگر می‌دهد، عمل می‌کند یا نه.»



گفت و گو با دکتر جلال ایجادی، استاد دانشگاه در پاریس و عضو حزب سبزهای فرانسه
«سارکوزی خواسته پیامی را به ایران برساند»

جنگ لفظی و بحران در مناسبات سیاسی ایران و فرانسه در پی سخنان نیکلاس سارکوزی، رییس جمهور فرانسه، بالا گرفته است. دکتر جلال ایجادی در این باره به زمانه می‌گوید:‌ «سارکوزی خواسته این پیام را بدهد که در حال حاضر احمدی‏نژاد و جناح او بیش از پیش می‏تواند در شرایط سختی قرار ‏بگیرد تا به این ترتیب جناح‏های مختلف بتوانند یک نوع حمایت بین‏المللی را به ملت ایران نشان دهند و این پیام را به ملت بدهند که حتی از نظر بین‏المللی تمایل بر این است که آقای احمدی‏نژاد کنار گذاشته شود و جناح‏های دیگری بر سر کار بیایند.»



گفت و گو با مسعود مهاجر، روزنامه‌نگار اقتصادی و کارشناس مسایل حمل و نقل
«در کنار رانندگی، به مردم آموزش درستی نداده‌ایم»

«بیست و شش هزار نفر در ایران هر سال از جاده‌ها به گورستان می‌روند.» این تیتر گزارش روزنامه سرمایه، در مورد مرگ و میر بالا در جاده‌های ایران است. مسعود مهاجر در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «ما یک فرهنگ عمومی در خارج از حیطه رانندگی ایجاد نکردیم، مردم عادی در فرانسه و سوئد در جریان قرار می‌گیرند که مقررات رانندگی چه است. در ایران اصلاً به این طبقه نگاه نکردیم، یعنی آموزش‌های ما برای رانندگان کافی نیست و برای مردم طبقه عادی هم صفر است.»



گفت و گو با گیلدا شاهوردی
سفیر هنر نقالی ایران در فرانسه

از نسل نقالان بزرگ تعداد کمی باقی ماندند. تا آنجا که هنر نقالی را می‌توان هنری رو به فراموشی در ایران به حساب آورد. در این میان گیلدا شاهوردی، فرانسوی ایرانی‌تبار می‌خواهد به این هنر سنتی رو به فراموشی ایران اعتبار و تازگی ببخشد. شاهوردی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «محیط‌های نمایش کمک می‌کند که بفهمند ایران یک چیز دیگر هم است. خیلی‌ها هیچ چیز از ایران نمی‌دانند. فکر می‌کنند ایران، آن چیزی است که امروز از تلویزیون و رادیوها می‌شنوند. فرهنگ ایران این نیست. دیگر چه چیزی بهتر از هنر که بتواند این‌ها را برساند؟»



«مسأله افغانستان، راه حل صرفاً نظامی ندارد»

کنفرانس بین‌المللی پاریس در مورد افغانستان روز یکشنبه بدون حضور نماینده‌ای از ایران آغاز شد. دکتر کریم پاکزاد، کارشناس بنیاد مطالعات استراتژیک بین‌المللی فرانسه در گفت و گو با رادیو زمانه درباره این نشست می‌گوید: «اهمیت آن بیشتر سمبلیک است. به این معنی که این گردهمایی، علی‌رغم این‌که نماینده‌ی ایران در آن حضور ندارد، نشان‌دهنده‌ی این واقعیت است که جامعه‌ی بین‌المللی به این آگاهی رسیده است که کشورهای هم‌جوار افغانستان باید در جستجوی راه حل مشکل افغانستان، سهم خود را بیان کنند.»



گفت و گو با علی کشتگر، فعال سیاسی در پاریس، پیرامون سخنان اخیر نیکلاس سارکوزی
«سارکوزی هم دارد اشتباه بوش را تکرار می‌کند»

نیکولاس سارکوزی به مناسبت سالگرد شصتمین سال تصویب اعلامیه‌ی حقوق بشر در کاخ الیزه، ضمن ستایش ملت ایران گفت حاضر به فشردن دست محمود احمدی‌نژاد که خواستار نابودی اسراییل شده، نیست. اما علی کشتگر، فعال سیاسی در پاریس معتقد است: «این حرف اشتباه و ادامه همان سیاست آقای بوش است که شکست خورده است‌. تنش‌زدایی با نظام‌های استبدادی، همواره به نفع جنبش‌های دموکراتیک در داخل آن کشورها تمام می‌شود و بهانه را از هیأت حاکمه می‌گیرد که همه چیز را به گردن دشمن خارجی بیاندازند.»



گفت و گو با آلن‌ برونه، سینماگر و نویسنده‌ی فرانسوی کتاب «سینمای جنگی ایران»
«فیلم‌ جنگی ایرانی، ذهنیت انسانی دارد»

کتاب «سینمای جنگی ایران» نوشته‌ی آلن‌ برونه، سینماگر و نویسنده‌ی فرانسوی‌ است. برونه در کتاب و سخنرانی‌اش به نام‌های سینماگران ایرانی که فیلم‌های مطرحی درباره‌ی جنگ یا با مضمون جنگ ایران و عراق ساخته‌اند، اشاره کرد. این سینماگر فرانسوی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «هفتاد هزار نفر در حلبچه ساکن بودند و متأسفانه در دو دقیقه توسط هواپیمای جنگی ساخت فرانسه و بمب شیمیایی بمباران شده و پنج هزار نفر کشته شدند که دو هزار و هشتصد کودک زیر سه سال بودند. متأسفانه هیچ کشوری در کل دنیا به ایران کمک نکرد.»



شصت سالگی حقوق بشر در گفت و گو با احسان ‌نراقی، جامعه‌شناس و نویسنده و حسن‌ شریعتمداری، پژوهشگر، فعال سیاسی و حقوق ‌بشری
«‌برتری قانونی حقوق بشر، بر قانون اساسی کشورها‌»

بر پایه‌ی اصول حق زندگی، حق آزادی و حق امنیت بود که ۶۰ سال پیش در چنین روزی، سندی در ۳۰ ماده به نام اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر در مجمع عمومی سازمان ملل در پاریس به تصویب رسید. ایران یکی از ۴۸ عضو تایید‌کننده‌ی اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر بود. برای بررسی بیشتر این روز و اهمیت این اعلامیه، با احسان ‌نراقی، جامعه‌شناس و نویسنده در پاریس و حسن‌ شریعتمداری، پژوهشگر، فعال سیاسی و حقوق ‌بشری در آلمان گفت و گو کرده‌ام.



گفت و گو با قاسم ‌شعله‌سعدی، استاد دانشگاه و نماینده‌ی پیشین مجلش شورای اسلامی، پیرامون اعلام کاندیداتوری‌شان در انتخابات ریاست جمهوری
قاسم ‌شعله‌سعدی: شعار محوری من «تغییرات» است

قاسم ‌شعله‌سعدی، استاد دانشگاه و نماینده‌ی پیشین مجلش شورای اسلامی کاندیداتوری خود به عنوان نامزد مستقل در این انتخابات را اعلام کرده است. ایشان در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «من مستقل هستم. فعلاً مسوولیت کشور با محافظه‌کاران یا اصول‌گرایان که الان حاکمند، است. و مردم از حکومت آنان عصبانی‌اند. در واقع آقای احمدی‌نژاد معلول سیاست‌های ضعیف و غلط اصلاح‌طلبان است. و من دقیقاً به همین دلیل کاندیدا هستم. یعنی می‌خواهم مردم را از شر اصلاح‌طلبان و محافظه‌کاران نجات بدهم.»



‌گفت و گو با دکتر فریدون خاوند پیرامون سقوط قیمت نفت
«ایران با موج نخست سونامی اقتصادی روبه‌رو شده است»

شمس‌الدین حسینی، وزیر اقتصاد ایران گفته است که در صورت ادامه‌ی کاهش قیمت نفت درآمد حاصل از صادرات نفت بسیار کاهش پیدا می‌کند. دکتر فریدون خاوند، استاد اقتصاد در پاریس در این رابطه می‌گوید:‌ «در صورت ادامه‌ی وضع موجود در بازار نفت، ایران به سمت کسری بودجه‌های بسیار زیاد حرکت می‌کند و برای تأمین این کسری هم نفتی وجود ندارد. در نتیجه دولت آقای احمدی‌نژاد مجبور به استقراض مبالغ کلان از بانک مرکزی خواهد شد که نتیجه‌ی آن رشد جهشی تورم خواهد بود.»



۱۶ آذر در گفت و گو با بهاره هدایت، مدیر روابط‌ عمومی و عضو شورای مرکزی تحکیم ‌وحدت
«‌دلیل برخورد با دانشجویان، نگرانی سیستم حاکم است»‬

امسال به نوشته‌ی خبرنامه‌ی امیرکبیر و خبرنامه‌ی بوعلی به مناسبت روز دانشجو تهدید و فشار علیه فعالان دانشجویی منتقد به وسیله‌ی نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی به اوج خود رسید. بهاره هدایت در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌ادعا می‌کنیم و شاهد ادعای خودمان را هم این قرار می‌هیم که این سرکوب‌ها به این دلیل که هنوز ادامه پیدا می‌کند، دارای این معنی است که هنوز سیستم حاکم نقاط تحول و بحرانی در دانشگاه احساس می‌کند و به این ترتیب ادامه می‌دهد.»



گفت و گو با مهیار منشی‌پور، مشت‌زن فرانسوی ایرانی‌تبار
بازگشت قهرمان، مقابل سه هزار تماشاگر

مهیار منشی‌پور که دو سال و نیم پیش بعد از شکست غافلگیرانه در هفتمین دفاع از قهرمانی جهانش برابر یک مشت‌زن تایلندی خود را باز نشسته کرده بود، دوشنبه‌ شب، اول دسامبر بار دیگر به رینگ مشت‌زنی بازگشت. مهیار منشی‌پور در این باره می‌گوید: «معمولاً بوکسورهایی که این‌گونه مسابقات را بعد از مدتی توقف انجام می‌دهند، در شبی می‌‌گذارند که چند مسابقه‌ی مهم دیگر هم در برنامه است. اما مهم‌ترین رویداد مسابقه‌ی دوشنبه شب که این‌همه تماشاگر آمده بودند، همین بازگشت من بود‌. مشکلی نداشتم. وزن من هم پایین‌تر از همیشه بود.»