خانه > گزارش ويژه > دانشجویان > «مانور قدرت با تدفین شهدا در دانشگاه» | |||
«مانور قدرت با تدفین شهدا در دانشگاه»مریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comروز دوشنبه، پنجم اسفندماه سال ۱۳۷۸ در سایت «رجا نیوز» منتسب به دولت و رییس جمهور، خبری با عنوان «حملهی میلیشیای تحکیم وحدت به تشییع شهدای گمنام» درج شده بود. «رجا نیوز» در این خبر گزارش کرده بود که اعضای دفتر تحکیم وحدت به تشییع کنندگان پیکر پنج شهید گمنام در دانشگاه امیرکبیر حمله کردهاند. اما در سایت دانشگاه امیرکبیر، این حادثه در چندین گزارش خبری به ترتیب زیر منعکس شده است: اولین خبر که در ساعت ۱۰ صبح مخابره شده است، اطلاع میدهد که مأموران انتظامی از ورود دانشجویان این دانشگاه به محوطهی دانشگاه و حضور در کلاسهای درس، جلوگیری کردهاند. در این خبر آمده است: «در حالی که مسئولین قصد برگزاری مراسم تدفین را در روز غیر تعطیل داشتند تا با استقبال و همراهی دانشجویان توأم باشد، به علت مخالفت شدید جامعهی دانشگاهی، مجبور به ممانعت از ورود دانشجویان شدند.» در سایت دانشگاه امیرکبیر، همچنین آمده است که انجمن اسلامی این دانشگاه، با پیشبینی قصد ایجاد تشنج از جانب نیروهای امنیتی، از اعضای خود خواسته است مراقبت کنند تا به جو تشنج دامن نزنند. در آخرین خبر این سایت میخوانیم: «با گذشت ساعاتی پس از برگزاری مراسم و دستگیری نه تن از دانشجویان، محوطهی دانشگاه همچنان در محاصرهی نیروهای امنیتی است و تعدادی از دانشجویان درون دانشگاه باقی ماندهاند.» طی ساعاتی که این وقایع در جریان بود، با یکی از دانشجویان عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشگاه امیرکبیر، آقای نریمان مصطفوی، گفت و گویی داشتم. در پی اشارهی آقای مصطفوی به ادامهی بازداشت چهار دانشجوی دانشگاه امیرکبیر که در مراسم بزرگداشت مهندس بازرگان، دستگیر شده بودند، با آقای دکتر دادخواه، وکیل این دانشجویان گفت و گو کردم. سرانجام در مورد تأثیرات روانی، تربیتی و اجتماعی چنین مراسمی در محیطهای آموزشی، با آقای دکتر سعید پیوندی، استاد دانشگاه، جامعهشناس و کارشناس امور تربیتی، گفت و گو کردهام.
از آقای مصطفوی میپرسم که آیا مقامات مسئول در جریان مخالفت دانشجویان با این امر بودهاند؟ بله، مشخص بود. پیش از این هم افکار عمومی دانشگاه و متعاقب آن انجمن اسلامی پلی تکنیک، به عنوان نمایندهی افکار عمومی این دانشکده، موافق برگزاری چنین مراسمی نبود و اساساً با تدفین شهدا در محیط دانشگاه مخالف است. در راستای همین موضع، انجمن اسلامی برنامههایی برگزار کرد و بیانیههایی هم مبنی بر مخالفت با این برنامه، منتشر کرد. همچنین شورای صنفی دانشگاه امیرکبیر اقدام به جمعآوری امضا از دانشجویان کرد و بیش از سه هزار دانشجو با امضای این طومار، مخالفت خود را با تدفین شهدا در دانشگاه، ابراز کردند.
فکر میکنید، چرا علیرغم مخالفت دانشجویان، اصرار بر اجرای این برنامه در دانشگاههای مختلف است؟ میتوان گفت نوعی مانور قدرت برای دولت بود که بتواند بگوید توانسته است در پلیتکنیک هم شهید دفن کند و به شکلی علم پیروزی را بر قلهی پلیتکنیک بنشاند. این مراسم برگزار شد، یعنی شهدا دفن شدند؟ بله، با تمام قوا، با دستگیر کردن تعدادی از اعضای انجمن و ممنوعالورود کردن کلیهی فعالین دانشجویی، توانستند این کار را انجام دهند. در روزی که در تلویزیون اعلام شده بود، ورود برای عموم مردم به دانشگاه آزاد است، از وارد شدن دانشجویان به محوطهی دانشگاه جلوگیری کردند. از ورود دانشجویان دانشگاه امیرکبیر هم به دانشگاه جلوگیری شد؟ بله و با جمعیت انبوهی که از نقاط مختلف با اتوبوس، به پلیتکنیک آورده شده بود، این مراسم برگزار شد. استدلال دانشجویان برای مخالفت با تدفین شهدا در دانشگاه، چیست؟ سعی میکنم آن را با یک مثال توضیح بدهم؛ وقتی شما به یک میهمانی دعوت میشوید، اما دوستتان را دعوت نمیکنند، وقتی شما دوستی را که دعوت نشده، هر چقدر هم انسان بزرگواری باشد، با خود به این میهمانی ببرید، هم به حیثیت صاحبخانه توهین کردهاید و هم احترام دوست خود را زیر سوال بردهاید. این مسأله هم تقریباً چنین حالتی دارد. اولاً، هیچکس منکر مقام شهید نیست و هیچکس مخالف این نیست که به زحمات شهدا و کسانی که در پاسداشت آب و خاک این مملکت از جان خود مایه گذاشته و گذشتهاند تا امروز نسل ما رفاهی داشته باشد، ارج نهاده شود. منتها، اینکه شهید ابزاری جهت سوءاستفاده و دستاویزی برای عدهای در جهت پیاده کردن مقاصد خاص جناحی و بهانهای برای حضور نیروهای شبه نظامی در دانشگاهها بشود، مسلماً چیزی نیست که دانشجویان خواهان آن باشند و به راحتی زیر بار چنین مسألهای بروند. تکریم و احترام به شهدا، راههای زیادی دارد. چرا در طول این سالها، یک نفر را به دانشگاه نفرستادهاند که در مورد شهید سخنرانیای داشته باشد؟ چرا در تمام این مدت، کسی به این فکر نبود، مجسمهای به یاد شهیدی در پلیتکنیک نصب شود؟ چرا صرفاً تدفین؟ این کار در راستای پادگانی کردن فضای دانشگاهها است. همچنین باید توجه داشت که دانشجویان به محیطی زنده و شاداب نیاز دارند. محیطی که صرفاً باید آکادمیک باشد.
در اعلامیهی دانشگاه امیر کبیر به قبرستانی کردن محیط دانشگاهها، اشاره شده است. بله، دقیقاً. از بین بردن فضای نشاط در محیط دانشگاهی. همچنین برگزاری مراسم و برنامههای مختلف از سوی گروههایی که هیچ وابستگی به دانشگاه ندارند، به بهانه وجود اجساد شهیدان در دانشگاه امیرکبیر، یقیناً امر خوشایند و دلچسبی برای دانشجویان نیست. شما هم نتوانستید وارد دانشگاه بشوید؟ آیا از دانشجویان دیگر، اخباری مبنی بر درگیری شنیدهاید؟ امروز، از ورد من به دانشگاه جلوگیری شد. اما شنیدههای ما حاکی است که عدهای که مخالف بودهاند و میخواستهاند به این مسأله اعتراض کنند، به طرز شدیدی مورد ضرب و شتم قرار گرفتهاند و از آن محوطه رانده شدهاند. چهار دانشجوی دانشگاه امیرکبیر هم که در بازداشت بودند، کماکان بازداشت هستند؟ بله، دانشجویان دانشگاه امیر کبیر که برای شرکت در مراسم بزرگداشت مهندس بازرگان در محل برگزاری این مراسم بودند، با وجود اینکه برنامهای مسالمتآمیز و آرام بود، بازداشت شدند. بازداشتهایی که در چنین مراسمی اتفاق میافتد، معمولاً، بازداشتهای مناسبتی است و بعد از گذشت مدت زمان محدودی، این افراد آزاد میشوند. اما چون قرار بود در روز مراسم تدفین شهدا در دانشگاه امیرکبیر، هیچ صدای اعتراض و انتقادی حضور نداشته باشد، متأسفانه این دوستان را آزاد نکردند و بازداشت آنها ادامه پیدا کرد. امیدوار هستیم با توجه به اینکه به خواستشان رسیدهاند و توانستند شهدا را نسبتاً راحت در دانشگاه دفن کنند، دوستان ما هم هرچه سریعتر آزاد شوند. خبر جدیدی از این دانشجویان ندارید؟ آنها در اعتراض به نامشخص بودن وضعیتشان، از چند روز پیش دست به اعتصاب غذا زدهاند که همچنان ادامه دارد.
با آقای محمد علی دادخواه، وکیل مدافع چهار دانشجوی دستگیر شده؛ حسین ترکاشوند، اسماعیل سلمانپور، کوروش دانشیار و مجید توکلی، در مورد وضعیت آنان گفت و گو میکنم: متأسفانه، علیرغم اینکه قانون، برخورداری از خدمات وکیل را در زمرهی امتیازات و حقوق بدوی متهمان قید کرده، اکنون نزدیک به یک ماه است که این دانشجویان از این حق مسلم خود بهرهمند نمیشوند و من اطلاع جدیدی از وضعیت آنها ندارم. نه در بازپرسی و نه در زندان اوین امکان ملاقات آنان فراهم نشد. آیا توانستهاید از اتهام آنها مطلع شوید؟ نه، اما مثل اینکه گفته بودند: «اقدام علیه امنیت کشور» و «تمرد از فرمان پلیس.» هر کدام از این اتهامات باشد، ایجاب نمیکند که این مدت طولانی را در زندان بمانند و از تحصیل فرو مانند.
آقای دکتر سعید پیوندی در این مورد میگویند: اساساً سیاست دفن شهدای گمنام، آن هم بعد از این دورهی طولانی بعد از جنگ، نوعی تلاش نیروهای افراطی و محافظهکار برای در اختیار گرفتن فضای دانشگاهها است. همچنین در جهت ایجاد جوی در مقابل بقیهی دانشجوها است که در اساس با این سیاست و فرهنگ مخالف هستند. اینکه تعدادی شهید گمنام در دانشگاهها دفن شوند، چیز جدیدی است که یک سال، یک سال و نیم اخیر به وجود آمده است. طبیعی است در جنگی که این همه کشته داده، بالاخره باید مکان یا مکانهایی در کشور برای یادبود این کشتهشدگان وجود داشته باشد. اما در هیچ جای دنیا این فضا، فضای دانشگاه نیست. چون فضای دانشگاه، یک فضای علمی است و دست زدن به چنین کارهایی جز در جهت سیاسی کردن یا برخورد ایدئولوژیک با دانشگاه یا برخورد مستقیم با دانشجویان، معنای دیگری ندارد. ضمن اینکه افکار عمومی دانشگاهها، بهطور کلی با چنین اقدامی مخالف هستند و مخالفت خود را هم نشان دادهاند. سماجت مسئولین برای انجام این کار، نوعی مبارزهجویی و به چالش طلبیدن افکار عمومی دانشگاهها است. از این نظر میتوان گفت، امروز رویارویی دو فرهنگ در دانشگاهها وجود دارد؛ فرهنگی که به دنبال برخوردی مبتنی بر شهادت و تقدیس مرگ است، در مقابل فرهنگ عمومی دانشجوها که بیشتر به آینده، زندگی و به مسایل امیدوار کنندهتر نظر دارد.
با یکی از دانشجویان که صحبت میکردم، علاوه بر مسایلی که شما مطرح کردید و مورد نظر ایشان هم بود، میگفت: «تعمد دارند فضای شادی و نشاط را در دانشگاه از بین ببرند». گذشته از اینکه آیا چنین هست یا نه، تأثیر روحی و روانی این اقدام را در محیطی که جوانان حضور دارند، از آن زاویه هم میتوان بررسی کرد؟ کاملاً. دفن شهدای گمنام در دانشگاهها، با توجه به فضای عزاداری همیشگی، روحیهی شهادت دوستی و مردهپرستی کلی که بر ذهنیت و فرهنگ نیروهای حاکم در ایران مسلط است، نه تنها در جهت تحمیل فرهنگی که در آن شهادت و مرگ مرکزیت دارند، بلکه بیشتر در این جهت است که از طریق حرکاتی چنین نمادین و سمبلیک، شادی طبیعیای را که یک جوان در این سن میتواند داشته باشد، محدود کنند و از او بگیرند. چون دفن این شهدا، هیچ نوع ارزش واقعی در دانشگاه ندارد، جز اینکه بخواهند بر فرهنگ عادی و طبیعی زندگی جوانان تأثیری منفی و ضد شادی بگذارند. در همین رابطه: • «بازداشت» دهها دانشجوی دانشگاه امیرکبیر • دفن پنج «شهید» در دانشگاه امیرکبیر |
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
من به عنوان یک دانشجو میگم اگه ما دانشجویان امروز مشغول تحصیلیم از صدقه سر همین شهداست.ما مهمان سفره شهداییم نه آنطوری که آقای مصطفوی گفته آنها مهمان ناخوانده ما.لعنت به اون شادی ای که با نمکدون شکستن گیرمون بیاد.
-- هادی ، Feb 25, 2009هادی عزیز, حرف شما درست, اما برای دفن شهدا و غیر شهدا مکانی بنام قبرستان هست. دانشگاه هم برای منظور دیگری ساخته شده.
-- hamed ، Feb 25, 2009بيست و دو سال پيش برادرم رو در يكي از پرتلفات ترين عملياتها از دست دادم. با شنيدن اخبار اين چنيني دلم به حال خودم و همه خانواده هايي كه جوونهاشون از دست رفتن ميسوزه. چرا مارو به حال خودمون نميگذارن؟ چرا حرمت نگه نميدارن و به هر بهانه اي از اين گروه مايه ميذارن؟ ما هيچ وقت نه جلوي مجلس تجمع كرديم و نه هيچ وقت در اعتراض به بدحجابي و ... تظاهرات به پا كرديم. دست از سر " خانواده شهدا " و استخوانهاي باقيمانده شهدا برداريد لطفا.
-- بدون نام ، Feb 25, 2009ما هم از مسوولان گلایه داریم چرا که معتقدیم هرمکانی لیاقت حضور شهدا را ندارد. دانشگاه امیرکبیر و دانشجونماهای این دانشگاه نیز از این دسته اند. انشاءالله شهدا جواب محکمی به آنها میدهند.
-- محمد ، Feb 26, 2009آقای هادی مشکل شما و همفکرانتان این است که همه چیز را با هم قاطی کرده همواره سفسطه میکنید.آیا چون به شهدا مدیونیم دلیل میشود جای قبرستان را با دانشگاه عوض کنیم.خود شما که تا این حد احساس دین و گناه میکنید آیا حاضرید پیکر یکی از شهدا را در حیاط منزلتان دفن کنید؟ آیا مقام معظم رهبری که متولی همه شهدا هستند حاضر به دفن شهدا در منزلشان هستند؟مسلمآ پاسخ منفی است.پس لطفآ خلط مبحث نکنید.کیست که نداند اهداف نه چندان پنهان این سینه چاک کردنها چیست؟قبضه کردن ارزشهای یک ملت به سود یک تفکر خاص و میلیتاریزه کردن دانشگاه
-- آریا ، Feb 26, 2009یک پیشنهاد
-- عزراییل ، Feb 26, 2009بجای دفن اموات در دانشگاهها بهتر است ازاین پس دانشگاههارا در قبرستانها بنا کنند در این صورت دانشجویان و اساتید همواره با غسال و مداح و قبرکن و قاری وسر مزاری محشور خواهند بود و دنیا وآخرتشان تضمین شده است.عجب حالی دارد زندگانی در قبرستان.بخصوص سکوت مرگبارش!
بسم رب الشهداء و الصدیقین
«...فَقَالُوا ابْنُوا عَلَیهِمْ بُنْیانًا رَبُّهُمْ أَعْلَمُ بِهِمْ قَالَ الَّذِینَ غَلَبُوا عَلَى أَمْرِهِمْ لَنَتَّخِذَنَّ عَلَیهِمْ مَسْجِدا»
(آیه 21 سوره مبارکه کهف)
...گروهی میگفتند: «بنایی بر آنان بسازید (تا برای همیشه از نظر پنهان شوند و از آنها سخن نگویید که) پروردگارشان از وضع آنها آگاهتر است!» ولی آنها که از رازشان آگاهی یافتند (و آن را دلیلی بر رستاخیز دیدند) گفتند: «ما مسجدی در کنار (مدفن) آنها میسازیم (تا خاطرهی آنان فراموش نشود)» (ترجمهی آیتا... مکارم)
-- محمد ، Feb 28, 2009وای بر بی غیرتان
-- بدون نام ، Feb 28, 2009تو چته یا شما چتونه من از خدا میخوام بیکر یه شهید تو خونمون یا تو دانشکاهمون دفن بشه آیا این بده که با دیدن مزار شهدا این دانشجوهای بی حجاب که مثلا برای درس خوندن به دانشکاه میان یکم شرم کنن
-- بدون نام ، Mar 3, 2009منم یه دخترم ولی برای امثال شما متاسفم با این فکراتون من حتی موقع سال تحویل هم کنار مزار شهدام الانم دانشجوی فناوری یا همون it با نمره های عالی هستم شما مشکلتون مقایسه کردن خودتون با اون وری هاست ودیدن وشنیدن حرفاشون والا آدم اکه بخواد درس بخونه همه جور میتونه بهانه چرا میاری دانشکاه شده قبرستون افتخار کن هرروز چشمت به مزارشون میافته تقصیر هم نداری آخه چه میدونی هر مزار شهیدی یه تکه هی از بهشته فکر هم نکن من از این مذهبی های دو آتیشه ام نه اتفاقا چادری هم نیستم
ولی اکه تو هم یه چشمه از کرامات شهدا رو دیده بودی اینجوری فکر نمیکردی نمیدونم شما بااین فکراتون فردا چه بر سر این مملکت میارید
وای به حال خانواده شهدا اون زمان از دست شما
مثالی که زدید در مورد مهمان و صاحب خانه ، صاحب آن خانه (دانشگاه ) که دانشجویان نیستند که مهمان دعوت نکنند و مهمان سرخود بیاد و اگه با درس خوندن در انجا صاخب خانه میشوند این حرف بی منطقیه!!
-- جواد ، Apr 30, 2009دفن کردن شهداء در آن محیط هم برای این است که همواره یاد شهدا و از خود گذشتگی شان باشیم و مهم اینه که تمام انسانها مخصوصا قشر تحصیل کرده و دنشجو ها یاد شهدا باشند که اگه به جایی هم رسیدند بدانند که مدیون شهدا و جانفشانیهای آنانند
بنده هم مطمئن هستم که این حرکت انان از روی نا اگاهی و عدم شناخت شهدا و مقام والای ایشان در نزد خدا و خو نگرفتن با انان و مهم تر از همه غرب گرایی و افکار پراکنی منفی دشمنان است وگرنه همین دانشجویان متعهد در زمان لزوم مشت محکمی بر دهان دشمنان میزنند...
با امید توفیق روز افزون برای ان عزیزان
امیدوارم که توفیق شناخت و درک مقام والای شهدا نصیب همه ما شود