Nov 2008


گفت و گو با مرتضی احمدی، بازیگر سینما و تلویزیون پیرامون نمایش‌ روحوضی
مرتضی احمدی: اگر بمیرم، کسی نیست روحوضی بخواند

مینو صابری: نمایش‌هایی چون روحوضی‌، نقالی‌، شبیه‌سازی و... همواره در طول تاریخ ایران سابقه داشته و تأثیرات خود را بر جا گذاشته‌اند‌. مرتضی احمدی درباره نمایش روحوضی می‌گوید: «هنرهای روحوضی‌، پیش‌پرده و کوچه‌باغی‌ها متعلق به تهران است. اگر در شهرستان دیگری اجرا می‌شود از تهران گرفته‌اند، با ذوق و سلیقه‌ی محلی خودشان تغییراتی داده‌اند و اجرا می‌کنند. هرکسی که می‌خواهد این‌ها را بخواند، باید صدای خوبی داشته باشد، بچه‌ی جنوب شهر تهران باشد، فرهنگ تهران را بشناسد و بداند فرهنگ تهران چیست».



گفت‌ و گو با منوچهر احترامی، خالق «‌حسنی نگو یه دسته گل‌»
منوچهر احترامی: خودم هم از حسنی محروم هستم

مینو صابری: یکی از مشهور‌ترین کتاب‌هایی که در زمینه‌ی ادبیات کودکان نوشته شده کتاب «حسنی نگو یه دسته گل‌» است که سال‌هاست نه از یادها می‌رود و نه کهنه می‌شود. شاید بتوان گفت جرقه‌ی‌ شوق به مطالعه جوانان امروز و کودکان دهه شصت، از خواندن همین کتاب زده شده است. منوچهر احترامی، خالق این کتاب می‌گوید: «از دیدگاه رسمی تا سال‌ها این کتاب مطرود بود و برای این نوع کار خیلی ناسزا شنیدیم. وزارت ارشاد می‌گفت این کتاب به درد نمی‌خورد و اصلاً نمی‌شود آن‌ را خواند».



درباره‌ی پیر آلخینسکی
اهمیت «پریروز»

پیتر هانتکه، ترجمه‌ی فرهاد سلمانیان: فیثاغورث حکیم، شاگردان خویش را ملزم می‌کرد که هر روز صبح پس از بیدار شدن، آرام در بستر خود بمانند، تا کارهای دیروز و روز پیش از آن، یعنی پریروز خود را مرور کنند. دیروز در آتلیه‌ی تابلوهای پیر آلخینسکی در بوژیوال در نزدیکی ساحل رودخانه‌ی سن در مقابل تابلوهایی ایستاده بودم که انتظار داشتم آن‌ها را در زاربروکن مشاهده کنم و امروز پیش از آن که سر میز صبحانه بنشینم، بیشتر از حد معمول در بستر ماندم تا با چشمان بسته، بازمانده‌ی این تصاویر را در ذهن خود مرور کنم.



وبلاگ‌نویسی، بخشی جدا‌ نشدنی از زندگی آکادمیک

پلاس‌بیولوژی، ترجمه‌ی رضا شوقی: اکتشاف علمی در آزمایشگاه، هر بار در نهایت با یک آزمایش رخ می‌دهد اما خود علم بر مبنای مجموعه‌ای از گفت و گو‌ها، از سخنرانی برنده جایزه نوبل در مراسم پذیرش جایزه گرفته تا گپ‌های دانشکده‌ای در بارها پیش می‌رود. اگر این گفت و گوها به صورت یک گرایش غالب جریان پیدا کنند، رشد مردمی آگاه را که ارزش سرمایه‌گذاری برای تحقیقات را می‌دانند پر و بال می‌بخشند. وبلاگ‌ها با گسترش دایره نفوذ خود بر ۳۹ درصد از کاربران اینترنت (تنها) در آمریکا، که حداقل یکی از ۱۱۲ میلیون وبلاگ موجود در اینترنت را می‌خوانند، با قدرتی بی‌نظیر شیوه انتشار اطلاعات را به نمایش می‌گذارند.



گزارشی از مراسم سومین سالگرد درگذشت مرتضی ممیز
سومین سال خاموشی ممیز، با گرافیک‌های فرانسوی

ساغر رفیعی: نمایشگاه آثار گرافیک پیر برنارد، طراح گرافیک فرانسوی با نام «فردا را امروز بسازیم»، هم‌زمان با سومین سالروز درگذشت مرتضی ممیز در خانه هنرمندان برگزار شد. در مراسمی که با برپایی این نمایشگاه و برای پاسداشت ممیز برگزار شد، امر‌الله فرهادی گفت: «سال نخست، نمایشگاهی با همکاری مجله «نشان» و با حضور دو هنرمند خارجی و سال دوم با همراهی آرماندو میلانی، سالروز درگذشت ممیز را برپا کردیم و امسال و در سومین سال خاموشی او از پیر برنارد، طراح برجسته گرافیک فرانسوی دعوت کردیم».



گفت و گو با مهندس محمد درویش پیرامون دستور قطع درختان کهنسال
قتل‌عام درختان کهنسال به بهانه خرافه‌پرستی‬

مینو صابری: در روزهای اخیر، دستور قطع درختان کهنسال از سوی حجت‌الاسلام میرحسینی اشکوری، مدير كل اوقاف و امور خيريه استان گيلان صادر و دلیل این تصمیم، مبارزه با خرافه‌پرستی عنوان شده است. درختان کهنسالی که برخی از مردم بنا به اعتقادات دیرینه‌شان به این درختان دخیل می‌بندند و حاجت می‌طلبند به عنوان عامل اصلی خرافه‌پرستی محکوم به مرگ شدند. در این راستا با مهندس محمد درویش گفت و گو کرده‌ام.



رییس‌جمهور شاعر

آریل دورفمن، ترجمه‌ی احمد سمایی: بعید است که باراک اوباما، رییس جمهور جدید آمریکا تا‌کنون شعری سروده باشد. با این همه، تونی موریسون، نویسنده نامدار آمریکا و برنده‌ی نوبل ادبیات او را شاعر می‌داند. آریل دورفمن، نویسنده‌ی نامدار شیلیایی کوشیده است در مقاله‌ای، حکمت توصیف موریسون از اوباما را توضیح دهد.



برای سومین بار، اولین اکسپوی عکس ایران

سمیه مومنی: اولین اکسپوی دولتی عکس ایران تا چند روز دیگر برگزار خواهد شد. اگرچه برگزار کنندگانش آن را اولین اکسپوی عکس ایران نامیده‌اند، اما اهالی عکاسی و بسیاری از علاقه‌مندان به هنرهای تجسمی می‌دانند که اولین اکسپوی رسمی عکس ایران، سال گذشته توسط گالری «هفت هنر» و در هتل استقلال تهران برگزار و با استقبال بسیار خوبی رو‌به‌رو شد. اکسپوی گالری «هفت هنر» یک فروش بی‌سابقه‌ی ۵۰ میلیون تومانی را به همراه داشت.



پوپک صابری: به انقلابی فرهنگی نیازمندیم

میس ‌زالزالک: نشست مطبوعاتی انتشار اولین شماره دوره جدید هفته‌نامه «گل‌آقا» با حضور منوچهر احترامی، طنزنویس، کامبیز نوروزی، حقوقدان، فرهاد توحیدی، فیلمنامه‌نویس، پوپک صابری‌فومنی، صاحب امتیاز و مدیر مسوول نشریه گل‌آقا و گیتی صفرزاده، از اعضای شورای سردبیری در موسسه گل‌آقا برگزار شد. از سوی مسوولان نشریه اعلام شد، دی‌‌وی‌‌دی‌‌های مولتی‌‌مدیای نشریه «گل آقا» شامل تمامی شماره‌های منتشره این هفته‌نامه از سال ۶۹ تا ۸۱ منتشر شده است.



روزنامه «طرف» و جایگاه آن در نشریات کشور ترکیه
روزنامه‌ی نوپای ترکیه: «کار ما طرح سوال است»

احمد سمایی: انتشار روزنامه‌ی «طرف» در ترکیه به یک سال هم نمی‌رسد، ولی در همین مدت کوتاه توانسته‌ است صحنه‌ی رسانه‌ای این کشور را دستخوش تغییرات محسوسی کند. موجی که طرف راه انداخته است، سبب شده که ارتش برای اولین بار آماج انتقادهای گسترده‌ قرار گیرد. مسئولان طرف می‌گویند که رواج روحیه‌ی پرسشگری در میان مردم، خدمتی است که آن‌ها به ترکیه کرده‌اند