خانه > عباس معروفی > همین گفتگوی ساده > سلطنت روحانيون؟ | |||
سلطنت روحانيون؟اگر بخواهیم داستان ساختار حکومت جمهوری اسلامی را بدانیم بدون شک باید کتاب «نظام حکومتی جمهوری اسلامی ایران» اثر علیاصغر شیرازی را بخوانیم که به تازگی توسط انتشارات چشمانداز پاریس چاپ و منتشر شده است.
آقای شيرازی، شما اخیراً کتابی نوشته و منتشر کردهاید با عنوان "نظام حکومتی جمهوری اسلامی ایران". انگیزهی شما از نوشتن و انتشار این کتاب چی بوده؟ علیاصغر شیرازی: انگیزهی من شناخت نظام حکومتی در جمهوری اسلامی و ارایهی این شناخت به خوانندگان بوده. شناختی سطحی بود که با تکیه بر مشخصات سیاسی آن حکومت که همان استبداد باشد، و برخورد با حکومت را بر مبارزه با استبداد معطوف کرده بود. ولی کوشش برای شناخت این حکومت نمیکرد. این فکری بود که بلافاصله بعد از انقلاب به فکر من خطور کرد که باید این حکومت جدیدی که در ایران به وجود آمده را شناخت، و بر مبنای این شناخت اين حکومت باید به اين سوال که چگونه با این حکومت برخورد کرد، جواب داد. من این کار را ابتدا به صورت مطالعهی نظام قانونگذاری در نظام جمهوری اسلامی شروع کردم، با این سوال که حالا فقه آمده در حوزهی عمل و میخواهد در قالب قانونگذاری به مسایل مختلف جامعهی ایران پاسخ بدهد. یعنی این که اصلاً این نظام چگونه ساخته شده است؟ ویژگیها، نوع رابطهاش با اسلام، و برخوردهایش با واقعیتهای اجتماعی چگونه است و چگونه در نوع برخوردش به اسلام تأثیر میگذارد.
میدانید که سیر مطالعاتی من در این زمینهها نیست اما وقتی این کتاب را که ورق می زدم، اولین چیزی که من را جذب کرد نثر داستانی آن بود. این که یک نفر دارد داستان ساختار حکومت جمهوری اسلامی را روایت میکند، بعد این که چگونه قانون اساسی شکل گرفت و چگونه نوشته شد و چگونه آرام آرام موادی به این قانون آمد و چگونه رنگ عوض کرد، چگونه مطلق شد که برای من خیلی بدیع بود سوالهای من گسترده شد. علیاصغر شیرازی: برای شناخت جمهوری اسلامی در دو دههی اخیر کوششهایی در قالب فعالیتهایی که در دانشگاهها در خارج از ایران و تا اندازهای هم در داخل ایران شده است که میتوانیم مشاهده بکنیم. فکر میکنم که اولین بار است که چنین کتابی نوشته ميشود. اینطور نیست؟ علیاصغر شیرازی: به این صورتی که درآمده و مانند این کتاب، من ندیدهام. آقای شیرازی، شما چند سال روی این کتاب کار کردید؟ علیاصغر شیرازی: وقتی که من مطالعه را در مورد جمهوری اسلامی شروع کردم یعنی ۱۹۸۳ کاری که انجام دادم این بود که در نهایت در ارتباط با این کتاب قرار میگرفت. کتاب شما از ۱۳ قسمت تشکیل ميشود و یک مؤخره. وقتی من نتیجهگیری کتاب شما را میخواندم با یک پرسش عظیم مواجه شدم، و این برداشت به من القا شد با این که شما مستقیماً هیچ جا ذکر نکردید که سلطنت روحانیون در ایران شکل گرفته است که ساختار خودش را کاملاً مهیا کرده و توانسته آن را تبیین و تعیین بکند؟ علیاصغر شیرازی: بله این نتیجهای که من گرفتم این است که ما بعد از تحولاتی که در این نظام طی اين دو دهه ایجاد شد کار به حکومتی کشید که به صورت آخوندسالاری درآمد. من اصطلاحی بهتر از این پیدا نکردم. من البته فکر مي کنم که مثلاً یک سلطنت آخوندی به نظر میرسید؟ علیاصغر شیرازی: بله، از آنجایی که ویژگی اصلی حکومت بعد از تحولاتی که پيدا کرد، مطلقیت قدرت است. میشود گفت که به یک معنایی خودش يک سلطنت است. آقای شیرازی،چیزی که در این کتاب خیلی مهم است تمام این داستان که تعریف ميشود، من میبینم که بند به بند و حتا پاراگراف به پاراگراف همهی اینها مستند است. شما این همه منبع را از کجا آوردهاید؟ علیاصغر شیرازی: من برای نوشتن این کتاب از همهی منابعی که میتوانستند مفید واقع شوند استفاده کردم. فکر میکنم که اولین بار است که کتابی در این زمینه میخوانیم و دلش میخواهد ببیند که چه اتفاقی افتاده است. من کتاب را به همهی ایرانیهایی که میخواهند ببیند حکومت جمهوری اسلامی و حکومت کشورشان را بشناسند توصیه میکنم. علیاصغر شیرازی: نکته در مورد روال داستانی کتاب که شما متوجه آن شدهاید، به این ربط دارد که این کتاب یک حرکتی را در ضمن وقوع آن دارد مطالعه میکند. فرض کنید آنجا که قانون اساسی را حسن حبیبی در پاریس مینویسد و چند روز بعد به تهران میروند و ۱۰-۱۱ روز با یک تیمی مینشینند و روی آن کار میکنند و غیره، من احساس کردم که شما کتاب هزار و یک شب را هم مد نظر داشتهاید؟ علیاصغر شیرازی: گفتم که مقداری مربوط به موضوع کار میشود و واقعهای را در ضمن شدنش مطالعهمیکند و در قالب یک نوشته منعکس میکند فکر ميکنم که به شکل طبیعی کارش شکل داستانی پیدا میکند.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|