خانه > گزارش ويژه > رسانه های غرب و ايران > رسانه آنلاین و مشکلات حرفهای روزنامهنگارانش | |||
رسانه آنلاین و مشکلات حرفهای روزنامهنگارانشنیکآهنگ کوثرnikahang@radiozamaneh.comسالهای سال، همه خبرنگاران را به عنوان کارمندان روزنامهها، خبرگزاریهای رسمی و یا صدا و سیما، میشناختند. اما امروزه، خبرنگاری آنلاین تبدیل به یک واقعیت شده است. اگر در غرب، روزنامهنگارانی که برای سایتها مینویسند، خیلی راحت اسم خود را کنار خبر یا گزارششان درج میکنند، اما در ایران، به دلیل مشکلات امنیتی موجود، خبرنگاران اغلب یا با اسم مستعار یا بدون نام، کار میکنند. به عبارت دیگر، میتوان گفت که وارد دوران شبنامههای آنلاین شدهایم که از مشخصات و هویت نویسندگان اطلاع دقیقی در دست نیست. در همین رابطه، با یکی از روزنامهنگاران آنلاین که پیش از این، برای روزنامههای چاپی مینوشت، گفت و گو کردهام. به دلیل مشکلات امنیتی، نامش را ذکر نمیکنیم و صدایش را اندکی تغییر دادهایم.
مشکلات حرفهای کار برای یک رسانهی آنلاین را با مشکلات یک رسانهی چاپی، چگونه مقایسه میکنی؟ با توجه به اینکه در هر دوی این رسانهها کار کردهای؟ روزنامهنگاری آنلاین از بابت چک کردن منابع و اطمینان از اینکه خبری که میرسد چقدر درست است و چقدر ممکن است ساختگی باشد، مقداری مشکل دارد. به خصوص که روزنامهنگاری سریعتری هم هست. در روزنامهی چاپی، معمولاً بین هر دورهی انتشار، یک روز فاصله هست و این فاصله، حداقل چند ساعتی برای چک کردن خبر، مهلت میدهد. روزنامهنگاری رادیو تلویزیون ایران هم که وصفش روشن است و خیلی روزنامهنگاری در آن وجود ندارد. اما در روزنامهنگاری آنلاین، به خصوص این روزها که خیلی به سایتها و منابع خبری آنلاین مراجعه میشود، فرصت چندانی برای چک کردن منبع نیست. از یک طرف، اگر خبر را کار نکنید، سوخته، رفته. ولی از یک طرف، ممکن است کار کنید و نیم ساعت بعد از آن تکذیب شود و یا خبر نقض آن بیاید. یا چند روز بعد تکذیب شود. این به نظر من، عمدهترین مشکل ما در ایران، برای روزنامهنگاری آنلاین و نه فقط در ایران، مشخصاً برای مخاطب فارسی زبان است.
خیلی از سایتهای خبری، عملاً سایتهای حزبی هستند، یا نگاه حزبی را دنبال میکنند. مشکلات کار کردن برای این رسانهها را با روزنامههای حزبی چگونه مقایسه میکنید؟ مشکل عمده این است که روزنامهنگاری در ایران، اغلب به همین شکل است؛ یعنی نگاه تریبونی به آن میشود. حال اگر خیلی حرفهای باشد، همان روزنامهنگاری حزبی است. اما مسأله اینجاست که خطاهای روزنامهنگاری حزبی در روزنامهنگاری آنلاین بیشتر میشود و یا امکان خطا رفتنش بیشتر میشود. چون ادیتورها کمتر وقت میگذارند و حتا شاید، در نهایت، ادیتوری وجود نداشته باشد. خبر خیلی جهتدار میشود، طوری که ممکن است ادبیات خبر یا یادداشت، خواننده را اگر از نظر سیاسی با مطلب همسو نباشد، پس بزند. به نظر من، این مشکلی است که این نوع روزنامهنگاری دارد. یعنی روزنامهنگاری آنلاین، به مراتب کمتر ادیت میشود، کمتر سردبیری میشود. با این ترتیب، نقش دروازهبانی خبر در روزنامهنگاری آنلاین حزبی چه میشود؟ بیشتر خود روزنامهنگارها یعنی خود کسی که خبر یا گزارش را گرفته، این نقش را دارد. اغلب ویرایشها، آنطور که من میبینم، بعد از انتشار مطلب صورت میگیرد. مطلب منتشر میشود، نیم ساعت بعد، مقداری عوض میشود، گاهی لحن آن تعدیل میشود یا کلمات عوض میشود. این نشان میدهد که اول مطالب منتشر میشود، بعد ویراستاری میشود. مسألهی دیگری که همیشه در رسانههای آنلاین وجود دارد، این است که به دلیل حساسیتهای موجود و سختیهایی که برای مشخص کردن هویت خودشان دارند، معلوم نیست بخشی از کادر نشریه چه کسانی هستند و عملاً به شبنامه شباهت بیشتری پیدا میکند. این مسأله چقدر به اعتبار آن نشریه لطمه میزند؟ وقتی روزنامهنگار به دلایل مختلف، از جمله امنیتی و یا اینکه چون در رسانهای کار میکند و آن رسانه به او اجازه نمیدهد با یک رسانهی آنلاین حزبی هم همکاری کند، حاضر نیست پای مطلبش اسم بگذارد، ممکن است از خیلی از استانداردها و معیارهایی که خودش هم قبول دارد، کوتاه بیاید. چون دیگر در موردش قضاوتی نمیشود. خود این میتواند نقطهی خطری برای اعتبار مطلب باشد. از طرف دیگر، وقتی مخاطب اسم و مشخصاتی برای روزنامهنگار نمیبیند و یا حتا خیلی از وبسایتها معرفیای ندارند و افراد صرفاً حدس میزنند این وبسایت به کدام طرف نزدیک است، این هم مقداری بازی را برای مخاطب سخت میکند. سختتر میتواند اعتماد کند و به مطلب دل ببندد. برای اینکه شناسایی نشوید، معمولاً چه کارهایی میکنید؟ با توجه به حساسیتها و مشکلاتی که در صورت مشخص شدن کار شما با یک نشریه آنلاین، میتواند برایتان به وجود بیاید. اغلب وبسایتها و رسانههای آنلاین، خودشان همدیگر را میشناسند. یعنی اغلب، بچهها اگر چهار پنج نفر هستند، میدانند کی چکاره است و حدوداً حدس میزنند که فلان مطلب را چه کسی نوشته است. اما بچههایی که نمیخواهند کسی بیرون از مجموعهی رسانه متوجه شود نویسندهی مطلب کیست یا اینکه رسانه از کجا دارد مدیریت میشود، مثل بقیهای که نمیخواهند هویتشان روی اینترنت مشخص شود، معمولاً از نرمافزارهایی استفاده میکنند که آیپی را عوض میکند و قابل ردگیری نیست. گاهی هم مطلب را برای کسی در جای دیگری ایمیل میکنند و او مطلب را روی سایت قرار میدهد. حداکثر تلاش را میکنند که آیپی یا شناسهی اتصال به اینترنت، برای کس دیگری، قابل بازیابی نباشد. |
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|