خانه > گزارش ويژه > در مجلس ایران > اصولگرایان مجلس و کابینه احمدینژاد | |||
اصولگرایان مجلس و کابینه احمدینژادمریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comبا به جای آوردن دو مراسم تنفیذ و تحلیف، محمود احمدینژاد خود را برای معرفی کابینهی دهم به مجلس شورای اسلامی، آماده میکند. چالش و تنشهایی که میان مجلس هشتم و دولت نهم، حتا بخش اصولگرای آن روی داده بود، موجب شده بود که بسیاری از اصولگرایان، از نخستین روزهای قطعیت یافتن ریاست جمهوری آقای محمودی احمدینژاد، او را به رایزنی با اکثریت مجلس، در تشکیل کابینه، تشویق کنند. آقای احمدینژاد هم جسته و گریخته، وعدههایی در این زمینه داده است. اما نگرانی اصولگرایان، به ویژه پس از اصرار احمدینژاد به تثبیت حضور اسفندیار رحیم مشایی، آنان را وادار کرد تا با تهیهی نامهای، به امضای دویست نفر، رسماً، خواهان رایزنی دولت و مجلس شوند. امری که تاکنون در تاریخ تشکیل دولت و مجالس جمهوری اسلامی ایران، بیسابقه بوده است. این نامه، روز دوشنبه به آقای احمدینژاد تحویل شد و ساعت پنج بعد از ظهر همان روز، جلسهی مشورتی میان او و مجلس، برگزار شد. اما آیا این تلاشها، به توافق و تعامل مورد انتظار اصولگرایان منجر خواهد شد؟
از آقای یوسفیان مولا، میپرسم: گفته میشود آقای احمدینژاد که هوادار رایزنی با مجلس بوده است، چرا قبل از دریافت نامهی دویست نمایندهی مجلس اقدام به این امر نکرده بود؟ قبل از این نامه، به طور جسته گریخته و موردی، با بخشهای از مجلس، بحثها و صحبتهایی شده است. بخشهایی از اصولگرایان… بله، با بخشهایی از اصولگرایان و نه کل آنان. مثلاً نمایندگان محترم روحانی که جمعی بیست، سی نفره را تشکیل میدهند، با آقای احمدینژاد ملاقاتی داشتند. بعضی از نمایندگان هم به صورت گروهی، تبادلنظرهایی داشتند. ولی اینکه مورد خاص در این جلسات مطرح شده باشد و توافق کرده باشند، هنوز خیر. عمدهترین تعامل برمیگردد به همین جلسهی مجلس و دولت که آقای رییس جمهور میخواهد در جمع تمامی اصولگرایان حاضر شود و تبادلنظر کند. من، این نامه را چندان تأثیر نمیدهم. چون قرار بر این بود که این تعامل صورت بگیرد. این جلسه، ساعت پنج بعداز ظهر شروع شد.
آقای یوسفیان، گذشته از تعامل اصولگرایان مجلس با آقای احمدینژاد، مسألهی دیگری هم در مجلس بوده و آن هم تعامل میان اقلیت و اکثریت مجلس است. در دور گذشته، گاهی دیدیم که تعامل میان اقلیت و اکثریت مجلس، بیشتر از تعامل اصولگرایان با آقای رییس جمهور بود. به طوری که اقلیت و اکثریت، بر سر سوال یا استیضاح و یا برکناری یک وزیر با هم در مقابل رییس جمهور متحد بودند. فکر میکنید این بار، این رابطه چگونه باشد؟ بستگی به لیست کابینه دارد. موضوع لیست و موارد آن، هماهنگی بین اقلیت و اکثریت را روشن میکند. آنجا این هماهنگی شفاف میشود. مثلاً در دور هفتم، هماهنگیای بین اقلیت و اکثریت در ارتباط با کابینهها بوده است. یعنی، خیلی از وزرایی که رأی نیاوردند، هم اقلیت رأی نداد و هم اکثریت. خیلیها هم از هر دو گروه رأی گرفته بودند. ولی منع و مانعی برای اینکه اقلیت هم بروند، رایزنی کنند و با رییس جمهور صحبت کنند، تا به حال وجود نداشته است. یعنی آقای احمدینژاد خواهان رایزنی با اقلیت مجلس است؟ خود آقای احمدینژاد در بحث مشورت، فرقی بین اقلیت و اکثریت، نگذاشته بود. ایشان مجلس را به طور مطلق اسم برده و در مورد این که با مجلس تعامل میکنم، صحبت کرده است. هیچوقت نگفته است، با اقلیت مجلس یا اکثریت مجلس. لذا، ما از این گفتهی آقای رییس جمهور باید اینطور تعبیر کنیم که نظرش به مجلس یکپارچه است. نامهایی طرح هست که از جانب نزدیکان آقای احمدینژاد هم تایید شده است. برخورد مجلس با نامهایی که تا الان طرح شدهاند، چگونه است؟ این نامهایی که آمده است، بستگی دارد؛ بعضی از این افراد را مجلس قبول دارد و آنها در مجلس رأی میآورند. بعضی از این افراد جایگاه دارند. بعضیها هم شناخته شده نیستند. شاید با شناسایی و معرفی بیشتر، وضع بهتری پیدا کنند. به هرحال، الان شرایطی نیست که بتوان دقیقاً اظهارنظر کرد. چون لیست قطعی و واقعی هنوز نیامده است. این لیست، حدس و گمان است. برای یک وزاتخانه، حتا ده نفر را هم اسم بردهاند. آقای خلیل طهماسبی، نمایندهی مردم لردگان در مجلس هفتم معتقد است: بسیار کار خوبی است. هماهنگی بسیار خوب است. انشاالله بتوانند با هماهنگی دولت و مجلس، کابینهای پیشنهاد بدهند که در مجلس رأی اعتماد بیاورد. مثل مجلس قبل نشود که بعضی از وزرا بدون هماهنگی، نتوانستند رأی اعتماد مجلس را کسب کنند. اگر هم به طور مطلق، هماهنگی کافی ایجاد نمیشود، اما به طور نسبی، به هر حال، هماهنگی ایجاد خواهد شد. اصلاً بعید میدانم، هماهنگی مطلق ایجاد شود که هر فردی را که مجلس بخواهد، به رییس جمهور معرفی کند. اما به طور نسبی، یک سری توافقاتی خواهند داشت. به این ترتیب، شما فکر میکنید، دولت دهم با مجلس هماهنگتر خواهد بود؟ من که اینطور فکر میکنم. البته شاید هم وزیری معرفی کند که مجلس به او رأی ندهد. این هست، ولی به آن شدت دور قبل، اتفاق نخواهد افتاد. بعضی معتقدند که این بار میزان تعامل اصولگرایان با دولت آقای احمدینژاد، کمتر از دورهی قبل هم هست. به خاطر برخی مسایل، نظیر حضور آقای رحیم مشایی و مواردی از این دست… البته، بازهم نمیشود اینطور فکر کرد. با توجه به فشارهایی که الان هست و موقعیت کنونی جامعه، چنین چیزی را بعید میدانم. چون وضعیت جامعه طوری است که رهبری معظم هم میخواست مجلس با دولت هماهنگتر بشود. این جلسات هم خوب است، پیشبینی خوبی است، اما اگر رییس جمهور کمی کوتاه بیاید و با مجلس به توافق برسد، مجلس هم آمادگی آن را دارد.
خانم اعظم طالقانی، اساساً، نگاه دیگری دارد: هنوز جریان اعتراض سرجایش است. ولی به هرحال، کابینه دارد تشکیل میشود… وقتی اصل مسأله برای ما زیر سوال است، دیگر مهم نیست که کابینه چه باشد. خانم طالقانی در مورد مخالفتهایی که ممکن است میان اصولگرایان با آقای احمدینژاد بروز کند، میگوید: هر پروسهای هم که پیش برود، وقتی نظر رهبر جمهوری اسلامی این است که با آقای احمدینژاد همفکرتر است و فکرش به او نزدیکتر است، بقیهی مسایل دیگر تحتالشعاع است. ایشان در نماز جمعه اعلام کرد که فکرش با آقای احمدینژاد نزدیکتر است تا با رفیق پنجاه و دوسالهاش. این نکتهی خیلی مهمی است. باید خیلی مورد توجه قرار بگیرد. وقتی آقای احمدینژاد میگوید: «ما با هم پدر و پسر هستیم، خیال نکنند میتوانند بین ما تفرقه بیاندازند»، اصولگرایان، ولو اینکه با آقای احمدینژاد هم مشکل داشته باشند، کاری از پیش نخواهند برد. ولی، همین روزها شاهد اعتراضات برخی اصولگرایان، مثل آقای مطهری یا آقای کاتوزیان هستیم. این اعتراضات همیشه بوده. قبل از انتخابات هم این اعتراضات بود. ولی زمانی که وقت انتخابات شد، ایشان را انتخاب کردند. یعنی، این اعتراضات نقد واقعی نیستند یا اینکه موفق نمیشوند؟ بعضاً تلاش میکنند که ایشان را تحت کنترل قانون دربیاورند، ولی آنطور که ما متوجه میشویم، ایشان تحت کنترل قانون درنمیآید، آن کاری را که بخواهد، انجام میدهد. مثلاً آقای اژهای، وزیر اطلاعاتی را که مقام رهبری به او خیلی اعتماد داشت و دارد و سالها خدمتگزار حاکمیت بوده است به راحتی کنار میگذارد. گذشته از عملکرد فراقانونی، تحلیل شما برای این گونه عملکردها که ظاهراً، مخالف نظر رهبری هم هست، چیست؟ آنطور که من احساس میکنم، قانونگریزی ایشان، برای مقام رهبری هم ممکن است خطر ایجاد کند. حال پشت سر چه کسانی هستند، خودش مسألهی بسیار مهمی است که اگر آنها عقلانیتشان را به کار بگیرند، به فکر آیندهی این کشور باشند و به منافع ملی این مملکت بیاندیشند، فکر میکنم تغییر رویه بدهند. |
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|