خانه > گزارش ويژه > حقوق بشر > مادران سکوت، مادران اعتراض | |||
مادران سکوت، مادران اعتراضاختر قاسمیمادران عزادار، زنانی هستند که فرزندانشان را در جنبش اعتراضی اخیر از دست دادهاند و حتا حق گریه کردن با آرامش و بدون ترس و دلهره را بر مزار فرزندانشان ندارند. آنها هر هفته، شنبهها، با دیگر زنانی که فرزندانشان ناپدید شدهاند و یا در زندان هستند، با لباس سیاه در یکی از پارکهای شهر خود، دور هم جمع میشوند و با نگاه به یکدیگر، در سکوتی تلخ، ضمن نشان دادن اعتراضشان به این اعمال خشونتبار ضد انسانی، درد خود را تسکین میدهند. در پی فراخوان شیرین عبادی از زنان جهان، در حمایت از مادران عزادار، زنان ایرانی در سراسر جهان، به کمک دیگر زنان، برنامههای هفتگی در حمایت از مادران عزادار شکل دادهاند. شهر کلن، از جمله شهرهایی است که عدهای از زنان ایرانی، این یکشنبه، سومین هفتهی حمایت خود از مادران سوگوار را اعلام کردهاند. آنها هر یکشنبه، ساعت یازده صبح، با لباس سیاه، در یک دست شاخه گلی سفید و در دست دیگر عکسهایی از شهدای جنبش اخیر، در مقابل کلیسای دم جمع میشوند که مورد توجه آلمانیها و توریستها قرار گرفته بودند.
دنیا ولی اوغلی، از اولین حامیان و پشتیبانان این حرکت است. او در پاسخ به سوال من که چه عاملی باعث شد اقدام به چنین حرکتی در شهر کلن بکند، گفت:
ایدهی من، در ابتدا حمایت از مادران عزادار نبود. هفتهی اول بعد از انتخابات و حوادثی که در پی آن پیش آمد، پیشنهاد تداوم کار را به کمیتهای که در شهر کلن در این ارتباط حرکت میکند، بردم. پیشنهادم این بود که روزهای شنبه و یا یکشنبه که توریستها برای شرکت در مراسم دعا به کلیسا میروند، در مقابل کلیسا جمع شویم و به این شکل حضور خودمان را نشان بدهیم که بنا به دلایلی به این پیشنهاد توجه نشد. اما هفته دوم حوادث ایران که از تجمع مادران عزادار در ایران باخبر شدم، بلافاصله این ایده را گرفتم. چرا که در فرهنگ مبارزاتی جنبش زنان، شکل آشنایی از مبارزه است؛ نمونهی آن جنبش زنان شیلی در کودتای پینوشه بود و مادران سیاهپوشی که دنبال بچههایشان میگشتند، جنبش زنان یونان و… در مجموع در آمریکای لاتین، جنبش زنان، جنبشی مداوم، پیگیر و با عزم و اراده بوده که به ثمر هم رسیده است. علاوه بر این، وقتی که مادران صلح، زنان کمپین، جنبش زنان و انجیاوهای مختلف در ایران، چنین تجمعی را اعلام کردند، به فکر ایجاد حرکتی در حمایت از مادران عزادار افتادم. با زنان فعال شهر نیز که طرح کردم، با استقبال خیلی زیادی از طرف آنان مواجه شد. بعد هم قرار گذاشتیم که حرکتمان کاملاً زنانه باشد و همان فرمی را که در ایران پیش میرود، به خود بگیرد. در ایران مادران عزادار به سوگ مینشینند، ما زنان ایرانی نیز پشتیبان این مادران هستیم و با این اسم فعالیت میکنیم. این یکشنبه که گذشت، سومین هفتهی تجمع ما بود. هفتهی اول زیر رگبار باران، بیست نفر جمع شدیم. هفتهی پیش سی و هشت نفر و امروز چهل و یک نفر حضور داشتیم. فکر میکنم، حرکتمان تداوم خواهد داشت و تعدادمان هم بیشتر خواهد شد. با اینکه دور از ایران هستیم، اما دلمان آنجاست. آدم نمیتواند ببیند و بشنود در ایران چه میگذرد و در خانهاش با آرامش بنشیند. گرچه اینجا آزادی هست، گرچه اینجا میتوان خیلی کارهای دیگری انجام داد، ما فکر میکنیم تنها کاری که میتوانیم بکنیم این است که با مادرانی که در آن تنگنا حتا نمیتوانند برای بچههایشان عزاداری کنند. این خیلی سخت است! خیلی سخت است که آدم عزیزش را از دست بدهد و اجازه نداشته باشد، برایش گریه کند. ما اعتقاد داریم، جنبشی که در ایران دارد پیش میرود، به نتیجهی خوبی خواهد رسید و کاری که دارند میکنند، در تمام دنیا اثر خواهد گذاشت.
میتوانم بپرسم چند سالت است؟ بیست و سه سال. چه چیزی صبح یکشنبه، تو را به تجمع مادران عزادار کشانده است؟ خیلی از این حرکت در ایران و از اینکه مادران جمع شدهاند و حرکتی زنانه به راه انداختهاند، خوشم آمد. در کلن هم در حمایت از آن مادران جمع شدهایم. از اینکه زنان جمع شدهاند و فقط جنبش زنان است، خوشم آمد و دوست داشتم من هم به عنوان یک زن جوان حتماً شرکت داشته باشم. آلمانیها چه برخوردی با شما داشتند؟ برخورد خاصی با ما جوانها نداشتند. اما مردم خیلی کنجکاو شدند. برایشان جالب بود. میخواستند بدانند اصلاً موضوع چیست و این اکسیون مردم را زیاد جذب میکرد. فکر میکنی، چنین حرکتی بتواند موثر باشد؟ حتماً، چون یک نوع مبارزه و همبستگی تازه است. به خصوص برای غیرایرانیها که تا به حال ما را نمیشناختند، میتواند چیز تازهای باشد و توجهشان را جلب کند.
با نگار، یکی دیگر از شرکت کنندگان گفت و گو میکنم. نگار چند سالت بود که به آلمان آمدی؟ هشت سالم بود. چه چیزی تو، یک زن جوان بیست و شش ساله را به جمع مادران عزادار کشانده است؟ باور دارم که زنان در تمام دنیا، میتوانند هم دنیا را عوض کنند، هم مبارزه کنند و هم کمک کنند. دنیا در دست خانمها است. خیلی خوشحال هستم که مخصوصاً در ایران، زنان بلند شدند، صدایشان را در تمام دنیا پخش کردند و گفتند که دیگر اینطوری نمیتوانند ادامه بدهند. به همین خاطر، فکر میکنم خیلی مهم است که ما یکشنبهها به اینجا بیاییم، از زنان ایران حمایت کنیم و به دنیا نشان بدهیم که زنان ایرانی چقدر نیرو دارند و واقعاً میتوانند دنیا را عوض کنند.
آیا آلمانیها به سراغتان آمدهاند که علت جمع شدنتان را بپرسند و یا حمایت کنند؟ بله، همین یکشنبه هم چند آلمانی آمدند پرسیدند. برایشان خیلی جالب بود، در میان دوستان غیر ایرانیام هم میبینم که برایشان جالب است و خیلی هم حمایت میکنند. همهی آنها هم امیدوارند و آرزو میکنند که این حرکت در ایران به نتیجهی خوبی برسد. به عنوان یک دانشجو، برخورد دانشجویان را با مسایل ایران چگونه میبینی؟ در دانشگاه بن که من هستم، برای دانشجویان آلمانی و غیرایرانی جنبش اخیر ایران خیلی جالب است. مرتب در این باره با من صحبت میکنند. ما هم سعی میکنیم، روزهای خاصی را برای این کار اختصاص بدهیم که دانشجویان علاقهمند بتوانند بیایند از اوضاع ایران بپرسند و اطلاعات بگیرند. پیام و یا حرفت برای هم سن و سالهای خودت در ایران چیست؟ من دو ماه پیش ایران بودم و جوانان ایرانی را دیدم. الان هم خیلی خوشحال هستم که آنها برای افکار و ایدههایی که دارند، مبارزه میکنند. امیدوارم جوانان ایرانی در آلمان هم بلند شوند، مبارزه کنند، کمک کنند، حمایت خودشان را ازجوانان داخل ایران نشان بدهند و انرژیای که اینجا دارند، به ایران بفرستند. |
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
سلام با تشکر از گزارش زیبایت به امیدایرانی ازاد موفق باشی
-- soraya ، Aug 5, 2009