تاریخ انتشار: ۱۵ شهریور ۱۳۸۷ • چاپ کنید    
گزارش و گفت و گو در باره طرح لایحه حمایت از خانواده در مجلس

لاریجانی: لایحه از دستور کار مجلس خارج نشده است

مریم محمدی
mmohammadi@radiozamaneh.com

بحث‌های مربوط به لایحه‌ی «حمایت از خانواده»، به ویژه بندهای مربوط به حق ازدواج مجدد آقایان، که توسط دولت نهم به لایحه‌ی پیشنهادی قوه‌ی قضاییه افزوده شده است، همچنان در سطوح مختلف در جامعه، ادامه دارد.

مجلس شورای اسلامی با این که امروز (چهارشنبه) این لایحه را در دستورکار خود نداشت، درگیر بحث‌های موافقین و مخالفین این لایحه شد.

در ارتباط با این لایحه امروز (چهارشنبه) در مجلس چه گذشت؟ برخورد عمومی مجلسیان، معدود خانم‌های نماینده‌ی مجلس و همچنین کمیسیون حقوقی‌ـ‌قضایی مجلس که مسئول رسیدگی به این لایحه است، چه بوده است؟
این‌ها مسائلی هستند که در گفتگو با خانم اعظم ویسمه، خبرنگار پارلمانی که در مجلس حضور داشته‌اند، آقای مصطفی کواکبیان، نماینده‌ی سمنان، و همین‌طور حجت‌الاسلام قدرت‌الله علیخانی، عضو کمیسیون حقوقی‌ـ‌قضایی مجلس، به آنها پرداخته‌ام.

Download it Here!

نخست گزارش خانم ویسمه را می‌ شنویم:

بحث مهمی که امروز در صحن علنی مجلس مطرح شد، تذکرات متعدد نمایندگان در مورد اظهارات یکی ازاعضای هیات رئیسه بود که اعلام کرده بود؛ لایحه‌ی حمایت از خانواده از دستور کار مجلس خارج شده است.

با توجه به صحبت‌هایی که آقای لاریجانی روز یکشنبه در صحن مجلس انجام داده بود، که این لایحه را به کمیسیون برگشت دادند، این تلقی ایجاد شده بود که لایحه به طور کلی از دستور کار مجلس خارج شده و نمایندگان دیگر به آن رسیدگی نمی‌کنند.

این موضوع باعث شد تا نمایندگانی که اکثرا از خانم‌های مجلس بودند(مثل خانم‌ها آلیا، رهبر، افتخاری) در حاشیه‌ی پارلمان، تذکرات متعددی بدهند.

نکته‌ای که مهم به نظر می‌رسید، لحنی بود که خانم آلیا به کار گرفت. ایشان عنوان کرد که، مجلس با لجن‌پراکنی لائیک‌ها دست از بررسی لایحه‌ی حمایت از خانواده، برنمی‌دارد.

ایشان گفتند: «نمایندگان هرگز در برابر فضاسازی و لجن‌پراکنی مشتی لائیک گرد‌آمده حول جایزه‌بگیر از اجنبی، دست از وظایف قانونی خودش برنمی‌دارد.»


فاطمه آلیا

به نظر شما،اشاره‌ی ایشان، به حضور خانم شیرین عبادی و ....؟

بله. دقیقا ایشان به حضور خانم شیرین عبادی در روز یکشبه در مجلس، که به همراه جمعی از خانم‌های فعال حقوقی و زنان به مجلس آمده بودند و پی‌گیر این موضوع بودند، اشاره داشت.

به‌نظر می‌رسد که دفاعیات و حمایتی که خانم شیرین عبادی از این بحث دارند می‌کنند، و همین‌طور فعالیت‌های گسترده‌ی جنبش زنان روی این قضیه، موجب شده است که خانم‌های اصول‌گرای مجلس، یک واکنش منفی و تدافعی نسبت به این لایحه داشته باشند.

خانم آلیا نظرخودش را در مورد این لایحه چطور بیان می‌کرد؟

ایشان عنوان می‌کرد که موافق حذف کامل ماده‌ی ۲۳ نیست و فکر می‌کند که این ماده می‌تواند حداکثر اصلاحاتی رویش صورت بگیرد.

روز یکشنبه هم مناظره‌ای بین ایشان و خانم کولایی، از نماینده‌گان مجلس ششم، صورت گرفت که ایشان آنجا به صراحت گفتند: «ازدواج مجدد آقایان اگر آشکار باشد، خیلی بهتر از آن است که ‌پنهان باشد. پس ما قانونی داشته باشیم که این ازدواج مجدد را به صورت آشکار به ما نشان بدهد، نه این که بخواهد پنهانی صورت بگیرد.»

ایشان موافق حذف نیست و حداکثرعنوان می‌کند که ممکن است اصلاحاتی رویش صورت بگیرد.


الهه کولایی

دیگر خانم‌های اصول‌گرای مجلس چه برخوردی داشتند؟

برای مثال، خانم لاله افتخاری هنگام تعطیلات تابستانی مجلس، مصاحبه‌ای با سایت «خانه‌ی ملت» داشت، که در آن به شدت از لایحه‌ی حمایت از خانواده و مخصوصا از ماده‌ی ۲۳ آن، دفاع کرده بود.

ایشان امروز در مجلس این مصاحبه را تکذیب می‌کرد و عنوان کرد که: «به خدمت رسانه‌هایی که این اظهارات مرا تحریف شده چاپ کرده‌اند، می‌رسم و از آن‌ها شکایت می‌کنم.»

خانم رهبر هم عنوان می‌کرد که هیئت رئیسه باید موضع درستی می‌گرفته و اعلام نمی‌کرده که این لایحه از دستور کار خارج شده، بلکه این لایحه در دستور کار است و نمایندگان به آن رسیدگی می‌کنند.

در هر حال، صحن علنی مجلس و راه‌روها امروز تحت تاثیر لایحه‌ی حمایت از خانواده بود. آقای لاریجانی در نهایت تاکید کرد که؛ این لایجه از دستور کار مجلس خارج نشده، بلکه به کمیسیون حقوقی‌ ـ قضایی برگشت داده شده تا با دقت بیشتری بررسی شود.

***

ولی نمایندگان مرد مجلس، ظاهرا، بیش از خانم‌های اصول‌گرا با این لایحه، به ویژه با همان بندهای مربوط به حق ازدواج مجدد آقایان، مخالفت دارند. با آقای مصطفی کواکبیان، نماینده‌ی سمنان، صحبت می‌کنم:

بر اساس فتوای برخی مراجع، اجازه‌ی ازدواج دوم حتما باید توسط خانم اول صادر شود، والا اساسا حرام است (اگر منظور فقط ماده‌ی ۲۳ است).

نظر شما در مورد کلیات این لایحه چیست؟

نه، ما انشاالله نظرا ت مفصل و تفصیلی‌مان را موقع بررسی لایحه به خود مجلس می‌گوییم. ما مخالف این بندها هستیم.


حجت‌الاسلام علیخانی

با حجت‌الاسلام علیخانی، عضو کمیسیون حقوقی‌ـ قضایی مجلس، گفتگو می‌کنم. ایشان بر خلاف خانم‌های اصول‌گرا که معتقد هستند این لایحه نباید از دستور خارج می‌شد، معتقد است که این لایحه اساسا ضرورتی برای طرح نداشت:

ما معتقدیم که اصل این لایحه در شرایط فعلی ضرورتی نداشت و مطالب و مسائل دیگری بود که شاید برای جامعه ضروری‌تر از این لایحه بود. ضمن این که معتقدیم که ماده‌های ۲۳ و ۲۵ باید حذف شوند و بقیه‌ی آن هم باید اصلاح شود و کمیسیون هم این کار را خواهد کرد.

شما به عنوان عضو کمیسیون، معتقد هستید که این بندها حذف خواهند شد؟

بله، کمیسیون اصلاح خواهد کرد. چون روز دوشنبه در کمیسیون، زمانی که هنوز برگشت این لایحه به کمیسیون نرسیده بود، بحث شد و قرار شد که، اولا تعجیل نشود و بعد هم کلا اصلاح شود. خیلی‌ها هم نظرشان این بود که، ۲۳ و ۲۵ اصلا حذف شوند. نظر خود من هم همین بود. بعضی از دوستان ما هم مثل آقای دهقان نظرشان این بود که باید اصلاحات زیادی صورت بگیرد.

اگر کمیسیون رأی داد، فکر می‌کنید رأی مجلس در مقابل تغییرات کمیسیون چه خواهد بود؟

رأی به چی؟

به حذفش.

کمیسیون هر تصمیمی بگیرد، قاعدتا مجلس باید به نظر کمیسیون توجه کند. البته مجلس آزاد است، ولی چون به کمیسیون برای اصلاح و تجدیدنظر برگشت خورده، لذا، فکر کنم مجلس هم احتمالا توجه ویژه‌ای داشته باشد.

Share/Save/Bookmark

نظرهای خوانندگان

کواکبیان درست است

--
زمانه: سپاس برای تذکر. تصحیح شد.

-- h ، Sep 6, 2008

به نظر من تنها نتیجه تحریم انتخابات رای آوردن همین عتیقه هاست (مثل خانم‏ها آلیا، رهبر، افتخاری)

-- میلاد ، Sep 6, 2008

نظر بدهید

(نظر شما پس از تایید دبیر وب‌سایت منتشر می‌شود.)
-لطفا به زبان فارسی کامنت بگذارید.
برای نوشتن به زبان فارسی می توانید از ادیتور زمانه استفاده کنید.
-کامنتهایی که حاوی اتهام، توهین و یا حمله شخصی باشد هرز محسوب می شود و منتشر نخواهد شد.


(نشانی ایمیل‌تان نزد ما مانده، منتشر نمی‌شود)