خانه > گزارش ويژه > میراث فرهنگی > پلکانی برای او | |||
پلکانی برای اوبيژن روحانیبرای شنیدن فایل صوتی «اینجا» را کلیک کنید. در میان معابد و بناهای دنیای باستان، زیگوراتها(یا زیقوراتها) یکی از شگفتانگیزترین آثار برجای مانده هستند که در منطقه میانرودان یا بینالنهرین و همچنین در داخل ایران امروزی قرار گرفته اند. عظمت این ساختمان ها و ساختار معماری آنها، همیشه برای انسان امروزی عجیب و رمزآلود بوده است.
فلسفه پیدایش زیگوراتها حدس و گمان های مختلفی در مورد فلسفه وجودی این معابد عظیم وجود دارد. رایجترین تصور در مورد زیگورات آن است که این معابد در حقیقت پلکانی بزرگ برای رسیدن به خدا یا خدایان مورد پرستش مردمان آن شهر بودهاند. پلهای در ابعاد غیر قابل تصور که از یکسو انسان از آن بالا می رفته و از سوی دیگر خدا از آن پایین می آمده تا در آخرین طبقه و آنجایی که معبد قرار داشته انسان و خدا یکدیگر را ملاقت کند. با این حال زیگورات محلی برای نیایشهای عمومی نبوده بلکه خانهای برای خدایان بوده است و معمولن افرادی خاص مانند کاهنها یا پادشاه می توانستند از آن صعود کنند. زیگوراتها ساختمانهای توپر آجری و خشتی هستند و درون خالی نیستند بلکه هر طبقه تا پایین و روی زمین ادامه دارد. در شهرهای میانرودان، زیگورات بزرگترین و مشخصترین ساختمان آن شهر بوده است. ارتفاع بعضی از این ساختمانها به بیش از چهل متر نیز می رسیده است. معمولن این معابد در میان سایر معابد و ساختمانهای مقدس دیگر ساخته می شدند و یک مجموعه به هم پیوسته را تشکیل می دادند.
دلتنگیهای قومی برای کوههای شرق نخستین نمونههای شناخته زیگورات را مربوط به پنج هزار سال پیش می دانند. یکی از قدیمیترین زیگوراتهای کشف شده، زیگورات شهر "اور" (Ur) در عراق امروزی است. و حتمن می دانید که شهر اور با توجه به روایات کتاب مقدس یا تورات، به احتمال، زادگاه حضرت ابراهیم بوده است. قدمت زیگورات شهر اور(Ur) را در حدود چهار هزار و صد سال برآورد می کنند. بابل، پیوند زمین و بهشت در حدود سی زیگورات در منطقه میانرودان و فلات ایران شناسایی شده است. از این میان برخی را با قطعیت زیگورات می دانند و برخی دیگر را از روی متون ادبی، مذهبی و تاریخی بر جای مانده به حدس و گمان شناسایی می کنند. زیگوراتهای ایران معابد پلکانی شکلی که به آنها زیقورات یا زیگورات می گفتند، یکی از مهمترین بناهای دوران باستان در میانرودان و فلات ایران بوده است که همچنان تلاش برای شناخت دقیقتر و تاثیرشان بر دورههای بعدی در جریان است. در برنامه بعدی بیشتر به زیگورات چغازنبیل، بزرگترین زیگورات برجای مانده خواهیم پرداخت. |
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
با عرض سلام
ممنون از این مقاله زیبای تان. مدتی بود خیلی علاقه مند شده بودم درباره زیگورات ها بدانم. نمی دانستم که در ایران هم زیگورات داریم.
موفق و شاد و سالم باشید.
-- محمد ، Jan 14, 2007با تقدیم احترام
محمد