تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۳۸۶ • چاپ کنید    

قاچاق زنان و کودکان در ایران

مترجم: رضا شوقی

اداره نظارت بر قاچاق انسان دولت آمریکا در گزارش سال 2007 خود وضعیت قاچاق زنان و کودکان در کشورهای مختلف جهان را مورد بررسی قرار داده است. مطلب زیر خلاصه ایست از گزارش این اداره در مورد قاچاق زنان و کودکان در ایران.

کشور ایران یکی از منابع قاچاق زنان به منظور استثمار جنسی تجاری و بیگاری ناخواسته است.ایران در عین حال مقصد وارد کردن قاچاقی زنان از برخی نقاط دیگر بوده و نیز محلی برای ترانزیت زنان به کشورهای دیگر نیز محسوب می‌شود.

تجارت زنان در ایران دارای دو بعد داخلی و خارجی است. در داخل کشور زنان به منظور روسپی‌گری اجباری خرید و فروش شده و یا در ازای بدهی‌های پرداخت نشده اقوام خود مجبور به ازدواج تحمیلی با طلبکاران می‌شوند.

بچه‌ها نیز در داخل ایران به منظور ازدواج اجباری، استثمار جنسی تجاری و بیگاری ناخواسته به عنوان گدا یا کارگر خرید و فروش می‌شوند که در این سرنوشت، بچه‌های افغانی مقیم ایران نیز با آنان مشترکند.

بر اساس گزارش منابع غیردولتی، زنان و دختران ایرانی به خارج از کشور نیز قاچاق می‌شوند. در این گزارشات آمده است که زنان و دختران ایرانی برای استثمار جنسی تجاری به کشورهای پاکستان، ترکیه، قطر، کویت، امارات متحده عربی، فرانسه، آلمان و انگلیس قاچاق می‌شوند.

منابع رسانه‌ای گزارش کرده‌اند که روزانه 54 زن یا دختر ایرانیِ 16 تا 25 سال در پاکستان به فروش می‌رسند. دولت ایران حتی حداقل‌های استاندارد مبارزه با قاچاق انسان را هم رعایت نکرده و تلاش قابل توجهی در این راستا انجام نمی‌دهد.

متقابلا منابع موثق به این مسئله اشاره دارند که مسئولان با ضرب و شتم، زندان و اعدام قربانیان قاچاق انسان، به تنبیه و مجازات آن‌ها می‌پردازند.اما تعقیب قانونی و مجازات قربانیان (که در واقع مبارزه با معلول مستقیم پدیده قاچاق انسان است و نه مبارزه با علت آن) موجب دست یافتن به هیچ‌گونه موفقیتی در حفاظت از زنان و دختران نشده است.

تعقیب خاطیان
دولت ایران جهت مبارزه با تجارت زنان و کودکان، طی قانونی که در سال 2004 میلادی به تصویب رسانده هرگونه قاچاق انسان را ممنوع اعلام کرده است.

مجازات‌هایی که در این قانون برای قاچاقچیان انسان در نظر گرفته شده است بسیار شدید بوده و حتی حکم اعدام را هم در بر دارد؛ گرچه دولت عملا پیشرفت قابل توجهی در تعقیب و مجازات مجرمان نداشته و در طول تکمیل این گزارش هیچ‌گونه خبری در مورد تعقیب یا مجازات مجرمان اعلام نشده است.

ایران هم چنین هیچ گونه شاهدی در مورد تلاش برای اجرای قانون درباره مقامات دولتی که گمان می‌رود در امر قاچاق انسان دست داشته و این فرایند را تسهیل می‌کنند، ارائه نداده است.

حفاظت از قربانیان
طی سال گشته حکومت ایران روش محافظت از قربانیان قاچاق انسان را به هیچ‌وجه بهبود نبخشیده است. حکومت نه تنها قربانیان را محافظت نمی‌کند بلکه آنان را به خاطر تخطی از قواعد اخلاقی و به جرم ارتکاب عمل نامشروع زنا - ارتباط جنسی خارج از چارچوب ازدواج - دستگیر و مجازات می‌کند.

گرچه آمار دقیقی در دست نیست که چه تعداد از زنان و دختران به خاطر کاری که در دوران بیگاری جنسی مجبور به انجام آن بوده، توسط دولت مجازات شده‌اند اما گزارش‌هایی مبنی بر اعدام بچه‌هایی که قربانی تجارت سکس بوده‌اند، به جرم روسپی‌گری یا زنا، وجود دارد.

علاوه بر این حکومت ایران هیچ‌گونه جایگزین قانونی در اختیار قربانیان تجارت انسان قرار نداده است تا به این وسیله آنان را از رفتن به کشورهایی که در آن‌جا با مشکلات فراوان یا خطر مجازات روبرو هستند، باز دارد.
حکومت هم چنین نمی‌کوشد تا با تشویق و تهییج قربانیان به همکاری با مسئولان، به تحقیق و بررسی در فرایند قاچاق پرداخته و قاچاقچیان انسان را مورد تعقیب قانونی قرار دهد.

دولت از طریق سازمان تامین اجتماعی مسئولیت اداره 28 خانه سلامت را بر عهده دارد. وظیفه این خانه‌های سلامت ایجاد سرپناه و حمایت از دخترانی است که از خانه فرار کرده و در معرض خطر خرید و فروش قرار دارند. اما گزارشات حاکی از آن است که دختران در این خانه‌های امن، به وسیله کارکنان این خانه‌ها و نیز سایر مقامات حکومتی مورد تعدی و تجاوز قرار می‌گیرند.

پیش‌گیری از خرید و فروش انسان
در خلال سال گذشته ایران هیچ‌گونه پیشرفتی را در پیش‌گیری از پدیده تجارت انسان گزارش نکرده است. در این راستا اقدامات پیش‌گیرانه‌ای مانند ایمن‌سازی مرزهای مشترک ایران با پاکستان و سایر کشورهای هم‌جوار که زنان و کودکان از آن طریق به خارج از کشور قاچاق می‌شوند، ضروری به نظر می‌رسد.

ایران هم‌چنین باید سیر مسافرت زنان و دختران ایرانی به کشورهای خاورمیانه که بازار استثمار جنسی زنان ایرانی است را مورد نظارت قرار بدهد. در نهایت حکومت ایران باید با ایجاد برنامه‌های آموزشی و اطلاع رسانی، سطح آگاهی‌های زنان و کودکان در مورد خطر قاچاق انسان را افزایش دهد.


منبع

Share/Save/Bookmark

نظرهای خوانندگان

فاجعه. فقط می‌توانم نام فاجعه را روی آن بگذارم. جایی که نااهل مدعی و نادان بر کسی حکومت می‌نشیند، بیش از این انتظار نیست.

-- علی آزاد ، Aug 22, 2007

من اشکال اول را به خود دختران و زنان خصوصا زنانی که در مسند مسئولیت نشسته اند می دهم که خودشان به خودشان هم رحم نمی کنند و مسایل جنسی را در جامعه بغرنج تر و بغرنج تر می کنند ... این مسائل نباید زیر پرده و در محافل غیر علنی بررسی شوند . اطلاعات دولت آمریکا در این مورد کاملا صحیح است و بخاطر این مطلب تشکر می کنم ...

-- حجت ، Aug 25, 2007

همه فقط قوانین رو محکوم میکنند، آمریکا هم که از هر فرصتی استفاده میکنه تا ایران رو شبیه یک کشور آفریقایی نشون بده، به نظر شما این زن ها برای چی اینکار رو میکنن یا این کودکان برای چی گدایی میکنن ؟به خاطر قوانین یا به خاطر بیکاری ؟؟

-- محمد ، Aug 25, 2007

به نظر من بايستي اين بحث بايستي كاملا كارشناسانه علمي برخورد شود تا به صورت كامل ريشه كن شود.

-- حامد ، Aug 26, 2007

این چیزی که الان من برای خواندنش وقت گذاشتم یک مشت چرند بود تا یک گزارش ژورنالیستی کار شده!

-- Youness ، Aug 26, 2007

در این که چنین مشکلاتی وجود داره شکی نیست اما من خودم تا به حال نمیتونستم یا دلم نمی خواست این چیزا رو حداقل در سطح بین المللی باور کنم
ولی خب همه راها به سطح آگاهی مردم و دموکراسی ختم میشه وقتی فقر فرهنگی اجتماعی مالی و ... وجود داره و وقتی دیکتاتوری راهای پیشرفت و پیشگیری رو می بنده و در موارد متعدد خودش مزید بر علت میشه خب این واقیات قابل پیش بینی هست

-- رضا از مشهد ، Aug 26, 2007

iran bar bad raft
demokrasi be daredeh iran nemikhorad
iran be ek hitler lazem darad. ek iran ra dobareh abad konad

-- nader ، Aug 29, 2007

با خودم فکر می کنم که آخه ما کجا زندگی می کنیم؟؟؟ مو به تنم سیخ میشه از این توحش. نمی دونم با وجود دولتی که هر روز برای قانونی کردن کثافتکاریهای خودش لایحه و تبصره جدید تصویب میکنه در این مورد چه کاری میشه انجام داد. نماینده های زن مجلس هم که نه تنها به نفع زنها کاری نمی کنن تو خونه ملت کمک دست نماینده های مرد برای دفاع از کانون خانواده لایحه میدن که ازدواج مجدد مردان بون اجازه همسر اول قانونی باشه!!! یکی نیست بگه که شما اصلا زن رو انسان به حساب میارید یا نه؟؟؟ اگر زن شوهرش عقیم باشه یا بیماری وخیمی داشته باشه جز تحمل و پرستاری انتظار دیگه ای ازش میره؟ حتی به ذهن خودشون راه نمیدن که شاید نخواد با این وجود ادامه بده!!! فعلا که به نام اسلام هر کاری می کنن انسان رو تا حد لجن پایین آوردن. بیچاره اسلام!

-- زهرا ، Sep 1, 2007

والا هیچی نگم سنگین ترم.

-- بدون نام ، Sep 7, 2007

نظر بدهید

(نظر شما پس از تایید دبیر وب‌سایت منتشر می‌شود.)
-لطفا به زبان فارسی کامنت بگذارید.
برای نوشتن به زبان فارسی می توانید از ادیتور زمانه استفاده کنید.
-کامنتهایی که حاوی اتهام، توهین و یا حمله شخصی باشد هرز محسوب می شود و منتشر نخواهد شد.


(نشانی ایمیل‌تان نزد ما مانده، منتشر نمی‌شود)