Feb 2007


نگاهی به فیلم:
«فراری: حقایقی درباره حسن»

بیست و شش سال پس از ترور اکبر طباطبایی، وابسته مطبوعاتی محمدرضا پهلوی، دوربین ژان دانیل لافون، فیلسوف و فیلم‌ساز فرانسوی‌الاصل کانادایی، قاتل او را در خیابان‌های تهران پیدا می‌کند. دیوید بلفیلد که پس از گرویدن به دین اسلام نام خود را به حسن عبدالرحمان تغییر داده، از آدمکشی ۱۹۸۰، عقاید، انگیزه‌ها و درونیاتش می‌گوید.



نقدی بر فیلم جدید کارگردان آلمانی فولکر شلندورف:
"زن قهرمانی از دانزیک" و جای خالی او

سینمای فولکر شلندورف، کارگردان صاحب سبک آلمانی، اغلب به مسائل سیاسی در متنی اخلاقی می پردازد. درام کارگری زن قهرمانی از دانزیک، پس از فیلم طبل حلبی او که جایزه اسکار را به ‌خود اختصاص داد و فیلم هیولا، سومین فیلمی است که شلندورف در لهستان ساخته و از همین ویژگی‌ها برخوردار است.



همجنس‌گرایان ایران در "سی‌بی‌سی" کانادا

روز یکشنبه گذشته شبکه تلویزیونی سراسری کانادا(سی‌بی‌سی) فیلم مستندی را به نمایش گذاشت مربوط به زندگی و فعالیت همجنس‌گرایان در شهر تهران. در این فیلم که تابستان گذشته تهیه شده، ضمن گفت‌وگو با چند تن از جوانان همجنس‌گرای ایرانی تلاش شده محدودیت‌ها و فشارهایی که این گروه در جامعه ایران با آن روبرو هستند به نمایش گذاشته شود.



لیدی چاترلی، جوایز سزار را درو کرد

سزار مطرح‌ترین جایزه سینمایی اروپا است. این مراسم هر ساله در ماه فوریه، در کشور فرانسه برگزار می شود. امسال سینمای مؤلف، برنده بزرگ سی و دومین دوره جوایز سینمایی سزار بود که حکم اسکار سینمای فرانسه را دارد.



یادداشت‌هایی بر اسکار هفتاد و نهم:
شبی برای ال‌گور و اسکورسیزی

مراسم اهدای اسکار روز یکشنبه با حضور کاندیداهای اسکار و شخصیت‌های معروف هالیوود، روی فرش قرمز معروف در سالن کداک شهر لس آنجلس در حالی آغاز شد، که از ساعت‌ها پیش شبکه‌های مختلف تلویزیونی با شمارش معکوس - مانند اتفاقی که درهنگام تحویل سال نو می افتد - به استقبال آن رفتند.



چرا بازیگران ایرانی آواز نمی‌خوانند؟

دلتان تنگ نشده که بازیگر زن در یک فیلم ایرانی با صدای خودش آواز بخواند؟ حالا بگوییم خواندن زنان ممنوع است، مردان بازیگر چه؟ داریوش مهرجویی در آخرین فیلم موزیکالی که ساخته شده نتوانست آوازی از گلوی بهرام رادان بیرون آورد...



تهران انار ندارد

فیلم «تهران انار ندارد» از مستندهایی بود که در جشنواره فیلم رتردام نمایش داده شد. این فیلم با نمایش عکس‌های تهران قدیم روایت متفاوتی را از پایتخت امروز ایران نمایش می‌دهد. کارگردان فیلم می‌گوید: «فیلم را برای مردم داخل ایران ساخته‌ام.»



کیانیان: به بهرام رادان بگویید همین الان شروع کن

کتاب «ناصر و فردین» حاصل گفت‌وگوی کیانیان است با دو بازیگر مشهور سینمای قبل انقلاب. خودش می‌گوید: «وقتی‌ چاپ‌ شد عده‌ای‌ به‌ من‌ گفتند کاش‌ فردین‌ زنده‌ بود و می‌رفتیم‌ از او معذرت‌ می‌خواستیم. همه آن دوستان فکر می‌کردند که‌ فردین‌ آدم‌ لمپنی‌ بوده در صورتی‌ که آدم باسوادی بود.»



گزارشی از پنجاه و هفتمین دوره جشنواره جهانی فیلم برلین(برلیناله):
فیلم "چوپان خوب" و تاریخچه CIA

فیلم «چوپان خوب»، داستان چگونگی پاگرفتن اولین سازمان امنیت آمریکا و گسترش و تبدیل آن به CIA است. روبرت دونیرو در دومین فیلم خود به‌عنوان کارگردان، مهارت کم‌نظیرش را در به تصویر کشیدن موضوعات پیچیده و چند وجهی، با شخصیت‌های گوناگون، در زمان‌ها و مکان‌های متعدد و در شرایط و موقعیت‌های بسیار متفاوت نشان می‌دهد.



نیکی کریمی: از عهده مشکلات فیلمسازی‌ بر می‌آیم

یکی از سه داور کمیته انتخاب «بهترین فیلم اول» در جشنواره برلین امسال نیکی کریمی بود. او درحاشیه این جشنواره درباره مشکلات فیلم‌سازی می‌گوید: «اصولا ایران کشوری نیست که هنرمندان و فیلم‌سازانش بتوانند از دولت انتظار حمایت داشته باشند. تنها کاری که آنان می‌کنند، ایجاد مسئله و مشکل است.»



صدیقه مجددی از وطنش افغانستان فیلم می‌سازد

صدیقه مجددی متولد ۱۹۶۵ در کابل٬ پس از سال‌ها به افغانستان باز می‌گردد تا درباره وطنش فیلم بسازد. «کابل٬‌کابل» فیلم نخست و «وطن٬‌ افغانستان» فیلم دوم اوست که واقعیات پشت پرده یک بیمارستان بزرگ افغانستان را آشکار می‌کند. بیمارستانی که امکانات نخستین بهداشتی هم ندارد.



در حال و هوای عشق

«در حال و هوای عشق» به عنوان ستايش‌شده‌ترين اثر «وونگ کار وای»، يکی از شاخص‌ترين و محبوب‌ترين فيلم‌های عاشقانه سال‌های اخير است که لحن و فضای شرقی و بومی آن از محبوبيت جهانی‌اش نکاسته است.



عشق در برف هاي كليمانجارو

برف‌های کیلیمانجارو فیلمی است که بر اساس رمان همینگوی ساخته شده و شخصیت‌های بدیع و دغدغه‌های ظریف اما جدی‌شان را مدیون اوست. افسانه ساختن از عشقی که از دست رفته.



نخستین فیلم انگلیسی‌زبان درباره عشاق یهودی و مسلمان

ایده اصلی فیلم «دیوید و لیلا» را «جلال جونروی» کارگردان اهل کردستان٬ از یک ماجرای واقعی الهام گرفته است که در آن یک مرد یهودی و زنی مسلمان با هم ازدواج می‌کنند. این فیلم قرار است در جشنواره فیلم‌های عاشقانه بلژیک نمایش داده شود.



قارچ‌های جشنواره‌ای جای فستیوال برلین را تنگ می‌کنند

مدیر جشنواره بین‌المللی فیلم برلین از رشد سریع جشنواره‌های دیگر در دنیا دل خوشی ندارد. مخصوصا فستیوال‌هایی مانند جشنواره فیلم «دبی» که با خرج‌های آن‌چنانی بازیگران معروف را به آن سوی کره زمین می‌کشانند. جشنواره جهانی فیلم برلین هشت فوریه در این شهر آغاز شده است.



واكنش سرد مطبوعات به فیلم «پارك‌وی» فریدون جیرانی

فیلمنامه و دیالوگ‌های خام و صحنه‌های غیرمنطقی فیلم باعث شد در هنگام پخش صحنه‌های خشن حاضران در سالن با صدای بلند بخندند و كف بزنند. فریدون جیرانی در نشستی گفت كه این فیلم برای ایجاد یك گونه جدید سینمای وحشت در سینمای ایران كه قبلا تجربه نشده، ساخته شده است.



يادداشتی درباره فيلم سنتوری
تو همچنان داريوش مهرجويی هستی اما...

اهميت سنتوری، شيرينی و جذابيت تعريف قصه و غرق‌کردن فيلم در موسيقی و فاجعه و بنا نهادن يک ساختار روان وسليس با مکالمه سازها و مثلث عشقی ميان سازهاست. با این وجود من منتظر بازگشت مهرجويی هستم.



مستندی در باره محمدرضا درويشی
نگاهی به فیلم لیلی کجاست؟

فیلم «لیلی کجاست؟» ساخته محمد شيروانی، روایت زندگی و آثار محمدرضا درویشی، موزیسین و پژوهشگر برجسته موسیقی ایرانی است. فیلم با تصویر روشن شدن کلان شهر تهران و صدای پروفسوری انگليسی که این پژوهشگر برجسته را معرفی می‌کند آغاز می‌شود.



گزارش وبلاگی از روزهای آخر جشنواره

اول فیلم «قفل‌ساز» غلامرضا رمضانی را دیدم. فیلم در مورد نوجوانی است كه از دست كتك‌زدن پدرش شكایت می‌كند. ولی به خاطر خواهر كوچكش و فشار خانواده شكایت خود را پس می‌گیرد. فیلم كاملا شبیه كارهای «ابوالفضل جلیلی» است. پسری كه در مخمصه‌ای گیر كرده و دائم در حال دویدن از گوشه‌ای به گوشه‌ دیگر شهر است.



پولانسکی گران‌ترین فیلم اروپا را می‌سازد

رومن پولانسکی، کارگردان معروف فرانسوی لهستانی و برنده جایزه اسکار و نخل طلای کن، خودش را برای ساختن گران‌ترین تولید سینمایی اروپا آماده می‌کند. او در نظر دارد تا کتاب پرفروش و محبوب «پمپی» را که درباره فوران یک آتشفشان خاموش در دهه ۷۰ میلادی است روی پرده ببرد.