Feb 2007


بزم شاه در حرمسرا و رزم سربازان در قفقاز

شاه هوسران قاجار، در میان زنان حرمسرای خود می‌لولید و اشتهای سیری‌ناپذیرش به دنبال زنان تازه و تجربه‌های تازه در زمینه‌های جنسی بود و خود را برای لذت‌بخش‌ترین «مسابقه‌ی نرم‌تنان» که سوگلی‌هایش آن را ترتیب داده بودند، آماده می‌کرد.



روایات‌ نامعتبر در "حکایت عشقی بی‌قاف"

مجموعه‌ داستان‌ "حكایت‌ عشقی‌ بی‌قاف‌ بی‌شین‌ بی‌نقطه" اثری‌ ضعیف‌ در كارنامه‌ی‌ نویسنده‌اش‌ به‌ شمار می‌رود. تجدید چاپ‌ و استقبال‌ نسبی‌ از این‌ كتاب‌ نمی‌تواند سبب‌ شود كه‌ از ضعف‌ داستانها چشم‌ پوشی‌ كنیم.



انتشار خاطرات "شیرین عبادی": مذهب زنجیر زنان نیست

«ایران من، زندگی بین انقلاب و امید» را می‌توان کتابی اتوبیوگرافیک، اما در پیوند تنگاتنگ با پیش‌آمدهای سیاسی در ایران ِ معاصر دانست. کتاب با خاطرات دوران کودکی خانم عبادی شروع و به زمان دريافت جايزه‌ صلح نوبل ختم می‌شود.



ناسیونالیسم یا شووینیسم هدایت؟

آجودانی در کتاب "هدایت، بوف کور و ناسیونالیسم"، تعریفی از ناسیونالیسم ِ مورد نظر خود بیان نمی‌کند اما با مطالعه کتاب متوجه می‌شویم که ناسیونالیسم ِ بررسی شده، بیشتر با معنای شووینیستی ِ آن مورد نظر است.



«آرین» وبلاگ مادری جوان و داغدار در ایران

آنچه که مادر از ساعات سخت انتظار پاسخ دکتر، دقایق دیدار آخر با فرزند، ساعت تحویل پیکر طفل خود از سردخانۀ بیمارستان، و لحظۀ خاک‌سپاری او در آخرین پست‌های وبلاگ خود نوشته، یکی قصه باشد پر از آب چشم. و شاید آنچنان که آن شنونده در ایمیل خود نوشته: تلنگری که همه ما نیاز داریم.



گردهمایی نویسندگان نسل پنجم در خانه هنرمندان

«شب داستان‌نویسی امروز ایران» عنوان برنامه‌ای است که برای بررسی ادبیات داستانی نسل پنجم نویسندگان ایران با تلاش مجله بخارا در خانه هنرمندان تهران برگزار می‌شود.



با «جُنگ صدا» در سفری شنیدنی به تهران!

این یادداشت‌ها با عنوان «تهران، شهری که دیگر نمی‌شناسم» حاصل دیده و شنیده‌های «ناهید کشاورز» مقیم شهر کلن در آلمان است که بعد از حدود بیست سال برای دیدار عزیزان خود به ایران سفر کرده. با ما در این سفر دیدنی و شنیدنی همراه باشید.



گفت‌وگو با شهریار مندنی‌پور:
از دوستان نویسنده زخم خوردم

شهریارمندنی‌پور یک سالی هست به آمریکا رفته. می‌گوید در این مدت نتوانسته بنویسد. رازش را هنوز نمی‌داند. معتقد است اتفاقی است که برای خیلی از نویسنده‌های ایرانی می‌افتد. وقتی زیر فشار می‌نویسند، شکوفاترند و وقتی به آرامش و آسایش می‌رسند و زندگی جدیدی را در کشوری جدید شروع می‌کنند، قلم‌شان می‌خشکد. با این حال چند ماهی است که دوباره شروع به نوشتن کرده و کتاب جدیدش در دست چاپ است.



‌نگاهی‌ به‌ سه‌ مجموعه‌ داستان‌ از علی‌ اشرف ‌‌درويشيان‌
‌روزگار سپری‌شده‌ داستان‌های‌ سال‌خورده‌

نشر چشمه‌ اخيرا سه‌ مجموعه‌ داستان‌ از‌ علي‌ اشرف‌ درويشيان‌ را تجديد چاپ‌ كرده‌‌است، “از اين‌ ولايت”، “فصل‌ نان” و “همراه‌ آهنگ‌هاي‌ بابام”. ساختار روايتي‌ داستان‌هاي‌ این سه‌ مجموعه‌ تقريبا مشابه‌ است. اكثر شخصيت‌هاي‌ سه‌ كتاب‌ صرفا دغدغه‌ي‌ نان‌ دارند. جهان‌ نگري‌ نويسنده‌ در داستانهاي‌ اين‌ سه‌ مجموعه فرديت‌ محور نيست‌ و اشكال‌ دقيقا از همين‌جا پيش‌ مي‌آيد.



ای دشمن ار تو سنگ خاره‌ای، من آهنم

به بهانۀ بیست و دومین سال درگذشت «حسین گل‌گلاب»، مردی که سرود «ای ایران» را برای ما به‌یادگار گذاشت.



تاریخ ناگفتۀ حرمسراهای شاهان قاجار

هر شب شش نفر زن حرم در خدمت به شاه، به نوبت می‌آمدند. گستردن رختخواب وظیفه یک زن بود. دو نفر با او در رختخواب می‌خوابیدند که هر وقت او به هر پهلو که می‌خوابد، در خدمت باشند. زن دیگری، نقل و قصه می‌گفت و یک نفر هم برای خدمت بیرون رفتن و انجام فرمایشات در همان اتاق می‌ماند.



اروتیسم در ادبیات
هر چيز لخت و عوری اروتيک نيست

بين دو جهان اروتيک و پورنو دره‌ای عظيم و "نازيبا" قرار دارد. فاصله‌ای به وسعت دو جهان يا شايد بهتر است بگويم فاصله‌ای به اندازه‌ی يک تار مو، مرز عشقبازی و همخوابگی را تعيين و تبيين می‌کند.



شقایق، اینجا من خیلی غریبم

پنج سال پیش، وقتی گزینۀ سی سال ترانه‌های «اردلان سرفراز» با نام «از ریشه تا همیشه» انتشار یافت، بر همگان روشن شد که ترانۀ «شقایق»، به «خسرو گلسرخی، شقایقی که به‌فرمان باد پرپر شد» تقدیم شده بود.



صدای سخن عشق در «جُنگ صدا»

یادنوشته‌ای به‌نام «تجربه» از «امیر نادری» کارگردان نام‌آشنای سینمای ایران که تجربۀ اوست از اولین عشقی که دلش به آن گرم شد. داستان عشقی که با همۀ تلخی و مزۀ گسی که در خاطر او گذاشت، ولی شنیدنش باز شیرین است.



در بدرقۀ هفتۀ عشق رادیو زمانه

«اسپندارمذگان» بدرقه‌ای خوش در پایان «هفتۀ عشق رادیو زمانه»



حافظ به روايت کيارستمی

"حافظ به روايت کيارستمی" گزينش کيارستمی از اشعار حافظ و دعوتی است به خوانش مدرن اين اشعار آن هم از سوی فيلمسازی که يکی از مدرن‌ترين فيلمسازان سينمای ايران است. کيارستمی کتاب را با جمله‌ای از آرتور رمبو آغاز می‌کند: بايد مطلقا مدرن بود.



۸ـ از مجموعه‌ی «داستان‌خوانی با صدای نویسنده»:
«بیرون از گور» ـ فریبا وفی

فقط بعد از این خنده است که بوسه‌ات می‌تواند دیگر یک باج نباشد، یک ترحم نباشد، یک فریب نباشد، فقط یک بوسه باشد که بتواند شما را نجات دهد از این قبری که تویش دونفری جا گرفته‌اید



با «فروغ» در انتهای راه

اهمیت «سفرنامه ایتالیا» که برای اولین بار به شکل گفتاری در پانزده برنامۀ به‌هم پیوسته در «رادیو زمانه» پخش و ارائه شد، در امکان آشنایی بیشتر ما با روحیه و نگرش «فروغ» به پدیده‌ها، زندگی، هنر و اجتماع پیرامون خود بود. آنچه که بعدها از او «فروغ فرخزاد» شاعر و فیلمساز را ساخت.



با فروغ فرخزاد بر فراز زمان

سفرنامه‌ی فروغ قبل از آن که سفرنامه‌ی کشف جهان اطراف باشد، سفرنامه‌ی گریز از خویش و سر انجام بازگشت به خویش است. او زنی است که خیلی زودتر از سن خویش به جوانی رسیده و خیلی زود در این جوانی با دیوارهای دودین و مه‌آلود زندگی فردی و اجتماعی روبروشده است.



هدایت، بوف کور و ناسیونالیسم

ماشاالله آجودانی در کتاب تازه خود به آثار هدایت و به‌ویژه بوف کور و اندیشه‌ ناسیونالیستی زمانه آفرینش این کتاب پرداخته است. او در فصل نخست موضوع ناسیونالیسم روشنفکران عصر مشروطه‌ را بررسی می‌کند که عرب‌ستیزی از جمله ویژگی‌های آنان است.