Jan 2009


گفت و گو با یلدا نورشاهی، سخنگوی خارج از کشور جمعیت آل‌یاسین
«استقبال از جمعیت آل یاسین باعث برخوردها شد»

محمد تاج‌دولتی: با دستگیری تعدادی از اعضای فعال جمعیت «آل یاسین» در ایران، فعالان این جمعیت در خارج از ایران می‌کوشند از طریق پخش فیلم‌ها و انتشار اعلامیه‌ها به گونه‌ای مطالب برخی رسانه‌های داخلی در مورد اعضا و مسئولان این جمعیت را خنثی کنند. سخنگوی خارج از کشور این جمعیت در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «در طول سه یا چهار سال گذشته خیلی با محدودیت مواجه شدیم. اتهاماتی که در رابطه با آقای پیمان فتاحی مطرح کردند این بود که ایشان دارد در دین بدعت‌گذاری و تبلیغ مسیح می‌کند. فعالیت ما آشکار بود و جلسات چند صد نفره در سالن اجتماعات عمومی برگزار می‌کردیم.»



چرا از مرده‌ها می‌ترسند؟

منیره برادران: حمله به گورستان‌ها و شکستن سنگ‌های یادبود اعدام‌شدگان، امر تازه‌ای نیست. اما تخریب و محو کامل گورستان‌ها در روزهای گذشته مرحله تازه‌ای از حمله مامورین به مردگان است که در بیست و چند سال گذشته معمول بوده است. تخریب گورستان‌های بهائیان جزئی از سیاست حذف حقوق شهروندی و در مواردی حتی سلب حق حیات از بهائیان می‌باشد. تجربه تاریخ نشان می‌دهد که کشتارهای جمعی به دلائل نژادی، دینی یا فرهنگی، همواره با تلاش برای حذف تاریخ و فرهنگ قربانیان همراه بوده است. برای حذف انسان‌ها ابتدا باید تاریخ آنها را حذف کرد. ترس از مرده‌ها، ترس از تاریخ است.



آزادی بیان در اروپا قربانی جنگ غزه می‌شود؟

نیکولاس نیک سادات: بحث میان اروپاییان «طرفدار حق دفاع اسرائیل از شهروندانش» با معترضان به «خشونت بی‌تناسب علیه فلسطینیان» ادامه دارد. در این میان به نظر می‌رسد طرفداران اروپایی اسرائیل بیش از دیگران بهای همدردی با رنج فلسطینیان را می‌پردازند. در ایتالیا یک شوی تلویزیونی سیاسی ـ اجتماعی سر و صدای زیادی در محافل سیاسی به پا کرده است: برنامه پربیننده «سال صفر» که از کانال دوی تلویزیون دولتی پخش می‌شود به نگاه یک‌سویه و اکتفا به نمایش ‌دادن برداشت فلسطینی‌ها از جنگ متهم شده است.



حقوق بهاییان در گفت و گو با رضوان توکلی و فرهاد ثابتان، سخنگوی جامعه‏‌ی بین‏‌المللی بهاییان
اقلیت بهاییان و تخلفات حقوق بشری ایران

مریم محمدی: یکی از جنبه‏‌های تخلفات حقوق بشری دولت ایران که معمولاً در محافل بین‌‏المللی محکوم می‌‏شود، آزار اقلیت‌‏های دینی و مذهبی است. در پی خبر دستگیری پنج زن در قائم‏‌شهر و ادامه‌‏ی بازداشت چهار تن از آنان که ۲۹ دی‌ماه اتفاق افتاده است، با دکتر فرهاد ثابتان، سخنگوی جامعه‏‌ی بین‏‌المللی بهاییان و رضوان توکلی، برادر بهروز توکلی که از اردیبهشت‌ماه سال جاری در زندان اوین به سر می‏برند، گفت و گو کرده‌ام.



گفت‌وگو با با محمد مصطفایی و مهرانگیز کار پیرامون سنگسارهای اخیر در ایران
«دادگاه‏ها می‌توانند به توصیه‏ قوه‏ی قضاییه عمل نکنند»

مهرانگیز کار در گفت‌وگو با زمانه می‌گوید: «دولت و نهادهای مرتبط با آن یا مجلس، در اختیار تفکری است که تعریف‏‏اش از اسلام، تعریف متعادلی نیست و عموما آرمان این است که همه‏ی مسایل مملکتی را به سمت دهه‏ی اول انقلاب ببرند. معنای دهه‏ی اول انقلاب این است که آن زمان کسی چون و چرایی با مساله‏ی سنگسار نمی‏کرد، یا چون و چرایی با اعدام نوجوانان نمی‏شد. اساساً فضا آن‏قدر بسته بود که کسی در باره‏ی حقوق این‏گونه افراد صحبتی نمی‏کرده است.»



گفت و گو با حسن اسدی زید‌آبادی، مسئول کمیته حقوق بشر ‌سازمان ادوار تحکیم وحدت
«دامن زدن به منازعه، به نفع مردم فلسطین نیست»

مریم محمدی: نوزدهم دی‌ماه در ایران بیانیه‌ای منتشر شد که کشتار غیر نظامیان را محکوم می‌کرد. این بیانیه را تعدادی از سازمان‌های غیردولتی حقوق بشر در آسیا و اقیانوسیه، به دعوت کمیته حقوق بشر ‌سازمان ادوار تحکیم وحدت امضا کرده بودند. حسن اسدی زید‌آبادی در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «هنگامی که شهروندان فلسطینی زیر شدیدترین تهاجمات نظامی هستند، هرگونه بحث سیاسی و دامن زدن به منازعه طرفین اقدام صادقانه و در جهت منافع مردمان فلسطین نیست، هیچ منفعتی مهم‌تر از جان و امنیت برای فلسطینیان وجود ندارد.»



فرزاد کمانگر در آستانه آزادی

شاهد علوی‌: تحولی شگرف در پرونده فرزاد کمانگر ایجاد شده است که آزادی او را در روزهای آینده کاملاً محتمل می‌سازد. بنا بر اظهارات آقای خلیل بهرامیان وکیل ایشان٬ وکیل فاسدی در پرونده اعمال نفوذ کرده و کوشیده فرزاد کمانگر را به جای متهم دیگری در همان پرونده قرار دهد. او هرچند موفق شده فرزاد را گناهکار معرفی کند، اما موفق به نجات جان متهم اصلی نشده و نتوانسته او را از اعدام برهاند. این وکیل فاسد بابت این‌که بی‌گناهی را در پرونده‌ای که حکم اعدام برای متهم اصلی آن صادر شده است به جای متهم اصلی بنشاند٬ ۵۰ میلیون تومان دریافت کرده است.