سیاست


گزارش بزرگداشت روز دانشجو در دانشگاه آمستردام

کیارش پارسا عالی‌پور: شنبه، چهارم دسامبر در یک روز برفی و سرد، روز دانشجو در دانشگاه آمستردام به گرمی گرامی داشته شد. این بزرگداشت ازسوی شبکه‌ی جوانان پیشرو، درهمکاری با مرکز فرهنگی مضراب و پشتیبانی رسانه‌ای‌ رادیو زمانه در سالن «کریا تئاتر» دانشگاه آمستردام برگزار شد. گزارشی از چگونگی برگزاری این همایش آماده کرده‌ام.



اتحادیه‌ی اروپا و نادیده‌گرفتن نقض حقوق بشر در ایران

شاهین نصیری و پژمان سلیم: اتحادیه‌ی اروپا چه از دیدگاه استراتژیک و چه از بابت اصول، باید در کنار تحریم‌های تک‌بعدی بازرگانی، ابزار حقوقی و دیپلماتیک موجود را به کار می‌بست تا افراد و نهادهایی که دارای نقش اصلی در سرکوب خونین اعتراضات مردمی بوده‌اند با تحریم روبه‌رو شوند. این بسیار مایوس کننده است که اتحادیه‌ی اروپا به‌ندرت تلاش کرده که وضعیت نگران‌کننده‌ی حقوق بشر در ایران را در مجموعه تحریم‌های خود مورد توجه قرار دهد.



ماجرایی که برای جامعه ایرانی هلند وحشت آفرین شد
قتل جاسوس ایرانی در هلند؛ بازخوانی یک پرونده

پژمان اکبرزاده: در فوریه‏ی سال ۱۹۹۵، جسد یک ایرانی در هلند، در نزدیکی مرز آلمان، کشف شد. این روزها در جامعه‏ی ایرانی هلند، به‏ندرت صحبت از ماجرای انوش می‏شود. بسیاری اصلاً او را به یاد ندارند و یا ترجیح می‏دهند چیزی به یاد نیاورند. رویدادی که رعب و وحشت فراگیری را در میان ایرانیان مقیم هلند پدید آورد و شاید هنوز هم تاثیر نامرئی آن بر روابط ایرانیان در این کشور حس می‏شود.



درباره‌ی برنارد فیسر، آموزگار هلندی مدافع جنبش سبز
جنبش سبز و جشن بازنشستگی برنارد فیسر

آتنا پژوهش: تولد و اوج‌گیری سریع جنبش سبز، هم توجه، هم‌دلی و حمایت بی دریغ ایرانیان مهاجر و هم مردم کشورهای دیگر را به‌طور عمیقی برانگیخت. در این میان ابتکارات فردی شهروندان غیر ایرانی کشورهای دیگر نیز، هم در ارائه انواع کمک‌ها و هم حمایت معنوی از جنبش مدنی و آزادی‌خواه سبز هم چنان ادامه دارد. این گزارش درباره‌ی یکی از حامیان جنبش سبز، یعنی آقای برنارد فیسر، دبیر تاریخ هنر و ادبیات در آمستردام است.



جشن دموکراسی در هلند و حسرت آزادی بردل ما

فروغ.ن.تمیمی: دو روز پیش، در آستانه‌ی سالروز انتخابات ریاست جمهوری در ایران، انتخاباتی در هلند برای تعیین مجلس و دولت جدید برگزار و به پیروزی قابل پیش‌بینی احزاب دست راستی منجر شد. در آستانه‌ی سالروز حوادث تابستان سال گذشته و اتحاد ایرانیان در سراسر دنیا برای بزرگداشت خاطره‌ی شهدا و زندانیان سیاسی، شرکت در انتخاباتی دیگر برای تعیین دولت جدید هلند برای ایرانیان مقیم این کشور، هم رویدادی هیجان انگیز و هم سخت حسرت‌برانگیز بود.



روز انتخابات پارلمانی هلند از نگاه چهار شهروند ایرانی - هلندی
انتخابات هلند و رأی ایرانیان هلند

کیارش پارسا عالی‌پور‬: دولت ائتلافی هلند، در پی اختلاف احزاب تشکیل‏دهنده‏ی آن در نوزدهم فوریه‏ی سال جاری میلادی فروپاشید. پس از نبردی در کارزارهای انتخاباتی روز گذشته نهم ژوئن انتخابات سراسری برای تعیین دولت جدید در هلند برگزار شد. حال و هوای این انتخابات در میان ایرانیان مقیم هلند چگونه است؟ آن‏ها در مورد این انتخابات چه فکر می‏کنند و به چه حزبی رأی می‏دهند؟ برای یافتن پاسخ این پرسش‏ها، به سراغ چهار تن از شهروندان هلندی ایرانی‏تبار رفتم.



راه‌اندازی تارنمای حزب‌یاب در هلند در گفت‌وگو با علیرضا کاظمی
حزب‌یاب جوانان پیشرو

شکوفه منتظری:‌ به ابتکار شبکه­‌ی جوانان پیشرو در هلند، تارنمای حزب‌یاب ۲۰۱۰ منتشر شد. این تارنما در آستانه­‌ی انتخابات هلند و سالگرد دهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران که یکی از مولدین ظهور جنبش آزادی‌خواهانه­‌ی مردم ایران بود، به جهان مجازی قدم گذاشته است. اما این حزب یاب چه هست و چه کاربردی دارد؟ علیرضا کاظمی از اعضای شبکه­‌ی جوانان پیشرو در هلند، حزب­‌یاب را این­‌گونه توضیح می­‌دهد.



گفت‌وگو با دامون گلریز، کنش‌گر سیاسی و عضو حزب لیبرال هلند درباره نخستین مناظره انتخاباتی رهبران احزاب سیاسی در هلند
پیروز نخستین نبرد؛ لیبرال‌ها‬

کیارش پارسا عالی‌پور: در ۱۹ فوریه ۲۰۱۰ دولت ائتلافی هلند در پی اختلاف احزاب تشکیل دهنده آن بر سر حضور هلند در ولایت اوروزگان افغانستان، فرو پاشید. یان پتر بالکننده، نخست وزیر هلند از حزب دمکرات مسیحی، خواستار بررسی درخواست پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، برای تمدید حضور نظامیان این کشور در افغانستان بود. حزب کارگر، یکی از سه حزب شرکت کننده در دولت ائتلافی هلند، در اعتراض به این خواسته از دولت ائتلافی خارج و سبب ساز فروپاشی این دولت شد.



هولوکاستی بدون اتاق گاز

فروغ.ن.تمیمی: روز پنج می روز آزادی هلند و پایان جنگ دوم جهانی در این کشور است. با گذشت شصت و پنج سال از پایان جنگ و انتشار صدها کتاب، ساختن صدها فیلم و آثار دیگر در مورد آن، تحقیق و نوشتن در مورد جنگ دوم جهانی هم‌چنان ادامه دارد. در ۱۹۸۵ فیلسوف و ژورنالیست فرانسوی کلود لانزمان در یک سری فیلم تلویزیونی به نام «شوا»، با گروهی از بازماندگان اردوگاه‌های مرگ مصاحبه می‌کند.



گفتگو با سخنرانان ایرانی جشنواره
ایرانیان در جشنواره مارکسیسم دانشگاه آمستردام

پژمان اکبرزاده: روزهای۲۴ و ۲۵ آوریل ۲۰۱۰، دانشگاه آمستردام، میزبان «جشنواره‏ی مارکسیسم ۲۰۱۰» بود که فعالان و پژوهش‏گرانی از کشورهای گوناگون در آن شرکت داشتند. در جشنواره‏، بحثی مستقل، با نام «اعتراضات، تحریم‏ها و تهدیدهای جنگ» به مسائل ایران، اختصاص یافته بود. پیمان جعفری و علیرضا کاظمی، دو فعال سیاسی ایرانی در هلند، با نگرش‏های گوناگون سیاسی در این جشنواره شرکت و سخنرانی کردند.



هدف اشغال سفارت ایران در هلند چه بود؟

شکوفه منتظری: «ما با گروهی از دوستان، بخشی از خاک سفارت را گرفتیم یا به قول بعضی‌ها آزاد کردیم. برای ما خیلی دردناک بود که هلند، بخشی از خاک خود را به ایران بدهد و کسانی از این خاک استفاده کنند که حکومتِ مردم ایران نیستند. ما تصمیم گرفتیم، تعداد کمی ایرانی و تعداد بزرگتری غیر ایرانی، هلندی و ملیت‌های دیگر، زمین آن‌جا را به شکل سمبلیک بگیریم.» این‌ها، صحبت‌های یکی از شرکت‌کنندگان در این حرکت است؛ با او گفت‌وگو کرده‌ام.



«عذرخواهی رسمی مدرسه عالی لاهه از ایرانیان»

رضا جمالی: سفارت جمهوری اسلامی روز شنبه ۱۳ فوریه با اجاره تالاری در مدرسه عالی شهر لاهه در سکوت کامل خبری و با حضور شمار اندکی از وابستگان خود سال‌روز ۲۲ بهمن را جشن گرفت. این اقدام باعث اعتراض شدید دانشجویان این دانشگاه شد. این اعتراض‌ها و پوشش رسانه‌ای این خبر سبب شد که مسوولان این دانشگاه مورد انتقاد شدید و گسترده احزاب سیاسی و جامعه هلند قرار گیرند و در نهایت اقدام به عذرخواهی رسمی از ایرانیان کنند.



گزارشی از نتایج انتخابات شوراهای شهرهای هلند
«گرایش هلندی‌ها به سوی احزاب دست راستی»

رضا جمالی: خیرت ویلدرس، رهیر حزب آزادی هلند و هم‌چنین سازنده فیلم جنجالی «فتنه» را باید یکی از برندگان انتخابات سراسری شوراهای هلند دانست. او می‌گوید که پیروزی در این انتخابات، مقدمه فتح پارلمان این کشوردر انتخابات آتی این کشور خواهد بود. اما راز موفقیت ویلدرس در افکار عمومی هلند در کجاست؟ آیا شمه سیاسی مردم هلند تغییر پیدا کرده و کم‌کم به احزاب دست راستی علاقمند می‌شوند؟ در این زمینه با بهنام تائبی گفت‌وگو کرده‌ام.



برگزاری نشست «جنایت علیه بشریت در ایران»

روز یکشنبه، بیستم مهرماه، در دانشکده‏ی حقوق دانشگاه هلندی لایدن، نشستی با موضوع «جنایت علیه بشریت در ایران» برگزار شد. در این نشست، سخنران‏های مختلفی حضور داشتند؛ برخی در مورد تجربه‏ی زندان خود در ابتدای انقلاب ایران حرف زدند، برخی نیز از بازمانده‏های اعدام‏های سیاسی در ایران بودند و بعضی هم از آینده و گذشته‏ی ایران در مورد حقوق بشر گفتند. شادی صدر، وکیل، فعال حقوق زنان و فعال اجتماعی و پیام اخوان، استاد حقوق بین‏الملل دانشگاه مک‏گیل کانادا و فعال حقوق بشر، از سخنرانان این مراسم بودند. گفت و گوی کوتاه زمانه با این دو سخنران را، در حین برگزاری مراسم می‌خوانید.



گزارشی از رای گیری در لاهه
«فکر نمی‌کردیم مشارکت این‌قدر باشد»

محمدرضا اسکندری: امروز صبح در کنسول‌گری ایران در لاهه، ایرانیان باید به نوبت وارد سفارت می‌شدند. آن‌ها پس از وارد شدن به سالن اخذ رای، در یک صف ایستاده و به نوبت رای خود را به صندوق می‌ریختند. پس از رای دادن هم مردم با یکدیگر حرف می‌زدند و در رابطه با کسی که به او رای داده‌اند و این‌که چرا در این انتخابات شرکت کرده‌اند، بحث می‌کردند. از مسئول مطبوعاتی سفارت درخواست مصاحبه کردم ولی ایشان گفت که حق مصاحبه با رسانه‌ها را ندارد. در هر حال توانستم بدون ضبط، صوت، سئوالاتی را از وی بپرسم.



گفتگویی با بهنام طائبی درباره سیاست جدید وزارت علوم هلند
ورود به کلاس غنی‌سازی اورانیوم ممنوع

بهنام تائبی: وزارت علوم و امور خارجه در هلند نامه‌ای را برای دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی در هلند ارسال کرده‌اند که این دانشگاه‌ها باید مراقبت کافی در پذیرش دانشجوی ایرانی به خرج دهند. مراقبت و احتیاطی که از آن در نامه نامبرده‌اند، بدین منظورست که دانشجوی ایرانی نباید به همه‌ی دانش در دانشگاه دسترسی داشته باشد و علی‌الخصوص از «دانش هسته‌ای». ما در دانشگاه‌ها چیزی تدریس نمی‌کنیم که برای ساختن بمب اتمی باشد. اما ما در دانشگاه‌ها به‌هیچ عنوان کلاس‌های آموزشی بمب هسته‌ای نداریم، همچنین کلاس‌های غنی‌سازی اورانیوم و یا اینکه چگونه سانتریفیوژ هسته‌ای می‌سازند تا اورانیوم را غنی کنند.



محاکمه عادلانه حق هر متهمی است حتی متهمان تروریسم

6 نوامبر 2007، معاون متکی، وزیرامورخارجه ایران دریک سفرکوتاه ناگهانی به هلند دیداری پشت درهای بسته با نمایندگان پارلمان داشت و آنها را در جریان وضعیت المنصوری قرار داد. مذاکرات پشت درهای بسته بود ولی در پایان آقای عراقچی به خبرنگاران گفت که المنصوری ایرانی است و مطابق قوانین ایران محاکمه می شود. «اتهام المنصوری عملیات تروریستی و جدائی طلبانه است.»



«جشنواره‌ی مارکسیسم» در هلند

در روزهای بیستم تا بیست‌ودوم آوریل «جشنواره‌ی مارکسیسم» در دانشگاه آمستردام برگزار می‌شود. این جشنواره را هر ساله، سازمان سوسیالیست بین‌الملل در هلند برگزار می‌کند. زمانه گفت‌وگویی کرده است با پیمان جعفری، در باره‌ی این جشنواره.



يک حزب طرفدار احمدی‌نژاد در هلند

کنستانت کوسترس، رهبر حزب ناسیونالیست NVU: «احمدی‌نژاد مرد شجاعی‌ست که ایرانی‌ها خودشان او را در یک شرایط دموکراتیک انتخاب کرده اند. او تنها کسی‌ست که علیه اسرائیل موضع‌گیری کرده است و مثل بوش نیست که همه جا با ۵۰ تا بادی گارد حرکت کند. احمدی‌نژاد خیلی راحت بدون بادی گارد بین مردم رفت و آمد می‌کند».



پسر مهاتما گاندی و دختر مارتين لوترکينگ در هلند

پسر گاندی و دختر کينگ به همراه فرزندان شماری ديگر از رهبران و رجال نامدار جهان در هلند گرد آمده اند تا پيام صلح را تبليغ کنند. توشار گاندی می گويد: "تو لازم نیست جهان را زیر و رو کنی تا تغییری در ان ایجاد کنی. کاری را انجام بده که برایت میسر است هرچند خیلی کوچک باشد."