تاریخ


ماجرای مرگ چهارصدساله

ترجمه‌ی احسان سنایی: طی هفته‌ی جاری، ائتلافی از پژوهش‌گران جمهوری چک و دانمارک، جسد نیکوبراهه، نجیب‌زاده‌ی اخترشناس را که در ۱۶۰۱ میلادی مدفون شده بود، از آرامگاهش استخراج کردند تا که با یاری فناوری‌های نوین، پاسخ بسیاری از سؤالات را بیابند. طی چهار روز آینده، این گروه، جسد مزبور را در معرض آزمایشات ویژه‌ای قرار خواهند داد که امید می‌رود علت حقیقی مرگ براهه را که آیا به‌راستی عارضه‌ی کلیوی بوده یا نه، برملا کند.



کشف کشتی نوح؟

ترجمه‌ی احسان سنایی: گروهی از سیاحان مسیحی مدعی‌اند بقایای کشتی افسانه‌ای نوح را در زیر پوشش یخی و آوار آتشفشانی کوه «آرارات» ترکیه یافته‌اند. اما برخی باستان‌شناسان و تاریخ‌دانان، جدیت این مدعا را در حد همان گفته‌های بی‌اساس پیشین همچون احتمال کشف لنگرگاه این کشتی بر بالابلند کوه‌های شمال‌غرب ایران می‌دانند. با این‌وجود، این‌بار مدعیان اطمینان خود از صحت این کشف را ۹۹.۹ درصد اعلام کرده‌اند.



ریشه‌های ژرف فقر

ترجمه‌ی احسان سنایی: از دید یک اقتصاددان، نقشه‌ی جنوب پرو ظاهری ویژه دارد. اگر بخشی از کوهستان آند، واقع در شمال‌غرب تا جنوب شرق این کشور را با بیضی دندانه‌داری جدا کنید، آن‌گاه سرزمینی نسبتا تنگدست را میان همسایگانی ثروتمند، محصور کرده‌اید. تاکنون هیچ تفسیر روشنی برای این ناهمخوانی ارائه نگردیده است و مسأله وقتی عجیب‌تر می‌شود که بدانیم مثلا ناحیه‌ی فقیرنشین، آن‌قدرها منابع طبیعی بیشتری نسبت به دیگر نقاط ندارند.



چهل سال از موفقیت‌آمیزترین شکست ناسا گذشت

ترجمه‌ی احسان سنایی: قرار بر این بود که سیزدهمین مأموریت از پروژه‌ی آپولو، پس از فرود موفق مأموریت‌های یازدهم و دوازدهم، به‌عنوان آخرین مجموعه‌ی سرنشین‌داری که جان اف. کندی، دقیقاً ده سال پیش از آن وعده‌ی اعزام‌شان را به ماه تا پایان دهه‌ی شصت به جهانیان داده بود رهسپار آسمان شود. سیزدهمین روز از ماه آوریل را تاریخ فرود بر ماه تعیین کرده بودند؛ اما متأسفانه خرافات هیچ خللی در تصمیمات متخصصین ناسا وارد نمی‌کرد.



داوینچی که بود؟

ترجمه‌ی احسان سنایی: آیا هنرمند و دانشمند سرشناس فلورانسی که اثر بی‌بدیلی چون «شام آخر» را کشید، «اسب اسفورزا» را طرح زد و نخستین مطالعات بزرگ بشر بر آناتومی انسانی را به ثمر رساند؛ می‌توانسته نابغه‌ا‌ی بدخواه و سرسپرده‌ی ارتشی بوده باشد که به مدد ابداعات این مرد بزرگ از هیچ کشتار فجیعی در جنگ‌های قرن شانزده اروپا فروگذار نکرد؟



گزارشی به مناسبت چهل ساله شدن اینترنت
اینترنت؛ نیازی هم‌چون آب و غذا

احسان سنایی: ساعت ۲۲.۳۰ روز ۲۹ اکتبر ۱۹۶۹، نخستین پیام اینترنتی جهان رد و بدل شد. کلمه نامفهوم «lo»، سرسلسله شبکه وسیعی از ارتباطات است که امروزه هم‌چون کلافی زمین را تحت سیطره خود گرفته است. شبکه‌ای که بعدها اینترنت نامیده شد، تا بدان‌جا جهان را به تسخیر خود در آورد که بسیاری از متخصصین، آن را نه یک امتیاز جانبی؛ که حقی همگانی می‌دانند.



اشتباه در نتایج نخستین کالبدشکافی مومیایی در تاریخ

احسان سنایی: در سال ۱۸۲۵، دکتر آگوستوس گرانویل، با سخنرانی خود در جمع اعضای انجمن سطلنتی، نوعی شور و هیجان علمی را برانگیخت. این پزشک ایتالیایی‌الاصل با ارائه نتایج نخستین کالبدشکافی یک مومیایی مصری در تاریخ، علت مرگ او را اعلام کرد. این مومیایی با قریب به ۲۶۰۰ سال قدمت، متعلق به زنی حدوداً ۵۰ ساله بود که شش سال پیش از کالبدشکافی در گورستان شهر باستانی تبس یافت شده و به موزه بریتانیا انتقال داده شده بود.