ایرانیان هلند


گزارش بزرگداشت روز دانشجو در دانشگاه آمستردام

کیارش پارسا عالی‌پور: شنبه، چهارم دسامبر در یک روز برفی و سرد، روز دانشجو در دانشگاه آمستردام به گرمی گرامی داشته شد. این بزرگداشت ازسوی شبکه‌ی جوانان پیشرو، درهمکاری با مرکز فرهنگی مضراب و پشتیبانی رسانه‌ای‌ رادیو زمانه در سالن «کریا تئاتر» دانشگاه آمستردام برگزار شد. گزارشی از چگونگی برگزاری این همایش آماده کرده‌ام.



گفتگو با یک ایرانی در دستگاه پلیس هلند
«بهتر است در هلند خارجی باشی تا ‌جای دیگر»

پژمان اکبرزاده: برای یک ایرانی که در دستگاه پلیس هلند مشغول به‌ کار است، شرایط به چه شکلی است؟ او در محیط کار خود با چه برخوردهایی مواجه می‌شود و آیا خارجی بودن، مشکلی بر سر راه او به شمار می‌رود؟ در هلند، مدارا با فرهنگ‌های گوناگون و حضور آزادانه خارجیان در جامعه، یکی از اصول بنیادین به شمار می‌رود ولی این موضوع در سال‌های اخیر به یک چالش بدل شده است.



اتحادیه‌ی اروپا و نادیده‌گرفتن نقض حقوق بشر در ایران

شاهین نصیری و پژمان سلیم: اتحادیه‌ی اروپا چه از دیدگاه استراتژیک و چه از بابت اصول، باید در کنار تحریم‌های تک‌بعدی بازرگانی، ابزار حقوقی و دیپلماتیک موجود را به کار می‌بست تا افراد و نهادهایی که دارای نقش اصلی در سرکوب خونین اعتراضات مردمی بوده‌اند با تحریم روبه‌رو شوند. این بسیار مایوس کننده است که اتحادیه‌ی اروپا به‌ندرت تلاش کرده که وضعیت نگران‌کننده‌ی حقوق بشر در ایران را در مجموعه تحریم‌های خود مورد توجه قرار دهد.



ماجرایی که برای جامعه ایرانی هلند وحشت آفرین شد
قتل جاسوس ایرانی در هلند؛ بازخوانی یک پرونده

پژمان اکبرزاده: در فوریه‏ی سال ۱۹۹۵، جسد یک ایرانی در هلند، در نزدیکی مرز آلمان، کشف شد. این روزها در جامعه‏ی ایرانی هلند، به‏ندرت صحبت از ماجرای انوش می‏شود. بسیاری اصلاً او را به یاد ندارند و یا ترجیح می‏دهند چیزی به یاد نیاورند. رویدادی که رعب و وحشت فراگیری را در میان ایرانیان مقیم هلند پدید آورد و شاید هنوز هم تاثیر نامرئی آن بر روابط ایرانیان در این کشور حس می‏شود.



هفته جهانی مُد در آمستردام

برگزاری هفته‌ی مُد در آمستردام از سال ۲۰۰۴ آغاز شد و هدف اصلی آن، مطرح کردن این شهر به عنوان یکی از مقاصد دوستداران مُد در دنیا بود. این هفته، علاوه بر نمایش مُد، دربرگیرنده‌ی بخش مسابقه، سخنرانی، بازاریابی و جشن هم می‌شود. آنا نیکبخت نوشین، یک روزنامه‌نگار جوان ایرانی-هلندی است که در زمینه مُد فعالیت دارد. آنا اطلاعات جالبی درباره «هفته جهانی مُد در آمستردام» در اختیار «زمانه» قرار داد.



درباره‌ی برنارد فیسر، آموزگار هلندی مدافع جنبش سبز
جنبش سبز و جشن بازنشستگی برنارد فیسر

آتنا پژوهش: تولد و اوج‌گیری سریع جنبش سبز، هم توجه، هم‌دلی و حمایت بی دریغ ایرانیان مهاجر و هم مردم کشورهای دیگر را به‌طور عمیقی برانگیخت. در این میان ابتکارات فردی شهروندان غیر ایرانی کشورهای دیگر نیز، هم در ارائه انواع کمک‌ها و هم حمایت معنوی از جنبش مدنی و آزادی‌خواه سبز هم چنان ادامه دارد. این گزارش درباره‌ی یکی از حامیان جنبش سبز، یعنی آقای برنارد فیسر، دبیر تاریخ هنر و ادبیات در آمستردام است.



«من می‌خواهم آزاد بمیرم»

شکوفه منتظری: فرجام سعیدی، نوازنده و خواننده‌ی ایرانی مقیم هلند، به‌تازگی آهنگی در اینترنت منتشر کرده به‌نام «من می‌خواهم آزاد بمیرم». این ترانه، دومین کار منتشر شده از فرجام سعیدی است که مثل کار پیشین او، یعنی «زهر»، سروده‌ی خودش است. فرجام دانشجوی موسیقی است و از کودکی در هلند زندگی می‌کند. او درباره‌ی این ترانه می‌گوید: «خیلی درباره‌ی آن فکر کردم که این کار را منتشر کنم یا نه. که آخرش گفتم بی‌خیال، می‌گذاریمش روی اینترنت!»



پیر بولز موسیقی‌دان فرانسوی برای هفدهمین بار جایزه هلندی ادیسون را برد
هلند فستیوال ۲۰۱۰

فروغ.ن.تمیمی: هنر نقاشان و طراحان هلندی در اروپا و جهان همیشه مطرح بوده و هرساله هزاران نفر برای دیدن آثار نقاشان هلندی نظیر وان گوگ، رمبراند و فرمیر، به این کشور می‌آیند. اما هلندی‌ها هرساله هم با برگزاری انواع فستیوال‌های معتبر موسیقی، تئاتر، رقص و سینما نقش مهمی در معرفی و ارائه آثار هنرمندان مشهور دنیا به عهده گرفته‌اند. معروف‌ترین ارکسترهای جهان و ستاره‌های موسیقی مدام در این کشور به اجرای برنامه می‌پردازند.



ادامه‌ی گردهمایی‌های اعتراضی ایرانیان در خارج
هلند: معترضان ایرانی، سوار بر دوچرخه

حدود دویست دوچرخه سوار در سالگرد آغاز خشونت‌های گسترده در ایران، خیابان‌های مرکزی آمستردام را رکاب زدند. هر دوچرخه‌سوار، پیراهنی به تن داشت که روی آن نوشته شده بود «آزادی زندانیان سیاسی».
آنها با شعارهای «آزادی برای ایران، ایران برای همه» (به زبان انگلیسی) می‌کوشیدند توجه مردم را به وضعیت موجود در ایران جلب کنند؛ حرکتی که در رسانه‌های هلندی نیز بازتاب یافت. این برنامه را شبکه جوانان پیشرو ایرانی، با همکاری شبکه ایرانیان هلند سازمان داده بود.



جشن دموکراسی در هلند و حسرت آزادی بردل ما

فروغ.ن.تمیمی: دو روز پیش، در آستانه‌ی سالروز انتخابات ریاست جمهوری در ایران، انتخاباتی در هلند برای تعیین مجلس و دولت جدید برگزار و به پیروزی قابل پیش‌بینی احزاب دست راستی منجر شد. در آستانه‌ی سالروز حوادث تابستان سال گذشته و اتحاد ایرانیان در سراسر دنیا برای بزرگداشت خاطره‌ی شهدا و زندانیان سیاسی، شرکت در انتخاباتی دیگر برای تعیین دولت جدید هلند برای ایرانیان مقیم این کشور، هم رویدادی هیجان انگیز و هم سخت حسرت‌برانگیز بود.



روز انتخابات پارلمانی هلند از نگاه چهار شهروند ایرانی - هلندی
انتخابات هلند و رأی ایرانیان هلند

کیارش پارسا عالی‌پور‬: دولت ائتلافی هلند، در پی اختلاف احزاب تشکیل‏دهنده‏ی آن در نوزدهم فوریه‏ی سال جاری میلادی فروپاشید. پس از نبردی در کارزارهای انتخاباتی روز گذشته نهم ژوئن انتخابات سراسری برای تعیین دولت جدید در هلند برگزار شد. حال و هوای این انتخابات در میان ایرانیان مقیم هلند چگونه است؟ آن‏ها در مورد این انتخابات چه فکر می‏کنند و به چه حزبی رأی می‏دهند؟ برای یافتن پاسخ این پرسش‏ها، به سراغ چهار تن از شهروندان هلندی ایرانی‏تبار رفتم.



راه‌اندازی تارنمای حزب‌یاب در هلند در گفت‌وگو با علیرضا کاظمی
حزب‌یاب جوانان پیشرو

شکوفه منتظری:‌ به ابتکار شبکه­‌ی جوانان پیشرو در هلند، تارنمای حزب‌یاب ۲۰۱۰ منتشر شد. این تارنما در آستانه­‌ی انتخابات هلند و سالگرد دهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران که یکی از مولدین ظهور جنبش آزادی‌خواهانه­‌ی مردم ایران بود، به جهان مجازی قدم گذاشته است. اما این حزب یاب چه هست و چه کاربردی دارد؟ علیرضا کاظمی از اعضای شبکه­‌ی جوانان پیشرو در هلند، حزب­‌یاب را این­‌گونه توضیح می­‌دهد.



گفت‌وگو با دامون گلریز، کنش‌گر سیاسی و عضو حزب لیبرال هلند درباره نخستین مناظره انتخاباتی رهبران احزاب سیاسی در هلند
پیروز نخستین نبرد؛ لیبرال‌ها‬

کیارش پارسا عالی‌پور: در ۱۹ فوریه ۲۰۱۰ دولت ائتلافی هلند در پی اختلاف احزاب تشکیل دهنده آن بر سر حضور هلند در ولایت اوروزگان افغانستان، فرو پاشید. یان پتر بالکننده، نخست وزیر هلند از حزب دمکرات مسیحی، خواستار بررسی درخواست پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، برای تمدید حضور نظامیان این کشور در افغانستان بود. حزب کارگر، یکی از سه حزب شرکت کننده در دولت ائتلافی هلند، در اعتراض به این خواسته از دولت ائتلافی خارج و سبب ساز فروپاشی این دولت شد.



آشوب شبنم: بزرگداشت احمد شاملو در هلند

پژمان اکبرزاده: گزیده‌ای از سروده‌های احمد شاملو به کوشش شاهرخ حشمت‌منش به هلندی ترجمه شده است. کتاب او، بیست دوم می، طی مراسمی در کتابخانه عمومی آمستردام رونمایی می‌شود. حشمت‌منش معتقد است: «دوستداران ادبیات مشرق‌زمین در هلند، به شعرهای شاملو به عنوان ادبیات دهه هفتاد و هشتاد میلادی نگاه می‌کند، و نه ادبیات امروزی‌.«



بحران اقتصادی اروپا و ایرانیان مقیم هلند‌

پژمان اکبرزاده: هلند میزبان بیش از ۳۰ هزار ایرانی است. ایرانیانی که گروهی از آن‌ها در زمینه‏های بازرگانی فعالند و اکنون در پی بحران اقتصادی در این کشور با مشکلات گوناگونی روبه‌رو شده‏اند. شماری هم به‌دلیل رکود اقتصادی، کار و شغل خود را از دست داده‏اند. شماری از ایرانیان فعال در عرصه بازرگانی هلند در گفتگو با رادیو زمانه از تاثیر بحران بر فعالیت‌هایشان گفته‌اند.



نمایش‌گاه بهترین عکس‌های خبری جهان
پژواک الله اکبر در کلیسای قدیمی آمستردام

فروغ.ن.تمیمی: صحن سنگی کلیسا وسیع، سقف آن بسیار بلند و معماری خیره کننده‌ای دارد. بازدیدکنندگان به محض پا گذاشتن به این مکان مجذوب‌اش می‌شوند. در این کلیسای بزرگ که به کلیسای قدیمی معروف است و در مرکز شهر آمستردام قرار دارد، ۶۲ عکس برگزیده خبری در سال ۲۰۰۹ از میان ۱۰۱هزار عکس از تمام جهان به نمایش گذاشته شده است. عکس‌های انتخاب شده در مورد جنبه‌های گوناگون زندگی انسانی و هم طبیعت هستند.



هولوکاستی بدون اتاق گاز

فروغ.ن.تمیمی: روز پنج می روز آزادی هلند و پایان جنگ دوم جهانی در این کشور است. با گذشت شصت و پنج سال از پایان جنگ و انتشار صدها کتاب، ساختن صدها فیلم و آثار دیگر در مورد آن، تحقیق و نوشتن در مورد جنگ دوم جهانی هم‌چنان ادامه دارد. در ۱۹۸۵ فیلسوف و ژورنالیست فرانسوی کلود لانزمان در یک سری فیلم تلویزیونی به نام «شوا»، با گروهی از بازماندگان اردوگاه‌های مرگ مصاحبه می‌کند.



روز ملکه، بهانه‌ای برای شادی و پایکوبی

شهزاده سمرقندی: امروز سی‌ام اوریل روز ملکه هلند است. روزی که تمام این کشور به رنگ نارنجی درمی‌آید و تاج‌های مصنوعی و نارنجی را می‌توانید تقریباً در همه جای، در کوچه و خیابان بر سر پیر و جوان و زن و مرد ببینید. سی‌ام آوریل در هلند روز اتحاد ملی دانسته می‌شود و روز تعطیل رسمی است. مردم هلند عادت دارند که در این روز جنس‌های دست دوم و نالازم خود را کنار خیابان‌های اصلی پهن کنند و با قیمت ارزان بفروشند. .



گفتگو با سخنرانان ایرانی جشنواره
ایرانیان در جشنواره مارکسیسم دانشگاه آمستردام

پژمان اکبرزاده: روزهای۲۴ و ۲۵ آوریل ۲۰۱۰، دانشگاه آمستردام، میزبان «جشنواره‏ی مارکسیسم ۲۰۱۰» بود که فعالان و پژوهش‏گرانی از کشورهای گوناگون در آن شرکت داشتند. در جشنواره‏، بحثی مستقل، با نام «اعتراضات، تحریم‏ها و تهدیدهای جنگ» به مسائل ایران، اختصاص یافته بود. پیمان جعفری و علیرضا کاظمی، دو فعال سیاسی ایرانی در هلند، با نگرش‏های گوناگون سیاسی در این جشنواره شرکت و سخنرانی کردند.



هدف اشغال سفارت ایران در هلند چه بود؟

شکوفه منتظری: «ما با گروهی از دوستان، بخشی از خاک سفارت را گرفتیم یا به قول بعضی‌ها آزاد کردیم. برای ما خیلی دردناک بود که هلند، بخشی از خاک خود را به ایران بدهد و کسانی از این خاک استفاده کنند که حکومتِ مردم ایران نیستند. ما تصمیم گرفتیم، تعداد کمی ایرانی و تعداد بزرگتری غیر ایرانی، هلندی و ملیت‌های دیگر، زمین آن‌جا را به شکل سمبلیک بگیریم.» این‌ها، صحبت‌های یکی از شرکت‌کنندگان در این حرکت است؛ با او گفت‌وگو کرده‌ام.