Sep 2008


گفت و گو با کریم پاکزاد، پژوهش‌گر «موسسه‌ی مطالعات استراتژیک و بین‌الملل پاریس»
«ایران برگ‌های برنده‌ای در افغانستان دارد»

افغانستان در هفته‌ی گذشته روزهای پر از خشونتی را پشت سر گذاشته است. شورشیان طالبان، بالاترین مقام زن پلیس این کشور را کشته‌اند و ۱۰ سرباز فرانسوی را هم در یک حمله‌ی انتحاری به قتل رسانده‌اند. کریم پاکزاد، پژوهش‌گر مؤسسه‌ی «مطالعات استراتژیک و بین‌الملل پاریس» می‌گوید: «ایران برگ برنده‌هایی در افغانستان دارد که وقتی احساس کند منافع‌اش به خطر می‌افتد، از آن‌ها استفاده می‌کند.»



گفت و گو با دکتر دارا عزیزی، قاسم طالب‏زاده و خانم ژاله دفتریان درمورد فیلم «تاجیکستان زیباست»
‫تاجیکستان با جشن‌هایش‌ زیباست

«تاجیکستان زیباست» نام فیلمی مستند از دکتر دارا عزیزی است‌ که فصل تازه‏ی فعالیت‏های فرهنگی «انجمن فرهنگی ایرانی در پاریس» با آن آغاز شد. فیلمی از سفر به تاجیکستان، معرفی فرهنگ و زبان، نشان دادن جشن‏ها و آهنگ‏های زیبای آن سرزمین، زندگی مردم، تاریخ آن، مناظر طبیعی، میراث فرهنگی و توریستی و غذاها و میوه‏های آن‏جا. در همین رابطه با دکتر دارا عزیزی، قاسم طالب‏زاده و خانم ژاله دفتریان گفت و گو کردم.



گفت و گو با دکتر جمشید اسدی پیرامون بحران اقتصادی آمریکا
«دخالت دولت در اقتصاد موجب ایجاد بحران اقتصادی شد»

بحران مالی در اقتصاد آمریکا، اروپا را هم نگران کرده است. دوباره واژه‌هایی نظیر کاپیتالیسم به سرمقاله‌های روزنامه‌ها راه پیدا کرده است و «اقتصاد بازار» از متهمان اصلی این بحران به شمار می‌رود. دکتر جمشید اسدی، استاد استراتژی اقتصادی در پاریس در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «یکی از دلایل ایجاد این حباب مالی، فشاری بود که نهادهای دولتی بویژه در آمریکا، بر بانک‌ها آوردند که به مردم وام بدهند؛ بدون در نظر داشتن توانایی مردم برای بازپرداخت وام‌هایشان بود. این اقتصاد بازار نبود. دخالت مستقیم دولت در این زمینه بود.»



گفت و گو با پاشا مبشر پیرامون کنفرانس «نگاه اروپا به شیعه»
جای خالی محققان ایرانی در کنگره «نگاه اروپا به شیعه»

روزهای ۲۵ و ۲۶ سپتامبر شهر استراسبورگ فرانسه شاهد برگزاری کنفرانسی با عنوان «نگاه اروپا به شیعه» بود. پاشا مبشر، یکی از برگزارکنند‌گان این همایش در گفت و گو با رادیو زمانه پیرامون غیبت محققان ایرانی می‌گوید: «این موضوع باعث تعجب است. چون برگزارکنندگان گفتند ما از دانشگاه‌ها و سفارت جمهوری اسلامی در پاریس برای حضور در این کنفرانس دعوت کردیم که هیچ کدامشان در این کنفرانس شرکت نکردند. غیبت در این کنگره‌ها برای فرهنگ و فلسفه‌ی شیعه - ایرانی مضر خواهد بود چون نمی‌شود دیدگاه‌های شیعه فقط از طریق کشور‌های هم‌جوار مثل عراق‌، افغانستان، ترکیه یا سنی‌‌ها معرفی شود.»



گفت و گو با پاشا مبشر، رییس انجمن ایرانی آلزاس
کنفرانس مذهب شیعه در استراسبورگ

رای نخستین بار‌ در اروپا یک انجمن ایرانی - فرانسوی در شهر استراسبورگ در غرب فرانسه، برپایی کنفرانس بین‌المللی با نام «نگاه به شیعه در اروپا» را پیشنهاد داد که در روزهای ۲۵ و ۲۶ سپتامبر (۴ و ۵ مهر) در خانه‌ی دانشگاهی علوم انسانی در آلزاس برگزار شد. در این کنفرانس موضوعات گوناگونی پیرامون مذهب شیعه و موقعیت کنونی آن به‌ویژه در اروپا مورد گفت‌ و‌ گو و بحث ۱۲ تن از پژو‌هشگران فرانسوی، چند کشور اروپایی، استادان دانشگاه استراسبورگ و اسلام‌شناسان قرارمی‌گیرد. برای اطلاعات بیشتر با پاشا‌ مبشر، رییس انجمن ایرانی آلزاس گفت و گو کردم.



«گلها»، برنامه‌ای که هرگز پژمرده نشد

خانم جین لویسون که اکنون در دانشگاه لندن در بخش موسیقی شرقی به کار پژوهش مشغول است، با گردآوری یکی از بزرگ‌ترین مجموعه‌های برنامه «گلها» محبوب‌ترین برنامه موسیقی ایرانی رادیو پیش از انقلاب، آن‌ها را از خطر نابودی و فراموشی نجات بخشیده است. در گفت و گوی اختصاصی با رادیو زمانه، خانم لویسون از نخستین آشنایی‌ خود با زبان موسیقی ایران می‌گوید.



گفت و گو با اسماعیل کهرم پیرامون بحران زیست‌محیطی در دریای خزر:
شمارش معکوس برای انقراض نسل ماهیان خاویاری خزر

بزرگ‌ترین دریاچه جهان، در خطر است. روز یکشنبه، مدیر امور ماهی‌های خاویاری استان گلستان هشدار داد که نسل ماهی‌های باارزش خاویاری، در حال انقراض است و شاید ۱۰ یا ۱۵ سال دیگر، اثری از این نوع ماهی‌ها به جای نماند. در همین باره با آقای اسماعیل کهرم، استاد دانشگاه و کارشناس محیط زیست در تهران گفت و گو کردم.



گفت و گو با سعید پیوندی، استاد دانشگاه و کارشناس آموزشی در پاریس
«نظام آموزشی کشور، ما را به قهقرا می‌برد»‌

بار دیگر مهر‌ماه از راه رسید و فصل تحصیلی دیگری آغاز شد. ۱۴ میلیون و ۲۰۰ هزار دانش‌آموز از روز سه‌شنبه راهی کلاس‌های درس شده‌اند. دکتر سعید پیوندی، استاد دانشگاه و کارشناس آموزشی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «بی‌دفاعی فرهنگ ما در مقابل فرهنگ‌های دیگر و عدم مشارکت ما در فرهنگ جهانی شدن، نشان می‌دهد‌ که نظام آموزشی ما پیام‌آور هیچ فرهنگی که در سطح جهانی عرضه شود، نیست‌. چون متأسفانه نظام آموزشی به جای آن‌که به توسعه ایران کمک کند، ما را به قهقرا می‌برد.»



گزارشی از بزرگداشت فریدون آدمیت در پاریس:
«فریدون آدمیت، تاریخ‌نگار، نه وقایع‌نگار»

به همت بنیاد مطالعات ایرانی دانشگاه سوربن پاریس سمیناری درجهت بزرگداشت و معرفی آثار و اندیشه‌های فریدون آدمیت، تاریخ‌نگار ایران مدرن برپا شد که فروردین ماه گذشته در تهران درگذشت. در این سمینارگروهی از ایران‌شناسان فرانسوی، انگلیسی و آلمانی و همکاران ایرانی آن‌ها سخن کردند. دکتر ورنر، استاد ایرانشناسی دانشگاه ماربورگ آلمان گفت‌: «امیر‌کبیر و ایران، اولین و بزرگ‌ترین کتاب آدمیت است که به‌طور مفصل در مورد تاریخ ایران در قرن نوزدهم صحبت می‌کند. به خصوص این کتاب اثر قابل توجه‌ای در باره‌ی زندگی امیرکبیر‌ است و اهمیت امیر کبیر برای تاریخ و پیشرفت ایران در قرن نوزدهم است.»



گفت و گو با حسین باستانی، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر مسایل سیاسی در فرانسه
«همه خود را برای اتفاقی غیرمنتظره‌ آماده می‌کنند»

فیگارو، در روز چهارشنبه هفدهم سپتامبر، گزارش مفصلی از ایران با تیتر طرح تهران در صورت حمله دشمنان دارد. در این گزارش، عکسی از قایق‌های تندرو سپاه پاسداران در خلیج فارس چاپ شده و از قول یک مسوول وزارت دفاع فرانسه در پاریس نوشته شده است: «این قایق‌ها برای ماموریت‌های انتحاری و حمله به کشتی‌های آمریکایی در منطقه آماده‌اند.» در این مورد با حسین باستانی، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر مسایل سیاسی در فرانسه گفت و گو کردم.



گفت و گو با دکتر حسن منصور پیرامون بحران در بازارهای مالی جهان:
«ایران از بحران اقتصادی جهان سود می‌برد»

توفانی که از یک سال پیش در تجارت جهانی آغاز شده است، روز دوشنبه یک قربانی جدید گرفت: بانک مشهور «لمن برادرز» چهارمین بانک سرمایه‌گذاری آمریکا اعلام ورشکستگی کرد. دکتر حسن منصور، استاد اقتصاد در لندن در گفت و گو پیرامون این مسأله می‌گوید: «ایران هم از این بحران سود می‌برد؛ برای آن‌که درآمد نفتی‌اش افزایش پیدا کرده است. این که با این درآمد نفتی چه کرده است، بحث دیگری است. ولی به صورت بالقوه ایران از این فرصت سود برده است.»



گزارش سفر پاپ به فرانسه
سفر پاپ در بی‌رونقی کلیسا

فرانسه به مدت چهار روز در تب و تاب سفر پاپ، رهبر کاتولیک‌های جهان و گفت و گوهای مخالف و موافق بر سر این سفر به سر برد. مشاجره بر سر لائیسیته و گفت و گوهای تند مخالفان رییس جمهوری، زمانی دامنه‌ی بیشتری پیدا کرد، که وی هم‌زمان با ورود پاپ به فرانسه بار دیگر بر مفهوم لائیسیته‌ی مثبت که کلیسای کاتولیک نیز آن را تایید کرده است، به‌عنوان لائیسیته‌ای که مورد احترام اوست تاکید کرد.



تظاهرات در پاریس، در حمایت از زندانیان کرد ایرانی

دیروز بعدازظهر در پاریس و در مقابل خانه‌ی رادیو، مرکز رادیوهای دولتی فرانسه، تظاهراتی برپا شده در اعتراض به نقض حقوق بشر در ایران و دفاع از زندانیان کرد که اکثراً مدافعان حقوق بشر هستند و نزدیک به دو هفته هست که در زندان‌ها دست به اعتصاب غذا زده‌اند. آقای یوسف اردلان، یکی از حاضران در این تظاهرات اعتراضی می‌گوید: «‌ما یک انجمن حقوق بشری در پاریس به نام جمعیت کردهای مقیم فرانسه هستیم. کار ما کار حقوق بشری و تبلیغاتی لازم در این زمینه است.»



گفت و گو با قاسم روزخوش، نقاش ایرانی
«گس» روایت هنری ۶۰ تابلو

قاسم روزخوش که فرانسوی‌ها او را به نام گس می‌شناسند، نقاشی ایرانی است که در هنر معاصر فرانسه، به چهره‌ای جهانی مبدل شده است. کتاب قاسم روزخوش، «‌گس»، روایت زندگی هنری او با تصاویری از ۶۰ تابلوی معروف اوست. تابلوهای او در کنار آثار پیکاسو، دالی، گوگن، ون‌گوگ، دوبوفه به نمایش در‌می‌آید و موسسه معروف «کریستی» نیویورک، چند تابلوی‌ او را به حراج گذاشته است.



گفت و گو با دکتر جمشید اسدی پیرامون نشست اعضای اوپک در وین:
«اوپک تأثیرگذاری گذشته را ندارد»

امروز ۱۳ کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده‌ی نفت (اوپک) در مقر این سازمان در وین گرد هم می‌آیند تا برای سه ماه آینده بازار نفت تصمیم‌گیری کنند. دکتر جمشید اسدی، استاد استراتژی اقتصاد در پاریس در این باره می‌گوید: «من به دو دلیل مطمئن نیستم که اوپک امروز بتواند بر بازار و قیمت نفت تأثیرگذار باشد. یکی این‌که امروز اوپک حدود ۴۰ درصد احتیاج بازار جهانی به نفت را تأمین می‌کند و مثل گذشته، آن وزنه را ندارد. دوم این‌که اتفاقات اخیر مثل مسأله‌ی گرجستان نشان داد که این تغییرات و کشمکش‌های نظامی و جنگی، تأثیری بر قیمت نفت نگذاشته است.»



گفت و گو با شیرزاد عبداللهی پیرامون سهمیه‌بندی‌ها در کنکور امسال:
«بومی‌گزینی، آپارتاید علیه شهرستانی‌هاست»

صبح دیروز، گروه پرشماری مقابل سازمان سنجش گرد آمده و به نتایج کنکور سراسری و مخصوصاً «بومی‌گزینی» اعتراض کردند. شیرزاد عبداللهی، روزنامه‌نگار و کارشناس امور آموزشی در گفت و گو با رادیو زمانه درباره این سیاست می‌گوید: «این یک نوع آپارتاید علیه شهرستانی‌هاست؛ یعنی شهرستانی‌ها مجبورند در همان دانشگاه‌های محلی و بومی‌شان که امکانات آموزشی ضعیف و هیأت علمی ضعیف‌تر و امکانات خیلی کمتری دارد، درس بخوانند.»



گفت و گو با امیر طاهری پیرامون سفر دیک چنی به قفقاز:
«روسیه به دنبال دسترسی به آب‌های آزاد است»

سفر معاون اول رییس‌جمهور آمریکا به قفقاز در حالی صورت گرفته که این منطقه با دخالت نظامی روسیه دچار بحران شدید شده است. امیر طاهری، روزنامه‌نگار، نویسنده و تحلیل‌گر سیاسی در لندن در گفت و گو با زمانه درباره این سفر و بحران در منطقه قفقاز می‌گوید: «روس‌ها از زمان تزارها همیشه علاقه‌مند بودند که به آب‌های گرم راه پیدا کنند؛ وگرنه روسیه با مساحت عظیم خاکش، یک کشور بسته بدون دسترسی به دریا است. برای این‌که به دریای سیاه راه پیدا کنند، گرجستان بهترین محل است»



گفت و گو با دکتر جلال ایجادی درباره سفر نیکولا سارکوزی به سوریه:
«هدف: اختلال در اردوگاه ایران، روسیه و سوریه»

نیکلاس سارکوزی، رییس جمهوری فرانسه برای دیداری دو روزه وارد دمشق شد. مذاکره اسرائیل و سوریه، موضوع اصلی این دیدار دو روزه از دمشق است و نیز یک نشست کوچک سران منطقه با حضور فرانسه، سوریه، قطر و ترکیه. الیزه هدف‌های این سفر را بیشتر سیاسی توصیف کرده تا اقتصادی. دکتر جلال ایجادی، ستاد دانشگاه و عضو حزب سبزهای فرانسه می‌گوید: «اگر بقای حکومت سوریه از جانب غرب تضمین شود و بتواند جولان را بگیرد و بتواند یک نمایش دیگری را ارائه کند؛ چه بسا بخواهد از مناسبات ویژه خودش با ایران چشم‌پوشی کند.‌»



گفت و گو با سعید مدنی، روزنامه‌نگار و پژوهش‌گر اجتماعی
تغییر الگوهای روسپی‌گری در ایران

یک مقام رسمی زنگ‌های خطر را در ارتباط ‌با پایین آمدن سن روسپی‌گری در ایران به صدا در آورده است. رییس سازمان بهزیستی ایران، آقای ابوالحسن فقیه، گفت‌: «سن روسپی‌گری در ایران به ۱۵ سال رسیده است.» سعید مدنی، روزنامه‌نگار و پژوهش‌گر اجتماعی می‌گوید: «‌شاید حدود پنج درصد زنان تن‌فروش بی‌سواد هستند و بقیه‌ی آنان دارای تحصیلات‌ متوسط و بالا هستند. اکثریت آنان تحصیلات متوسطه دارند و حتی گروهی از آنان دارای تحصیلات دیپلم به بالا هستند.»



گفت و گو با سیمین بهبهانی در مورد لایحه حمایت خانواده
سیمین بهبهانی: مردها مصیبت‌های گذشته را نمی‌خواهند

لایحه حمایت از خانواده را که دولت برای تصویب به مجلس فرستاده بود به‌طور موقت پس گرفتند و گفتند آن را برای کار کارشناسی و گفت و گوهای بیشتر مورد مطالعه قرار می‌دهند. در همین زمینه با خانم سیمین بهبهانی که در روز یک‌شنبه همرا دیگر زنان، جلوی مجلس حضور یافته بود، گفت و گو کردم.