Jun 2008


گفت و گو با شکوه میرزادگی، مؤسس بنیاد میراث پاسارگاد
«از آقای رحیم مشایی شکایت کرده‌ایم»

بنیاد میراث پاسارگاد با ارسال نامه‌ای دیگر به دبیر کل یونسکو از بروز رطوبت ویران‌گر در سنگ‌های آرامگاه کوروش کبیر خبر داده است. شکوه میرزادگی، مؤسس این بنیاد در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «ما به سازمان ملل شکایت خواهیم کرد. در حال حاضر هم از آقای رحیم مشایی به دیوان عالی بین‌المللی کیفری که مرکزی برای شکایات به جنایات بشری است، شکایت کرده‌ایم»



گزارشی از نمایشگاه آثار مینیاتور شاگردان عباس معیری در پاریس
با آرزوی جامی در دست و زیبارویی در کنار

عباس معیری، هنرمند و استاد مینیاتور و شاگر استاد کمال‌الدین بهزاد است که از ۲۵ سال پیش، در پاریس به آموزش مینیاتور، این هنر ایرانی به فرانسوی‌ها مشغول است. در جشن پایانی امسال کلاس مینیاتور عباس معیری، در حالی که کارهایی نزدیک به ۵۰ تن از شاگردان او به نمایش گذاشته بود، به آتلیه آموزشی او رفتم و از وی درباره سابقه کارش در پاریس پرسیدم.



گفت و گو با دکتر سعید پیوندی پیرامون قوانین جدید مهاجرت در اتحادیه اروپا
«در مهاجرت، کشورهایی مانند ایران، بازنده هستند»

بر اساس برآورد کارشناسان، هر سال بین ۱۰۰ تا ۱۸۰ هزار جوان ایرانی برای زندگی و کار در کشورهای دیگر، از کشور خارج می‌شوند. دکتر سعید پیوندی، جامعه‌شناس مقیم پاریس در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «در اشکال متنوع مهاجرت، کشورهایی مانند ایران، بازنده هستند و یک کشورهایی کماکان برنده هستند؛ مثل آمریکا، کانادا، استرالیا یا بعضی از کشورهای اروپایی که نخبگان کشورهای دیگر را می‌توانند به راحتی جذب کنند.»



گفت و گو با ژاله دفتریان، رییس انجمن فرهنگی پارسی‌گویان
«چنین فرهنگی چه طور می‌تواند زیر آب برود؟»

بنیاد میراث پاسارگاد که یک سازمان غیرانتفاعی و غیرسیاسی بین‌المللی در آمریکاست، ضمن ارسال نامه‌ای به دبیر کل یونسکو، از بروز رطوبت ویران‌گر در سنگ‌های آرام‌گاه کوروش کبیر خبر داده و خواستار رسیدگی فوری او شده است. ژاله دفتریان، رییس انجمن فرهنگی پارسی‌گویان در پاریس، خواستار همبستگی همه ایرانی‌ها در این زمینه شده است. با او در همین زمینه گفت و گو کردم



گفت و گو با دکتر هادی زمانی، پیرامون سفر خاویر سولانا به تهران و بسته پیشنهادی جدید ۱+۵
«ایران با بسته پیشنهادی مثل قطعنامه ۵۹۸ رفتار می‌کند»

مذاکرات خاویر سولانا، مسئول دیپلماسی اتحادیه اروپا در تهران و سفر او، بدون ملاقات با علی لاریجانی و احمدی‌نژاد و کوتاه‌تر از زمان پیش‌بینی شده به پایان رسید. دکتر هادی زمانی در گفت و گو با زمانه پیرامون موضع ایران در قبال بسته پیشنهادی جدید غرب می‌گوید: «احتمالاً ایران برخوردی با این بسته پیشنهادی خواهد کرد که شبیه برخورد در برابر قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت در مورد پایان جنگ عراق باشد. به این معنا که ایران این بسته را نپذیرد؛ ولی رسما هم آن را رد نکند.»



گفت‌وگو با کریم پاکزاد، پژوهشگر مرکز تحقیقات بین‌المللی و استراتژی فرانسه
«امنیت، مهم‌ترین چالش افغانستان است»

یکی از مهم‌ترین گردهمایی‌های جامعه جهانی برای کمک به افغانستان در پاریس برپا شد. با وجود همه ایرادها و انتقادهایی که غربی‌ها به حامد کرزای و دولت او دارند و همچنین ایرادهایی که او به غربی‌ها وارد می‌کند، سرانجام همه در پاریس از رییس جمهوری افغانستان حمایت کردند. درباره گردهمایی اخیر و کمک به افغانستان برای توسعه زیرساختارهایش با کریم پاکزاد، پژوهشگر مرکز تحقیقات بین‌المللی و استراتژی فرانسه گفت‌وگو کردم.



گفت و گو با دکتر جلال ایجادی، پیرامون سفر جرج بوش به اروپا و سیاست‌هایش در قبال ایران
«مردم ایران به پند و اندرزهای آقای بوش احتیاجی ندارند»

جرج بوش، رییس‌جمهور آمریکا در سفرش به اروپا، در اجلاس سران اتحادیه اروپا و آمریکا شرکت کرد و موافقت اتحادیه اروپا را برای اعمال فشارهای بیشتر به ایران برای کنار گذاشتن برنامه غنی‌سازی اورانیوم به دست آورد. جلال ایجادی در گفت و گو با رادیو زمانه در این باره می‌گوید: «من فکر می‌کنم مردم ایران به دستورات یا پند و اندرزهای آقای بوش احتیاجی ندارند. الزاماً آن‌چه که بیان نظر آمریکاست، بیان سیاست‌های حاوی مدافع مردم ایران نیست.»



گردهمایی ایرانیان پاریس برابر مقر سازمان بین‌المللی کار

گروهی از ایرانیان پاریس از جانب ۱۴ کانون انجمن همبستگی با کارگران ایران در مقابل مقر سازمان بین‌المللی کار در پایتخت فرانسه گرد آمدند و در پایان گردهمایی نامه‌ای را که پیشتر تهیه شده بود به آقای ژان فرانسوا ترولی، دبیر کل این سازمان تسلیم کردند. دو خواسته مهم در این نامه آمده بود: خارج شدن کارگران اعتصابی نیشکر هفت‌تپه از محاصره نیروهای نظامی امنیتی و نیز اخراج نماینده جمهوری اسلامی از نهادهای بین‌المللی کار.



گفت‌و گو با دکتر جمشید اسدی، استاد استراتژی اقتصاد در پاریس:
«شاید اروپا برای بانک ملی، قیم تعیین کند»

دکتر جمشید اسدی، استاد استراتژی اقتصاد در پاریس درباره پیامدهای توقف احتمالی فعالیت شعبات بانک ملی در اروپا می‌گوید: «‌احتمال می‌رود که سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه شعبات بانک ملی ایران را مصادره نکنند، بلکه برای آن قیم بگذارند. یعنی این‌که اداره و کنترل این شعبات زیر نظر مستقیم دادگاهی خواهد بود که مدیرانی برای شعبات بانک ملی انتخاب خواهد کرد. به خاطر این‌که این سه کشور، کشورهای بازار - بنیاد هستند. در کشورهای بازار - بنیاد، جلب سرمایه‌گذار و سرمایه‌گذاری بسیار بسیار مهم است.»



گفتگو با سعید شروینی پیرامون سفر نخست‌وزیر عراق به تهران
«فقط کردها با توافق‌نامه امنیتی آمریکا و عراق موافقند»

به نظر می‌رسد سفر نخست‌وزیر عراق به تهران، تحت تأثیر توافق‌نامه امنیتی باشد که قرار است بین بغداد و واشنگتن امضا شود. سعید شروینی، تحلیل‌گر مسائل سیاسی در گفت و گو با زمانه پیرامون این توافق‌نامه می‌گوید: «حقیقت این است که مخالفت با این توافق‌نامه، صرفاً هم به جمهوری اسلامی منحصر نیست و به نظر من کشورهای سنی عرب هم ظاهراً از این قرارداد، با توجه به جزییاتی مبهمی که دارد، چندان خشنود نیستند.»



گفت و گو با حسین شفیعی، کارشناس موتورهای هواپیما:
خطر بالای سقوط هواپیماهای ایران

حسین شفیعی، کارشناس موتورهای هواپیما، درباره‌ی احتمال تحریم ایران ایر توسط اتحادیه اروپا می‌گوید: «متاسفانه هواپیمایی ملی ایران که ادعا می‌کند به ۳۵ نقطه بین‌المللی پرواز می‌کند، تعداد محدودی هواپیمای قابل پرواز دارد که شامل هواپیماهای بویینگ آمریکا و تعدادی ایرباس اروپایی و فوکر هلندی است. از قرار معلوم جدیداً هم یک‌سری توپولوف هم خریده‌اند. توپولوف‌ها نتیجه‌ی خوبی ندادند و متاسفانه مثل این‌که حتی در ایران سقوط‌هایی هم داشتند و تا جایی که من خبر دارم، در سطح بین‌المللی از آن‌ها استفاده نمی‌شود.‌»



گفت‌و گو با دکتر فریدون خاوند، استاد اقتصاد در دانشگاه رنه دکارت پاریس:
تاثیر منفی افزایش قیمت نفت بر اقتصاد ایران

دکتر فریدون خاوند، استاد اقتصاد در دانشگاه رنه دکارت پاریس می‌گوید: «‌ایران خودش وارد‌کننده بنزین است و بنابراین قیمت بنزین هم در سطح بین‌المللی به شدت اوج گرفته و ایران بخشی از پولی را که از محل صدور قیمت نفت به‌دست می‌آورد، باید بدهد و بنزین وارد کند. از طرف دیگر نرخ تورم در جهان رو به اوج است و ‌‌نرخ تورم جهانی هم به آن نرخ بسیار بسیار شدید تورم در ایران افزوده خواهد شد.»



گفت و گو با مانوک خدابخشیان پیرامون باراک اوباما، نامزد حزب دموکرات آمریکا در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۰۸
«اوباما، یک پدیده است»

ماراتن انتخابات مقدماتی دموکرات‌ها به پایان رسید و باراک اوباما برنده‌ی فینال شد. در این باره با مانوک خدابخشیان، روزنامه‌نگار مقیم لس‌آنجلس گفت و گو کردم. او باراک اوباما را «پدیده‌ای ساخته و پرداخته‌ی خود سیستم» و «نماینده نسل فردای آمریکا» می‌داند و ظهور وی را با تسخیر صنعت موسیقی با رپ سیاهان مقایسه می‌کند. آقای خدابخشیان از جان مک‌کین، کاندیدای جمهوری‌خواهان به عنوان «نمودار خود آمریکایی‌ها» و «قهرمان ملی آمریکا» یاد می‌کند، اما «قهرمانی ملی که دارد یواش یواش به پوستر کم‌رنگی تبدیل می‌شود.»



گفت و گو با حسین باستانی، روزنامه‌نگار درباره‌ی توقیف خبرگزاری فارس:
«توقیف فارس، نشان‌گر بی‌تحملی دولت»

حسین باستانی، روزنامه‌نگار ایرانی مقیم پاریس در گفت و گو با زمانه درباره توقیف خبرگزاری فارس می‌گوید:‌ «هیچ قابل فهم نیست که با این استناد دقیقی که در اطلاعیه وزارت آمده و ماده و بند را مشخص کرده، چه طور‌ ممکن است انتشار خبر استعفای این مقام دولتی، باعث اختلافات مذهبی و قومی و نژادی باشد یا این‌که عدم رعایت موازین اخلاقی و مذهبی باشد؟»



گفتگو با جلال ایجادی پیرامون سخنان پوتین درباره مناقشه هسته‌ای ایران
«منافع روسیه در این است که وضعیت را وخیم نشان ندهد»

ولادیمیر پوتین، نخستوزیر جدید روسیه، در سفر به پاریس و در گفتگوی اختصاصی با روزنامه لوموند گفته است ایران در پی دستیابی به بمب اتمی نیست. دکتر جلال ایجادی، تحلیل‌گر سیاسی در پاریس در گفتگو با زمانه در این باره می‌گوید: «من فکر می‌کنم که منافع روسیه در این خواهد بود و در این است که تا حدودی وضعیت را وخیم نشان ندهد؛ به خاطر این‌که منافع استراتژیکی بین ایران و روسیه وجود دارد.»



گفت وگو با حسن شرفی، جانشین دبیر‌کل حزب دموکرات کردستان ایران:
«جرمِ فرزاد کمانگر، آزادی‌خواهی است‌»

قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران صدور حکم اعدام برای فرزاد کمانگر، آموزگار کرد و فعال حقوق بشر را تایید کرد. آموزگاران کامیاران، شهری که کمانگر در آن‌جا تدریس می‌کرد و نیز امام جمعه شیعیان کردستان، طومارهایی برای آزادی او امضا کرده‌اند. در این مورد با حسن شرفی، جانشین دبیر‌کل حزب دموکرات کردستان ایران گفت و گو کرده‌ام.



گفت و گو با دکتر حسین لاجوردی، رییس انجمن پژوهشگران:
«نگران جان بهاییان هستیم»

انجمن پژوهشگران ایران در پاریس در مورد بالا گرفتن موج بهایی‌ستیزی در ایران نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل متحد نوشته است. دکتر حسین لاجوردی، رییس انجمن می‌گوید: «‌این‌که بهایی خوب است یا بد است، دینش درست است یا غلط است، چه قسمت‌هایی را قبول دارند و چه قسمت‌هایی را قبول ندارند؛ این هیچوقت مساله اصلی ما نبوده است. مساله ما این است که این‌ها ایرانی هستند. این‌ها همان قوانین جمهوری اسلامی را رعایت کردند.»



گفت و گو با دکتر حسن منصور، استاد اقتصاد در امور مالی:
افزایش تورم، نتیجه‌ی سیاست‌های دولت

دکتر حسن منصور، استاد اقتصاد در امور مالی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌دولت ایشان مسوول بحران‌ها‌ست. دولت ایشان مسوول تورم است. هزینه‌های غیرمجاز و خطاکارانه دولت ایشان، این تورم لجام گسیخته را دامن زده و بحران مسکن را پدید آورده است و این نسخه جدیدی که پیچیده‌اند برای انهدام نظام بانکی ایران، عملاً اقتصاد کشور را دچار تورمی چند برابر خواهد کرد و در حد اقتصاد زیمباوه پیش خواهد برد.»