Feb 2009


«از دور در وطن حضور دارم»

تیکن جه فکولی متولد کشور ساحل عاج یکی از کشور‌های کوچک آفریقاست. تیکن فکولی از سال ۱۹۹۹ بعد از به بازار دادن مجموعه‌ی ترانه‌های جدید خود به شهرت رسید. تیکن جه فکولی، خود را پیرو باب مارلی می‌داند. وی می‌گوید دلیل این‌که رو به موسیقی راگای آورده در آن است که به نظر او دست و بال این موسیقی نسبت به بیان حرف‌های ناگفته و ناگفتنی مردم کشور او باز است. وی معتقد است که خواننده و نوازندگان باید و حتماً حرف‌هایی را در کارهای خود منعکس کنند که مردم نیاز به شنیدن آن‌ها دارند و یا بیان آن‌ها برایشان خطر دارد.



«بعد از بازداشت معروف شدم»

فوات تلای از کردهای ترکی است که از دوران نوجوانی مشغول به نواختن موسیقی مردمی آناتولی بوده است. یک نوازنده معمولی در یک جامعه معمولی اما از زمانی‌ که مشکلات بین کردها و ترک‌های ترکیه به اوج می‌رسد روزگار فوات تلای نیز تغییر می‌یابد. سانسور و شکنجه باعث‌ شد فوات تلای به شهرت برسد و راه به‌اروپا باز کند. فوات ‌تلای با سیون پرور، خواننده معروف کردی نیز کارهایی مشترکی انجام داده است. کارهای فوات تلای علاوه بر موسیقی سوفیانه معنای سوفیانه نیز دارند.



خواننده‌ای دور از سکس، دین و سیاست

ربى صقر را بار اول در سال ۲۰۰۵ در سمرقند در مراسم جشنواره شرق،‌ ترانه‌ی‌ دری و یا ترانه‌های شرق دیده‌ام که هر دو سال، آخرین هفته ماه اگوست در سمرقند و ازبکستان برگزار می‌شود. اما سال ۲۰۰۷ ربی صقر، برنده جایزه بهترین نوآوری یونسکو شد‌. و این تنها جایزه‌ای نیست که تا به حال به دست آورده است. او تلاش می‌کند از سکس و سیاست دور باشد، چون نه میدانی برای بیان در داخل کشور دارد و نه پشتیبانی بعد از بیان.



گفت و گو با شاکرجان حکیم‌اُف، تحلیل‌گر مسایل سیاسی تاجیکستان
سیاست در‌های باز تاجیکستان

تاجیکستان راه‌های هوایی و زمینی خودش را برای کمک غیر نظامی در اختیار ناتو می‌گذارد. رییس جمهور تاجیکستان روز یک‌شنبه رسماً این موضوع را اعلام کرد. شاکرجان حکیم‌اُف در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «فقط با در نظر داشتن منفعت‌های ملی تاجیکستان، رحمان‌اُف باید کوشش کند در شرایط همکاری رضایت دهد. چون کشورهای اروپایی هم در مسایل اقتصاد و هم در سیاست و فرهنگ موفق هستند، نزدیک شدن ما با اتحادیه‌ی اروپا باعث پیشرفت دولتمداری و یا سیاست روز تاجیک می‌‌شود.»



در کوچه باغ‌های عیون

عزیزه ابراهیم در کمپ پناهندگان در الجزایر به دنیا آمده است. پدر و مادر عزیزه متولد عیون قسمت اسپانیایی زبان صحرای شمالی‌اند اما مادر او در سال ۱۹۷۵ بعد از اشغال مراکشی‌‌ها کشور خود را ترک کردند. عزیزه بعد از تحصیل هفت ساله در کوبا که از سن ۱۱ سالگی شروع کرده بود، خوانندگی را به عنوان شغل خود انتخاب کرد. اولین آلبوم عزیزه ابراهیم در کمپ پناهندگان الجزایر منتشر شده است و همین‌طور در چند مجموعه‌ی گروهی هنرمندان صحرای شمالی، ترانه‌های او را نیز جا داده‌اند.