گفت و گو


به روایت یک دگرباش
وقتی محض تربیت به کسی تجاوز شود

کمیته‏ی گزارش‏گران حقوق بشر اعلام کرده است که مشکلات هم‏جنس‏گرایان در ایران رو به افزایش است؛ تا حدی که اکثر آنان مجبور به پنهان کردن هویت جنسی خود و تن دادن به عرف جامعه می‏شوند. علاوه بر این که قانون اساسی حقی برای این افراد قائل نیست، اکثریت جامعه‏ی ایرانی نیز از پذیرفتن این گروه اقلیت و حقوق آنان خودداری می‏کند. این روایتی است از یک دگرباش که توسط گروهی مورد تجاوز قرار گرفته است.



شیر کوه هم زیر چوبه دار است

جمعه بیست و دوم آبان یک منبع خبری، به نقل از «کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی در ایران» اعلام کرد که شیرکوه معارفی یکی از فعالان سیاسی مدنی کرد که در زندان سقز به سر می‏برد و قبلا به اعدام محکوم شده، از سوی مقامات قضایی برای اجرای حکم به سلول انفرادی منتقل شده است. پیش از این هم سلولی وی احسان فتاحیان در زندان سنندج اعدام شده بود. هر دوی این دو فعال جوان کرد متهم به محاربه بودنده اند.



دستگیری‌های آذربایجان در چند روز گذشته

در چند روز گذشته پنج فعال آذربایجانی به دلیل شرکت در مراسم سوگواری یکی از فعالان آذربایجانی توسط اداره اطلاعات تبریز دستگیر شده اند که پس از دستگیری جهت تشکیل پرونده به دادسرا اعزام شده اند. از سویی سه فعال آذربایجانی که پیش از این حکمی برایشان صادر شده بود بازداشت شدندتا حکم در موردشان اجرا شود.



حمله به بهشتی در نمایشگاه مطبوعات

یکشنبه سوم آبان فضای نمایشگاه مطبوعات تهران با حضور علیرضا بهشتی، مشاور میرحسین موسوی به ناآرامی کشید شد. این در حالی است که پیش از این نیز حامیان محمود احمدی‏نژاد با حمله به مهدی کروبی، مانع از بازدید او از نمایشگاه شدند.در گفت‏وگویی با محمد مبین، روزنامه‏نگار در تهران درباره‏ی فضای روز یکشنبه نمایشگاه پرسیدم.



در پی اظهارات مرتضا طلایی در مورد شعارنویسی بر روی پول
شما متهم به داشتن اسکناس هستید

مرتضا طلایی، رییس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران، می‌گوید که عموم شهروندان از پذیرفتن اسکناس‌هایی که بر روی آن‌ها شعارها و یا پیام‌های خاص و به توصیف وی ضد انقلابی درج می‌شود خودداری کنند. طلایی که پیش از این فرمانده ی نیروی انتظامی تهران هم بوده است، پیشنهاد می کند که بهتر است این پول ها را بانک مرکزی از چرخه‌ی اقتصادی کشور حذف کند.



حضور پر رنگ فعالان مدنی دانشگاه آزاد بعد از انتخابات
امروز دانشگاه آزاد در بطن جریانات است

پیش از این اگر در مورد فعالیت‌های دانشجویی صحبت می‌کردیم بیشتر شاید روی‌کرد و نگاه به فعالان دانشجویی دانشگاه‌های دولتی بود. اگر هم فعالیت‌های دانشجویان در دانشگاه آزاد رخ می‌داد دست کم در مرتبه بعدی قرار می‌گرفت. اما بعد از جریان انتخابات دهم ریاست جمهوری بسیاری از معادلات تغییر کرد. دانشجویان دانشگاه آزاد به دلیل پرداخت هزینه‌های سنگین تحصیل و فضای حاکم در این دانشگاه معمول با وسواس بیشتری در فعالیت‌ها حاضر می‌شدند اما این شکل دچار تغییر شد. در آستانه آغاز سال تحصیلی حضور جدی‌تر این فعالان در عرصه های مدنی و همراهی مردم در بعد از جریان انتخابات خود گواه این مدعا است.



دانشجوی ستاره‌دار وجود خارجی ندارد

علی قلی‌زاده یکی از دانشجویان ستاره‌دار است. او یکی از فعالان دانشجویی است که در کنکور کارشناسی ارشد امسال ستاره‌دار به حساب آمده و محروم از ادامه تحصیل شده است. وی می‌گوید: «طبق آماری که تا کنون ما توانسته ایم تهیه کنیم امسال حداقل ۲۰ دانشجو علی‌رغم کسب رتبه های قابل قبول و ممتاز در کنکور کارشناسی ارشد دانشگاه های سراسری و آزاد، از حق اولیه تحصیل محروم گشته‌اند.»



دستگیری سه نوه آیت اله منتظری در قم
اعتراض به روند فعلی موجب دستگیری شد

درست پس از ساعاتی که آیت اله منتظری طی اطلاعیه در روز دوشنبه مرجع‌های تقلید را دعوت به آن کرد که سکوت خود را بشکنند، ماموران امنیتی سه نوه آیت‌الله حسینعلی منتظری را بازداشت کردند. این روحانی خواسته بود مراجع...



در گفت‌و‌گو با تونیا دختر محمد صدیق کبود‌وند
زنجیر؛ هزینه‌ی دفاع از حقوق انسانی

محمد صدیق کبودوند رئیس سازمانی مدنی در کردستان است، او بنیان گذار سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان است که به مسایل حقوق انسانی در کردستان می پردازد. کبودوند پس از مدتی فعالیت رسمی به جرم های زیادی متهم شد و بعد از آن با تشکیل دادگاه به جرم اقدام علیه امنیت ملی و فعالیت های مخالف نظام به یازده سال زندان محکوم شد. اینک بیش از بیست و هفت ماه است که در زندان اوین در حال گذراندن محکومیت‌اش است. اما به نظر می‌رسد برای کبودوند این فعال مدنی کرد دوران محکومیت نیز پایان اتهام‌ها نبوده است. او در دوران زندان بارها احضار شده است. تونیا کبود وند از وضعیت پدرش می گوید.



فاطمه شمس همسر محمدرضا جلایی پور
«همسر مرا گروگان گرفته‌اند»

محمد‌رضا جلایی پور سخن گو و مدیر پویش حمایت از موسوی و خاتمی است. جلایی پور وقتی با همسرش از ایران برای ادامه تحصیل خارج می شد توسط مراجع امنیتی در فرودگاه دستگیر شد. اگر چه او در مدتی که زندانی بود تحت فشار های شدید روحی و جسمی قرار داشته اما به نظر می‌رسد هنوز اتهام روشنی بر این فعال مدنی وارد نشده است. حتا در یک مقطع به خانواده وی می‌گویند که می‌توانند با قرار وثیقه او را آزاد کنند. اما در کمال ناباوری بر خلاف دریافت وثیقه نه تنها او را آزاد نمی کنند بلکه در دادگاه سوم موسوم به دادگاه‌های اعترافات به عنوان متهم نیز حاضر می‌شود. همسر او فاطمه شمس در این مورد صحبت می کند..



محمد اولیایی فر مدیر مرکز مطالعات قوانین نقض حقوق بشر
اراده‌ای برای ارایه آمار دقیق از کشته شدگان نیست

محمد اولیایی فر وکیل و مدیر مرکز مطالعات قوانین نقض حقوق بشر در ایران کسی است که در پی اعلام سخن گوی دفتر میر حسین موسوی در مورد تعداد افراد کشته شده در بعد از انتخابات دهم، در گفت...



در پی نامه قریب به سیصد روزنامه نگار به مراجع تقلید
امروز چشم همه به عکس العمل مراجع است

دویست‌و‌نود‌و‌سه‌ نفر از روزنامه‌نگاران و فعالان کشور نامه‌ای به مراجع تقلید و شخصیت‌های سیاسی نوشتند که در آن نامه تقاضا کردند که در برابر آن چه که به عنوان کودتا از آن یاد کرده اند عکس‌العملی روشن داشته باشند. این نامه توسط تعداد زیادی از روزنامه نگاران داخل و خارج کشور امضا شده بود. یکی از این امضا کنندگان اردوان طاهری روزنامه نگار در اتریش بود که در خصوص انگیزه انتشار آن گفت و گویی با وی انجام داده ام.



محمد سیف زاده عضو کانون مدافعان حقوق بشر:
تمایل به تغییر دولت از حقوق عامه‌ی مردم است

دفتر میر حسین موسوی اعلام کرده است که شصت و نه اسم دارد که روشن است در درگیری های اخیر کشته شده اند. این رقمی نزدیک به دو برابر اعلام شده رسمی است. در همین ایام هم شنیده می شود چهل و چهار گور بدون نام نیز در بهشت زهرای تهران شناسایی شده است. در خصوص پیگیری خانواده های این افراد به لحاظ حقوق با محمد سیف زاده عضو کانون مدافعان حقوق بشر گفت و گو کرده ام



بار دیگر بهنود شجاعی از پای چوبه دار برگشت
هزار بار مردن تا پای چوبه دار

بهنود شجاعی، جوانی که متهم است به هنگامی که حداکثر هفده سال سن داشته در یک نزاع فردی را به قتل رسانده، او در طول سال‌های زندان بار‌ها طناب دار را بر گردن خود احساس کرد. بنا بود چهارشنبه بیست و هشتم مرداد وی به چوبه‌ی دار سپرده شود. پیش از این بسیاری از افراد مشهور و هنرمند با خانواده مقتول تماس گرفته بودند سعی در گرفتن رضایت از خانواده او را داشتند. حتا به استناد فیلم های ویدئویی موجود در حضور عزت اله انتظامی آن‌ها رضایت دادند. علی رغم وجود مدارک دال بر رضایت خانواده مقتول بار دیگر اجرای احکام، برای اعدام او زمان تعیین کرد. اما پیش از اجرای حکم آيت اله صادق لاريجانی، رئيس قوه قضائيه دستور داد که حکم اعدام این جوان ايرانی متوقف شود.



در پی تشکیل پنجمین دادگاه درویش‌‌های دستگیر شده در کیش
اصل تشکیل دادگاه برای درویش‌ها وجاهت ندارد

بعد از برگزاری چند دوره دادگاه امید می‌رود وضعیت دستگیر شد‌گان سلسله درویش‌های نعمت اللهی گنابادی در کیش روشن شود. صبح روز سه شنبه و چهارشنبه این هفته دادگاه آنان برگزار شده است.این افراد متهم هستند با به راه انداختن اجتماع غیر قانونی در امنیت ملی اخلال ایجاد کرده اند. از دست‌گیر شد‌گان هفت نفر محاکمه شده اند که این محاکمه هنوز هم ادامه دارد. این پرونده فقط دامن متهم های آن را نیز نگرفت. وکیل های این پرونده نیز پس از چند روز با این عنوان که جعل وکالت کرده اند دستگیر شدند که اینک این پرونده ای مفتوح برای آن وجود دارد. آخرین وضعیت این پرونده از زبان فرشید یدالهی وکیل دستگیر شدگان.



محمد اولیایی‌فر وکیل چند تن از متهمان دادگاه اخیر
«کیفرخواستی برای چند نفر غیر هم‌اتهام بدعت است»

هفدهم مرداد دور دوم دادگاه معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری ایران در تهران برگزار شد. یکی از وکیل‌هایی که در دادگاه روز شنبه هفدهم مرداد از دادگاه به نشانه‌ی اعتراض خارج شد، محمد اولیایی‌فر بود. او وکالت پنج نفر از متهمان حاضر در دادگاه را بر عهده دارد؛ از جمله کورش زعیم عضو جبهه ملی ایران و ناصح فریدی رییس انجمن اسلامی دانشگاه تربیت معلم تهران را که به اتهام ارتباط با سازمان مجاهدین خلق دستگیر شده است. اولیایی‌فر از دلیل اعتراض‌اش به نحوه دادرسی می‌گوید.



در گفت و گو با مصطفا آزمایش
درویش‌ها راهنما دارند نه قیم

در روز بیست و یکم مرداد‌ماه، مصطفا آزمایش سخن‌گوی درویش‌های نعمت الهی گنابادی در اروپا نامه برای مهدی کروبی نوشت که در این نامه اشاره به یک جانبه شدن قدرت و نظام اقتدار گرایی شده است که یگانه قدرت بدون پاسخ به حساب می‌آید. این درویش نعمت‌الهی گنابادی هم چنین اشاره‌ای هم به تخریب مرکزهای تجمع و برگزاری مراسم شان کرده است.



فرخ نگهدار در گفت و گو با زمانه
وزیر جدید اطلاعات را چه کسی انتخاب خواهد کرد

پس از برکناری غلامحسین محسنی اژه‌ای از وزارت اطلاعات، محمود احمدی‌نژاد رییس دولت خود مسوولیت مهم‌ترین نهاد امنیتی جمهوری اسلامی ایران را برعهده گرفته است. این قبول مسوولیت در پی خود تغییرات گسترده ای را نیز در سطوح معاونت‌های کلیدی این وزرات به همراه داشته است. گروهی معتقدند حرکت میانه رو این وزارت خانه در سال های گذشته موجب ایجاد دستگاه‌های موازی امنیتی شده است. دستگاه‌هایی که هیچ‌گاه به صورت رسمی حضور آنان تایید نشد اما به نظر می‌رسد یکی از دلایل اعتراض محسنی اژه‌ای و ترک دولت نهم همین عمل‌کرد‌های موازی در جریان‌های اخیر بوده است. فرخ نگهدار تحلیل گر سیاسی پاسخ می دهد.



نتیجه کنکور برای بهاییان در اما و اگرها
قانون می گوید همه حق تحصیل دارند

امسال بازهم در مورد داوطلبان بهایی برای شرکت در کنکور و ادامه‌ی تحصیل ابهام‌هایی مانند سال های پیش وجود دارد. با این که در سال گذشته به بهاییان اجازه‌ی شرکت در کنکور داده شد، اما به دلایل مختلفی نظیر نقص در پرونده‌ی تحصیل و یا مواردی مشابه اجازه‌ی ثبت‌نام به آنها داده نشد. برای پیگیری این مشکل از سال گذشته بهاییان ایران کمیته‌ای تحت عنوان «پیگیری رفع محرومیت از حق تحصیل بهاییان» تشکیل داده‌اند.



گفت و گو با مهندس هاشم خواستار، رییس «انجمن صنفی معلمان خراسان»
«افکار زندانیان سیاسی به قدرت خواهد رسید»

باخبر شدیم که مهندس هاشم خواستار، رییس «انجمن صنفی معلمان خراسان»، به جرم دفاع از برابری دیه‏ی زن و مرد و برگزاری سالگرد دکتر محمد مصدق، به شش سال حبس محکوم شده است. آقای خواستار در گفت و گو با زمانه می‌‌گوید: «یک روز این زندانیان سیاسی آزاد می‏شوند و به قدرت می‏رسند. اگر چه من و امثال من ممکن است به قدرت نرسیم، ولی فکرمان به قدرت می‏رسد این پیغام را به ایشان دادم. آیا نوه‏های ما هم برای آزادی و دمکراسی به زندان خواهند رفت؟»