Oct 2008


گفت و گو با محمد حقیقت پیرامون حضور گلشیفته فراهانی در «مجموعه دروغ‌ها»
«دستورالعملی برای بازی در فیلم‌های خارجی وجود ندارد»

پوسترهای بزرگ فیلم «مجموعه‌ی دروغ‌ها» در همه جای فرانسه دیده می‌شود. به این بهانه، با محمد حقیقت، کارگردان ایرانی که فیلمی هم به نام «دو ‌فرشته» با بازی گلشیفته فراهانی ساخته است، گفت و گو کردم. آقای حقیقت در مورد حضور هنرپیشگان ایرانی در فیلم‌های خارجی می‌گوید: «دستورالعمل نوشته شده‌ای وجود ندارد و هر کس با توجه به سلیقه‌ی خودش چیزی می‌گوید.»



گفت و گو با منوچهر لطیف پیرامون انتخابات کمیته ملی المپیک
«این دفعه به گردن خبرنگاران می‌اندازند»

رییس سازمان بازرسی کل کشور اعلام کرد که انتخابات کمیته‌ی ملی المپیک خلاف قانون است. در این باره با منوچهر لطیف روزنامه‌نگار و کارشناس امور ورزشی در ایران گفت و گو کردم. او می‌گوید: «من یک ماه پیش هم نوشته بودم که آقای علی‌آبادی بدون هیچ گونه نگرانی، رییس کمیته‌ی ملی المپیک می‌شود و آقای افشارزاده هم دبی رکل خواهد شد و بقیه‌ی شغل‌ها هم در تشکیلات کمیته‌ی ملی المپیک چندان حساس نیست و هر کس بشود، فرقی نمی‌کند. این دو عضو هستند که باید تمام کارهای کمیته‌ی ملی المپیک را به دوش بکشند.»



گفت و گو با حسین باستانی پیرامون رابطه ایران با جنبش‌های خاورمیانه
ایران در پی «بازدارندگی در خارج از مرزها»

یک فرمانده ارشد سپاه پاسداران ضمن اعلام خودکفایی نیروهای مسلح در تأمین سلاح‌های مورد نیاز، گفته است: «ایران تسلیحات مورد نیاز جنبش‌های آزادی‌خواه منطقه‌ی خاورمیانه را هم تأمین می‌کند.» حسین باستانی، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر سیاسی در گفت و گو با زمانه در این باره می‌گوید: «اساساً در استراتژی دفاعی ایران همواره بر این تأکید شده است که یک رکن اصلی‌اش بازدارندگی در خارج از مرزهای ایران است.»



گفت و گو با حسین لاجوردی پیرامون «بحران» ازدواج در ایران
«نه دختر حاضر به ازدواج است و نه پسر»

رییس سازمان ملی جوانان نسبت به بحران در پیش روی ازدواج نکردن جوانان در ایران هشدار داده است. دکتر حسین لاجوردی، جامعه‌شناس و رییس انجمن پژوهشگران پاریس در گفت و گو با زمانه درباره بی‌میلی جوانان ایرانی به ازدواج می‌گوید: «تا زمانی که مشکل بیکاری حل نشود و به همراه آن تورم بالا برود و جوانان نتوانند به کار برسند، نه دختر حاضر به ازدواج است و نه پسر حاضر به ازدواج است.»



گزارشی از مراسم خاکسپاری مهرانگیز دولتشاهی
وداع با تنها سفیر زن ایران در طول تاریخ

روز جمعه سوم آبان ۱۳۸۷، زیر آسمان ابری و همراه با بارش باران در پاریس، گروه پرشماری از ایرانیان برای آخرین بدرود با مهرانگیز دولتشاهی، در گورستان «مونپارناس» در مرکز این شهر گرد آمده بودند؛ زنی که مبتکر «قانون حمایت خانواده» نخستین و تنها سفیر زن ایران و از پیشگامان جنبش برابری زن و مرد در ایران بود.



گفت و گو با عبدالکریم لاهیجی، رییس جامعه‏ی دفاع از حقوق بشر در ایران
«بخش‌نامه‌ها باید به قانون تبدیل شوند»

بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل نگرانی خود را نسبت به نقض حقوق بشر در ایران ابراز داشت و از جمهوری اسلامی خواسته تبعیض علیه زنان، اقلیت‏های مذهبی و قومی و نهادهای مدنی را متوقف کند. در همین رابطه با آقای عبدالکریم لاهیجی، رییس «جامعه‏ی دفاع از حقوق بشر در ایران» و نایب‏‌رییس «فدراسیون بین‏المللی جوامع دفاع از حقوق بشر» گفت و گو کردم.



گفت و گو با پرفسور هرمز فرهت، استاد و رییس مدرسه‌ی موسیقی دانشگاه دوبلین ایرلند
«‌موسیقی سنتی پاسخگوی نیازهای امروز نیست»

به ابتکار و دعوت انجمن توسعه و تجدد در پاریس، پرفسور هرمز فرهت از شکوه و غنای موسیقی ایران سخن گفت. این‌بار حمید اشراق و عبدالمجید‌ مجیدی ضمن خوشامد و قدردانی از دکتر هرمز فرهت به مقام‌های علمی و هنری او اشاره کردند. او از دهه‌ی ۲۰ با نوازندگی ویولون وارد دنیای موسیقی شد. بعدها لیسانس و دکترای خود را از دانشگاه یوسی‌‌ال‌ای گرفت. او استاد و رییس مدرسه‌ی موسیقی دانشگاه دوبلین ایرلند است. با او درباره موسیقی ایران گفت و گو کرده‌ام.



گفت و گو با دکتر هوشنگ امیراحمدی پیرامون تلاش‌ها برای مذاکره ایران و آمریکا
آمادگی آمریکا برای پذیرش فهرست آرزوهای ایران

وزیر امور خارجه آمریکا در گفت و گو با شبکه جهانی بی‌بی‌سی گفته است آمریکا در هر زمان آماده است بر سر برنامه هسته‌ای ایران با این کشور مذاکره کند. دکتر هوشنگ امیراحمدی، رییس شورای ایرانیان - آمریکاییان در گفت و گو با زمانه پیرامون پیامی که از جانب دولت آمریکا برای ایران برده است، می‌گوید: «اگر ایران در مورد غنی‌سازی موضع مذاکره داشته باشد، آمریکا حاضر است از جمهوری اسلامی یک «لیست آرزوها» بپذیرد. یعنی جمهوری اسلامی می‌تواند لیستی به آمریکا بدهد که بگوید در مقابل این خواسته‌ها، حاضرم این کار را انجام بدهم.»



گفت و گو با رؤیا کاشفی پیرامون سخت‌گیری بیشتر بریتانیا بر مهاجران
مهاجرت به بریتانیا سخت‌تر می‌شود

وزیر مهاجرت بریتانیا هشدار داده است که بحران مالی جهانی ممکن است موجب تنش‌های نژادی در آن کشور بشود. در نتیجه بریتانیا قصد دارد ورود مهاجران را محدودتر کند. خانم رؤیا کاشفی، کارشناس مسائل مهاجرت در بریتانیا در گفت و گو با رادیو زمانه در این باره می‌گوید: «روزنامه‌های انگلیس صبح دوشنبه یک سری آمار چاپ کردند که ۲۵ درصد بچه‌هایی که در بریتانیای امروز به دنیا می‌آیند، متعلق به مهاجران هستند. این میزان در بعضی مناطق این به ۷۵ درصد رسیده است.»



گفت و گو با محسن شمشیری، دبیر سرویس اقتصادی روزنامه سرمایه
«یارانه که نباشد، مردم نان هم نمی‌توانند بخرند»

قیمت مواد خوراکی در شهریورماه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۴۱.۴ درصد افزیش داشته است. محسن شمشیری، دبیر سرویس اقتصادی روزنامه «سرمایه» در گفت و گو با زمانه پیرامون گرانی مواد غذایی می‌گوید: «سال‌هاست که در بودجه‌ی عمومی کشور، برای موادی مثل آرد برای پخت نان، سوبسیدهای سنگینی پرداخته می‌شود. اگر قرار باشد این نان‌ها مثل سنگک یا بربری با قیمت واقعی عرضه شود، قیمتی معادل ۷۰۰ تا ۱۱۰۰ تومان خواهد داشت.»



گفت و گو با مهیار منشی‌پور، مشت‌زن ایرانی ‌تبار فرانسه
«تا لحظه‌ی آخر نام حریفم را نمی‌گویم»

نزدیک به دو سال بعد از شکست غافلگیر‌ کننده برابر یک مشت‌زن تایلندی و از دست دادن کمربند قهرمانی جهان بوکس حرفه‌ای، مهیار منشی‌پور به رینگ باز می‌گردد. در یک کنفرانس مطبوعاتی در پاریس، مشت‌زن ایرانی‌ تبار فرانسه با شش بار قهرمانی جهان و سه بار قهرمانی قاره‌ی اروپا، بازگشت خود را در حضور روزنامه‌نگاران و خبرنگاران رادیو و تلویزیونی این کشور، به رینگ مشت‌زنی اعلام کرد: هدف من رسیدن به قله مشت‌زنی جهان و قهرمانی در المپیک است.



گفت و گو با دکتر پیروز مجتهدزاده پیرامون ادعای مالکیت امارات بر جزایر سه‌گانه ایرانی خلیج فارس
ادعای امارات،‌ دروغی مثل بمب اتم پنهان زیر تخت صدام

فروردین‌ماه امسال اتحادیه عرب در حمایت از ادعای مالکیت امارات بر جزایر سه‌گانه ایرانی خلیج فارس به سازمان ملل شکایت کرد. دکتر پیروز ‌مجتهدزاده، پژوهشگر و استاد‌ دانشگاه در حاشیه کنفرانس «خاورمیانه‌ی بزرگ» در پاریس در گفت و گو با رادیو زمانه در این باره می‌گوید: «البته این شکایت بسیار مسخره و دروغ محض بود؛ مانند تمام دروغ‌هایی که در منطقه باعث ایجاد بحران در منطقه شد؛ مثل دروغ‌هایی که دولت نومحافظه‌کار آمریکا در مورد این‌که صدام حسین، بمب اتم را زیر تختخوابش پنهان می‌کند.»



گفت و گو با هوشنگ‌ حسن‌یاری، استاد ایرانی‌تبار دانشگاه کالج نظامی سلطنتی کانادا
«حمله نظامی به ایران از سوی آمریکا منتفی است»

هوشنگ‌ حسن‌یاری، استاد ایرانی‌تبار دانشگاه کالج نظامی سلطنتی کانادا در اونتاریو و استاد مسایل نظامی این دانشگاه در جریان کنفرانس خاورمیانه‌ی بزرگ در پاریس که در روزهای پنج‌شنبه و جمعه‌ی گذشته برپا شده است، تاکید می‌کند در حال حاضر خطر حمله‌ی نظامی به ایران از سوی آمریکا تا حدود زیادی منتفی شده است. پرفسور حسن‌یاری در گفت و‌گو با رادیو زمانه، ایران را کشوری تاثیرگذار بر خلیج فارس و کشورهای حاشیه‌ی آن توصیف می‌کند.



گزارشی از کنفرانس «خاورمیانه‌ی بزرگ» در پاریس
پیش‌نیازهای صلح پایدار در خاورمیانه

«خاورمیانه‌ی بزرگ» موضوع کنفرانسی در پاریس بود که به ابتکار «انستیتو بین‌المللی مطالعات استراتژیک» برگزار شد. رییس این انستیتو درباره این سمینار می‌گوید: «مهم‌ترین مسأله‌ای که در این کنفرانس عنوان شد، این است که برای رسیدن به صلح در این منطقه‌ی بحرانی که قلمرو طرح سیاسی استراتژیک جدید ایالت متحده آمریکا را تشکیل می‌دهد، جز پایان دادن به جنگ فلسطین و برچیده شدن پایگاه‌های نظامی غرب در این منطقه و همین طور استقرار همکاری و همبستگی کشورهای منطقه برای حفظ امنیت و منع حضور سلاح‌های کشتار جمعی و هسته‌ای با حمایت و نظارت مستقیم سازمان ملل، راهی وجود ندارد.»



گفت و گو با دایان علایی، سخنگوی جامعه بهائیان به بهانه ممانعت از تحصیل پذیرفته‌شدگان کنکور
«برخورد با بهائیان، مساله‌ی دولت است»

مطابق اصل سوم قانون اساسی‌، دولت ایران موظف به تامین امکانات لازم برای «آموزش و پرورش و تربيت بدنی رايگان برای همه در تمام سطوح، و تسهيل و تعميم آموزش عالی» است، اما همچنان اقليت دينی بهايی در استفاده از این حق با مشکل روبه‌رو می‌شوند. به بهانه ممانعت از تحصیل پذیرفته‌شدگان کنکور، با دایان علایی، سخنگوی جامعه بهائیان گفت و گو کرده‌ام.



گفت و گو با آزیتا خرم پیرامون برگزاری هفته فرهنگ و هنر ایران در فرانسه
«ایرانی‌ها فقط بمب اتم نیستند»

به ابتکار بنیاد ایرانی - فرانسوی پرسپولیس از بعدازظهر سه‌شنبه، «هفته‌‌ی ایران» در شهر بالما در نزدیکی تولوز فرانسه آغاز شد. خانم آزیتا خرم، مسئول بنیاد پرسپولیس در گفت و گو با رادیو زمانه درباره اهداف برگزاری این برنامه می‌گوید: «باید نشان داد که ایرانی‌ها فقط بمب اتم نیستند. ایرانی‌ها واقعاً فرهنگ و قلب بزرگی دارند. انسان‌های بزرگی هستند و محبتی که دارند، فکر می‌‌کنم در تمام دنیا به سختی پیدا می‌شود.»



گفت و گو با عباس عطروش پیرامون ایمنی در صنعت هواپیمایی ایران
«دیگر جز نامی از هما به جا نخواهد ماند»

«سازمان جهانی ایمنی هوایی» شرکت هواپیمایی «ایران‌ایر» (هما) را به عنوان سانحه‌سازترین شرکت هواپیمایی خاورمیانه و آفریقا معرفی کرده است. بر اساس رده‌بندی اطلاعات سوانح هوایی، ایران‌ایر یا هما، در میان ۱۲ شرکت هواپیمایی منطقه‌ی خاورمیانه، به عنوان پرخطرترین یا پرسانحه‌ترین، اعلام شده است. در این باره با عباس عطروش، از مدیران هما پیش از انقلاب اسلامی و نویسنده‌ی کتاب «تاریخچه‌ی هواپیمایی بازرگانی در ایران از آغاز تا امروز» گفت و گو کردم.



گفت و گو با دکتر مسعود میرشاهی، پژوهش‌گر زبان و ادبیات فارسی
نسخه‌ی خطی «حافظ» در پاریس

کتاب «حافظ ‌شیرازی» و «دُر دری در سمرقند و بخارا» به مناسبت سال بزرگداشت زبان فارسی در تاجیکستان راهی بازار کتاب شده است. این کتاب‌ها به کوشش دکتر مسعود میرشاهی، پژوهش‌گر زبان و ادبیات فارسی در تاجیکستان و افغانستان و دیگر کشورهای آسیای مرکزی منتشر شده است. در این زمینه با دکتر مسعود میرشاهی گفت و گو کرده‌ام.



گفت و گو با دکتر فرهاد عربی پیرامون نمایشگاه خودرو پاریس
نگاه به آینده در میانه بحران در صنعت خودروسازی

نمایشگاه اتومبیل پاریس از روز شنبه چهارم ‌اکتبر درهایش را به روی هزاران بازدیدکننده از جهان باز کرد و به مدت دو هفته ادامه دارد. از قدیمی‌ترین اتومبیل‌ها در سالن کلکسیون گرفته تا اتومبیل‌های سال ۲۰۰۸ و اتومبیل‌های آینده و شاید برای دهه‌ی آینده را می‌توان در این نمایشگاه تماشا کرد. اما این نمایشگاه در شرایطی درهایش را باز کرده که بازار صنایع اتومبیل تقریباً بحران‌زده است.



گفت و گو با دکتر جمشید اسدی پیرامون کاهش قیمت نفت و اثرات آن بر اقتصاد ایران
وقتی نفت ۹۰ دلاری هم کفاف مخارج را نمی‌دهد

زنگ‌های خطر در ایران با فروش نفت بشکه‌ای زیر ۹۰ دلار به صدا درآمده است. صندوق بین‌المللی پول اعلام کرده است اگر بهای نفت صادراتی ایران به زیر ۹۰ دلار کاهش پیدا کند، این کشور با کسری بودجه بزرگ عمومی مواجه خواهد شد. دکتر جمشید اسدی، استاد استراتژی در پاریس در گفت و گو با زمانه، از کم بودن احتمال افزایش قیمت نفت تا ۱۵ ماه آینده و هم‌چنین مشکلات پیش روی دولت احمدی‌نژاد می‌گوید.