Jan 2008


تداوم ضیافت وبلاگ‌های معماری

حرکت جمعی وبلاگ‌های معماری که نام ضیافت به خود گرفته اکنون به مرحله چهارم رسیده است. به نظر می‌رسد در میان وبلاگ‌های موضوعی، حرکت وبلاگ‌های معماری از انسجام بیشتری برخوردار است. تاملات هر کدام از این وبلاگ‌ها در مورد موضوعات توافق شده، از سطح مقالات ترجمه‌ای فاصله می‌گیرد و به دیدگاه‌های فردی هرکدام از آنها نزدیک‌تر می‌شود. پس از تامل بر "مفهوم خانه"، مساله خلاقیت در معماری و سپس نظام آموزشی آن مورد توجه قرار گرفت و هم اکنون بحث برسر موضوع ضیافت چهارم ادامه دارد.



نام‌‌های یک دریا

اطلاق نام "خزر" به بزرگترین دریاچه جهان، در سال های اخیر مورد مخالفت گروه‌های مختلفی از پژوهشگران تا سیاستمداران در ایران قرار گرفته است. این بحث اخیراً به مرکز پژوهش های مجلس نیز کشیده و این مرکزخواستار تغییراین نام شد. خزرها و کاسپ ها هر دو جزو اقوامی بودند که در زمان‌های دور کنار این دریاچه زندگی می‌کردند. با این حال برخی به دلیل غیر ایرانی بودن خزرها بر استفاده از نام دریای کاسپیان یا مازندران تاکید می‌ورزند.



کوه خواجه با باران شسته می‌‌شود

کوه خواجه در سیستان با آثاری از دوره اشکانی و ساسانی یکی از محوطه‌های باستانی ایران است که هر سال بر اثر عوامل جوی بخش‌هایی از آن تخریب می‌شود. مدیر پایگاه دشت سیستان اعلام کرد، باران‌های امسال به بخش‌هایی از این محوطه آسیب وارد کرده‌اند. این کوه در آیین‌های زرتشتی، مسیحی و اسلام محترم و مقدس است. به جز بقایای معماری دوران اشکانی، نقاشی‌های دیواری این محوطه نیز اهمیت در خور توجهی دارند.



میش ماش، موسیقی بدون پاسپورت

محسن کثیرالسفر نوازنده ایرانی و عضو گروه موسیقی «میش ماش» در ایتالیاست. گروهی که ترکیبی است از ملیت‌ها و فرهنگ‌های گوناگون که در ارائه موسیقی خود تلاش می‌کند تا این تنوع و گوناگونی حفظ شود. موسیقی سنتی ایران، موسیقی یهودیان اروپا و خاورمیانه و موسیقی قرون وسطایی از جمله زمینه‌های کار این گروه است که سعی در ترکیب و ادغام آنها با یکدیگر دارد. به دعوت انجمن دوستی مسیحیان و یهودیان این گروه کنسرتی را در شهر ناپل برگزار کرد.



تاریخ‌نگاری و منتقدان بومی

منتقدانی که تاریخ‌نگاری غربی را زیر سئوال می‌برند، ابزار آن تاریخ‌نگاری را نیز به پرسش می‌کشند. در دیدگاه آنان باستان شناسی، موزه‌داری و تاریخ هنر ابزارهایی بوده‌اند برای روایتی «اروپا محور» از تاریخ. این منتقدان می‌پرسند: آیا طبقه‌بندی هنرها بر اساس دیدگاه‌های اروپایی (یونانی) می‌تواند تمام اشکال آفرینش و خلاقیت را در فرهنگ‌های مختلف جهان توضیح دهد؟



قلعه شوش؛ مسافرخانه یا پایگاه باستان‌شناسی

رییس سازمان میراث فرهنگی کشور اعلام کرد قلعه شوش جزو آثار نفیس ایران نیست و بخش خصوصی می‌تواند آن را به مرکز اقامتی تبدیل کند. با این حال هیچ تعریف روشنی از «نفیس» یا «غیرنفیس» بودن آثار ثبت شده در قوانین مربوط به میراث فرهنگی کشور موجود نیست و ابعاد حقوقی این تقسیم بندی نامشخص است. این قلعه در سال ١٨٩٧ توسط ژاک دمورگان رییس هیأت باستان‌شناسان فرانسوی و با به کارگیری بخشی از آجرهای شوش و چغازنبیل ساخته شد.



باستان‌شناسی و ایدئولوژی در خاورمیانه

باستان‌شناسی و سایر علوم مربوط به شناخت میراث فرهنگی، علومی خنثی نیستند و بسیاری اوقات در خدمت ایدئولوژی‌های رسمی قرار می‌گیرند. پس از جنگ جهانی اول، خاورمیانه شاهد افول قدرت‌های قدیمی و زایش کشورهایی جدید بود که هر کدام به دنبال برجسته کردن یا ساختن هویتی مستقل برای خود بودند؛ و در این میان از باستان‌شناسی نیز به عنوان یک ابزار مناسب استفاده می‌کردند.



مرور مطالب روزنامه‌های دوشنبه هفتم ژانویه ایتالیا
مافیا و بحران زباله در ایتالیا

بیش از دو هفته است که چندین هزار تن زباله در بندر زیبای ناپل جمع‌آوری نشده و در خیابان‌ها رها شده است. یکی از دلایل این امر پر شدن مراکز دفن زباله در اطراف این شهر است. بسیاری عقیده دارند مافیای ناپل که به کامورا شهرت دارد، مانع از ساختن مراکز سوزاندن زباله می‌شود تا با جلوگیری از حل بحران، بتواند سود سرشاری به دست آورد.



میراث فرهنگی و کشورهای اسلامی - بخش دوم
سیاست‌های فرهنگی در امپراتوری عثمانی

در حالی که در سال ۱۸۸۴ حکومت عثمانی با تصویب قانونی، کلیه آثار تاریخی را متعلق به دولت و خروج آن‌ها را از کشور ممنوع اعلام کرد، در ایران ناصرالدین‌شاه و سپس مظفرالدین‌شاه، حق انحصاری فعالیت‌های باستان‌شناسی را به دولت فرانسه واگذار کردند؛ به شرط آن که فرانسوی‌ها در برابر یافتن اشیاء سیمین و زرین، معادل قیمت آن‌ها را به خزانه پرداخت و اشیاء را با دولت ایران نصف کنند.



میراث فرهنگی و سیاست کشورهای اسلامی - بخش اول

بدون در نظر گرفتن تفاوت‌های فرهنگی و بومی نمی‌توان از یک سیاست فرهنگی واحد و مشابه در کشورها و مناطق اسلامی سخن گفت. سیاست‌های فرهنگی در این سرزمین‌ها تابعی از سیاست‌های کلان‌تر دولت‌ها و حکومت‌ها و از آن مهم‌تر فرهنگ بومی آن‌ها بوده است. نحوه تعامل با ثروت‌های فرهنگی در عربستان سعودی تفاوت چشم‌گیری با کشوری مانند ترکیه یا ایران دارد.