خانه > بیژن روحانی > میراث فرهنگی > قلهک و مرزهای ایران و انگلیس | |||
قلهک و مرزهای ایران و انگلیسشنیدن فایل صوتی برنامهی میراث فرهنگی ستاد آزدسازی باغ قلهک در هفته گذشته با برپایی همایشی به نام "ابعاد حقوقی و فقهی غصب باغ قلهک" بار دیگر مناقشه حقوقی وسیاسی میان ایران و انگلستان برسر مالکیت این باغ تاریخی را برسر زبانها انداخت. اکنون بیش از یک سال است که مالکیت باغ تابستانی سفارت انگلستان در منطقه قلهک تهران، مورد اختلاف این دو کشور قرار دارد.
باغ قلهک به وسعت بیست هکتار از زمان قاجار در اختیار دولت انگلستان قرار دارد و تاکنون به عنوان بخشی از سفارتخانه این کشور در ایران درنظر گرفته شده است. در سالهای اخیر بخش عمدهای از آن به British Council یا دفتر شورای فرهنگی بريتانيا اختصاص یافته است. با این حال پس از بالاگرفتن برخی اختلافات سیاسی در چند سال اخیر میان ایران و انگلستان، لزوم پس گرفتن این باغ از سوی برخی فعالان سیاسی و همچنین نمایندگان مجلس شورای اسلامی مطرح شد. بخشایش دائم یا موقتی؟ در سال ۱۳۸۵ دامنه مخالفت با حضور انگلستان چنان بالا گرفت که ۱۶۲ نماینده مجلس شورای اسلامی نیز خواستار رسیدگی به این موضوع شدند. آنها در نامه خود به رییس مجلس بر دو نکته تاکید کردند: اول آنکه تفویض این باغ از سوی پادشاه ایران به سفیر انگلستان به صورت "سکنی" بوده است. یعنی آن که مالک فقط میتواند حق سکونت در ملک خود و نه مالکيت آن را به شخصی حقيقی يا حقوقی واگذار کند اما به هر حال هنگامی که هم مالک و هم فردی که حق سکونت در ملک به او واگذار شده مرده باشند، حق سکنی به پايان میرسد. نکته دوم مورد اشاره در نامه نمایندگان آن بود که در سال ۱۳۱۳ خورشیدی سفارت بریتانیا در تهران از راه تبانی با ماموران اداره ثبت توانسته است سند این باغ را به نام دولت بریتانیا به ثبت برساند.
با این حال علاء الدین بروجردی، رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران اعلام کرد که این باغ در اختیار سفارت بریتانیاست و دولت ایران هیچ اقدامی خارج از ضوابط بین المللی در این زمینه انجام نخواهد داد. سفارت انگلستان در تهران همواره بر صحت اسناد مالکیت خود بر این باغ تاکید کرده است. در کنار باغ تاریخی قلهک، آرامگاه سربازان و کشته شدگان انگلیسی در جریان جنگ دوم جهانی قرار دارد که بخشی از بنای یادبود آن از خیابان دولت قابل دیدن است. یادگار سالهای سبز تهران در میان باغهای برجای مانده، سهم عمده نصیب سفارتخانههای خارجی در تهران است. باغ سفارت روسیه در زرگنده، باغ سفارت ایتالیا در فرمانیه، باغ سفارتهای ترکیه و آلمان در پل رومی و سرانجام باغ سفارت انگلستان در قلهک. باغهای مذکور تماما باغهای قاجاری بوده و عمارتها و ساختمانهای اعیانی داخل آن اکثرا به منظور اقامت سفیر کبیر کشورهای مربوطه در ایران ساخته شده است.
این باغها علاوه بر دارا بودن محوطه و ساختمانهای با ارزش تاریخی ، یادآور حوادث مهمی در تاریخ معاصر ایران نیز هستند. به عنوان مثال میتوان به نقش سفارتخانههای روس و انگلستان در ماجرای مشروطه و یا پناهنده شدن محمد علی شاه، پادشاه قاجار به باغ سفارتخانه روس در زرگنده اشاره کرد. در سالهای اخیر هنگامی که باغهای شمیران که دارای مالکیت خصوصی و یا دولتی بودند، به دلیل ارزش افزوده زمین و ساختمان ، تخریب و به برجهای چند طبقه تبدیل شدند، باغهای دیپلماتیک تهران که دارای ارزشهای تاریخی و زیست محیطی هستند تا حد زیادی از این روند مصون ماندند. تخریب در سکوت وضعیت معلق
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
میخواهند این باغ را تصاحب کرده و به قیمت متری پنج میلیون تومان بفروشند
-- بدون نام ، Aug 2, 2007Ina bagh begir nistand
-- NAM ، Aug 2, 2007باسلام
-- sadegh ، Aug 2, 2007من فکرمیکنم احتمالا افرادیکه دنبال گرفتن این باغ هستندمیخواهند آنرا نیزهمانند باغ خجیرکنندواین به جزمحدودیت های بیشتر بر کشور ومحکومیت کشورهای دیگر وهمینطور انزوای بیشتر کشورنتیجه دیگری ندارد.
باتشکر ازبرنامه هایتان