خانه > بیژن روحانی > میراث فرهنگی > خورشید بخارا | |||
خورشید بخارابرای شنیدن فایل صوتی «اینجا» را کلیک کنید.
هنگامی که از گنبدهای ایرانی و سیر تکامل آنها سخن میگفتیم، اشارهای هم به آرامگاه امیراسماعیل سامانی در بخارا کردیم. آرامگاهی کوچک که هم گنبد و هم تزیینات آن در تاریخ معماری ایرانی بسیار پراهمیت است. اما به نظر میرسد این اشارهی کوتاه نمیتواند حق مطلب را در مورد یکی از درخشانترین دورههای فرهنگی ایران ادا کند. بشقابی از دورهی سامانی، موزه تکی سویی (Teki sui)، ژاپن برای درک تحولات فرهنگی و هنری و کشف دلایل به وجود آمدن آثار ماندگار در این حوزه، لازم است تاریخ سیاسی و اجتماعی هر دوره نیز مورد توجه قرار گیرد. جزییات آجرکاری آرامگاه سامانی در مورد این دوران طلایی بسیار میتوان گفت. اما بهتر است در اینجا توجه خود را به دو نکتهی مشخص از این دوران معطوف کنیم: یکی رشد زبان فارسی و دیگری الگوسازی معمارانه. اگر ادبیات و معماری ایرانی را دو عنصر شاخص هنری و فرهنگی این سرزمین در گذشته بدانیم، آنگاه اهمیت الگوسازیهایی که در این دوره برای ادبیات و معماری صورت گرفت آشکار تر خواهد شد. جزییات آجرکاری آرامگاه سامانی سامانیان، نشان دادند که پذیرفتن یک آیین جدید نباید الزاما به معنای کنار گذاشتن و فراموش کردن تمام مظاهر فرهنگی یک تمدن باشد. اما این توجه به فرهنگ گذشته، در دورهی سامانی، هرگز به گذشتهگرایی و یا درجا زدن منتهی نشد؛ بلکه نتیجهی آن، چه در ادبیات چه در معماری، استفادهی هوشمندانه و خلاقانهای بود از میراث گذشته در خدمت نیازهای جدید. آجرکاری با طرح ماندالا، روی دیوار یکی دیگر از آرامگاههای سامانی مقبرهی اسماعیل سامانی در بخارا، مثالیست ويژه برای نشان دادن این نکته که چگونه از یک سو، فرم چهارتاقیهای ساسانی، برای اولین بار، در ساخت یک آرامگاه به کار رفت و الگویی شد برای گونهای خاص از معماری در ایران به نام معماری آرامگاهی؛ و از سوی دیگر، آجرکاری این بنای چهارگوش راه را بر یکی از مهمترین گونههای تزیینات وابسته به معماری در ایران هموار کرد. هجده طرح مختلف آجرکاری در ساختمان این آرامگاه کوچک به کار رفته که از دور همانند سبد حصیری ظریفی به نظر میرسد. جزییات آجرکاری آرامگاه سامانی گرچه توجه به آجر، بهعنوان عنصری ساختمانی که می تواند جنبهی تزیینی داشته باشد، پیش از این نیز سابقه داشت، اما این مکعب گنبدپوش بخارایی، پیشنهاد جدیدی برای معماران ایرانی بود که در غیاب تصاویر و نقوش انسانی، پیکرهسازی و حجاری، توجه خود را به شاخهی دیگری از هنرهای تجسمی معطوف کنند. اهمیت بخارا و بناها و معماری آن، نیاز به گفتوگوی مفصلتری دارد.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
حقا كه تناسب زيبا و همچنين آجركاري حصيري ماندگار و .... در اين كار ديده ميشود ...
-- javad asadi lari ، Apr 10, 2007سبك آن ادامه آتشكده و همچنين از اواخر شيوه خراساني و اوايل رازي مي باشد ( به گفته استاد پيرنيا )
با تشكر از آقاي روحاني .....
در ادامه ي روند جالبي كه دربارهِي سير تكامل و تحول چارتاقي در معماري ايران پيش گرفتهايد، پيشنهاد ميكنم به كاخ هشتبهشت اصفهان نيز بپردازيد كه نمونهايست مثالزدني از برگرفتن الگوي چارتاقي در يك كاخ يا كوشك صفوي
-- آرش اخوت ، Apr 11, 2007برای بررسی بناهای چارتاقی سری هم به بنای چارتاقی نیاسر کاشان که که از اندک یادگارهای دوران اشکانی بزنید.
-- SOLOMON ، Apr 11, 2007