خانه > بیژن روحانی > میراث فرهنگی > نقش گنبد در معماری | |||
نقش گنبد در معماریبرای شنیدن فایل صوتی «اینجا» را کلیک کنید. یکی از کلیشههای رایج در مورد معماری ایرانی، توصیفاتی است که در مورد گنبدهای زیبا آن وجود دارد. در این که گنبد به عنوان یکی از فرمهای مورد استفاده در معماری، تا چه حد میتواند زیبا و موزون باشد بحثی نیست، اما مشکل آن است که در اکثر اوقات این توصیفات، به استعارههایی ادبی تبدیل میشوند که شاید ربطی به دلایل پدید آمدن این فرم معماری در طول تاریخ و نحوه تکامل آن نداشته باشد. حتما شنیدهاید که بسیاری از کسانی که شیفته هنر ایران هستند، گنبدها را نمادی از آسمان میدانند. اما آیا گنبد در معماری گذشته فقط کارکردی نمادین داشته و یا ضرورتهای ساختاری و نیازهای ساختمانی باعث به وجود آمدن این فرم معماری شدهاست؟
نیازهای ساختمانی گنبد از نظر هندسی از دوران یک قوس حول محور عمود به وجود میآید. اما ضرورت استفاده از این نوع پوشش در گذشته چه بودهاست؟
کمبود مصالح مناسب
از چند محل متفاوت به عنوان نخستین مکانهایی که پوششهای منحنی شکل در آنجا به کارفته، نامبرده میشود. ازجمله روستایی هشت هزارساله و مربوط به دوران نوسنگی در قبرس ، کلده در میانرودان و عراق امروزی و همچنین مناطقی در مصر و جنوب ایران در حوالی شوش و هفت تپه. پلان آزاد
به جز قابلیتهای ساختمانی گنبد، که میتواند در مناطقی که مصالح لازم مانند چوب در اختیار نیست در پوشش فضاهای معماری به کار رود؛ میتوان به قابلیت آن در ایجاد فضاهای داخلی آزاد و گسترده اشاره کرد. استفاده از تیرهای چوبی برای پوشش سقف، این محدودیت را نیز به همراه داشت که میبایست از ردیف ستونهای نزدیک به یکدیگر برای عبور تیرها استفاده شود. یعنی چون طول تیرهای چوبی نمیتوانست بیش از حد معینی باشد بنابراین لازم بود تعداد زیادی ستون برای نگهداری آنها برپا شود. به عنوان مثال اگر به معماری تخت جمشید دقت کنید، در کاخی مانند صد ستون، تعداد ستونها، ده ردیف در ده ردیف است که خواه ناخواه فضای داخل ساختمان را محدود میکند، گرچه باعث عظمت آن میشود. اما در مقابل آن، استفاده از پوشش گنبد باعث میشود تا فضای باز و آزادتری در داخل ساختمان در اختیار باشد.
رشد گنبد در دوران ساسانی استفاده گسترده از فرم گنبد در ایران، باعث به وجود آمدن ابداعاتی شد که مورد استفاده معماران سایر نقاط دیگر جهان نیز قرار گرفت. در گفتار بعدی در این مورد با هم صحبت خواهیم کرد. مطلب پیشین: هخامنشیان، موضوع جدالهای سیاسی معاصر
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
از اینکه به معماری به این صراحت پرداختید متشکرم. موفق باشید.
-- علیجانی ، Apr 3, 2007در مورد گنبد به شیوه اصفهانی مطلب می خواهم
-- امینی ، Apr 13, 2007از مطلب شما متشكرم. من در جايي خواندم كه اشكالي مانند مناره در مساجد اسلامي و برج كليسا ها نمادهاي مردانه فاليك هستند . و گنبد مساجد نيز نماد زنانه فاليك. آيا به نظر شما اين مسئله صحت دارد؟ منظورم اين است كه اين نمادها از هزاران سال پيش وجود داشته است و مسلمانان يا مسيحيان بدون آگاهي از معناي واقعي آنها ، از همان اشكال در ساختمان هاي مذهبي شان استفاده كرده اند.
-- ر-ب ، Apr 15, 2007